Apakah Masalah Utama Yg Dihadapi Masyarakat Malaysia di Qatar ?

Page 1 of 3 1, 2, 3  Next

View previous topic View next topic Go down

Apakah Masalah Utama Yg Dihadapi Masyarakat Malaysia di Qatar ?

Post by noble-man on 2008-05-01, 09:26

Bagi mereka yg hidup dan bermastautin di Qatar, mesti ada banyak pengalaman pahit manis yg telah anda tempuhi.
Saya ingin memulakan diskusi tentang topik ini untuk kita berkongsi apakah antara masalah utama yg kita hadapi dan
mungkin ada nanti cadangan-cadangan cara-cara menyelesaikannya.

Antara masalahnya :

1. Masalah mendapatkan tempat utk anak-anak di sekolah yg bagus di sini. Macam mana nak selesaikan ? Hantar anak balik
Malaysia ?....hhmmm nanti keluarga bercerai-berai.......

2. Masalah pelajaran Agama yg agak ketinggalan di International schools di sini.
Cara penyelesaian.....Ajar anak di rumah ?.....pelajaran Agama kita tak pandai sangat. Panggil ustaz Indon mengajar ? Tak de ke masalah bahasa ? Bagaimana pula dengan pemahaman Islam yg lebih liberal di Indonesia ?

3. Tukaran wang......ooohhhh makin sakit nampaknya. Ni pening sikit, masih tak nampak jalan penyelesaiannya.

4. Masalah tempat makan (bagi orang bujang ler)...selain Taste of Asia & Seri Kebaya, apa lagi pilihan yg ada ? Suri-suri rumah
yg ada kat sini tak nak ke buat bisnes, supply packed lunch & dinner ?

5. Masalah budaya di tempat kerja.....terlalu lepak atau terlalu banyak kerja ? macam mana pulak kalau anda kena buat kerja utk 2 orang (cover orang tempatan yg malas) ? anda ditindas dan dipinggirkan ?

6. Masalah sewa rumah.....ni mungkin tak de masalah dah kot sejak ada undang-undang yg baru, tak tahu ler kalau ada tuan-tuan tanah
yg engkar masih nak naikkan sewa.

7. Hidup di Qatar yg terlalu sepi dan membosankan ? Mana je nak pergi......Corniche...dah lebih 100 kali pergi, City Centre....masalah parking
dan terlalu crowded, Lulu Hypermarket....tak nampak macam berada kat negara Arab, Sand Dune.....hhhmmmm


Feel free to add or comment.....

noble-man
Active Member
Active Member

Number of posts : 209
Registration date : 2008-04-21

View user profile

Back to top Go down

Apakah Masalah Utama Yg Dihadapi Masyarakat Malaysia di Qatar ?

Post by Zac on 2008-05-01, 11:32

Masaalah?????????????????
Hmmmmmmmmmmm I dun seem to have any masaalah living in Qatar. Life is what we make out of it. cheers cheers cheers

Zac
Active Member
Active Member

Number of posts : 64
Registration date : 2008-04-16

View user profile

Back to top Go down

Re: Apakah Masalah Utama Yg Dihadapi Masyarakat Malaysia di Qatar ?

Post by Rifdee on 2008-05-01, 14:11

How I wish I'm like Zac. But I'm not. Here's my two sen's worth...

1. Ada sekolah yang tak bagus ke?
2. Ajar anak di rumah lebih praktikal kot. Aku ingat nak pakai 'syllabus' sekolah agama kat Malaysia. Semua buku2 dia boley beli je kan.
3. As Malaysians, we need to hedge our hard earned QR. Send as much QR back home so that it can appreciate with the RM. The sooner you do it, the faster your exchanged QR can catch up with the RM's monetary value (in RM terms of course).
4. Idea yang bernas!
5. There's always a silver lining in every cloud
6. Isu ni akan berterusan.
7. Expand your circle of friends. Or, be active in MAQ

Keep you chin up dude!

Rifdee
Active Member
Active Member

Number of posts : 221
Registration date : 2008-04-26

View user profile

Back to top Go down

Re: Apakah Masalah Utama Yg Dihadapi Masyarakat Malaysia di Qatar ?

Post by Tagazoo on 2008-07-26, 11:20

Masaalah kat sini (pada sayalah)..tak boleh nak drive, kena pergi buat test dulu..itu yang paling leceh..

Kenapa govt. kita tak buat sesuatu to handle this prob?

Tagazoo
Active Member
Active Member

Number of posts : 180
Location : kat rumah leeeee
Registration date : 2008-04-12

View user profile

Back to top Go down

Re: Apakah Masalah Utama Yg Dihadapi Masyarakat Malaysia di Qatar ?

Post by azik on 2008-07-26, 15:26

Ada satu lagi masalah berat ni...
i was told population in qatar is about almost 70% men....

8. Masalah utk cari isteri utk org bujanggg...hehe

azik
Active Member
Active Member

Number of posts : 44
Registration date : 2008-07-21

View user profile

Back to top Go down

Re: Apakah Masalah Utama Yg Dihadapi Masyarakat Malaysia di Qatar ?

Post by Rifdee on 2008-07-27, 20:14

Hehehehe... jodoh kat Malaysia kot...

Rifdee
Active Member
Active Member

Number of posts : 221
Registration date : 2008-04-26

View user profile

Back to top Go down

Re: Apakah Masalah Utama Yg Dihadapi Masyarakat Malaysia di Qatar ?

Post by Rifdee on 2008-07-27, 20:17

Tagazoo wrote:Masaalah kat sini (pada sayalah)..tak boleh nak drive, kena pergi buat test dulu..itu yang paling leceh..Kenapa govt. kita tak buat sesuatu to handle this prob?

If you have an international driving license, you're eligible to rent a car until you obtain your RP. Fyi, you can ask someone to apply the international driving license on your behalf back home. Hope this helps!

Rifdee
Active Member
Active Member

Number of posts : 221
Registration date : 2008-04-26

View user profile

Back to top Go down

Re: Apakah Masalah Utama Yg Dihadapi Masyarakat Malaysia di Qatar ?

Post by azik on 2008-07-28, 04:56

Bro...if international license can be used to rent a car...but why not to buy and drive your own car??

A friend in dubai told me a lot of malaysians there drive without a driving license cos its too difficult to get one....is this happening in qatar also?

azik
Active Member
Active Member

Number of posts : 44
Registration date : 2008-07-21

View user profile

Back to top Go down

Re: Apakah Masalah Utama Yg Dihadapi Masyarakat Malaysia di Qatar ?

Post by silver16v on 2008-07-28, 07:09

Kalau nak beli keta kena ada RP. Tp bila dah ada RP lesen Malaysia x laku.

Masalahnya kalau bwk keta xde lesen, kalau berlaku kemalangan walaupun kita x salah, kena masuk lokap beb... Ada gak rakyat m'sia yg dah pernah kena...

silver16v
Active Member
Active Member

Number of posts : 360
Location : Doha
Registration date : 2008-04-01

View user profile http://www.malaysiaqatar.com

Back to top Go down

Re: Apakah Masalah Utama Yg Dihadapi Masyarakat Malaysia di Qatar ?

Post by Tagazoo on 2008-07-28, 07:54

Rifdee wrote:
Tagazoo wrote:Masaalah kat sini (pada sayalah)..tak boleh nak drive, kena pergi buat test dulu..itu yang paling leceh..Kenapa govt. kita tak buat sesuatu to handle this prob?

If you have an international driving license, you're eligible to rent a car until you obtain your RP. Fyi, you can ask someone to apply the international driving license on your behalf back home. Hope this helps!
Intl. licence ada, baru pergi renew awal bulan hari tu masa balik KL, tapi of courselah tak boleh guna sebab dah ada RP...malas sesangat nak pergi ambik balik test & exam semua tu...

Tagazoo
Active Member
Active Member

Number of posts : 180
Location : kat rumah leeeee
Registration date : 2008-04-12

View user profile

Back to top Go down

Re: Apakah Masalah Utama Yg Dihadapi Masyarakat Malaysia di Qatar ?

Post by DHL on 2008-07-28, 09:13

So, tagazoo..u skg driving ke tak?? i blm dpt RP lagik...my hubby dah..mine is still in process..

DHL
Active Member
Active Member

Number of posts : 200
Age : 40
Location : Doha, Qatar
Registration date : 2008-06-26

View user profile

Back to top Go down

Re: Apakah Masalah Utama Yg Dihadapi Masyarakat Malaysia di Qatar ?

Post by Tagazoo on 2008-07-28, 18:18

DHL wrote:So, tagazoo..u skg driving ke tak?? i blm dpt RP lagik...my hubby dah..mine is still in process..
ing k
Kat sini kena puasa driving sebab malas nak ambik balik test.. Laughing

Tagazoo
Active Member
Active Member

Number of posts : 180
Location : kat rumah leeeee
Registration date : 2008-04-12

View user profile

Back to top Go down

Re: Apakah Masalah Utama Yg Dihadapi Masyarakat Malaysia di Qatar ?

Post by DHL on 2008-08-01, 00:37

puasa driving....he he he...i just got my Rp 2 days ago...thus, i also have to puasa driving mcm u jugek...

DHL
Active Member
Active Member

Number of posts : 200
Age : 40
Location : Doha, Qatar
Registration date : 2008-06-26

View user profile

Back to top Go down

Re: Apakah Masalah Utama Yg Dihadapi Masyarakat Malaysia di Qatar ?

Post by Tagazoo on 2008-08-01, 06:53

DHL wrote:puasa driving....he he he...i just got my Rp 2 days ago...thus, i also have to puasa driving mcm u jugek...

Eh you pun nak puasa jugak..my hb tak berani kasi i drive kat sini..tengok diorang drive memang takutkan..macam mat rempit kat Malaysia sana tu.

Tagazoo
Active Member
Active Member

Number of posts : 180
Location : kat rumah leeeee
Registration date : 2008-04-12

View user profile

Back to top Go down

Re: Apakah Masalah Utama Yg Dihadapi Masyarakat Malaysia di Qatar ?

Post by DHL on 2008-08-01, 16:30

mat rempit yg pakai land cruiser...he he he..yg paling menakutkan ialah the roundabout.....crazy!!!

stret road oklah...

DHL
Active Member
Active Member

Number of posts : 200
Age : 40
Location : Doha, Qatar
Registration date : 2008-06-26

View user profile

Back to top Go down

Re: Apakah Masalah Utama Yg Dihadapi Masyarakat Malaysia di Qatar ?

Post by DatukBendahara on 2008-08-02, 04:51

So far tak ada masalah selepas hampir 3 tahun di sini. Hanya waktu mula2 datang dulu yang agak mencabar terutama hendak mendapat driving license. Tapi selama 3 bulan pertama tu gamble jugak la pakai lesen international sambil sewa kereta.

DatukBendahara
Active Member
Active Member

Number of posts : 124
Registration date : 2008-04-01

View user profile

Back to top Go down

Re: Apakah Masalah Utama Yg Dihadapi Masyarakat Malaysia di Qatar ?

Post by DHL on 2008-08-03, 00:24

kitorang kereta dah ada...parking cantik je depan rumah...cuma takut nak drive lepas dapat RP...

itulah..mmg paling challenging nak dapatkan lesen...ada international driving license pun takut nak pakai..takut kena tahan ngan polis.

DHL
Active Member
Active Member

Number of posts : 200
Age : 40
Location : Doha, Qatar
Registration date : 2008-06-26

View user profile

Back to top Go down

Re: Apakah Masalah Utama Yg Dihadapi Masyarakat Malaysia di Qatar ?

Post by Racing_Camel on 2008-08-03, 20:33

kalau takde lesen, aku strongly remind you all not to drive without licence. kalau tertangkap, akan masuk lokap dulu dan ada kemungkinan besar, kena hantar pulang.

Let's maintain our profesionalism, good name and high reputation as Malaysians.

Racing_Camel
Active Member
Active Member

Number of posts : 192
Location : Arabian Desert
Registration date : 2008-04-01

View user profile

Back to top Go down

Re: Apakah Masalah Utama Yg Dihadapi Masyarakat Malaysia di Qatar ?

Post by Racing_Camel on 2008-08-03, 20:35

It's how you live your life. Live your life to the fullest.

Racing_Camel
Active Member
Active Member

Number of posts : 192
Location : Arabian Desert
Registration date : 2008-04-01

View user profile

Back to top Go down

Re: Apakah Masalah Utama Yg Dihadapi Masyarakat Malaysia di Qatar ?

Post by Tagazoo on 2008-08-04, 06:37

Racing_Camel wrote:kalau takde lesen, aku strongly remind you all not to drive without licence. kalau tertangkap, akan masuk lokap dulu dan ada kemungkinan besar, kena hantar pulang.

Let's maintain our profesionalism, good name and high reputation as Malaysians.

I sokong you Racing....kalau takda local licence, better not to drive at all....tak pasal-pasal kena deported.

Tagazoo
Active Member
Active Member

Number of posts : 180
Location : kat rumah leeeee
Registration date : 2008-04-12

View user profile

Back to top Go down

Re: Apakah Masalah Utama Yg Dihadapi Masyarakat Malaysia di Qatar ?

Post by rinhanekoma on 2008-08-04, 19:08

Rinhanekoma nak tanya.. .if rinh pegi sana ... n takde keta.... anyway.. sapa keja ngan QP??? insyallah akan pegi sana Oct nie.. .QP says to provide the accomodation dekat Doha... soalnyer... transport cemana if baru dtg? lesen ape yg laku if mesia takleh pakai? soket n plug sana same mcm mesia ke cemana? sapa2 bole provide me some answers.. thank u..

rinhanekoma
Active Member
Active Member

Number of posts : 55
Registration date : 2008-07-03

View user profile

Back to top Go down

Re: Apakah Masalah Utama Yg Dihadapi Masyarakat Malaysia di Qatar ?

Post by Tagazoo on 2008-08-04, 19:47

rinhanekoma wrote:Rinhanekoma nak tanya.. .if rinh pegi sana ... n takde keta.... anyway.. sapa keja ngan QP??? insyallah akan pegi sana Oct nie.. .QP says to provide the accomodation dekat Doha... soalnyer... transport cemana if baru dtg? lesen ape yg laku if mesia takleh pakai? soket n plug sana same mcm mesia ke cemana? sapa2 bole provide me some answers.. thank u..

Jangan risau kalau takda lesen, sini banyak limo/private taxi, teksi Karwa pun ada jugak (lagi murah dari private limo). Kalau ada european/american licences lagi bagus, just convert to Qatari punya. International kalau tak silap hanya laku seminggu from the date you masuk ke Qatar.

Soket semua tu sama macam Malaysia..

Tagazoo
Active Member
Active Member

Number of posts : 180
Location : kat rumah leeeee
Registration date : 2008-04-12

View user profile

Back to top Go down

Re: Apakah Masalah Utama Yg Dihadapi Masyarakat Malaysia di Qatar ?

Post by DHL on 2008-08-05, 00:05

Racing_Camel wrote:kalau takde lesen, aku strongly remind you all not to drive without licence. kalau tertangkap, akan masuk lokap dulu dan ada kemungkinan besar, kena hantar pulang.

Let's maintain our profesionalism, good name and high reputation as Malaysians.

Itulah sebabnya, my hubby & I stop driving kat qatar after we got our RP last week..takut..a few of our frens dah remind kan kitorang abt this...sekarang nie, kitorang travel via karwa...hmmmm...hopefully soon lah dapat lesen..

Rin: public transport here quite reliable..i've been travelling via taxi/limo (karwa) for the past 1 month...so far, so good...cuma kena siap duit je lah beb!!!

DHL
Active Member
Active Member

Number of posts : 200
Age : 40
Location : Doha, Qatar
Registration date : 2008-06-26

View user profile

Back to top Go down

Re: Apakah Masalah Utama Yg Dihadapi Masyarakat Malaysia di Qatar ?

Post by bch69610 on 2008-08-05, 09:03

Re: Apakah Masalah Utama Yg Dihadapi Masyarakat Malaysia di Qatar ?
by DHL Today at 1:05 am

Racing_Camel wrote:
kalau takde lesen, aku strongly remind you all not to drive without licence. kalau tertangkap, akan masuk lokap dulu dan ada kemungkinan besar, kena hantar pulang.

Let's maintain our profesionalism, good name and high reputation as Malaysians.


Itulah sebabnya, my hubby & I stop driving kat qatar after we got our RP last week..takut..a few of our frens dah remind kan kitorang abt this...sekarang nie, kitorang travel via karwa...hmmmm...hopefully soon lah dapat lesen..

Rin: public transport here quite reliable..i've been travelling via taxi/limo (karwa) for the past 1 month...so far, so good...cuma kena siap duit je lah beb!!!

Betui tu.... very high risk driving w/out qatari lic..... I've came across so many M'sian yang kena sondol kereta... and 99% bukan salah kita! dah memang drebar kat sini bangang2 sokmo...... zero "defensive driving" mentality. imagine kalau tarak lic....!!

Kalau nak murah lagi dari karwa/private limo, cari contact "prebet sapu"..... cumanya nak cari yang reliable tu problem sikit Smile

bch69610
Active Member
Active Member

Number of posts : 39
Registration date : 2008-05-01

View user profile

Back to top Go down

Re: Apakah Masalah Utama Yg Dihadapi Masyarakat Malaysia di Qatar ?

Post by rinhanekoma on 2008-08-05, 11:15

tima kasih pada semua yg respond ya... bukan apa.. tak larat nak g opis jalan kaki.. heheheh jogging lain cite.. karwa ek? ok.. tambang dorang ok kut ye. .die charge per head or per car?

rinhanekoma
Active Member
Active Member

Number of posts : 55
Registration date : 2008-07-03

View user profile

Back to top Go down

Re: Apakah Masalah Utama Yg Dihadapi Masyarakat Malaysia di Qatar ?

Post by Sponsored content Today at 04:23


Sponsored content


Back to top Go down

Page 1 of 3 1, 2, 3  Next

View previous topic View next topic Back to top

- Similar topics

 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum