Budak Baru Belum tinggal di qatar

View previous topic View next topic Go down

Budak Baru Belum tinggal di qatar

Post by Eddyharry on 2012-09-10, 09:33

Assalamualaikum semua dan salam sejahtera
sy bukan la penduduk di qatar, masih tinggal di malaysia
cuma sekarang ni cuba mencari2 peluang pekerjaan di qatar
sekiranya ada..
pengalaman kerja sy lebih kepada 3 tahun bekerja sendiri sebagai internet marketing
dan printing service
sekarang kerja di company telco malaysia sebagai internet sales & marketing
pemegang diploma teknologi maklumat (programming)
tapi bukan bekerja sebagai programming
berumur 23 tahun

macam mana nak cari kerja di qatar ye?
sy cuba mencari melalui internet tapi tak tahu mcm mana nak pastikan kerja tu betul atau tipu

harap kawan2 dalam ni sudi membantu sy

Eddyharry
Newbies
Newbies

Number of posts : 11
Registration date : 2012-09-10

View user profile

Back to top Go down

Re: Budak Baru Belum tinggal di qatar

Post by rs4wd on 2012-09-10, 09:53

eddy,

hang register je kat agency yg deal dgn job kat mid east, contoh mcm AP recruitment etc...kat sana nanti bole tau citer selanjutnya....

rs4wd
Active Member
Active Member

Number of posts : 50
Registration date : 2012-05-15

View user profile

Back to top Go down

Re: Budak Baru Belum tinggal di qatar

Post by Eddyharry on 2012-09-10, 10:02

ini ke aprecruitment [.] com [.] my/
tak dapat post link, sebab member baru lagi

Eddyharry
Newbies
Newbies

Number of posts : 11
Registration date : 2012-09-10

View user profile

Back to top Go down

Re: Budak Baru Belum tinggal di qatar

Post by Eddyharry on 2012-09-10, 10:05

nak tanya pengalaman tuan puan dekat sini, macam mana anda cari dan apply kerja dekat qatar ye?

Eddyharry
Newbies
Newbies

Number of posts : 11
Registration date : 2012-09-10

View user profile

Back to top Go down

Re: Budak Baru Belum tinggal di qatar

Post by rs4wd on 2012-09-12, 10:27

www.aprecruitment.com.my

rs4wd
Active Member
Active Member

Number of posts : 50
Registration date : 2012-05-15

View user profile

Back to top Go down

Re: Budak Baru Belum tinggal di qatar

Post by rizi the doll on 2012-09-23, 19:07

Eddyharry wrote:ini ke aprecruitment [.] com [.] my/
tak dapat post link, sebab member baru lagi


Hi Eddyharry.

Pertama sekali Rizi ucapkan tahniah, sebab eddy berani mencuba untuk menyelam dasar lautan dalam, walaupun pada hakikatnya tepian tasik lebih selamat.

Tapi pada pendapat Rizi, mula2 sekali, Eddy harus berusaha mendapatkan pengalaman yang lebih mendalam, terutama sekali yang memberikan pendapatan tetap.

Mungkin setelah 5-6 tahun bekerja, barulah Eddy cari pula pengalaman diluar.

Maaf, bukannya Rizi sengaja nak menjatuhkan semangat Eddy.

Harap Eddy faham.

rizi the doll
Active Member
Active Member

Number of posts : 347
Age : 37
Registration date : 2008-11-18

View user profile

Back to top Go down

Re: Budak Baru Belum tinggal di qatar

Post by rs4wd on 2012-09-26, 07:52

10 yrs experienced is preferred, sbb sini expat yg contribute...

rs4wd
Active Member
Active Member

Number of posts : 50
Registration date : 2012-05-15

View user profile

Back to top Go down

Re: Budak Baru Belum tinggal di qatar

Post by Eddyharry on 2012-11-17, 14:31

btw kawan2..
sy nak tanya
untuk mulakan kerja di qatar dlm bidang oil n gas ni
sy memang tiada pengalaman dlm bidang oil n gas
jadi boleh ke jadi bidang terjun bermula di malaysia?
maksudnya latar belakang sy dlm pendidikan sblm ni bidang IT
kerja sbg Onlines sales Executive
dan mulakan kerja oil and gas di malaysia dulu dlm ape jua bidang..boleh ke mcm tu?

Eddyharry
Newbies
Newbies

Number of posts : 11
Registration date : 2012-09-10

View user profile

Back to top Go down

Re: Budak Baru Belum tinggal di qatar

Post by zairulamri on 2012-11-18, 07:45

Eddyharry wrote:
sy memang tiada pengalaman dlm bidang oil n gas
jadi boleh ke jadi bidang terjun bermula di malaysia?

dan mulakan kerja oil and gas di malaysia dulu dlm ape jua bidang..boleh ke mcm tu?

its worth it to try, but have to remember, bukan senang nak jadi "bidan terjun" ke dalam O&G business. kena usaha banyak sikit.
selamat berjaya.

zairulamri
Active Member
Active Member

Number of posts : 88
Location : Al Fadang Fasir..
Registration date : 2012-01-26

View user profile

Back to top Go down

Re: Budak Baru Belum tinggal di qatar

Post by rs4wd on 2012-11-19, 09:54

Eddyharry,

Its not that easy bro as you are dealing with professionals.....tp tkde hal, rezki ada dimana2....

rs4wd
Active Member
Active Member

Number of posts : 50
Registration date : 2012-05-15

View user profile

Back to top Go down

Re: Budak Baru Belum tinggal di qatar

Post by Eddyharry on 2012-11-19, 10:00

btw nak tanya lagi 1
bosiet training tu untuk ape eh?

Eddyharry
Newbies
Newbies

Number of posts : 11
Registration date : 2012-09-10

View user profile

Back to top Go down

Re: Budak Baru Belum tinggal di qatar

Post by zairulamri on 2012-11-19, 10:49

Eddyharry wrote:btw nak tanya lagi 1
bosiet training tu untuk ape eh?

BOSIET stands for Basic Offshore Safety Induction & Emergency Training: a course created to assist in meeting the initial onshore safety training, emergency response training and assessment requirements for personnel new to the offshore oil and gas industry.

Included in the course is Helicopter Survival training, Emergency First Aid, Sea Survival, Fire Fighting and Self Rescue and TEMPSC training.

-tak sempat aku nak ambik training ni masa ngan O&G company dulu.... Sad -

zairulamri
Active Member
Active Member

Number of posts : 88
Location : Al Fadang Fasir..
Registration date : 2012-01-26

View user profile

Back to top Go down

Re: Budak Baru Belum tinggal di qatar

Post by Eddyharry on 2012-11-19, 11:02

training boleh diambil sendirikan?

Eddyharry
Newbies
Newbies

Number of posts : 11
Registration date : 2012-09-10

View user profile

Back to top Go down

Re: Budak Baru Belum tinggal di qatar

Post by zairulamri on 2012-11-19, 13:14

Eddyharry wrote:training boleh diambil sendirikan?

boleh kot, tapi maybe mahal la. mostly O&G staff yg pi, company yg hantar.
survey2 la... maybe kalau ambik sendiri akan ada advantage later.
and if u really serious in getting O&G job, try berjinak2 ngan Occupational Safety. its really excellent prospect.
saya bukan O&G staff, but bekas O&G staff, so far tau la sikit sikit pasal prospect ni.

ps: bukan senang nak masuk dlm O&G bisnes ni, so try study on bisnes needs, and apa yg u boleh jump in. its maybe take years before u can apply job here, but rezeki dr Allah, kita tak tau, jangan berhenti mencuba.

zairulamri
Active Member
Active Member

Number of posts : 88
Location : Al Fadang Fasir..
Registration date : 2012-01-26

View user profile

Back to top Go down

Re: Budak Baru Belum tinggal di qatar

Post by Eddyharry on 2012-11-19, 17:18

Occupational Safety ni kire bidang ape ye?

Eddyharry
Newbies
Newbies

Number of posts : 11
Registration date : 2012-09-10

View user profile

Back to top Go down

Re: Budak Baru Belum tinggal di qatar

Post by rizi the doll on 2012-11-20, 07:32

Eddyharry wrote:Occupational Safety ni kire bidang ape ye?

Eddy masa study IT dulu, selain matapelajaran facebook, apa lagi yg kolej ajar?

Kata buat online business... Mesti ada blajar cara macammana utk attract client kan??

Skill2 tuu cari kat mana?


Kalau camnie la perangai generasi anak melayu skang, habis Msia.

Semua nak kena spoon feed, mana letaknya level of maturity??

rizi the doll
Active Member
Active Member

Number of posts : 347
Age : 37
Registration date : 2008-11-18

View user profile

Back to top Go down

Re: Budak Baru Belum tinggal di qatar

Post by zairulamri on 2012-11-20, 07:38

affraid ganaz ganaz... cheers

eddy, banyak betulnya bro otai kita ni komen. try gunakan all the IT skill yg ko ada utk cari maklumat.

ps: kat sini (qatar) mostly, kita yg "feed" info bukan kita yg kena "feed". so be prepare mentally and attitude.

zairulamri
Active Member
Active Member

Number of posts : 88
Location : Al Fadang Fasir..
Registration date : 2012-01-26

View user profile

Back to top Go down

Re: Budak Baru Belum tinggal di qatar

Post by zairulamri on 2012-11-20, 07:40

btw... bro rizi, betul ker age kat avatar tu??? cam tak betul jer... bukan ko 23 ker? Laughing

hahaha... cabut.. lol!

zairulamri
Active Member
Active Member

Number of posts : 88
Location : Al Fadang Fasir..
Registration date : 2012-01-26

View user profile

Back to top Go down

Re: Budak Baru Belum tinggal di qatar

Post by Eddyharry on 2012-11-20, 15:12

rizi the doll wrote:
Eddyharry wrote:Occupational Safety ni kire bidang ape ye?

Eddy masa study IT dulu, selain matapelajaran facebook, apa lagi yg kolej ajar?

Kata buat online business... Mesti ada blajar cara macammana utk attract client kan??

Skill2 tuu cari kat mana?


Kalau camnie la perangai generasi anak melayu skang, habis Msia.

Semua nak kena spoon feed, mana letaknya level of maturity??

aisehhhh...maaf la bang..jgn la marah.. maaf ye..
hehehhe.. bukan ape..masa taip tu semalam dekat opis.. kalau ikutkan tak boleh nak bukak benda lain time kerja takut bos marah
so reply yg sempat je..hehehhe...maafkan kami

Eddyharry
Newbies
Newbies

Number of posts : 11
Registration date : 2012-09-10

View user profile

Back to top Go down

Re: Budak Baru Belum tinggal di qatar

Post by ikan.bandaraya on 2013-02-02, 16:24

Macamana sekarang?

ikan.bandaraya
Active Member
Active Member

Number of posts : 36
Registration date : 2013-01-27

View user profile

Back to top Go down

Re: Budak Baru Belum tinggal di qatar

Post by Sponsored content Today at 00:22


Sponsored content


Back to top Go down

View previous topic View next topic Back to top

- Similar topics

 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum