MOHON INFO ASGHGHAL QATAR

Page 1 of 2 1, 2  Next

View previous topic View next topic Go down

MOHON INFO ASGHGHAL QATAR

Post by xkempasx on 2012-05-15, 15:04

Salam,
Kebelakangan nie makin kerap agensi JR cari orang Malaysia untuk joint "JKR Qatar". jika Laughing rakan2 yang ader info
minta bantu...
a) Benefit ASHGHAL Offer
b)Rumah disediakan ker?
c) Kereta?
d) Insurance?

Harap ada yang sudi berkongsi info pasal ASHGHAL.....O&M Department..

xkempasx
Active Member
Active Member

Number of posts : 44
Registration date : 2012-05-15

View user profile

Back to top Go down

Re: MOHON INFO ASGHGHAL QATAR

Post by numbskull on 2012-05-15, 21:28

Dengar macam Kurengg sikit..

Maaf cakaplah tapi kalau datang Doha gaji bawah 25k memang sengsara kalau bawak family..unless datang single maybe boleh survive..rumah je dah at least 8k kalau villa siaplah 12k, sekolah anak sorang dalam 30k at least setahun, grocery biasa dalam 3k, sini cost of living mmg mahal walaupun tax free..dalam 3x malaysia punya cost of living..even yang kerja oil and gas pun dah ramai yg cabut...so kalau nak datang sini for long term dgn family make sure package menarik lah....bukan apa kalau ramai yang undersell tak lama orng Malaysia jatuh jadi tahap pinoy dgn kerala je..

numbskull
Active Member
Active Member

Number of posts : 29
Registration date : 2008-08-27

View user profile

Back to top Go down

Re: MOHON INFO ASGHGHAL QATAR

Post by john labu on 2012-05-16, 02:45

numbskull wrote:Dengar macam Kurengg sikit..

Maaf cakaplah tapi kalau datang Doha gaji bawah 25k memang sengsara kalau bawak family..unless datang single maybe boleh survive..rumah je dah at least 8k kalau villa siaplah 12k, sekolah anak sorang dalam 30k at least setahun, grocery biasa dalam 3k, sini cost of living mmg mahal walaupun tax free..dalam 3x malaysia punya cost of living..even yang kerja oil and gas pun dah ramai yg cabut...so kalau nak datang sini for long term dgn family make sure package menarik lah....bukan apa kalau ramai yang undersell tak lama orng Malaysia jatuh jadi tahap pinoy dgn kerala je..


apa pendapat bro numbskull klu dia offer basic 24K Q, accommodation provided, furniture allowance 40k, yg lain standard kot but no education, ... berbaloi ke???

john labu
Active Member
Active Member

Number of posts : 29
Registration date : 2012-05-14

View user profile

Back to top Go down

Re: MOHON INFO ASGHGHAL QATAR

Post by yandie on 2012-05-16, 05:07

numbskull wrote:Dengar macam Kurengg sikit..

Maaf cakaplah tapi kalau datang Doha gaji bawah 25k memang sengsara kalau bawak family..unless datang single maybe boleh survive..rumah je dah at least 8k kalau villa siaplah 12k, sekolah anak sorang dalam 30k at least setahun, grocery biasa dalam 3k, sini cost of living mmg mahal walaupun tax free..dalam 3x malaysia punya cost of living..even yang kerja oil and gas pun dah ramai yg cabut...so kalau nak datang sini for long term dgn family make sure package menarik lah....bukan apa kalau ramai yang undersell tak lama orng Malaysia jatuh jadi tahap pinoy dgn kerala je..

klu camtu bape salary yg berbaloi?

yandie
Active Member
Active Member

Number of posts : 50
Location : sepang
Registration date : 2012-05-14

View user profile

Back to top Go down

Re: MOHON INFO ASGHGHAL QATAR

Post by silver16v on 2012-05-16, 07:20

Berbaloi atau tidak bergantung pada cara perbelanjaan masing2..

Sewa rumah apartment 2 bilik QR4.5k(UF) QR6k (FF), 3 bilik QR5.5k (UF) QR7.2k(FF)

Boleh chk sendiri kat paper

http://www.thepeninsulaqatar.com/pdf-downloads/cat_view/466-pen-mag.html

http://www.gulf-times.com/site/topics/index.asp?cu_no=2&lng=1&template_id=51&temp_type=42

http://qatar-tribune.com (klik diatas sebelah kanan screen "pdf" download "Nation")


Sekolah anak International School (british) starting from QR22k/year ~ QR40k/year (Doha College). Ada juga yang menghantar anak ke sekolah Bright Future Pakistani International School QR6.5k/year atau Doha Modern Indian School (DMIS) QR8.5k/year. DMIS nama mmg x glamour tp syllabus dan standard pembelajaran maybe lebih tinggi dari sekolah british.

On foods & groceries items.. to my surprise masa mula2 sampai sini dulu, harga kebanyakan ikan2 lebih murah dari Malaysia! Ikan Sherry kalau musim kdg2 QR7/kg! Harganya bahan2 lain maybe kdg2 mahal sikit tp xder lar semuanya sampai 2x harga dari Malaysia..

http://94.236.55.82/RetailTool/Resources/Flipbooks/QatarBeautyMay16012/flipbook.html

Betul kata numskull jgn undersell kalau boleh biar lar dpt saving byk sikit sbb kita kerja diluar negeri.. sekali balik kg. QR4k nak bayar tiket..


Last edited by silver16v on 2012-12-12, 16:54; edited 2 times in total

silver16v
Active Member
Active Member

Number of posts : 360
Location : Doha
Registration date : 2008-04-01

View user profile http://www.malaysiaqatar.com

Back to top Go down

Re: MOHON INFO ASGHGHAL QATAR

Post by rizi the doll on 2012-05-16, 07:23

yandie wrote:
numbskull wrote:Dengar macam Kurengg sikit..

Maaf cakaplah tapi kalau datang Doha gaji bawah 25k memang sengsara kalau bawak family..unless datang single maybe boleh survive..rumah je dah at least 8k kalau villa siaplah 12k, sekolah anak sorang dalam 30k at least setahun, grocery biasa dalam 3k, sini cost of living mmg mahal walaupun tax free..dalam 3x malaysia punya cost of living..even yang kerja oil and gas pun dah ramai yg cabut...so kalau nak datang sini for long term dgn family make sure package menarik lah....bukan apa kalau ramai yang undersell tak lama orng Malaysia jatuh jadi tahap pinoy dgn kerala je..

klu camtu bape salary yg berbaloi?

Rizi rasa maksud numbskull is safe zone would be 25k.

But ada juga Msian yg pendapatan antara 10-15k, boleh survive.
Dgn syarat, rumah, sekolah anak2, dan tiket pergi balik ditanggung oleh syarikat.

And kalau tak silap Rizi, syarat utk bawak family, gaji mesti lebih 10k.
Apa2 pun, kena ingat, kita dtg sini utk save duit, settle hutang kat msia dan lain2 lagi, asalkan jgn jadi sebaliknya udah la.

contoh for 1st timer orang kita nie terkena kejutan wang.... gaji bulan pertama + elaun furniture + lain2 elaun... confirm la akan terkejut unta tahap gaban.

Dan disinilah silap nyer org kita, bila nampak duit berkepuk2, macam2 la dia nak berjoli.

Rizi ada pernah dgr cerita told by otai2, pernah juga ada kes, ada orang kita yg balik tangan kosong...

apa2 pun, at the end of the day, kena tanya diri sendiri, offer yang company tuu kasi, total semua and kalau boleh save 30-40% sebulan dah ok... OK jer... kalau leh save more, lagi bagus.

rizi the doll
Active Member
Active Member

Number of posts : 347
Age : 37
Registration date : 2008-11-18

View user profile

Back to top Go down

Re: MOHON INFO ASGHGHAL QATAR

Post by yandie on 2012-05-16, 08:53

TQ sume 4 the info...

yandie
Active Member
Active Member

Number of posts : 50
Location : sepang
Registration date : 2012-05-14

View user profile

Back to top Go down

Re: MOHON INFO ASGHGHAL QATAR

Post by john labu on 2012-05-16, 09:04

TQ bro otai2 sekalian ... jasa & info2 ko org amat2lah dihargai dalam membuat penilaian ...

john labu
Active Member
Active Member

Number of posts : 29
Registration date : 2012-05-14

View user profile

Back to top Go down

Re: MOHON INFO ASGHGHAL QATAR

Post by rs4wd on 2012-05-16, 11:54

syukur alhamdulillahh....

rs4wd
Active Member
Active Member

Number of posts : 50
Registration date : 2012-05-15

View user profile

Back to top Go down

Re: MOHON INFO ASGHGHAL QATAR

Post by xkempasx on 2012-05-16, 17:34

Syukran....untuk info2 berguna yg diberikan rakan2 yg ikhlas......cuma org dari ASHGHAL...dapat beri komen.....

xkempasx
Active Member
Active Member

Number of posts : 44
Registration date : 2012-05-15

View user profile

Back to top Go down

Re: MOHON INFO ASGHGHAL QATAR

Post by numbskull on 2012-05-23, 13:15

Ok lah hari ni rajin sikit nak buat matematik pasal berapa kos hidup kat Qatar yang sepatutnya untuk life quality yang bagus, tak mewah sangat dan tak cikai sangat:

Ini based on family ada 2 anak dah sekolah. Pandai pandai lah adjust ye:

1. Rumah - QR8,000 (apt 3 bilik)
2. Kereta (bayar bulan dan minyak, alhamdulillah sini takde tol) - QR3,000 (dapatlah MPV or 4 WD basic)
3. Sekolah anak (British stream) : (36,000 x 2)/12 = QR6,000
4. Tiket Balik (Setahun sekali) :QR12,000/12 = QR1,000
5. Bil air ,api telefon, internet - QR1,000
6. Grocery - QR2,000
7. Maid cost : QR10,000 inital (amortised 2 tahun)+ gaji min QR1000 = QR1500
7. Eating out (2 kali sebulan) : QR250 x 2 = QR500
8. Miscellanous sebab biasanya akan burst : QR2000

So jumlah semua dalam QR25k untuk kehidupan yang kualiti minimum di Doha without any saving...Kalau ada hutang kat Malaysia atau nak pergi holiday overseas setahun sekali kena budget lebih lagi lah or harap harap dapat bonus...

Tapi saya ada kenal few Malaysia yang datang bujang sini so belanja less than 5k per month tiap tahun bawak balik saving QR200k at least...So the option is yours...The opportunity is there...tapi kena berkorban lah tinggalkan family...Bukan senang nak senang bro..
setahun sekali

numbskull
Active Member
Active Member

Number of posts : 29
Registration date : 2008-08-27

View user profile

Back to top Go down

Re: MOHON INFO ASGHGHAL QATAR

Post by noble-man on 2012-05-24, 13:29

numbskull wrote:Ok lah hari ni rajin sikit nak buat matematik pasal berapa kos hidup kat Qatar yang sepatutnya untuk life quality yang bagus, tak mewah sangat dan tak cikai sangat:

Ini based on family ada 2 anak dah sekolah. Pandai pandai lah adjust ye:

1. Rumah - QR8,000 (apt 3 bilik)
2. Kereta (bayar bulan dan minyak, alhamdulillah sini takde tol) - QR3,000 (dapatlah MPV or 4 WD basic)
3. Sekolah anak (British stream) : (36,000 x 2)/12 = QR6,000
4. Tiket Balik (Setahun sekali) :QR12,000/12 = QR1,000
5. Bil air ,api telefon, internet - QR1,000
6. Grocery - QR2,000
7. Maid cost : QR10,000 inital (amortised 2 tahun)+ gaji min QR1000 = QR1500
7. Eating out (2 kali sebulan) : QR250 x 2 = QR500
8. Miscellanous sebab biasanya akan burst : QR2000

So jumlah semua dalam QR25k untuk kehidupan yang kualiti minimum di Doha without any saving...Kalau ada hutang kat Malaysia atau nak pergi holiday overseas setahun sekali kena budget lebih lagi lah or harap harap dapat bonus...

Tapi saya ada kenal few Malaysia yang datang bujang sini so belanja less than 5k per month tiap tahun bawak balik saving QR200k at least...So the option is yours...The opportunity is there...tapi kena berkorban lah tinggalkan family...Bukan senang nak senang bro..
setahun sekali

Bagus budget ni, tepat dan padat. Tapi, elaun untuk isteri tak masuk ke ? Laughing

noble-man
Active Member
Active Member

Number of posts : 209
Registration date : 2008-04-21

View user profile

Back to top Go down

Re: MOHON INFO ASGHGHAL QATAR

Post by numbskull on 2012-05-25, 00:14

Betul jugak kan ? Sini semua para isteri tukar handbag LV atau Gucci 2 kali setahun...mahu kopak lagi 10k setahun...tu belum kira diorang punya shopping baju kasut dan aktiviti luar masa para suami tengah kerja... Very Happy . Jangan marah para kaum ibu...tapi kat doha ni memang banyak godaan..sekadar peringatan..

numbskull
Active Member
Active Member

Number of posts : 29
Registration date : 2008-08-27

View user profile

Back to top Go down

Re: MOHON INFO ASGHGHAL QATAR

Post by silver16v on 2012-05-26, 09:08

numbskull wrote:Betul jugak kan ? Sini semua para isteri tukar handbag LV atau Gucci 2 kali setahun...mahu kopak lagi 10k setahun...tu belum kira diorang punya shopping baju kasut dan aktiviti luar masa para suami tengah kerja... Very Happy . Jangan marah para kaum ibu...tapi kat doha ni memang banyak godaan..sekadar peringatan..

Hehehe kalau dpt bini mcm gambar avatar numbskull tu mmg lar taste tinggi & high maintenance.. Joke aside, jom kita sama2 ingat-mengingati supaya jgn lupa tunaikan kewajipan kita utk mengeluarkan Zakat.. Allah uji kita dgn rezki yang banyak supaya kita tunaikan hak orang2 miskin dan memerlukan..

silver16v
Active Member
Active Member

Number of posts : 360
Location : Doha
Registration date : 2008-04-01

View user profile http://www.malaysiaqatar.com

Back to top Go down

Re: MOHON INFO ASGHGHAL QATAR

Post by R.Z on 2012-06-01, 11:07

aku akan join ashghal....join awal bln 7...

R.Z
Newbies
Newbies

Number of posts : 8
Registration date : 2012-05-31

View user profile http://R.Z

Back to top Go down

Re: MOHON INFO ASGHGHAL QATAR

Post by xkempasx on 2012-06-01, 13:08

R.Z wrote:aku akan join ashghal....join awal bln 7...
Tahniah...Tahniah...MESTI dapat offer lebih QR20K....nie...selamat bermusafir..ke Qatar...kalau dapat kurang QR20K lebih kurang pinoy jerr..

xkempasx
Active Member
Active Member

Number of posts : 44
Registration date : 2012-05-15

View user profile

Back to top Go down

Re: MOHON INFO ASGHGHAL QATAR

Post by R.Z on 2012-06-02, 12:59

aku anak kecik lg....xyah pikir pasai sekolah.....wife aku pun kata dia nak keja gak....so ini acceptable risk utk aku....insyaAllah....kalau kita usaha...tentu berbaloi apa yg kita dpt...

R.Z
Newbies
Newbies

Number of posts : 8
Registration date : 2012-05-31

View user profile http://R.Z

Back to top Go down

Re: MOHON INFO ASGHGHAL QATAR

Post by xkempasx on 2012-06-02, 13:22

R.Z wrote:aku anak kecik lg....xyah pikir pasai sekolah.....wife aku pun kata dia nak keja gak....so ini acceptable risk utk aku....insyaAllah....kalau kita usaha...tentu berbaloi apa yg kita dpt...
hopefully this is wise decision for ur family...he...he...he... Very Happy

xkempasx
Active Member
Active Member

Number of posts : 44
Registration date : 2012-05-15

View user profile

Back to top Go down

Re: MOHON INFO ASGHGHAL QATAR

Post by R.Z on 2012-06-02, 13:25

insyaAllah...hehe...

R.Z
Newbies
Newbies

Number of posts : 8
Registration date : 2012-05-31

View user profile http://R.Z

Back to top Go down

Re: MOHON INFO ASGHGHAL QATAR

Post by xkempasx on 2012-06-02, 13:41

So ada sapa2 lagi yg Accept offerASHGHAL bawah QR16K.....???Huu..ada sanggup tu....terpulanglah....he...he...heee Very Happy

xkempasx
Active Member
Active Member

Number of posts : 44
Registration date : 2012-05-15

View user profile

Back to top Go down

Re: MOHON INFO ASGHGHAL QATAR

Post by asyraf on 2012-06-07, 07:26

R.Z. - Good luck and welcome to Qatar.... come and join our active Malaysian Community nanti....

asyraf
Active Member
Active Member

Number of posts : 44
Registration date : 2008-06-11

View user profile

Back to top Go down

Re: MOHON INFO ASGHGHAL QATAR

Post by zakimorgan on 2012-06-07, 11:57

R.Z, tahniah dan good luck

zakimorgan
Newbies
Newbies

Number of posts : 6
Age : 42
Registration date : 2012-03-30

View user profile

Back to top Go down

Re: MOHON INFO ASGHGHAL QATAR

Post by shwarma on 2012-06-11, 07:46

R.Z, good luck, jika itu anda rasakan yang terbaik ... jika ada apa2 masalah post kan di sini, jangan lupa mendaftar dengan embassy bila dah datang sini supaya senang urusan jika ada kecemasan. Jika ingin bersama rakyat Malaysia yang lain dalam aktiviti , daftar lah dengan Malaysian Association of Qatar (MAQ) ... juga lihat group FB Malaysian at Qatar ....


Last edited by shwarma on 2012-06-14, 10:00; edited 1 time in total

shwarma
Active Member
Active Member

Number of posts : 52
Registration date : 2008-11-10

View user profile

Back to top Go down

Re: MOHON INFO ASGHGHAL QATAR

Post by john labu on 2012-06-13, 16:29

Alamak ... Ashghal UP pulak offer ... camana ni geng ... nak pi ke tak nak

john labu
Active Member
Active Member

Number of posts : 29
Registration date : 2012-05-14

View user profile

Back to top Go down

Re: MOHON INFO ASGHGHAL QATAR

Post by zakimorgan on 2012-06-14, 03:22

Bro John Labu,..tepuk dada tanya iman..hehe,.ofer ok grab it.

zakimorgan
Newbies
Newbies

Number of posts : 6
Age : 42
Registration date : 2012-03-30

View user profile

Back to top Go down

Re: MOHON INFO ASGHGHAL QATAR

Post by Sponsored content Today at 06:07


Sponsored content


Back to top Go down

Page 1 of 2 1, 2  Next

View previous topic View next topic Back to top

- Similar topics

 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum