to be in qatar soon... but...

View previous topic View next topic Go down

to be in qatar soon... but...

Post by tataps on 2012-05-14, 19:17

halo kawan yang berada d qatar saat ini..
saya baru mendapat tawaran berkerja dgn rasgas.. all in dapat dalam qr9000.taxfree (transport,site & shift allowance sekali)

-contract type indefinite duration.
-accommodation provided
-family package after probationary period
-flight tiket annually for all family members.
-utility bills paid by company up to certain limits.
-furniture allowance usd7000.
-children school support up to 4 children.
-medical & insurance support for family members.


persoalannya,
1. so skg, i dah buat medical checkup, and they require me to translate birth certificate, spm certificate and petronas certificate to english.
ada ka company persendirian menyediakan service untuk translate dokumen2 berkenaan? kalau untuk certify memang ada.
2. untuk visa application, berapa lama process ni siap ye.
3. after probationary period tu, adakah company akan revise basic salary?


Thanks in advance.

tataps
Newbies
Newbies

Number of posts : 6
Registration date : 2012-05-14

View user profile

Back to top Go down

Re: to be in qatar soon... but...

Post by zakimorgan on 2012-05-15, 05:08

salam tatps
tahniah dapat join rasgas, saya pun dapat QP tapi belum pergi lagi. masih di malaysia.

mungkin sy boleh tolong mengenai docs tu kerana saya org baru. translate birth cert saya buat di mahkamah sivil shah alam,.jumpa mana2 court interpreter dekat sana satu cert RM50 jerr.

sijil nikah sy suruh bapa saya buat di pej agama pasir mas kelantan..caj saya tak tahu berapa.

education cert yg perlu di translate adalah your highest edu slip..
translation semua boleh dibuat di civil court. sediakan wang sahaja..ehe

visa sy tak pasti..ada forumers cakap 1 hingga 2 bulan.


zakimorgan
Newbies
Newbies

Number of posts : 6
Age : 42
Registration date : 2012-03-30

View user profile

Back to top Go down

Re: to be in qatar soon... but...

Post by hamka on 2012-05-15, 14:32

Salam bro!
Tahniah dah dpt offer RasGas. sy pun macam Bro Zaki tengah menunggu entry Visa. Tentang docs nak translate, sy buat semua kat translator majistret ampang pandan indah termasuk sijil kahwin. cas rm30 satu sijil. jgn lupa nak ke KLN buat good conduct dan minta cop untuk sijil pelajaran.
yang Qatar embassy tu make sure submit pagi so petang siap. receipt simpan semua untuk claim/reimbursement.


hamka
Newbies
Newbies

Number of posts : 10
Registration date : 2012-03-10

View user profile

Back to top Go down

Re: to be in qatar soon... but...

Post by zakimorgan on 2012-05-15, 14:53

ehe..claim tu boleh dapat ke bro Hamka?., be positif.

zakimorgan
Newbies
Newbies

Number of posts : 6
Age : 42
Registration date : 2012-03-30

View user profile

Back to top Go down

Re: to be in qatar soon... but...

Post by tataps on 2012-05-15, 15:35

thanks bro untuk feed back semua.. untuk visa, semua dokumen tu siap baru la dorang akan proceed untuk apply visa ke? atau dorang apply sementara tunggu dokumen kita..

tataps
Newbies
Newbies

Number of posts : 6
Registration date : 2012-05-14

View user profile

Back to top Go down

Re: to be in qatar soon... but...

Post by hamka on 2012-05-15, 16:59

documents siap semua baru dpt apply visa bro. standby5 hari nak siapkan dokuments untuk cop cop cop Smile

hamka
Newbies
Newbies

Number of posts : 10
Registration date : 2012-03-10

View user profile

Back to top Go down

Re: to be in qatar soon... but...

Post by tataps on 2012-05-15, 19:00

thanks bro.. take time skit nak settlekan dokument ni..

tataps
Newbies
Newbies

Number of posts : 6
Registration date : 2012-05-14

View user profile

Back to top Go down

Re: to be in qatar soon... but...

Post by otaiyakuza on 2012-05-15, 20:05

aslkm...bertambah lagi rakyat malaysia disini...Tahniah diucapkan..kerana dalam beribu anda terpilih untuk join rasgas nie..:)Bro pn baru join ngan rasgas..2hb/5 baru2 nie sampai kat qatar nie..Bro pn join dgn rasgas gak..bro keje offshore ngan rasgas nie..nie pn dok kat marweb hotel lg dah dekat 2 minggu dah kat sni..dok buat documentation dan training sebelum nak nek offshore...bro ari tu just amik masa dalam 3 minggu jew dapat pelepasan visa tu... bounce

otaiyakuza
Active Member
Active Member

Number of posts : 21
Age : 40
Location : penang,malaysia
Registration date : 2011-09-21

View user profile

Back to top Go down

Re: to be in qatar soon... but...

Post by tataps on 2012-05-15, 20:28

otaiyakuza wrote:aslkm...bertambah lagi rakyat malaysia disini...Tahniah diucapkan..kerana dalam beribu anda terpilih untuk join rasgas nie..:)Bro pn baru join ngan rasgas..2hb/5 baru2 nie sampai kat qatar nie..Bro pn join dgn rasgas gak..bro keje offshore ngan rasgas nie..nie pn dok kat marweb hotel lg dah dekat 2 minggu dah kat sni..dok buat documentation dan training sebelum nak nek offshore...bro ari tu just amik masa dalam 3 minggu jew dapat pelepasan visa tu... bounce


tahniah bro.. u 28/28 ke?

tataps
Newbies
Newbies

Number of posts : 6
Registration date : 2012-05-14

View user profile

Back to top Go down

Re: to be in qatar soon... but...

Post by shwarma on 2012-05-15, 22:22

Selamat datang ke qatar, saya dulu buat terjemahan dgn institut terjemahan negara, kt wangsa maju, dh tk ingat berapa dia caj... Siap verify cop...

Visa proses tk lama, tk sampai sebulan

Gaji tk kan revise lagi lepas probationary period, tp setiap tahun kenaikan 3-8% bergantung pd performance..

Probationary period bg saya sesuatu tempoh yg amat getir kerana saya pnye medical chek up fail, tp selepas berulang kali di check, 2x xray, akhirnya lepas jugak, nasihat saya, for safety, jgn berhenti dulu dgn company lama, ambil cuti tahun dan hantar surat berhenti dari Qatar... Terpulang kepada masing2, tp pengalaman saya mengajar saya begitu...

Apa2 pun selamat datang ke Qatar, Marhaba fi Qatar... Sampai di RG jgn lupa cari Abg K'Lot, beliau sedia membantu ...

shwarma
Active Member
Active Member

Number of posts : 52
Registration date : 2008-11-10

View user profile

Back to top Go down

Re: to be in qatar soon... but...

Post by tataps on 2012-05-16, 03:14

shwarma wrote:Selamat datang ke qatar, saya dulu buat terjemahan dgn institut terjemahan negara, kt wangsa maju, dh tk ingat berapa dia caj... Siap verify cop...

Visa proses tk lama, tk sampai sebulan

Gaji tk kan revise lagi lepas probationary period, tp setiap tahun kenaikan 3-8% bergantung pd performance..

Probationary period bg saya sesuatu tempoh yg amat getir kerana saya pnye medical chek up fail, tp selepas berulang kali di check, 2x xray, akhirnya lepas jugak, nasihat saya, for safety, jgn berhenti dulu dgn company lama, ambil cuti tahun dan hantar surat berhenti dari Qatar... Terpulang kepada masing2, tp pengalaman saya mengajar saya begitu...

Apa2 pun selamat datang ke Qatar, Marhaba fi Qatar... Sampai di RG jgn lupa cari Abg K'Lot, beliau sedia membantu ...

thanks bro utk feedback.. so skg u kerja mane?

tataps
Newbies
Newbies

Number of posts : 6
Registration date : 2012-05-14

View user profile

Back to top Go down

Re: to be in qatar soon... but...

Post by otaiyakuza on 2012-05-31, 09:08

tataps wrote:
otaiyakuza wrote:aslkm...bertambah lagi rakyat malaysia disini...Tahniah diucapkan..kerana dalam beribu anda terpilih untuk join rasgas nie..:)Bro pn baru join ngan rasgas..2hb/5 baru2 nie sampai kat qatar nie..Bro pn join dgn rasgas gak..bro keje offshore ngan rasgas nie..nie pn dok kat marweb hotel lg dah dekat 2 minggu dah kat sni..dok buat documentation dan training sebelum nak nek offshore...bro ari tu just amik masa dalam 3 minggu jew dapat pelepasan visa tu... bounce


tahniah bro.. u 28/28 ke?

ye sy 29/27... bounce awak bila naik qatar..keje kat dept mane??

otaiyakuza
Active Member
Active Member

Number of posts : 21
Age : 40
Location : penang,malaysia
Registration date : 2011-09-21

View user profile

Back to top Go down

Re: to be in qatar soon... but...

Post by shwarma on 2012-06-11, 07:54

tataps wrote:
shwarma wrote:Selamat datang ke qatar, saya dulu buat terjemahan dgn institut terjemahan negara, kt wangsa maju, dh tk ingat berapa dia caj... Siap verify cop...

Visa proses tk lama, tk sampai sebulan

Gaji tk kan revise lagi lepas probationary period, tp setiap tahun kenaikan 3-8% bergantung pd performance..

Probationary period bg saya sesuatu tempoh yg amat getir kerana saya pnye medical chek up fail, tp selepas berulang kali di check, 2x xray, akhirnya lepas jugak, nasihat saya, for safety, jgn berhenti dulu dgn company lama, ambil cuti tahun dan hantar surat berhenti dari Qatar... Terpulang kepada masing2, tp pengalaman saya mengajar saya begitu...

Apa2 pun selamat datang ke Qatar, Marhaba fi Qatar... Sampai di RG jgn lupa cari Abg K'Lot, beliau sedia membantu ...

thanks bro utk feedback.. so skg u kerja mane?

Saya bekerja dengan RG EMS Department. Jangan lupa singgah di EMS department bila dah masuk kerja ... awak department apa?

shwarma
Active Member
Active Member

Number of posts : 52
Registration date : 2008-11-10

View user profile

Back to top Go down

Re: to be in qatar soon... but...

Post by tataps on 2012-06-15, 06:49

shwarma wrote:
tataps wrote:
shwarma wrote:Selamat datang ke qatar, saya dulu buat terjemahan dgn institut terjemahan negara, kt wangsa maju, dh tk ingat berapa dia caj... Siap verify cop...

Visa proses tk lama, tk sampai sebulan

Gaji tk kan revise lagi lepas probationary period, tp setiap tahun kenaikan 3-8% bergantung pd performance..

Probationary period bg saya sesuatu tempoh yg amat getir kerana saya pnye medical chek up fail, tp selepas berulang kali di check, 2x xray, akhirnya lepas jugak, nasihat saya, for safety, jgn berhenti dulu dgn company lama, ambil cuti tahun dan hantar surat berhenti dari Qatar... Terpulang kepada masing2, tp pengalaman saya mengajar saya begitu...

Apa2 pun selamat datang ke Qatar, Marhaba fi Qatar... Sampai di RG jgn lupa cari Abg K'Lot, beliau sedia membantu ...

thanks bro utk feedback.. so skg u kerja mane?

Saya bekerja dengan RG EMS Department. Jangan lupa singgah di EMS department bila dah masuk kerja ... awak department apa?

manufacturing department bro... EMS to apa ye bro?


tataps
Newbies
Newbies

Number of posts : 6
Registration date : 2012-05-14

View user profile

Back to top Go down

Re: to be in qatar soon... but...

Post by otaiyakuza on 2012-06-18, 17:32

Sy kat APLHA PLATFORM... bounce

otaiyakuza
Active Member
Active Member

Number of posts : 21
Age : 40
Location : penang,malaysia
Registration date : 2011-09-21

View user profile

Back to top Go down

Re: to be in qatar soon... but...

Post by ikan.bandaraya on 2013-02-02, 17:26

Tahniah n welcome

ikan.bandaraya
Active Member
Active Member

Number of posts : 36
Registration date : 2013-01-27

View user profile

Back to top Go down

Re: to be in qatar soon... but...

Post by Sponsored content Today at 18:24


Sponsored content


Back to top Go down

View previous topic View next topic Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum