"Visa On Arrival" untuk keluarga Expired ~ Apa yang perlu dilakukan?

View previous topic View next topic Go down

"Visa On Arrival" untuk keluarga Expired ~ Apa yang perlu dilakukan?

Post by unyat on 2012-08-17, 16:44

Assalamualaikum untuk semua warga malaysiaqatar.com.
Saya ingin berkongsi pengalaman dalam ikhtiar memperolehi extension untuk "VIsa On Arrival" untuk ahli keluarga saya (isteri dan 2 orang anak).Rentetan peristiwa ini berlaku disebabkan proses Resident Permit untuk keluarga saya masih belum selesai walaupun sudah dua (2) bulan berada di Qatar disamping kedatangan bulan mulia Ramadhan Al Mubarak.
Tips dan cadangan diberi oleh sahabat kita melalui rakan kita yang lain juga seperti Chian dan Rizi the doll.Untuk peringatan, ini bukanlah langkah atau proses yang rasmi tetapi lebih kepada ikhtiar dan bergantung pada budi bicara pegawai@ Mudir yang bertugas ketika itu.
Untuk makluman "Visa On Arrival" hanya sah selama sebulan dan boleh diperbaharui lagi selama sebulan (maksimum 2 bulan sahaja).Selepas 2 bulan tiada lagi "extension" dibenarkan melainkan dengan keluar dari Negara Qatar. Seperti yang dimaklumkan kita masih boleh merayu pale kepada Kapten dengan "alasan yang boleh diterima pakai" oleh Kapten tersebut.Dalam kes saya,anak-anak masih kecil untuk keluar dari Qatar dan kembali semula.
Langkah pertama yang saya buat ialah bawa anak-anak dan isteri ke Immigration cawangan Air Port pada waktu pagi, (Cawangan Al Wakrah dan Messaimer tidak benarkan "extension" ~ mungkin saya pergi waktu malam selepas Tarawikh) dan minta kebenaran untuk berjumpa Kapten yang bertugas waktu itu.Kalau boleh biarlah isteri yang tanyakan di kaunter tu,Insya Allah mereka akan benarkan kerana budaya tempatan yang amat menghormati dan menghargai wanita.
Semasa berjumpa Kapten, terangkan alasan kita.Pengalaman saya sendiri apabila beliau tengok passport Malaysia muka depa agak ceria,secara jujur saya tak tau mengapa tapi depa tanya "Kuala Lumpur?" Saya senyum angguk-angguk sebab berdebar takut depa taknak bagi extension sebab hari kami pergi adalah hari terakhir untuk berada di Qatar untuk anak-anak dan isteri saya stelah tamat tempoh 2 bulan Crying or Very sad. Untuk pengetahuan semua, jika mereka masih berada di Qatar mereka akan didenda QAR 200/hari/seorang bermakna saya kena bayar QAR 600/perhari affraid . Walaubagaimanapun Allah permudahkan urusan kami sekeluarga bilamana Kapten tersebut menaip sesuatu dalam komputer beliau dan menyatakan bahawa saya boleh datang semula ke Immigration Cawangan Airport dan terus ke kaunter macam biasa selepas pukul satu.Waktu itu jam tangan saya pukul 12,dan pada hemat saya mungkin dia nak tunggu system tu update kot Cool .
Pukul satu saya sekeluarga datang semula ke situ dan ambil nombor macam biasa di reception.Tekan butang "Visa Extension" keluar nombor dan tunggulah disitu selama hampir 3 jam.Bila giliran saya dipanggil saya ke kaunter dan 3terus bertanyakan berapa lama "extension"yang diberikan oleh Kapten? Minah tu pun inform "1 month only and QAR 100 / passport".
Syukur kepada Allah dan Jazza Kallah kepada rakan-rakan yang membantu saya dan keluarga dalam menangani situasi yang tidak dijangka seperti ini. cheers





unyat
Active Member
Active Member

Number of posts : 37
Location : Al Wukair
Registration date : 2011-06-20

View user profile

Back to top Go down

Re: "Visa On Arrival" untuk keluarga Expired ~ Apa yang perlu dilakukan?

Post by serba dinamik on 2012-08-18, 04:29

27hb flight ke Doha...............VISA ok...tket ok................tapi saya nak reject offer dr QP...................adakah plu inform AP / QP..................Pls.Advise..

serba dinamik
Newbies
Newbies

Number of posts : 7
Registration date : 2012-04-18

View user profile

Back to top Go down

Re: "Visa On Arrival" untuk keluarga Expired ~ Apa yang perlu dilakukan?

Post by unyat on 2012-08-18, 05:33

Assalamualaikum,
serba dinamik, pada pandangan peribadi saya, saya rasa lebih baik inform kedua-dua pihak untuk "kemudahan" saudara pada masa akan datang.Setahu saya visa saudara (seperti mana saya sebelum ini) iaitu untuk masuk ke Qatar sah lakunya adalah dalam masa enam 6 bulan dari tarikh dikeluarkan visa tesebut.
Pengalaman seorang rakan menolak tawaran Qp tanpa inform mereka dan kebetulan dia menerima tawaran Ras Gas mempunyai masalah dengan immigration kerana visanya masih dibawah QP arrangement apabila dia melapor diri ke Doha (Ras Gas Onshore) suatu masa dahulu. Ambik masa untuk selesaikan kerana perlunya penukaran "sponsor" diantara kedua company tersebut. Apa yang membimbangkan dikhuatiri proses tersebut berlarutan dan terjadi peristiwa seperti saya.
Kalau bujang mungkin tiada masalah,tetapi kalau sudah berkahwin, ada anak pening jugak tu. Sad .

unyat
Active Member
Active Member

Number of posts : 37
Location : Al Wukair
Registration date : 2011-06-20

View user profile

Back to top Go down

Re: "Visa On Arrival" untuk keluarga Expired ~ Apa yang perlu dilakukan?

Post by serba dinamik on 2012-08-18, 17:42

tma kasih ...........good advise....................krana saya dpt offer Murphy Oil

serba dinamik
Newbies
Newbies

Number of posts : 7
Registration date : 2012-04-18

View user profile

Back to top Go down

Re: "Visa On Arrival" untuk keluarga Expired ~ Apa yang perlu dilakukan?

Post by unyat on 2012-08-29, 10:44

serba dinamik wrote:tma kasih ...........good advise....................krana saya dpt offer Murphy Oil

cheers Tahniah bro, Bintulu Base? Onshore @ Offshore?
Kasi Alamt HR kalau sudi sunny

unyat
Active Member
Active Member

Number of posts : 37
Location : Al Wukair
Registration date : 2011-06-20

View user profile

Back to top Go down

Re: "Visa On Arrival" untuk keluarga Expired ~ Apa yang perlu dilakukan?

Post by rizi the doll on 2012-09-02, 06:01

unyat wrote:
serba dinamik wrote:tma kasih ...........good advise....................krana saya dpt offer Murphy Oil

cheers Tahniah bro, Bintulu Base? Onshore @ Offshore?
Kasi Alamt HR kalau sudi sunny

Uish, Unyat... tak sampai setahun dah mintak HR contact... rileks beb...heheheh

rizi the doll
Active Member
Active Member

Number of posts : 347
Age : 37
Registration date : 2008-11-18

View user profile

Back to top Go down

Re: "Visa On Arrival" untuk keluarga Expired ~ Apa yang perlu dilakukan?

Post by unyat on 2012-09-02, 13:31

rizi the doll wrote:
unyat wrote:
serba dinamik wrote:tma kasih ...........good advise....................krana saya dpt offer Murphy Oil

cheers Tahniah bro, Bintulu Base? Onshore @ Offshore?
Kasi Alamt HR kalau sudi sunny

Uish, Unyat... tak sampai setahun dah mintak HR contact... rileks beb...heheheh

Haha Bro rizi, actually untuk adik-adik dan kawan-kawan lain.Walaupun saya tak galakkan sangat "ber offshore" tapi kalau itu dah rezeki Alhamdulillah untuk mereka. Very Happy . Operation Office Murphy Oil tu kat kampung isteri saya, dan tapak office mereka dulu kalau tak silap bekas paya saya selalu dok tahan bubu dan pukat untuk tangkap ikan keli. Smile

unyat
Active Member
Active Member

Number of posts : 37
Location : Al Wukair
Registration date : 2011-06-20

View user profile

Back to top Go down

Re: "Visa On Arrival" untuk keluarga Expired ~ Apa yang perlu dilakukan?

Post by rizi the doll on 2012-09-03, 09:48

unyat wrote:
rizi the doll wrote:
unyat wrote:
serba dinamik wrote:tma kasih ...........good advise....................krana saya dpt offer Murphy Oil

cheers Tahniah bro, Bintulu Base? Onshore @ Offshore?
Kasi Alamt HR kalau sudi sunny

Uish, Unyat... tak sampai setahun dah mintak HR contact... rileks beb...heheheh

Haha Bro rizi, actually untuk adik-adik dan kawan-kawan lain.Walaupun saya tak galakkan sangat "ber offshore" tapi kalau itu dah rezeki Alhamdulillah untuk mereka. Very Happy . Operation Office Murphy Oil tu kat kampung isteri saya, dan tapak office mereka dulu kalau tak silap bekas paya saya selalu dok tahan bubu dan pukat untuk tangkap ikan keli. Smile

okay la... okay aku percaya... walaupun aku tak nampak ko dok kenyit2 mata tuu... tapi tetap ku percaya kata2 mu itu... hehehehehe

rizi the doll
Active Member
Active Member

Number of posts : 347
Age : 37
Registration date : 2008-11-18

View user profile

Back to top Go down

Re: "Visa On Arrival" untuk keluarga Expired ~ Apa yang perlu dilakukan?

Post by ikan.bandaraya on 2013-02-02, 16:32

Thanks for this thread,, good info

ikan.bandaraya
Active Member
Active Member

Number of posts : 36
Registration date : 2013-01-27

View user profile

Back to top Go down

Re: "Visa On Arrival" untuk keluarga Expired ~ Apa yang perlu dilakukan?

Post by Sponsored content Today at 14:08


Sponsored content


Back to top Go down

View previous topic View next topic Back to top

- Similar topics

 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum