Kenapa Semakin Ramai Rakyat Malaysia di Qatar ?

Page 3 of 3 Previous  1, 2, 3

View previous topic View next topic Go down

Re: Kenapa Semakin Ramai Rakyat Malaysia di Qatar ?

Post by numbskull on 2008-11-05, 22:45

Malaysia kalau tak buat apa apa lama lama jadi macam Indonesia dan Phillippines..rakyat semua kerja kat luar..tapi ok lah so far income wise we are better off..cuma harap yang baru nak datang sini never ever sell yourselves cheap..ingat standard mau jaga...

Just a guide...kat sini min. 6k memang kena allocate untuk rumah dan transport..and minimum here mean 2 bedroom flats (ala ala flat PKNS) and 2nd hand Honda civic hutang 5 tahun..kalau nak ok sikit sewa 3 bilik semi furnished je dah around 10k..dan 4 wheel drive hutang 5 tahun dah dekat 2 ribu setahun.. so you decide lah life macam mana you nak...

ada people kat sini dapat save almost 20k sebulan tapi family tinggal malaysia balik 2-3 bulan sekali..ada yang perabis duit like there is no tomorrow..

Kalau nak datang sini ada 4 benda kena make sure company cover..rumah, transport, medical dan school fee untuk yang ada anak...school fee kalau nak sekolah bagus sikit around25-30k setahun per child..

Basically a good offer shall look like this;
1. Basic Salary ; At least double gaji malaysia, baru boleh save sikit
2. Housing: Company house or at least 10k kalau nak duduk flat yang selesa
3. Transport: At least 2k boleh pakai kereta best sikit dan cover duit minyak
4. School Fee: As per receipt, kalau kena top up sakit jugak..tambang sekolah pun dah naik, around QR500/child permonth, betul tak tipu!
5. Medical: Full coverage, tapi GH kat sini not bad..
6. Lain-lain: make sure furniture allowance at least 40k baru boleh beli good furniture..sofa bodoh pun dekat 5 ribu tau..

Itulas serb sikit nasihat untuk yang nak datang sini..ingat qatar ni negara paling kaya dalam dunia..jadi nak jadi papa kat sikit kot..

Setiap orang malaysia yang datang sini sebenarnya menolong ekonomi malaysia..average 1/2 gaji hantar balik malaysia dan lagi kita create job and opportunity untuk someone kat malaysia yang ambil tempat kita..

Good Luck..

numbskull
Active Member
Active Member

Number of posts : 29
Registration date : 2008-08-27

View user profile

Back to top Go down

Re: Kenapa Semakin Ramai Rakyat Malaysia di Qatar ?

Post by sandune DK on 2008-11-07, 10:03

numbskull wrote:Malaysia kalau tak buat apa apa lama lama jadi macam Indonesia dan Phillippines..rakyat semua kerja kat luar..tapi ok lah so far income wise we are better off..cuma harap yang baru nak datang sini never ever sell yourselves cheap..ingat standard mau jaga...

Just a guide...kat sini min. 6k memang kena allocate untuk rumah dan transport..and minimum here mean 2 bedroom flats (ala ala flat PKNS) and 2nd hand Honda civic hutang 5 tahun..kalau nak ok sikit sewa 3 bilik semi furnished je dah around 10k..dan 4 wheel drive hutang 5 tahun dah dekat 2 ribu setahun.. so you decide lah life macam mana you nak...

ada people kat sini dapat save almost 20k sebulan tapi family tinggal malaysia balik 2-3 bulan sekali..ada yang perabis duit like there is no tomorrow..

Kalau nak datang sini ada 4 benda kena make sure company cover..rumah, transport, medical dan school fee untuk yang ada anak...school fee kalau nak sekolah bagus sikit around25-30k setahun per child..

Basically a good offer shall look like this;
1. Basic Salary ; At least double gaji malaysia, baru boleh save sikit
2. Housing: Company house or at least 10k kalau nak duduk flat yang selesa
3. Transport: At least 2k boleh pakai kereta best sikit dan cover duit minyak
4. School Fee: As per receipt, kalau kena top up sakit jugak..tambang sekolah pun dah naik, around QR500/child permonth, betul tak tipu!
5. Medical: Full coverage, tapi GH kat sini not bad..
6. Lain-lain: make sure furniture allowance at least 40k baru boleh beli good furniture..sofa bodoh pun dekat 5 ribu tau..

Itulas serb sikit nasihat untuk yang nak datang sini..ingat qatar ni negara paling kaya dalam dunia..jadi nak jadi papa kat sikit kot..

Setiap orang malaysia yang datang sini sebenarnya menolong ekonomi malaysia..average 1/2 gaji hantar balik malaysia dan lagi kita create job and opportunity untuk someone kat malaysia yang ambil tempat kita..

Good Luck..

iyer ker....sofa bodo pun sampai 5k?
cam tak cayer jer

sandune DK
Active Member
Active Member

Number of posts : 93
Registration date : 2008-04-02

View user profile

Back to top Go down

Re: Kenapa Semakin Ramai Rakyat Malaysia di Qatar ?

Post by DHL on 2008-11-10, 19:16

kalau nak jimat lagi..beli je used sofa yg advertised (selalunya byk advertisement kalau expat2 ni nak balik or pindah rumah)..

good used sofa: QR3500..plus plus

DHL
Active Member
Active Member

Number of posts : 200
Age : 40
Location : Doha, Qatar
Registration date : 2008-06-26

View user profile

Back to top Go down

Re: Kenapa Semakin Ramai Rakyat Malaysia di Qatar ?

Post by Minah Kampong on 2008-11-12, 15:47

Bukan sahaja Qatar menjadi tempat rakyat Malaysia "berhijrah"... tempat lain pun ramai juga. Walai pun barang di Qatar mahal, tapi gajinye lumayan pak !!!!

Minah Kampong
Active Member
Active Member

Number of posts : 31
Age : 33
Location : Doha Qatar
Registration date : 2008-11-11

View user profile

Back to top Go down

Re: Kenapa Semakin Ramai Rakyat Malaysia di Qatar ?

Post by kutu_beramboi on 2008-11-13, 07:47

numbskull, tima acih...

kutu_beramboi
Active Member
Active Member

Number of posts : 597
Location : Qatar
Registration date : 2008-09-10

View user profile

Back to top Go down

Re: Kenapa Semakin Ramai Rakyat Malaysia di Qatar ?

Post by DatukBendahara on 2009-03-29, 20:13

Sebenarnya orang Malaysia semakin miskin dan Malaysia sekarang seangkatan dengan negara-negara seperti Indonesia, Philippine, Bangladesh dan yang sewaktu dengannya. Some wawasan 2020.

DatukBendahara
Active Member
Active Member

Number of posts : 124
Registration date : 2008-04-01

View user profile

Back to top Go down

Re: Kenapa Semakin Ramai Rakyat Malaysia di Qatar ?

Post by Wak on 2009-03-30, 06:15

Rakyat Malaysia kat Qatar ni beruntung...mana ada kerja Hard Labour... semua kerja dalam office yang canggih... attach ngan projek yang kosnya besar-besar...kita ni ramai yang berpengalaman dalam bidang masing-masing dan bangsa asing pun menghormati kita...hingga mika sanggup memberi peluang kerja kepada kita... kita mesti bersyukur dan teruja...dan jangan mudah alpa... semoga rezeki kita bertambah di masa depan...Wak Boleh ...Malaysia Boleh...Qatar Boleh...!!!

Wak
Active Member
Active Member

Number of posts : 471
Registration date : 2008-12-17

View user profile

Back to top Go down

Re: Kenapa Semakin Ramai Rakyat Malaysia di Qatar ?

Post by Sponsored content Today at 18:34


Sponsored content


Back to top Go down

Page 3 of 3 Previous  1, 2, 3

View previous topic View next topic Back to top

- Similar topics

 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum