MAQ & Malaysian in Qatar.

Page 1 of 2 1, 2  Next

View previous topic View next topic Go down

MAQ & Malaysian in Qatar.

Post by eltax on 2008-04-30, 11:28

Apa pandangan kengkawan peranan MAQ dan rakyat Malaysia di Qatar nih?

Kenapa ramai rakyat Mesia kat Qatar nih taknak join MAQ?

Haruskah kita bataskan pergaulan kita hanya dikalangan orang2 tertentu jer?

eltax
Active Member
Active Member

Number of posts : 117
Registration date : 2008-04-01

View user profile

Back to top Go down

Re: MAQ & Malaysian in Qatar.

Post by kuda.pasir@yahoo.com on 2008-04-30, 11:47

MAQ ada peranan apa?
Masa kat kedutaan hari tu, ramai2 tu semua org member ke?
Ada senior2 tak nak join dan ada senior2 saje2 join.
Tapi ada senior2 explain membership MAQ paling tinggi dalam masa 4-5 tahun nih. Betul ke tu?
Rakyat mesia ada lebih 1k kan? QP mesia employee ada dekat 100 org tak?
Macam mana MAQ kira membership? Isteri, suami dan kanak2 kira ke?
Kalau membership MAQ hampir 300 org (cakap2 org2), tu termasuk ke kanak2 sekali?
300 dari 1000 orang mesia kira ramai ke?
Orang2 bujang atau kalau takde family kat qatar ada faedah ke?

kuda.pasir@yahoo.com
Newbies
Newbies

Number of posts : 9
Registration date : 2008-04-14

View user profile

Back to top Go down

Re: MAQ & Malaysian in Qatar.

Post by nsham05 on 2008-04-30, 12:58

eltax wrote:Apa pandangan kengkawan peranan MAQ dan rakyat Malaysia di Qatar nih?

Kenapa ramai rakyat Mesia kat Qatar nih taknak join MAQ?

Haruskah kita bataskan pergaulan kita hanya dikalangan orang2 tertentu jer?

MAQ tu kira macam payung la. Bila hujan semua masuk bawah payung. Bila tak hujan, payung pun tak tahu ke mana letaknya.

Tapi kat Qatar panas so pakai payung teduh dari terik pun ok.

Saya baru rejoin MAQ lepas 2 tahun. Bagi je duit, pandai2 la MAQ susun apa2 yg patut. Kalau sempat - join, kalau tak - lain kali je.

Kalau tak join, dan ada hati nak bagi pendapat buat apa kan? So, apa kata ramai2 join and give your piece of mind.

One man's meat is another man's poison. Go figure.

Tahniah pada semua penjawat baru MAQ.

nsham05
Active Member
Active Member

Number of posts : 37
Registration date : 2008-04-29

View user profile

Back to top Go down

Re: MAQ & Malaysian in Qatar.

Post by silver16v on 2008-04-30, 13:52

Salam,

Pendapat ikhlas saya, apabila election ada juga kwn2 yg tidak mahu dtg takut kena lantik jadi committee. Terpikir lak kenapa ramai yg berpotensi tp x mahu dilantik menjadi AJK kelab nih.

Jawapannya;

1. Commitment di tempat kerja. Maklumlar kita dtg sini utk kerja, jadi jika tiada masa mcmana nak berkhidmat.

2. Masa utk keluarga. Bila kita duduk negara org, masa utk keluarga amat penting sbb bukannya ada saudara-mara atau sahabat handai yg tinggal dkt rumah so keluarga perlu perhatian kita, so maybe susah utk meluangkan masa. Masa yg ada nak bwk anak dan keluarga belajar Agama, etc.

3. Yang paling penting, mereka tidak sanggup nak commit pada komuniti Malaysia yang ada sedikit golongan yg kuat menghentam, kesian hamba Allah tu contribute/korban masa dan wang utk berkhidmat tp ada komen ahli2 (condemn remarks) yg melemahkan semangat hamba Allah tu. Saya rasa yg kuat bagi komen tu patut jadi AJK biar dia tahu mcmana.

4. Bukan dibayar gaji tp kena perform mcm dibayar (to meet high expectation of some members).

Jadi yang tinggal tu mereka adalah org2 yg sabar dan semoga Allah berkati amal jariah dan usaha mereka utk komuniti Malaysia.

Two thumbs up for all previous and present MAQ Committees. Teruskan usaha. cheers

silver16v
Active Member
Active Member

Number of posts : 360
Location : Doha
Registration date : 2008-04-01

View user profile http://www.malaysiaqatar.com

Back to top Go down

Re: MAQ & Malaysian in Qatar.

Post by ehemmmmQ on 2008-04-30, 13:59

nsham05 wrote:
eltax wrote:Apa pandangan kengkawan peranan MAQ dan rakyat Malaysia di Qatar nih?

Kenapa ramai rakyat Mesia kat Qatar nih taknak join MAQ?

Haruskah kita bataskan pergaulan kita hanya dikalangan orang2 tertentu jer?

MAQ tu kira macam payung la. Bila hujan semua masuk bawah payung. Bila tak hujan, payung pun tak tahu ke mana letaknya.

Tapi kat Qatar panas so pakai payung teduh dari terik pun ok.

Saya baru rejoin MAQ lepas 2 tahun. Bagi je duit, pandai2 la MAQ susun apa2 yg patut. Kalau sempat - join, kalau tak - lain kali je.

Kalau tak join, dan ada hati nak bagi pendapat buat apa kan? So, apa kata ramai2 join and give your piece of mind.

One man's meat is another man's poison. Go figure.

Tahniah pada semua penjawat baru MAQ.
Saya setuju sangat!
Bagi mereka peluang.....! kekadang tu bagus juga bila berjumpa, yang tak kenal jadi kenal, yang tu yg priceless. Kalau membership fee 100 setahun tu bg saya (yang begaji paling rendah kat Qatar) ni tak de hallah! Bila jadi member kita support ramai2, kalau tak betul, kita sama2 betulkan, kalau takleh nak betulkan tawakkal je lah! Kalau menyusahkan kita nun pergi jauh2, dok sorang2, insyaallah selamat.

ehemmmmQ
Newbies
Newbies

Number of posts : 14
Registration date : 2008-04-08

View user profile

Back to top Go down

Re: MAQ & Malaysian in Qatar.

Post by Rifdee on 2008-04-30, 14:23

Apa peranan sebenar MAQ?

Rifdee
Active Member
Active Member

Number of posts : 221
Registration date : 2008-04-26

View user profile

Back to top Go down

Re: MAQ & Malaysian in Qatar.

Post by nsham05 on 2008-04-30, 14:38

Rifdee wrote:Apa peranan sebenar MAQ?

Bila kita mengupas sesuatu persoalan tu kan, lagi banyak keremehannya. Macam kupas bawang besar, lagi banyak lapisan kulit bawang yang dikupas, lagi meleleh air mata.

Bila dah habis kupas, ada apa kat dalam? Pocik. Apa yang dapat? Kulit bawang bersepah dan tangisan yang hilang.

Dah pun nama Association. Either you associate with it or you totally dissociate. You can't slice it any other way.

nsham05
Active Member
Active Member

Number of posts : 37
Registration date : 2008-04-29

View user profile

Back to top Go down

Re: MAQ & Malaysian in Qatar.

Post by Rifdee on 2008-04-30, 14:54

Isu 'kupas kulit bawang' DAN sincerely nak tahu what's-in-store for the members in the long-run, are two separate issues kan.

Look at it this way: imagine the question 'Apa peranan sebenar MAQ?', came from an individual who really wanted to know the pros & cons of joining the Association. Furthermore, orang nak join sebab orang nak join - Bukannye sebab nak mempertahankan suatu kelaziman (dgn izin - 'keeping up with the norm'). Surely this is the correct forum for it right.

Takkan semua Malaysians are expected to join MAQ automatically? Last I checked, membership is still optional.

Please slice & dice my question in this perspective.

Rifdee
Active Member
Active Member

Number of posts : 221
Registration date : 2008-04-26

View user profile

Back to top Go down

Re: MAQ & Malaysian in Qatar.

Post by silver16v on 2008-04-30, 15:07

from http://www.maq.org.qa/

"OUR MISSIONS

Bring Malaysians in Qatar closer together under one roof
Promote our country to the locals and expatriates in Qatar
Disseminate information amongst the Malaysian community at large in Qatar"

nsham05 wrote:
Bila kita mengupas sesuatu persoalan tu kan, lagi banyak keremehannya. Macam kupas bawang besar, lagi banyak lapisan kulit bawang yang dikupas, lagi meleleh air mata.

Bila dah habis kupas, ada apa kat dalam? Pocik. Apa yang dapat? Kulit bawang bersepah dan tangisan yang hilang.

Dah pun nama Association. Either you associate with it or you totally dissociate. You can't slice it any other way.

Betul tu bro. Actually lebih adil kalau kita tanya gak, apa lak peranan kita sebagai member (yg ramai nih) utk MAQ. Bukan setakat bayar QR100 lepas tu nak expect mcm2. Mari lar kita sama2 contribute fikiran+helping hands utk MAQ. Setakat cakap semua org boleh buat. Teringat komen boss saya dulu. Dia cakap "Nak cakap semua orang boleh cakap. Setakat bercakap KLCC twin towers 2 minit boleh siap. Eg. Prepare budget, Acquire land, appoint consultant, prepare engineering plan, call tender, award tender, monitor project, bla-bla-bla...etc.. siap." Tapi untuk melaksanakannya?

Bottom line any comment without assistance/helping hand, setakat modal air-liur, lebih banyak melemahkan dari membina.

So mari lar kita sama2 contribute in every way possible. Seorang sikit bila ramai jadi banyak usaha boleh kita buat utk better role and activities from MAQ. Wallahualam...

silver16v
Active Member
Active Member

Number of posts : 360
Location : Doha
Registration date : 2008-04-01

View user profile http://www.malaysiaqatar.com

Back to top Go down

Re: MAQ & Malaysian in Qatar.

Post by troka on 2008-04-30, 16:48

Hendak belayar ke Teluk Betong
Sambil mencuba labuhkan pukat
Bulat air kerana pembetung
Bulat manusia kerana muafakat

"DIRIMU ini kecil sahaja. Tetapi dalam diri yang kecil itu,engkau dapat melihat alam yang besar "

- SAYIDINA ALI BIN ABI TALIB

Seronok tgk komen2 membina nih. Baguslah, maybe ada idea bagus, salur2 lah. Insyaallah benda menjadi menarik bila kita rancang.

troka
Newbies
Newbies

Number of posts : 19
Registration date : 2008-04-06

View user profile

Back to top Go down

Re: MAQ & Malaysian in Qatar.

Post by Rifdee on 2008-04-30, 18:19

Ok, kalau macam tu mari kita sambung semula. Ada benarnya juga soalan2 yg ditimbulkan oleh kudapasir tu. Sesapa ada jawapan tu sila lah kongsi utk kebaikan bersama.

Bukankah ini yang dinamakan musyawarrah? atau....

Rifdee
Active Member
Active Member

Number of posts : 221
Registration date : 2008-04-26

View user profile

Back to top Go down

Re: MAQ & Malaysian in Qatar.

Post by nsham05 on 2008-04-30, 19:15

Rifdee wrote:Isu 'kupas kulit bawang' DAN sincerely nak tahu what's-in-store for the members in the long-run, are two separate issues kan.

Look at it this way: imagine the question 'Apa peranan sebenar MAQ?', came from an individual who really wanted to know the pros & cons of joining the Association. Furthermore, orang nak join sebab orang nak join - Bukannye sebab nak mempertahankan suatu kelaziman (dgn izin - 'keeping up with the norm'). Surely this is the correct forum for it right.

Takkan semua Malaysians are expected to join MAQ automatically? Last I checked, membership is still optional.

Please slice & dice my question in this perspective.

Kalau peranan MAQ terjawab dengan published Mission kat websitenya, then persoalan what's in store terjawab dengan member's benefit seperti di laman web yang sama.

Tapi persoalan yang sebenarnya mungkin - kenapa tak semua yang join MAQ. I don't have the facts on the number of Malaysians in Qatar nor do I know the membership roll in MAQ. Suffice to say, I'm not qualified to state that the majority of Malaysians are not MAQ members. Having said this, I think it prudent to hazard a guess why not all Malaysians are not members of MAQ.

I got this right, Rifdee? Is that your concern (persoalan)?

FYI, eltax & I voiced our concerns regarding exclusivity of membership in MAQ during the EGM on the proposal to revise the MAQ Constitution in 2006. So non-members may view MAQ as exclusive as they did not register to join for whatever reasons it may be.

Sampai hari ni pun saya masih tetap berpendapat bahawa setiap rakyat Malaysia kat bumi Qatar ni seharusnya secara automatis adalah ahli MAQ. Persatuan ni untuk semua lapisan rakyat Malaysia kat Qatar. Kalau boleh tak payah bayar membership fees ke dues ke apa-apapun. Tabung MAQ untuk aktiviti ahli boleh dikutip dengan cara lain. Sponsor, sponsor......

AGM yang baru selesai tu, hadiah-hadiah cabutan bertuah antaranya (tak tahu pulak kalau semuanya) adalah sumbangan penaja-penaja jua.

Itu pendapat saya seorang sahaja.

nsham05
Active Member
Active Member

Number of posts : 37
Registration date : 2008-04-29

View user profile

Back to top Go down

Re: MAQ & Malaysian in Qatar.

Post by DatukBendahara on 2008-04-30, 19:31

MAQ serves various purpose and most of the time, it is about social gathering. When we are in small community, it is nice to get together sometimes. But most important thing for me is in emergency situation where the embassy need to get in touch with all Malaysians. This is where I think MAQ serves its main purpose. Kang takut ada yang tertinggal belakang bila kapalterbang pengangkut Malaysia berlepas.

DatukBendahara
Active Member
Active Member

Number of posts : 124
Registration date : 2008-04-01

View user profile

Back to top Go down

Re: MAQ & Malaysian in Qatar.

Post by eltax on 2008-04-30, 19:44

Isu join as members nih rasanya dah lama menjadi perbualan.

Yang buat orang tawar hati nak join MAQ nih ialah cara penyaluran maklumat, bantuan terutamanya kepada rakyat Malaysia yang baru sampai di Qatar nih.

Aktiviti anjuran MAQ : "Alaa.. organise sendiri pun bole...." , "Buat dgn sendiri dengan kengkawan lagi best, balik2 benda sama"

Tang nih, tak tau ler apa yang terfikir dalam fikiran comittee.

Ramai orang yg kata Qatar nih takda apa2 nak buat. Bosan lar. Tapi rasanya ia lebih terpulang pada setiap individu tuh macam mana nak create apa program yang nak dilakukan.

Sebab tuh ler ramai yg ada kreativiti dlm merencanakan program2 bagi menghilangkan rasa bosan nih buat program sendiri. Ajak kengkawan.
Lagi senang, takyah nak meeting2. Cuma call kengkawan, suma OK, jalannnn....

Members ramai.. ???
Rasanya memang lumrah camtuh. Bila AGM jer ramai members baru.
Tapi mostly adalah samaada orang baru tiba atau dah lama tak join komuniti. Tergerak la pulak nak kenal orang2 baru.

Tapi mana hilang orang2 lama?

Kenapa diaorg nih dah taknak join as members?

Isu yg utama kat sini ialah pusat sumber maklumat. Bila baru sampai nak tahu macam mana nak buat RP, lesen, cari rumah sewa.

Bukan sekadar maklumat tapi bantuan. Bila baru sampai tempat baru, masih lagi "blur". Nak jalan kemana pun tak tahu.

Kalau setakat org citer, nak buat lesen gi Traffic Dept lar, driving school lar.. mmg la berguna maklumat nih, tapi camna nak pegi tempat2 nih, nak jumpa saper, nak pegi naik apa & pelbagai laa...


Seperti dlm PRU12 baru nih, sesuatu langkah harus diambil untuk merawat kembali kredibiliti MAQ sebagai sebuah badan yg mewakili Rakyat Malaysia di bumi Qatar nih.

eltax
Active Member
Active Member

Number of posts : 117
Registration date : 2008-04-01

View user profile

Back to top Go down

Re: MAQ & Malaysian in Qatar.

Post by Rifdee on 2008-04-30, 22:30

Nsham05, you are perceptive. There's a business theory that says if you ask the question 'why' for 5 times, you'll finally get to the root cause of an issue (or pretty damn close to it anyway). Fyi, this technique is employed by Toyota in their quality dept.

Aku rasa 'peranan MAQ' lah persoalan akar-umbi yang selalu berlegar-legar diantara kita. Find the answer to this puzzle and you solve the issue on 'why Malaysian are reluctant to join MAQ?'. Although MAQ's mission is published in its website, does it really capture the true essence for its existence in the first place? I think not.

By the way, automatic membership to MAQ is an interesting notion but I don't think it would make MAQ any better in the future.

The points raised by DatukBendahara & eltax are very valid. Does MAQ address these concerns? This is where the true work of MAQ begins.


Last edited by Rifdee on 2008-05-01, 06:32; edited 1 time in total

Rifdee
Active Member
Active Member

Number of posts : 221
Registration date : 2008-04-26

View user profile

Back to top Go down

Re: MAQ & Malaysian in Qatar.

Post by noble-man on 2008-04-30, 23:06

Nak jawab pantun troka :

Dari Betong ke Pulau Tambun
Ku labuhkan pukat, pukatnya koyak
Hidup di Qatar sudah bertahun
Nak join MAQ faedah tak nampak

noble-man
Active Member
Active Member

Number of posts : 209
Registration date : 2008-04-21

View user profile

Back to top Go down

Re: MAQ & Malaysian in Qatar.

Post by Rifdee on 2008-05-01, 06:43

Sedih tapi benar belaka....

Harapan masih ada. Jangan pasrah dulu. Kredibiliti (ref: eltax) MAQ masih bisa dirawat.

Question: has there been a forum in which people (members or non-members) contribute their ideas on MAQ's credibility (without fear nor favour)?

This should inculcate a sense of ownership (of MAQ) amongst Malaysians. Which in turn (theoretically), should make everyone more susceptive & affiliative to the Association's activities. Bottom line: all (any race) Malaysians win!

Rifdee
Active Member
Active Member

Number of posts : 221
Registration date : 2008-04-26

View user profile

Back to top Go down

Re: MAQ & Malaysian in Qatar.

Post by nsham05 on 2008-05-02, 09:53

Rifdee wrote:
Question: has there been a forum in which people (members or non-members) contribute their ideas on MAQ's credibility (without fear nor favour)?

This should inculcate a sense of ownership (of MAQ) amongst Malaysians. Which in turn (theoretically), should make everyone more susceptive & affiliative to the Association's activities. Bottom line: all (any race) Malaysians win!

Tak pasti pernah ada ke tidak. Tapi kalau ahli ramai2 yang request, boleh jadi kan?

Post bearers dalam MAQ lah yang sepatutnya more susceptible pada 'rintihan' members dan members sendiri pula seharusnya rasa inclusive, lebih participative, baru la ada rasa sense of ownership.

Apa kata ahli2 MAQ yang baca thread ini, sama2 sarankan pada AJK MAQ supaya forum kita ini di-affiliated-kan (fuh terseliuh lidah aku nak sebut perkataan ni) dengan website rasmi MAQ?

nsham05
Active Member
Active Member

Number of posts : 37
Registration date : 2008-04-29

View user profile

Back to top Go down

Re: MAQ & Malaysian in Qatar.

Post by nsham05 on 2008-05-02, 09:58

Rifdee wrote:. Although MAQ's mission is published in its website, does it really capture the true essence for its existence in the first place? I think not.

By the way, automatic membership to MAQ is an interesting notion but I don't think it would make MAQ any better in the future.

The points raised by [b]DatukBendahara & eltax
are very valid. Does MAQ address these concerns? This is where the true work of MAQ begins.

nsham05
Active Member
Active Member

Number of posts : 37
Registration date : 2008-04-29

View user profile

Back to top Go down

Re: MAQ & Malaysian in Qatar.

Post by DatukBendahara on 2008-05-02, 10:10

............... members sendiri pula seharusnya rasa inclusive, lebih participative, baru la ada rasa sense of ownership.

Please understand that some members prefer to follow anything MAQ organized without participating in the organizing part. These people are the silent members that have no complaint against MAQ and its committee members. Cool

DatukBendahara
Active Member
Active Member

Number of posts : 124
Registration date : 2008-04-01

View user profile

Back to top Go down

Re: MAQ & Malaysian in Qatar.

Post by nsham05 on 2008-05-02, 10:46

Members are akin to the ebb and tide. MAQ itself is the shoreline. Who shapes the shoreline? Kalau ombak tak cukup kuat, bagi la tsunami.

The idea to have automatic membership is just to circumvent the general feeling of not being included (or non-participative etc) and is one of the steps to make it better. First step in my mind is always establishing sense of ownership.

Which bears more weight? Non-members talking about not joining OR members talking about what they want MAQ to become?

MAQ, and I think any organization for that matter, will have problems addressing any concerns if these concerns are not properly channeled to them. And not stopping there, it should also be successfully channeled as well - it won't help if the intended respondent just don't get. Get it?

Forum kita ni satu contoh saluran yang boleh dipertajamkan (more accurately diperkemaskan) untuk menyampaikan aspirasi ahli MAQ.

Saya pandai cakap je, buat kurang boleh, bertanding lagi tak boleh.

nsham05
Active Member
Active Member

Number of posts : 37
Registration date : 2008-04-29

View user profile

Back to top Go down

Re: MAQ & Malaysian in Qatar.

Post by Zac on 2008-05-03, 12:48

DatukBendahara wrote:
............... members sendiri pula seharusnya rasa inclusive, lebih participative, baru la ada rasa sense of ownership.

Please understand that some members prefer to follow anything MAQ organized without participating in the organizing part. These people are the silent members that have no complaint against MAQ and its committee members. Cool

Sorry butI cant help myself.........that was a real understatement. Look at what happened in our Malaysian 2008 General Elections. Pasal no complaints lerr or complaints not looked into wholeheartedly alien

Zac
Active Member
Active Member

Number of posts : 64
Registration date : 2008-04-16

View user profile

Back to top Go down

Re: MAQ & Malaysian in Qatar.

Post by Rifdee on 2008-05-04, 17:01

You have a point Zac. However, the comparison is not apple to apple. Kat sini MAQ office bearers do not obtain 'imbuhan'. Whereas, politicians in Malaysia are a paid lot. They also hold positions of financial authority or able to influence decisions on financial authority (one way or another).

Rifdee
Active Member
Active Member

Number of posts : 221
Registration date : 2008-04-26

View user profile

Back to top Go down

Re: MAQ & Malaysian in Qatar.

Post by nsham05 on 2008-05-06, 17:07

Setakat imbuhan sahaja yang tak dapat. Adalah dapat kutukan, cemuhan dan lain-lain. Ada office bearer MAQ, dahlah kerja 6 hari seminggu, keluar modal sendiri dan korban masa dengan family untuk anjurkan aktiviti MAQ. Tak ada masa nak layan sangat complaints.
Macam pesanan dari Nike - Just Do It.

nsham05
Active Member
Active Member

Number of posts : 37
Registration date : 2008-04-29

View user profile

Back to top Go down

Re: MAQ & Malaysian in Qatar.

Post by Rifdee on 2008-05-06, 18:51

Ini pun dapat juga: character building > priceless...

Rifdee
Active Member
Active Member

Number of posts : 221
Registration date : 2008-04-26

View user profile

Back to top Go down

Re: MAQ & Malaysian in Qatar.

Post by Sponsored content Today at 06:11


Sponsored content


Back to top Go down

Page 1 of 2 1, 2  Next

View previous topic View next topic Back to top

- Similar topics

 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum