Assalam semua..

View previous topic View next topic Go down

Assalam semua..

Post by rozek on 2012-11-12, 18:03

Assalammualaikum semua.. salam perkenalan. Nama saya Rozaimee. Panggil je Rozek. Newbie to this forum. Going to Doha this coming Saturday 17 Nov InsyaAllah for a site interview with QP. Harap2 semua otai2, bro2 dapat beri few tips & pointers living in Qatar. This is my second attempt to work overseas after leaving Sudan. More posting coming your way guys. Thanks in advanced. Wassalam

rozek
Newbies
Newbies

Number of posts : 7
Registration date : 2012-11-12

View user profile

Back to top Go down

Re: Assalam semua..

Post by rozek on 2012-11-13, 17:45

Assalam all,

Question:
Most Malaysian lives at which area within Doha? Ramai yg tinggal within the same compound? Same apartment building? Harap dapat pencerahan dari semua. TQ

rozek
Newbies
Newbies

Number of posts : 7
Registration date : 2012-11-12

View user profile

Back to top Go down

Re: Assalam semua..

Post by zairulamri on 2012-11-14, 07:57

rozek wrote:Assalam all,

Question:
Most Malaysian lives at which area within Doha? Ramai yg tinggal within the same compound? Same apartment building? Harap dapat pencerahan dari semua. TQ

As salam rozek (sedap nama Smile )

Firstly, tahniah for the site interview invitation, sebelah kaki dah kat doha dah, insyallah.
Pasal, most malaysian dok kat area mana tu, actually, kat mana2 pun ada malaysian kat Qatar ni, mostly kat Doha, Dukhan, Al Khor dan Messaid.
Kalau dah ko akan datang melalui tiket QP, insyallah akan dok kat area ramai QP staff, its depends kat mana ko akan bekerja. Rasanya bro Rizi, bro Chian boleh membantu (both of them QP staff).

Dont worry about that for now, just concentrate kat ko nyer interview nnt. Bila dah dapat, baru pikir pasal rumah or yg lain2.

ps: sini ramai malaysian yg kerja ngan QP, you will get help from them on the day you arrive here, Insyallah.

Anyway, good luck for the interview. Very Happy

-bob-

zairulamri
Active Member
Active Member

Number of posts : 88
Location : Al Fadang Fasir..
Registration date : 2012-01-26

View user profile

Back to top Go down

Re: Assalam semua..

Post by rozek on 2012-11-17, 15:32

Assalam bob.. tq for the reply.
Alhamdulillah dah selamat smp Doha. QP bagi lepak kat Wyndham grand hotel. klau ada geng2 kerja QP yg berdekatan boleh kita TT session. ada di doha sampai hari isnin. let me know. 😊

rozek
Newbies
Newbies

Number of posts : 7
Registration date : 2012-11-12

View user profile

Back to top Go down

Re: Assalam semua..

Post by zairulamri on 2012-11-18, 07:48

rozek wrote:Assalam bob.. tq for the reply.
Alhamdulillah dah selamat smp Doha. QP bagi lepak kat Wyndham grand hotel. klau ada geng2 kerja QP yg berdekatan boleh kita TT session. ada di doha sampai hari isnin. let me know. 😊

cheers marhaba. moga berjaya dalam interview nnt. Very Happy
nice weather sekarang ni, try la pi jalan2 before balik isnin nnt.

zairulamri
Active Member
Active Member

Number of posts : 88
Location : Al Fadang Fasir..
Registration date : 2012-01-26

View user profile

Back to top Go down

Re: Assalam semua..

Post by rs4wd on 2012-11-19, 09:51

marhaba!!....dah balik ye?harap semua ok lahh...

rs4wd
Active Member
Active Member

Number of posts : 50
Registration date : 2012-05-15

View user profile

Back to top Go down

Re: Assalam semua..

Post by rozek on 2012-11-25, 09:27

Alhamdulillah.Syukur pd Allah S.W.T. QP offered me a job. Laughing

Terima kasih pada tuan-tuan yg menolong saya semasa site interview hari tu.. Hj Mansor & wife, Azmi, Hatim, Hj Tajjul...

Pada tuan-tuan yg sudi menerima saya dan keluarga sebagai jiran baru di Doha, di harap dapat berkongsi di kawasan mana tuan-tuan tinggal untuk meramaikan lagi kejiranan Malaysia... minta pencerahan dari tuan-tuan..


rozek
Newbies
Newbies

Number of posts : 7
Registration date : 2012-11-12

View user profile

Back to top Go down

Re: Assalam semua..

Post by zairulamri on 2012-11-25, 09:47

As salam rozek,

First of all, Mabrook cheers . Syukur Alhamdulillah.

Malaysian yg kerja ngan QP dimana2 saja di doha ni. Akan bekerja dikawasan mana? Doha? Messaied?

if tau kat mana opis nanti, baru boleh cadangkan.. macam hatim dia kerja kat messaid, so dia duduk kat wakra, so economical la.

akan bawak family mai sini kan? so sekolah anak2 perlu dipikirkan jugak.

like most of people said: apa2 pun keputusan nak cari rumah, letakkan sekolah anak2 sebagai 1st priority utk membuat keputusan.


zairulamri
Active Member
Active Member

Number of posts : 88
Location : Al Fadang Fasir..
Registration date : 2012-01-26

View user profile

Back to top Go down

Re: Assalam semua..

Post by rozek on 2012-11-25, 17:34

Akan kerja di HQ QP di Doha. cadang bawak family (2 org anak) pre-school lagi.. anyone with similar working location appreciate the advice. TQ

rozek
Newbies
Newbies

Number of posts : 7
Registration date : 2012-11-12

View user profile

Back to top Go down

Re: Assalam semua..

Post by zairulamri on 2012-11-26, 07:09

kalau doha, banyak tempat. depends company bg brp housing allowance.
nak sewa murah ada, nak sewa mahal ada.
murah2 pun, dalam 5k-6k jugak (bin omran boleh dpt, madinat khalifa boleh, area airport boleh) kalau nak mahal lagi banyak, mamoura, al waab street, markhiya, gharafa, abu hamour dan lain2 lagi. (semua tempat2 yg disebut, ada malaysian).

kalau ada anak2 yg akan bersekolah kat sini, dicadangkan, baca yg ni:

http://malaysians-qatar.topicboard.net/f2-parenting

get the idea, mcm mana nak dpt tempat (sekolah) utk anak2 disini nnt. jangan nnt dah dpt rumah, sekolah anak2 lak jauh berbatu.. kita maybe ok, tapi kesian kat anak2.

rumah aku ngan sekolah anak2 cuma dlm 15km, tp nak hantar anak kesekolah pagi2 will take about 1/2 hour, and kalau ambik anak from school nak bawak balik rumah lagi teruk, kadang2 lebih dr htr waktu pagi. jem dia gila.

so bukan x nak menjawab soalan kawasan mana bagus utk didiami nnt, cuma give priority utk location sekolah anak2. dah dapat tempat / sekolah anak2, time tu baru pulun cr rumah area sekolah.

and sorry to say, nak dapat tempat utk anak2 (sekolah).. teramat la mencabar.
so its all about chicken or egg first.. maybe u have ur own priority, so boleh pilih nak cr rumah dulu or sekolah dulu.

ps: maybe ur housing allowance byk, so not to worry about sewa rumah la, sekolah anak2 lagi penting utk dicari dulu.
ps1: aku dulu, before dtg sini (from malaysia) lagi dah start hantar email2 kat sekolah2 kat sini bertanyakan tempat utk anak2.
ps2: once sampai sini, aku sewa bilik ngan member malaysia dulu, lps confirm kerja, terus cari sekolah anak2 dulu, dapat jer tempat, terus cari rumah.

nak cari rumah:
http://www.qatarliving.com/classifieds/accommodation

http://www.qatarcl.com/c,146,Real-Estate.htm

zairulamri
Active Member
Active Member

Number of posts : 88
Location : Al Fadang Fasir..
Registration date : 2012-01-26

View user profile

Back to top Go down

Re: Assalam semua..

Post by rs4wd on 2012-11-27, 07:28

and sorry to say, nak dapat tempat utk anak2 (sekolah).. teramat la mencabar

agreed, unless arranged by co...

anyway welcome to Doha!!

rs4wd
Active Member
Active Member

Number of posts : 50
Registration date : 2012-05-15

View user profile

Back to top Go down

Re: Assalam semua..

Post by rozek on 2012-12-27, 07:02

Assalam semua,
Alhamdulillah, will be working with QP soon. Mob date confirm on 3 feb 2013. anyone who is joining QP time yg sama do let me know. Pada brotai yg bujang2 / perasan bujang tu kalau ada kelapangan meh la kita pekena teh ka kopi ka. boleh citer2. sapa2 ada nak pesan apa2 frm malaysia pun bagitau mana tau boleh tolong..gua bukan along...😁

rozek
Newbies
Newbies

Number of posts : 7
Registration date : 2012-11-12

View user profile

Back to top Go down

Re: Assalam semua..

Post by zairulamri on 2012-12-27, 07:24

mabrook... cheers

zairulamri
Active Member
Active Member

Number of posts : 88
Location : Al Fadang Fasir..
Registration date : 2012-01-26

View user profile

Back to top Go down

Re: Assalam semua..

Post by ikan.bandaraya on 2013-01-27, 16:16

Tahniah dan selamat datang ke doha.. Harap semua ready n selamat..

ikan.bandaraya
Active Member
Active Member

Number of posts : 36
Registration date : 2013-01-27

View user profile

Back to top Go down

Re: Assalam semua..

Post by Sponsored content Today at 04:22


Sponsored content


Back to top Go down

View previous topic View next topic Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum