Need some info & advice

Page 8 of 8 Previous  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8

View previous topic View next topic Go down

Re: Need some info & advice

Post by R.Z on 2012-06-02, 13:24

xkempasx wrote:
R.Z wrote:Omega....ko apa crita?? pegi ke xpegi?? hehe
Tak pie kot...gaji yg di offer takleh nak simpan banyak....zaman nak cari experience dah lama berlalu, so decide not accept...expectation, tiap2 bulan dapat simpan QR10K..baruler..ok affraid

mmg xleh simpan byk pun.....tp...something new in life....yang xmungkin dpt kat mesia nie....duit mmg akan simpan 2x dr mesia....itu dh cukup bg aku...wife pun nak keja....ok la kot bg aku....

R.Z
Newbies
Newbies

Number of posts : 8
Registration date : 2012-05-31

View user profile http://R.Z

Back to top Go down

Re: Need some info & advice

Post by xkempasx on 2012-06-02, 13:37

R.Z wrote:
xkempasx wrote:
R.Z wrote:Omega....ko apa crita?? pegi ke xpegi?? hehe
Tak pie kot...gaji yg di offer takleh nak simpan banyak....zaman nak cari experience dah lama berlalu, so decide not accept...expectation, tiap2 bulan dapat simpan QR10K..baruler..ok affraid

mmg xleh simpan byk pun.....tp...something new in life....yang xmungkin dpt kat mesia nie....duit mmg akan simpan 2x dr mesia....itu dh cukup bg aku...wife pun nak keja....ok la kot bg aku....
Fuuuh!!!.....pie Qatar as expatriate lepas tu... wife nak kerja pulak anak tinggal kat msia ker..maaf cakap bro bukan senang, patutnya package gie Qatar dah cukup nak survive...family .

xkempasx
Active Member
Active Member

Number of posts : 44
Registration date : 2012-05-15

View user profile

Back to top Go down

Re: Need some info & advice

Post by R.Z on 2012-06-02, 13:43

anak bawak...mn leh tinggal...anak la pengubat tension pas keja...wife nak keja part-time ja katanya....fulltime susah sebab anak kecik....kalau ikut package based on calculation...ok ja...keja tu just nak isi masa lapang dia...katanya la...

R.Z
Newbies
Newbies

Number of posts : 8
Registration date : 2012-05-31

View user profile http://R.Z

Back to top Go down

Re: Need some info & advice

Post by zairulamri on 2012-06-03, 17:41

As salam semua,

maaf la x dapat nak baca kesemua posting2 dlm ni. cuma nak share sikit la pengalaman sy kat sini yg dah nak masuk 2 bulan kat bumi qatar ni.

tak nak, nak provok apa2 just a real sincere experience sharing. maybe otai2 lain ada pendapat diaorg masing2.

saya bukan la kerja dlm bidang engineering, or with company yg gah kat sini. tapi alhamdulillah, so far saya masih survive dgn apa yg ditawarkan.

sekarang ni sy masih dlm "status" bujang / single, sampai la confirm nnt, bila dah confirm insyallah akan bertukar kepada family status.

rata2 memperkatakan ttg perbelanjaan kat sini. mmg bagi sy adakala agak melampau berbanding malaysia, but adakala mmg murah compare tu malaysia. actually macam mana kita berbelanja sebenarnya. yg terlampau mahal kat sini dah sah2 sewa rumah dan persekolahan anak2. sewa mmg beribu2. semalam ada gak gi jalan2 survey rumah kat sekitar area bin omran, dpt jugak la yg harga QR5.5k/month. 2 bilik, fully furnish. kira murah tu. and ada jugak sy jalan2 sekitar ain khaled, tanya kat ain khaled gate nyer compound, kat situ agak mahal, dlm QR9k paling murah. 2 bilik, fully furnish. so point dia kat sini, ada kawasan rumah mmg murah and ada kwsn mahal gila. kalau x kisah, cr rumah kat kawasan wakra, pun dlm QR5k boleh dpt. ramai malaysian dok sana. habis satu point.

pasal sekolah, mmg x dinafikan, kalau company x tanggung mmg parah.. rasanya rata2 dlm 20k setahun utk sorang anak. so kalau boleh consider la pasal benda ni sebaik2nya. tu dah murah tu, ada sampai 30k - 50k setahun. penat kalau nak tanggung sendiri. kalau 20k setahun dlm 1.7k sebulan. so dah hbs brp? 5.5k + 1.7k= QR7.2k dah.

kereta lak, nak pakai kereta cam mana? hebat gila or biasa2 pun ok. so its depends.. minyak mmg murah. so kita ambik la 2nd hand pajero 2005 QR50k, sebulan dlm 1k, so dah jd 7.2k+1k=8.2k. minyak sebulan dlm QR300, dah jd 8.5k.

makan2 lak, utk aku duduk bujang sekarang dlm QR600 sebulan, campur ngan bekal air minuman, roti2, biskut2.. dlm QR300 sebulan, so jd 8.5+.6+.3 = 9.4k/month. tp ni utk bujang mcm aku skrg. kalau dah berkeluarga up sikit lg 1k min la, so jadi 10.4k.

kalau gaji korang dpt 19k tolak 10.4k, ada lg QR8.6k. buat emergency expenses dlm 2k, so ada lagi 6.6k. kalau kat malaysia hutang boleh cover dlm 2.6k. so ada lagi 4k utk korang simpan or extra expenses.

mcm sedara RZ yg wife nak kerja.. maybe boleh tambah pendapatan dlm 4 or 5k permonth. so up balik ada 8k (4k+4k).
ha terlupa, kena gak pikir pasal tiket kapal terbang balik setahun sekali (kalau company x cover la) dlm 3k seorang so utk simpan sebulan dlm (3k/12= 250)

so skrg ni pikir betul2 and buat sembahyang istikarah. insyallah Allah akan beri petunjuk.

ps: pasal apa aku buat kira2 ni dlm bentuk bacaan.. pasal aku nak korang semua baca. hahaha.. buat bentuk note tgk2 cam tu jer. hehehe.
and, sebenarnya pasal kira2 ni aku rasa dah banyak topik telah dibahaskan, so boleh la selak2 dulu kay.

#ini hanya pandangan aku sebagai org baru, yg maybe mentah lagi, maybe otai2 kat sini boleh cerita more. mcm yg semua org kata, kalau boleh x nak la kita tersempit dinegara org ni#

-kalau sapa2 terasa, mintak maaf la yer, sekadar bercerita apa yg saya perhatikan jer, maybe salah, maybe betul-

wassalam.



zairulamri
Active Member
Active Member

Number of posts : 88
Location : Al Fadang Fasir..
Registration date : 2012-01-26

View user profile

Back to top Go down

Re: Need some info & advice

Post by yandie on 2012-06-04, 03:13

R.Z wrote:anak bawak...mn leh tinggal...anak la pengubat tension pas keja...wife nak keja part-time ja katanya....fulltime susah sebab anak kecik....kalau ikut package based on calculation...ok ja...keja tu just nak isi masa lapang dia...katanya la...

Bro yg dr penang ke ni?

yandie
Active Member
Active Member

Number of posts : 50
Location : sepang
Registration date : 2012-05-14

View user profile

Back to top Go down

Re: Need some info & advice

Post by R.Z on 2012-06-04, 16:18

yandie wrote:
R.Z wrote:anak bawak...mn leh tinggal...anak la pengubat tension pas keja...wife nak keja part-time ja katanya....fulltime susah sebab anak kecik....kalau ikut package based on calculation...ok ja...keja tu just nak isi masa lapang dia...katanya la...

Bro yg dr penang ke ni?

Ya, sy mmg dr penang....kalau ikutkan bilangan yg nak join ashghal ni mcm sikit je...td jumpa sorg kwn kat embassy yg akan join ashghal....same dept O&M Drainage.....ada sapa lg yg akan join ni....??

R.Z
Newbies
Newbies

Number of posts : 8
Registration date : 2012-05-31

View user profile http://R.Z

Back to top Go down

Re: Need some info & advice

Post by xkempasx on 2012-06-06, 13:59

zairulamri wrote:As salam semua,

maaf la x dapat nak baca kesemua posting2 dlm ni. cuma nak share sikit la pengalaman sy kat sini yg dah nak masuk 2 bulan kat bumi qatar ni.

tak nak, nak provok apa2 just a real sincere experience sharing. maybe otai2 lain ada pendapat diaorg masing2.

saya bukan la kerja dlm bidang engineering, or with company yg gah kat sini. tapi alhamdulillah, so far saya masih survive dgn apa yg ditawarkan.

sekarang ni sy masih dlm "status" bujang / single, sampai la confirm nnt, bila dah confirm insyallah akan bertukar kepada family status.

rata2 memperkatakan ttg perbelanjaan kat sini. mmg bagi sy adakala agak melampau berbanding malaysia, but adakala mmg murah compare tu malaysia. actually macam mana kita berbelanja sebenarnya. yg terlampau mahal kat sini dah sah2 sewa rumah dan persekolahan anak2. sewa mmg beribu2. semalam ada gak gi jalan2 survey rumah kat sekitar area bin omran, dpt jugak la yg harga QR5.5k/month. 2 bilik, fully furnish. kira murah tu. and ada jugak sy jalan2 sekitar ain khaled, tanya kat ain khaled gate nyer compound, kat situ agak mahal, dlm QR9k paling murah. 2 bilik, fully furnish. so point dia kat sini, ada kawasan rumah mmg murah and ada kwsn mahal gila. kalau x kisah, cr rumah kat kawasan wakra, pun dlm QR5k boleh dpt. ramai malaysian dok sana. habis satu point.

pasal sekolah, mmg x dinafikan, kalau company x tanggung mmg parah.. rasanya rata2 dlm 20k setahun utk sorang anak. so kalau boleh consider la pasal benda ni sebaik2nya. tu dah murah tu, ada sampai 30k - 50k setahun. penat kalau nak tanggung sendiri. kalau 20k setahun dlm 1.7k sebulan. so dah hbs brp? 5.5k + 1.7k= QR7.2k dah.

kereta lak, nak pakai kereta cam mana? hebat gila or biasa2 pun ok. so its depends.. minyak mmg murah. so kita ambik la 2nd hand pajero 2005 QR50k, sebulan dlm 1k, so dah jd 7.2k+1k=8.2k. minyak sebulan dlm QR300, dah jd 8.5k.

makan2 lak, utk aku duduk bujang sekarang dlm QR600 sebulan, campur ngan bekal air minuman, roti2, biskut2.. dlm QR300 sebulan, so jd 8.5+.6+.3 = 9.4k/month. tp ni utk bujang mcm aku skrg. kalau dah berkeluarga up sikit lg 1k min la, so jadi 10.4k.

kalau gaji korang dpt 19k tolak 10.4k, ada lg QR8.6k. buat emergency expenses dlm 2k, so ada lagi 6.6k. kalau kat malaysia hutang boleh cover dlm 2.6k. so ada lagi 4k utk korang simpan or extra expenses.

mcm sedara RZ yg wife nak kerja.. maybe boleh tambah pendapatan dlm 4 or 5k permonth. so up balik ada 8k (4k+4k).
ha terlupa, kena gak pikir pasal tiket kapal terbang balik setahun sekali (kalau company x cover la) dlm 3k seorang so utk simpan sebulan dlm (3k/12= 250)

so skrg ni pikir betul2 and buat sembahyang istikarah. insyallah Allah akan beri petunjuk.

ps: pasal apa aku buat kira2 ni dlm bentuk bacaan.. pasal aku nak korang semua baca. hahaha.. buat bentuk note tgk2 cam tu jer. hehehe.
and, sebenarnya pasal kira2 ni aku rasa dah banyak topik telah dibahaskan, so boleh la selak2 dulu kay.

#ini hanya pandangan aku sebagai org baru, yg maybe mentah lagi, maybe otai2 kat sini boleh cerita more. mcm yg semua org kata, kalau boleh x nak la kita tersempit dinegara org ni#

-kalau sapa2 terasa, mintak maaf la yer, sekadar bercerita apa yg saya perhatikan jer, maybe salah, maybe betul-

wassalam.


Terima kasih atas nasihat yg ikhlas tu...harap2 siapa yg accept offer JKR tua tidak buat salah pertimbangan hendaknya...hu..huu.. Very Happy
# offer rendah2 buat spoil market jer... Laughing

xkempasx
Active Member
Active Member

Number of posts : 44
Registration date : 2012-05-15

View user profile

Back to top Go down

Re: Need some info & advice

Post by tenggiri on 2012-06-06, 19:01

Salam..just nak pesan kepada yg nak dtg dgn offer medical provided by goverment hospital untuk make sure moral/semangat kena extra kuat kenapa? buatla research sendiri ya..and sebelum datang servicela gigi dulu make sure tak kena sakit gigi kt sini..ada kes org sanggup balik mesia cabut gigi sbb lagi berbaloi cabut sana.. Smile

tenggiri
Newbies
Newbies

Number of posts : 13
Registration date : 2009-10-23

View user profile

Back to top Go down

Re: Need some info & advice

Post by noble-man on 2012-06-07, 08:53

tenggiri wrote:Salam..just nak pesan kepada yg nak dtg dgn offer medical provided by goverment hospital untuk make sure moral/semangat kena extra kuat kenapa? buatla research sendiri ya..and sebelum datang servicela gigi dulu make sure tak kena sakit gigi kt sini..ada kes org sanggup balik mesia cabut gigi sbb lagi berbaloi cabut sana.. Smile

Setuju. Sakit gigi, sakit lutut, sakit jantung, sakit apa pun eloklah balik berubat di Malaysia, banyak kisah2 mengerikan di hospital2 di sini. Hatta sakit hati pun eloklah juga cari ubat di Malaysia Laughing

noble-man
Active Member
Active Member

Number of posts : 209
Registration date : 2008-04-21

View user profile

Back to top Go down

Re: Need some info & advice

Post by john labu on 2012-06-21, 02:58

ada sesape lagi yg join Ashghal ... jom la pi ... dia dh revised offer

john labu
Active Member
Active Member

Number of posts : 29
Registration date : 2012-05-14

View user profile

Back to top Go down

Re: Need some info & advice

Post by goop on 2012-07-10, 17:10

Salam.. aku baru selesai submit document ke Omega. Insyallah akan join ashgal hijrah ke doha in september...

goop
Newbies
Newbies

Number of posts : 1
Registration date : 2012-07-02

View user profile

Back to top Go down

Re: Need some info & advice

Post by serba dinamik on 2012-07-12, 13:46

anyone will join QP .....................just join or will join in the near future.

serba dinamik
Newbies
Newbies

Number of posts : 7
Registration date : 2012-04-18

View user profile

Back to top Go down

Re: Need some info & advice

Post by kamarul on 2013-01-30, 09:44

anybody join ashghal ? How's life there? Updates please...

kamarul
Newbies
Newbies

Number of posts : 18
Age : 36
Registration date : 2012-05-14

View user profile

Back to top Go down

Re: Need some info & advice

Post by ikan.bandaraya on 2013-02-02, 12:50

Ramai ke yg da join ashgal.. Mai bile

ikan.bandaraya
Active Member
Active Member

Number of posts : 36
Registration date : 2013-01-27

View user profile

Back to top Go down

Re: Need some info & advice

Post by kamarul on 2013-02-04, 03:14

bila ko join ashgal? ok ke kat sana? Cite sket....

kamarul
Newbies
Newbies

Number of posts : 18
Age : 36
Registration date : 2012-05-14

View user profile

Back to top Go down

Re: Need some info & advice

Post by serba dinamik on 2013-02-25, 12:27

klu gaji below 20kqr............x pyah pgi lah kwan...................d malaysia byk kja...spt KPOC,MURPHY OIL,PETRONASHESS......NIPPON OIL.......gaji blasan ribu...technician level

serba dinamik
Newbies
Newbies

Number of posts : 7
Registration date : 2012-04-18

View user profile

Back to top Go down

Re: Need some info & advice

Post by Toruk Maktu on 2013-02-27, 10:59

serba dinamik wrote:klu gaji below 20kqr............x pyah pgi lah kwan...................d malaysia byk kja...spt KPOC,MURPHY OIL,PETRONASHESS......NIPPON OIL.......gaji blasan ribu...technician level

hahah setuju setuju... banyak benda nak kena sacrifice kalau gaji naik sikit sahaja.. tongue

Toruk Maktu
Newbies
Newbies

Number of posts : 7
Registration date : 2010-08-29

View user profile

Back to top Go down

Re: Need some info & advice

Post by john labu on 2013-03-01, 05:37

kamarul wrote:anybody join ashghal ? How's life there? Updates please...

Bro ... total Malaysian kt Ashghal ada lebih kurang 31 org ... ad yg dh keje 7-8 tahun ... malay, chinese, india ... laki, pompuan ... sumer ada

Life??? ... Good ... you win something, you lose something

Packages??? berbaloi atau tak??? subjective ... aku rase kalau package at least 2.5 - 3 times than kat malaysia .. why not? Kul 3 pm ko dh ada kt umah ... family status rumah provided? Keta??? ukur baju di badan sendiri bro ... ko nk beli yg harga berapa terpulang kat ko ...Makan ... tak semua tmpt mahal ... average klu single tu dlm 800-1 K sebulan ...

education ... aku akui mmg mahal ... tapi ada jugak option yg sederhana ...
medical?? ... mmm mahal ... tapi gov staff covered by gov hosp ... service aku dgr agak sederhana or maybe kureng ... hehe ... tak pasti tak de pengalaman

Malaysian yg join Ashghal sama ngan aku tahun lepas ad 10 org ... Alhamdulillah ... 3 dah bwk family ... family aku pn Insya Allah akan menyusul .... aku x pandai sgt nk citer la bro ... haha ...

Mmg penting concern berapa gaji yg kita dapat ... tapi lg penting berapa / camana kita belanjakan... ok bro ...stop dulu ... nk pi main bola



john labu
Active Member
Active Member

Number of posts : 29
Registration date : 2012-05-14

View user profile

Back to top Go down

Re: Need some info & advice

Post by kamarul on 2013-04-09, 11:31

John....apa maksud ko dgn win something...lose something...tolong cite sket..
Kalo pergi single tp dah kahwin dikira family ke single status? So far living kat sana ok?

kamarul
Newbies
Newbies

Number of posts : 18
Age : 36
Registration date : 2012-05-14

View user profile

Back to top Go down

Re: Need some info & advice

Post by kamarul on 2013-04-10, 03:44

Toruk Maktu wrote:
serba dinamik wrote:klu gaji below 20kqr............x pyah pgi lah kwan...................d malaysia byk kja...spt KPOC,MURPHY OIL,PETRONASHESS......NIPPON OIL.......gaji blasan ribu...technician level

hahah setuju setuju... banyak benda nak kena sacrifice kalau gaji naik sikit sahaja.. tongue

Toruk...story la sket experience ko selama kat sana?

kamarul
Newbies
Newbies

Number of posts : 18
Age : 36
Registration date : 2012-05-14

View user profile

Back to top Go down

Re: Need some info & advice

Post by Sponsored content Today at 14:05


Sponsored content


Back to top Go down

Page 8 of 8 Previous  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8

View previous topic View next topic Back to top

- Similar topics

 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum