Kenapa Semakin Ramai Rakyat Malaysia di Qatar ?

Page 1 of 3 1, 2, 3  Next

View previous topic View next topic Go down

Kenapa Semakin Ramai Rakyat Malaysia di Qatar ?

Post by noble-man on 2008-04-29, 12:20

Kalau dilihat, semakin ramai rakyat Malaysia datang ke Qatar. Kalau ditanya pada generasi pertama rakyat Malaysia yg datang berhijrah ke Qatar (15 tahun yg lalu ?), sepanjang tempoh 15 tahun dahulu, jumlah yg datang tidaklah seramai jumlah yg datang mutakhir ini (sepanjang setahun yg lalu).

Mengapakah semakin ramai rakyat Malaysia di Qatar ?

Gaji di Qatar lebih tinggi ? Masa depan lebih cerah di Qatar ? Anda ingin lebih dekat dengan tanah suci Mekah ?
Hidup di Malaysia semakin sengsara ? Kadar jenayah semakin parah di tanahair kita ?

Apakah Qatar menjanjikan hidup yg lebih baik dari Malaysia ? Apakah anda suka dan cinta pada bumi bertuah ini ?
Adakah anda merancang untuk tinggal di sini hingga akhir hayat ?

noble-man
Active Member
Active Member

Number of posts : 209
Registration date : 2008-04-21

View user profile

Back to top Go down

Re: Kenapa Semakin Ramai Rakyat Malaysia di Qatar ?

Post by kuda.pasir@yahoo.com on 2008-04-29, 12:49

noble-man wrote:Kalau dilihat, semakin ramai rakyat Malaysia datang ke Qatar. Kalau ditanya pada generasi pertama rakyat Malaysia yg datang berhijrah ke Qatar (15 tahun yg lalu ?), sepanjang tempoh 15 tahun dahulu, jumlah yg datang tidaklah seramai jumlah yg datang mutakhir ini (sepanjang setahun yg lalu).

Mengapakah semakin ramai rakyat Malaysia di Qatar ?

Gaji di Qatar lebih tinggi ? Masa depan lebih cerah di Qatar ? Anda ingin lebih dekat dengan tanah suci Mekah ?
Hidup di Malaysia semakin sengsara ? Kadar jenayah semakin parah di tanahair kita ?

Apakah Qatar menjanjikan hidup yg lebih baik dari Malaysia ? Apakah anda suka dan cinta pada bumi bertuah ini ?
Adakah anda merancang untuk tinggal di sini hingga akhir hayat ?

Pak cik nih dah lama sgt ker duk kat doha nih? Saya org baru sini. Lari dari Malaya, ingat kat sini gaji beso sgt.
Apelak tarikan utk pak cik ke sini? Ade harapan ker utk org mude2 mcm saya nih? Ape nasihat pak cik?

kuda.pasir@yahoo.com
Newbies
Newbies

Number of posts : 9
Registration date : 2008-04-14

View user profile

Back to top Go down

Re: Kenapa Semakin Ramai Rakyat Malaysia di Qatar ?

Post by Rifdee on 2008-04-29, 14:15

Kualitas masa bersama keluarga memang lebih baik di Doha berbanding KL. Di KL pergi kerje sebelum fajar habis, balik rumah selepas mega merah di langit hilang.

Di Doha, pergi kerja hari dah siang, balik rumah, hari masih siang.

Rifdee
Active Member
Active Member

Number of posts : 221
Registration date : 2008-04-26

View user profile

Back to top Go down

Re: Kenapa Semakin Ramai Rakyat Malaysia di Qatar ?

Post by Zac on 2008-04-29, 14:44

Lets be blunt about it. I am here onlt for the MONEY. Short term basis only. Looking forward until the end of my project, ( insya'allah kalu di izinkan DIA, kesihatan sya bagus dan masih kuat, alhamdullillah) and that is 2010.

Then I am out of the Middle East. Balik kampong minta kerja kat Bowling Alley Shalin.

Zac
Active Member
Active Member

Number of posts : 64
Registration date : 2008-04-16

View user profile

Back to top Go down

Re: Kenapa Semakin Ramai Rakyat Malaysia di Qatar ?

Post by kuda.pasir@yahoo.com on 2008-04-29, 14:51

Zac wrote:Lets be blunt about it. I am here onlt for the MONEY. Short term basis only. Looking forward until the end of my project, ( insya'allah kalu di izinkan DIA, kesihatan sya bagus dan masih kuat, alhamdullillah) and that is 2010.

Then I am out of the Middle East. Balik kampong minta kerja kat Bowling Alley Shalin.

tepat kat idung adusssss

honest giler

kuda.pasir@yahoo.com
Newbies
Newbies

Number of posts : 9
Registration date : 2008-04-14

View user profile

Back to top Go down

Tepat Memang Tepat

Post by Zac on 2008-04-29, 15:20

Hmmmmmmmm kuda pasir niiih kalau bawak balik Mesia bagi dia race sure menang niiih.

Honest???? Kan lebey baik jadik honest...tak yah nak berpanjangan nak berkata itu dan ini. Kat sini kita kena laungkan lagu CIP ROCKER KITA TUUUUUUUU. Lagu " Bukan Kerna Nama" Ramli pun nyanyi........'Aku bernyanyi bukan kerna nama........" hmmmmmmmmm kerna WANG laaah tu..... afro afro Twisted Evil Twisted Evil Twisted Evil Twisted Evil

Zac
Active Member
Active Member

Number of posts : 64
Registration date : 2008-04-16

View user profile

Back to top Go down

Re: Kenapa Semakin Ramai Rakyat Malaysia di Qatar ?

Post by DatukBendahara on 2008-04-29, 21:50

noble-man wrote:Kalau dilihat, semakin ramai rakyat Malaysia datang ke Qatar. Kalau ditanya pada generasi pertama rakyat Malaysia yg datang berhijrah ke Qatar (15 tahun yg lalu ?), sepanjang tempoh 15 tahun dahulu, jumlah yg datang tidaklah seramai jumlah yg datang mutakhir ini (sepanjang setahun yg lalu).

Mengapakah semakin ramai rakyat Malaysia di Qatar ?

Gaji di Qatar lebih tinggi ? Masa depan lebih cerah di Qatar ? Anda ingin lebih dekat dengan tanah suci Mekah ?
Hidup di Malaysia semakin sengsara ? Kadar jenayah semakin parah di tanahair kita ?

Apakah Qatar menjanjikan hidup yg lebih baik dari Malaysia ? Apakah anda suka dan cinta pada bumi bertuah ini ?
Adakah anda merancang untuk tinggal di sini hingga akhir hayat ?

Honestly money wasn't in my mind when I left my previous employer. Besides, I just happened to fill up my current employer's career website without expecting anything. What went through my mind that time was more of dissatisfaction with my previous majikan who don't bother much about a new technology they just acquired. I was pissed with them because I was supposed to be specialist in the technological field but they treated me like a manager having to look after subordinates which is not my interest. I was also worried about "syok sendiri" syndrome where I think I'm good being a specialist but I never know if I'm really good in the real world. Here I'm now able to compete or stand tall among other international people. Alhamdullillah... the money happened to be more than I expected from my first offer upon my arrival. I can also focus on the technology more than I had to do all the management crap before.

DatukBendahara
Active Member
Active Member

Number of posts : 124
Registration date : 2008-04-01

View user profile

Back to top Go down

kuda.pasir

Post by noble-man on 2008-04-30, 09:47

Kuda.pasir,

Pak cik ni memang dah tua, dah bongkok 3, nasib baik ler ada lagi orang nak terima pak cik ni kerja kat sini.

Anyway, nasihat pakcik pada kuda pasir, kalau kuda pasir rasa boleh dapat banyak belajar perkara baru, boleh menambah ilmu di dada, boleh mencari pengalaman baru elok lah dok sini. Tapi kalau rasa asyik buat benda yg sama, tiada percambahan ilmu, tak de career progression, elok lah cari tempat lain.

Anyway, kuda.pasir masih muda kan, masih boleh berlari laju. Macam pakcik ni, dah tua, berlari 15 meter pun pakcik dah mengah.

noble-man
Active Member
Active Member

Number of posts : 209
Registration date : 2008-04-21

View user profile

Back to top Go down

pak cik bangsawan

Post by kuda.pasir@yahoo.com on 2008-04-30, 11:33

noble-man wrote:Kuda.pasir,

Pak cik ni memang dah tua, dah bongkok 3, nasib baik ler ada lagi orang nak terima pak cik ni kerja kat sini.

Anyway, nasihat pakcik pada kuda pasir, kalau kuda pasir rasa boleh dapat banyak belajar perkara baru, boleh menambah ilmu di dada, boleh mencari pengalaman baru elok lah dok sini. Tapi kalau rasa asyik buat benda yg sama, tiada percambahan ilmu, tak de career progression, elok lah cari tempat lain.

Anyway, kuda.pasir masih muda kan, masih boleh berlari laju. Macam pakcik ni, dah tua, berlari 15 meter pun pakcik dah mengah.

TQ. Saya pun bersyukur dapat kerja kat Qatar.

kuda.pasir@yahoo.com
Newbies
Newbies

Number of posts : 9
Registration date : 2008-04-14

View user profile

Back to top Go down

Re: Kenapa Semakin Ramai Rakyat Malaysia di Qatar ?

Post by Rifdee on 2008-04-30, 13:51

Kat sini ada 'career-progression' ke? Memang confirm akan buat benda yang samaaaaaaaaa je pe. But then again, semua expat kat sini kan specialist dalam bidang masing-masing. Naik pangkat was never in the deal.

'Career progression' cuma untuk orang tempatan je. Lebih kurang macam kat Malaysia gak la.

Rifdee
Active Member
Active Member

Number of posts : 221
Registration date : 2008-04-26

View user profile

Back to top Go down

Re: Kenapa Semakin Ramai Rakyat Malaysia di Qatar ?

Post by noble-man on 2008-04-30, 22:48

hhhmmmmm...

Nak Ditelan Pahit, Nak Dibuang Sayang.....selagi boleh telan kita telan lah,
bila dah tak larat nak telan kita muntahkan aje............

noble-man
Active Member
Active Member

Number of posts : 209
Registration date : 2008-04-21

View user profile

Back to top Go down

Re: Kenapa Semakin Ramai Rakyat Malaysia di Qatar ?

Post by Rifdee on 2008-05-01, 06:44

Aiseymen... bunyi macam terpaksa je tu... sedih den dengar.

Rifdee
Active Member
Active Member

Number of posts : 221
Registration date : 2008-04-26

View user profile

Back to top Go down

Re: Kenapa Semakin Ramai Rakyat Malaysia di Qatar ?

Post by obama on 2008-05-01, 07:42

Datang kat sini dapat duit lebih, masa ngan family pun lebih....Alhamdulillah

obama
Newbies
Newbies

Number of posts : 9
Registration date : 2008-04-10

View user profile

Back to top Go down

Re: Kenapa Semakin Ramai Rakyat Malaysia di Qatar ?

Post by Rifdee on 2008-05-01, 14:02

I agree with Obama, 'Yes We Can!'...

Rifdee
Active Member
Active Member

Number of posts : 221
Registration date : 2008-04-26

View user profile

Back to top Go down

Re: Kenapa Semakin Ramai Rakyat Malaysia di Qatar ?

Post by OrangKedah on 2008-05-01, 17:22

Aku mai sini nak buat duit semata-mata. Harap maklum. lol!

OrangKedah
Newbies
Newbies

Number of posts : 17
Registration date : 2008-04-03

View user profile

Back to top Go down

Re: Kenapa Semakin Ramai Rakyat Malaysia di Qatar ?

Post by SkyNet on 2008-05-02, 12:29

In Malaysia byk sgt 'hidden charges'....tax, toll, parking...etc. Our hard earn money most of it pi ke politicians punya pocket. Project budget cost is RM10mil, tapi actual cost is RM5mil. Yg bakinya never get back to MOF....Here in Qatar, u get all ur hard earn money...what u do with it, is up to you. Family life pun relax skit. Kira ok laaa....not bad. Anyway, it makes me appreciate M'sia more...

SkyNet
Newbies
Newbies

Number of posts : 11
Registration date : 2008-05-01

View user profile

Back to top Go down

Re: Kenapa Semakin Ramai Rakyat Malaysia di Qatar ?

Post by DatukBendahara on 2008-05-03, 14:37

SkyNet wrote:................................. Our hard earn money most of it pi ke politicians punya pocket. Project budget cost is RM10mil, tapi actual cost is RM5mil. Yg bakinya never get back to MOF......... Anyway, it makes me appreciate M'sia more...

Yup. Been here makes me appreciate Malaysia more. Ironically with politicians plundering the country's money and resources, I don't know when I will start applying citizenship with other country. I hope not.

DatukBendahara
Active Member
Active Member

Number of posts : 124
Registration date : 2008-04-01

View user profile

Back to top Go down

Re: Kenapa Semakin Ramai Rakyat Malaysia di Qatar ?

Post by Racing_Camel on 2008-05-03, 19:17

Untuk pengetahuan semua, peningkatan peningkatan rakyat Malaysia di Qatar bermula sejak tahun 2002 dan naik dengan aggresif sejak awal 2006 sehinggalah sekarang. Kalau 4 tahun lepas di QP, jumlah expatriate Malaysia hanya dalam 30 orang, sekarang sudah mencecah hampir 100. Sebelum tahun 2002, mungkin tidak ramai yang berminat untuk datang ke Qatar kerana kedudukan ekonomi yang baik di Malaysia pada waktu itu dan Qatar tidaklah dalam pertumbuhan yang pesat seperti sekarang.

Soal gaji menjadi tarikan utama untuk ramai rakyat Malaysia datang ke Qatar dan ia berkait rapat dengan kenaikan kos dan taraf hidup di Malaysia. Kalau dulu, ramai rakyat Malaysia datang ke Qatar terlibat dalam industri petroleum dan gas, sekarang ramai yang datang dari berbagai2 background i.e. civil, construction, services, etc. Dan, yang datang pun, ada yang berstatus famili dan lately, ramai juga yang datang berstatus bujang atau mengambil pakej 28/28.

Masa depan di Qatar? Agak cerah kerana status Malaysia di mata dunia. Jadi, kita rakyat Malaysia di Qatar ni kenalah tunjukkan bahawa kita Malaysians bertaraf dunia, samada dari segi kualiti kerja, perangai, pergaulan dan sebagainya. Pakej gaji kita pun sebenarnya lebih tinggi kalau dibandingkan dengan rakyat2 yang juga berasal dari Asia Tenggara.

Kebanyakan yang datang bekerja di Qatar/GCC ni juga sebenarnya ingin mengambil peluang untuk mengerjakan umrah dan haji kerana kedudukan yang lebih dekat (umrah boleh travel dengan kereta dan haji kerana semuanya bebas dari hutang).

Walaupun Qatar ni mempunyai kadar inflasi yang tinggi, tapi majikan kita kebanyakkannya bermurah hati untuk compensate apa sahaja kekurangan atau kepayahan yang kita lalui di sini (setakat yang saya perhatikanlah).

Untuk jangka masa pendek, Qatar menjanjikan hidup yang lebih baik dari Malaysia (financially). Saya secara peribadi suka tinggal di sini, kerana kerja bagus, kawan-kawan ramai, banyak boleh buat aktiviti bersama, pergaulan luas, bercampur dengan semua orang dan bermacam2 orang dan bangsa di bumi Qatar ni.

Walaubagaimanapun, kalau ada peluang kerja yang lebih baik, pasti itu akan saya pertimbangkan secara mendalam. Setakat ni, tiada perancangan untuk tinggal di sini untuk jangka masa yang lama. Kerana, hujan emas di negara orang, hujan batu di negara sendiri. Sekarang kumpul emas dan lepas tu, bawa pulang ke Malaysia.

Racing_Camel
Active Member
Active Member

Number of posts : 192
Location : Arabian Desert
Registration date : 2008-04-01

View user profile

Back to top Go down

Re: Kenapa Semakin Ramai Rakyat Malaysia di Qatar ?

Post by Rifdee on 2008-05-04, 16:56

Berapa kilo dah emas anta kumpul?

Rifdee
Active Member
Active Member

Number of posts : 221
Registration date : 2008-04-26

View user profile

Back to top Go down

Re: Kenapa Semakin Ramai Rakyat Malaysia di Qatar ?

Post by OrangKedah on 2008-05-04, 20:54

Ana kumpoi 2 dinar 3 dirham daa

OrangKedah
Newbies
Newbies

Number of posts : 17
Registration date : 2008-04-03

View user profile

Back to top Go down

Re: Kenapa Semakin Ramai Rakyat Malaysia di Qatar ?

Post by Rifdee on 2008-05-04, 23:54

Tak cukup lagi tuh...

Rifdee
Active Member
Active Member

Number of posts : 221
Registration date : 2008-04-26

View user profile

Back to top Go down

Re: Kenapa Semakin Ramai Rakyat Malaysia di Qatar ?

Post by gangster_mache on 2008-05-05, 18:16

Kawe pun sama laa... mari cini nok cari duit lebih jah...
Cukup saving lebih kure balik la kawe....



ELECTRICITY COMES FROM ELECTRON...MORALITY COMES FROM MORON geek

gangster_mache
Active Member
Active Member

Number of posts : 138
Registration date : 2008-04-06

View user profile

Back to top Go down

Re: Kenapa Semakin Ramai Rakyat Malaysia di Qatar ?

Post by OrangKedah on 2008-05-05, 22:01

Minyak ada beribu-ribu tong ana bawak balik nanti

OrangKedah
Newbies
Newbies

Number of posts : 17
Registration date : 2008-04-03

View user profile

Back to top Go down

Re: Kenapa Semakin Ramai Rakyat Malaysia di Qatar ?

Post by HERO on 2008-05-05, 22:56

kerana duit, kawan sampai sini....3 bln disini,sudah sama ngan 1 tahun gaji kat company lama kawan....
cukup la tuuuu........bukan mahu jadi kaya tp mahu jadi senang jer skit....alhamdulillah, rezeki.................

HERO
Active Member
Active Member

Number of posts : 76
Registration date : 2008-04-05

View user profile

Back to top Go down

Re: Kenapa Semakin Ramai Rakyat Malaysia di Qatar ?

Post by SkyNet on 2008-05-06, 12:01

Sedih pale bila fikirkan rakyat Malaysia perlu keluar negara sendiri untuk mencari kesenangan dari segi keewangan. Malaysia bukannya negara yang miskin, malah mempunyai ekonomi yang baik dan peluang pekerjaan yang begitu luas. Tetapi, gaji dan juga kemudahan yang diberikan oleh Syarikat-syarikat di Malaysia masih belum diparas International standard. Bilakah Malaysia akan sedar bahawa ia mempunyai perkerja-pekerja yang tinggi kepakarannya dalam apa jua bidang dan mula menghargai mereka??

SkyNet
Newbies
Newbies

Number of posts : 11
Registration date : 2008-05-01

View user profile

Back to top Go down

Re: Kenapa Semakin Ramai Rakyat Malaysia di Qatar ?

Post by Sponsored content Today at 04:23


Sponsored content


Back to top Go down

Page 1 of 3 1, 2, 3  Next

View previous topic View next topic Back to top

- Similar topics

 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum