Need some info & advice

Page 6 of 8 Previous  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8  Next

View previous topic View next topic Go down

Re: Need some info & advice

Post by rizzmal on 2012-05-21, 05:58

eh xjawab soalan yandie tu tadi kan... entah laa rasanya xdapat kot sbb offer letter xbagi pun.. hehehehhehehe... tapi apa yang aku perasan dia mmg dah nak taip sesuatu kat aku (mgkin offer letter hahahahah.. perasan) tp xpasti laaa.... bila aku mintak 20K, dia terus terkejut n semak aku punya current salary,, dia cakap base on your current salary u demand is to high.. bila aku cakap pasal medical benefit dgn company aku skrg, pasal sekolah anak2,, EPF laa then dia bagi tahu i just want to know how much you get on your hand every month... then lps mintak semua maklumat keluarga aku, anak2 dan isteri terus dia cakap we'll contact u later.. itu jer laa aku pun belah dari situ

rizzmal
Newbies
Newbies

Number of posts : 7
Registration date : 2012-05-19

View user profile

Back to top Go down

Re: Need some info & advice

Post by yandie on 2012-05-21, 06:02

bro rizzmal keje katne skang?

yandie
Active Member
Active Member

Number of posts : 50
Location : sepang
Registration date : 2012-05-14

View user profile

Back to top Go down

Re: Need some info & advice

Post by rizzmal on 2012-05-21, 06:37

yandie wrote:bro rizzmal keje katne skang?


hehehehehehhe boleh bagi tahu ker nie,, bahaya nie kan bocor rahsia kat boss aku yg aku pergi interview kat ashghal hahahahahahha

rizzmal
Newbies
Newbies

Number of posts : 7
Registration date : 2012-05-19

View user profile

Back to top Go down

Re: Need some info & advice

Post by yandie on 2012-05-21, 06:41

PM aku....

yandie
Active Member
Active Member

Number of posts : 50
Location : sepang
Registration date : 2012-05-14

View user profile

Back to top Go down

Re: Need some info & advice

Post by kamarul on 2012-05-21, 08:37

john labu wrote:
yandie wrote:
rizzmal wrote:kawan aku dah dapat offer dari ashghal, basic salary QR15k,, dia tgh berfikir sama ada patut terima atau tak...

Yandie.. bila kau interview dgn consultant GIS mmg kau perlu cerita detail pasal GIS,, keluarkan laa semua ilmu kau pasal GIS sbb biasanya top management di consultant GIS adalah org yang mahir pasal GIS... tp bila kau interview dgn company besar yg mana GIS adalah salah satu bidang support for engineering cthnya Ashghal ker, TNB, Petronas, Shell apa yang perlu kau cerita adalah konsep GIS utk diaplikasikan pada syarikat mereka.. apa yg GIS boleh buat utk mereka,, mcm mana caranya nak buat, apa yang perlu ada,, n sbgnya..
Tapi aku rasa aku xdapat kot,, sbb dia xbagi pun offer letter kat aku cuma cakap "we'll call you,," mcm mana nak sedapkan hati jer hehehehhehhehe

hehe...mana tau bro...psl jawatan gempak tu..GIS Engineer...tu yg cite teknikal...aku background town planning...patut bkn trus dpt offer letter on the spot ke? mcm bro john labu...

huhu ... offer letter tu aku dh tenung lama-lama ... dh nampak dh jawapan dia .. NO ... aku dh bg tau agen JVI tu suruh adjust sket gaji ngan Ashghal ... klu dia up skit lagi ... Insya Allah aku terima ... klu tak ... bye2 : What a Face

tu la....aku pun camtu la gak....tgh tunggu nak mimpi ...kalo mimpi pompuan menari gelek aku pegi la...kalo mimpi joget lambak aku kat sini je la...

kamarul
Newbies
Newbies

Number of posts : 18
Age : 36
Registration date : 2012-05-14

View user profile

Back to top Go down

Re: Need some info & advice

Post by john labu on 2012-05-21, 11:21

kamarul wrote:
john labu wrote:
yandie wrote:
rizzmal wrote:kawan aku dah dapat offer dari ashghal, basic salary QR15k,, dia tgh berfikir sama ada patut terima atau tak...

Yandie.. bila kau interview dgn consultant GIS mmg kau perlu cerita detail pasal GIS,, keluarkan laa semua ilmu kau pasal GIS sbb biasanya top management di consultant GIS adalah org yang mahir pasal GIS... tp bila kau interview dgn company besar yg mana GIS adalah salah satu bidang support for engineering cthnya Ashghal ker, TNB, Petronas, Shell apa yang perlu kau cerita adalah konsep GIS utk diaplikasikan pada syarikat mereka.. apa yg GIS boleh buat utk mereka,, mcm mana caranya nak buat, apa yang perlu ada,, n sbgnya..
Tapi aku rasa aku xdapat kot,, sbb dia xbagi pun offer letter kat aku cuma cakap "we'll call you,," mcm mana nak sedapkan hati jer hehehehhehhehe

hehe...mana tau bro...psl jawatan gempak tu..GIS Engineer...tu yg cite teknikal...aku background town planning...patut bkn trus dpt offer letter on the spot ke? mcm bro john labu...

huhu ... offer letter tu aku dh tenung lama-lama ... dh nampak dh jawapan dia .. NO ... aku dh bg tau agen JVI tu suruh adjust sket gaji ngan Ashghal ... klu dia up skit lagi ... Insya Allah aku terima ... klu tak ... bye2 : What a Face

tu la....aku pun camtu la gak....tgh tunggu nak mimpi ...kalo mimpi pompuan menari gelek aku pegi la...kalo mimpi joget lambak aku kat sini je la...

klu ko mimpi pompuan menari kt tiang??? camno lak bro...

john labu
Active Member
Active Member

Number of posts : 29
Registration date : 2012-05-14

View user profile

Back to top Go down

Re: Need some info & advice

Post by kamarul on 2012-05-21, 11:30

tgk tiang gak...kalo tiang tu ada kubah...ke sana....kalo tiang tu ada kerawang...kat sini la....

kamarul
Newbies
Newbies

Number of posts : 18
Age : 36
Registration date : 2012-05-14

View user profile

Back to top Go down

Re: Need some info & advice

Post by xkempasx on 2012-05-21, 15:16

"Two hundred Asian laborers working for a Qatar mega project have been left without water, food and electricity for more than a week, a group of expatriate volunteers said here yesterday.Some workers are in poor health, the volunteers added." From source Qatarsuck

" Kalau gaji dibayar QR15K apa Qatar ingat kita semua graduate dari
Universiti CAP AYAM ker.....puuuihhh...

xkempasx
Active Member
Active Member

Number of posts : 44
Registration date : 2012-05-15

View user profile

Back to top Go down

Re: Need some info & advice

Post by xkempasx on 2012-05-21, 15:39

'Many low-income workers in Qatar end up losing their jobs due to psychiatric disorders resulting from work-related problems, according to a senior official of the Psychiatry Department at Hamad Medical Corporation (HMC).

Financial problems coupled with poor living conditions and difficult job circumstances have caused a rise in psychiatric disorders among unskilled and semi-skilled workers in the country.

However, the increasing financial pressure on middle-income families has not so far resulted in a rise in such cases in this segment of society, at least yet, according to Dr Suhaila A Ghuloum, Acting Head of the Department." Antara kesan2 jika gaji dibayar setakat QR15K....Huuuuih..sia-sia jer..lebih baik gie Brunei aman...sikit tiada masalah psychiatric disorders ....he...hee....hee

xkempasx
Active Member
Active Member

Number of posts : 44
Registration date : 2012-05-15

View user profile

Back to top Go down

Re: Need some info & advice

Post by john labu on 2012-05-22, 05:41

sesapa yg pegi inteview hari ahad & isnin tolong la update ... sonyap yo

john labu
Active Member
Active Member

Number of posts : 29
Registration date : 2012-05-14

View user profile

Back to top Go down

Re: Need some info & advice

Post by noble-man on 2012-05-22, 10:36

xkempasx wrote:'Many low-income workers in Qatar end up losing their jobs due to psychiatric disorders resulting from work-related problems, according to a senior official of the Psychiatry Department at Hamad Medical Corporation (HMC).

Financial problems coupled with poor living conditions and difficult job circumstances have caused a rise in psychiatric disorders among unskilled and semi-skilled workers in the country.

However, the increasing financial pressure on middle-income families has not so far resulted in a rise in such cases in this segment of society, at least yet, according to Dr Suhaila A Ghuloum, Acting Head of the Department." Antara kesan2 jika gaji dibayar setakat QR15K....Huuuuih..sia-sia jer..lebih baik gie Brunei aman...sikit tiada masalah psychiatric disorders ....he...hee....hee

Setuju ! Kalau dah biasa makan ikan tenggiri di Malaysia, datang Qatar takkan nak makan ikan masin je Basketball

noble-man
Active Member
Active Member

Number of posts : 209
Registration date : 2008-04-21

View user profile

Back to top Go down

Re: Need some info & advice

Post by yandie on 2012-05-22, 16:54

noble man intrview ari n post apa?

yandie
Active Member
Active Member

Number of posts : 50
Location : sepang
Registration date : 2012-05-14

View user profile

Back to top Go down

Re: Need some info & advice

Post by xkempasx on 2012-05-23, 06:38

Untuk makluman semua, bila pergi keluar sebagai EXPARTERIATE .. kita wajib memberikan komitmen yang tinggi kepada comp.
tapi bila awal=awal lagi dah tak hargai ,kelulusan,pengalaman pengorbanan...rasanya offer ini patut di reject...takut bila nanti kita terkial2 nak adjust budget cari rumah murahlah..nak cari tiket flighr murah ,sekolah anak nak murah ... akhirnya
kita gagal memberi komitmen yg sebenarnya ada pada diri kita,siapa yg rugi diri sendri. Menurut maklumat yg dipercayai kali nie mereka memang slash betul2 gaji yg diorang offer biar sama taraf dengan expart karala , kita cuba diperkotak-katikkan oleh qatari nie..Akhir kata jika ASHGAL tidak dapat adjust offer aku seperti yg sepatutnya...
bye--bye QATAR..

xkempasx
Active Member
Active Member

Number of posts : 44
Registration date : 2012-05-15

View user profile

Back to top Go down

Re: Need some info & advice

Post by noble-man on 2012-05-23, 07:59

yandie wrote:noble man intrview ari n post apa?

Yandie,

Saya tak de interview apa2. Saya dah berada di Qatar hampir 7 tahun. Masa saya mula2 datang Qatar dulu, rata2 org Msia yg datang adalah profesional, mainly engineers la. Tapi sekrg ni dah semakin ramai dan dah ada macam2 pekerjaan..

Drpd pemerhatian saya, ada macam2 cara org Msia nak jimat duit hidup di Qatar yg mahal ni. Ada yg dah berkeluarga tapi duduk sewa bilik je, hantar anak ke sekolah Pakistan/ India, makan bercatu, dll. padahal waktu di Msia duduk di rumah teres, anak di sekolah kebangsaan, makan mewah...

Itulah sebab saya kata kalau dah biasa makan ikan tenggiri di Msia datang Qatar takkan nak makan ikan masin je.
Ini cuma pemerhatian saya je, terpulanglah pada diri masing2 utk buat keputusan yg terbaik utk diri anda dan keluarga.

noble-man
Active Member
Active Member

Number of posts : 209
Registration date : 2008-04-21

View user profile

Back to top Go down

Re: Need some info & advice

Post by yandie on 2012-05-23, 08:05

noble-man wrote:
yandie wrote:noble man intrview ari n post apa?

Yandie,

Saya tak de interview apa2. Saya dah berada di Qatar hampir 7 tahun. Masa saya mula2 datang Qatar dulu, rata2 org Msia yg datang adalah profesional, mainly engineers la. Tapi sekrg ni dah semakin ramai dan dah ada macam2 pekerjaan..

Drpd pemerhatian saya, ada macam2 cara org Msia nak jimat duit hidup di Qatar yg mahal ni. Ada yg dah berkeluarga tapi duduk sewa bilik je, hantar anak ke sekolah Pakistan/ India, makan bercatu, dll. padahal waktu di Msia duduk di rumah teres, anak di sekolah kebangsaan, makan mewah...

Itulah sebab saya kata kalau dah biasa makan ikan tenggiri di Msia datang Qatar takkan nak makan ikan masin je.
Ini cuma pemerhatian saya je, terpulanglah pada diri masing2 utk buat keputusan yg terbaik utk diri anda dan keluarga.

kira bro noble man rsa mmg x cukup apa yg ashgal offer tu?

yandie
Active Member
Active Member

Number of posts : 50
Location : sepang
Registration date : 2012-05-14

View user profile

Back to top Go down

Re: Need some info & advice

Post by noble-man on 2012-05-23, 08:30

yandie wrote:
noble-man wrote:
yandie wrote:noble man intrview ari n post apa?

Yandie,

Saya tak de interview apa2. Saya dah berada di Qatar hampir 7 tahun. Masa saya mula2 datang Qatar dulu, rata2 org Msia yg datang adalah profesional, mainly engineers la. Tapi sekrg ni dah semakin ramai dan dah ada macam2 pekerjaan..

Drpd pemerhatian saya, ada macam2 cara org Msia nak jimat duit hidup di Qatar yg mahal ni. Ada yg dah berkeluarga tapi duduk sewa bilik je, hantar anak ke sekolah Pakistan/ India, makan bercatu, dll. padahal waktu di Msia duduk di rumah teres, anak di sekolah kebangsaan, makan mewah...

Itulah sebab saya kata kalau dah biasa makan ikan tenggiri di Msia datang Qatar takkan nak makan ikan masin je.
Ini cuma pemerhatian saya je, terpulanglah pada diri masing2 utk buat keputusan yg terbaik utk diri anda dan keluarga.

kira bro noble man rsa mmg x cukup apa yg ashgal offer tu?

Yandie,

Cukup atau tidak adalah relatif dan subjektif. Utk berikan jawapan cukup atau tidak bergantung kpd banyak faktor seperti saiz keluarga tuan, berapa usia anak tuan, berapa target savings tuan, isteri harus berhenti kerja atau tidak, gaji tuan di Msia sekrg dan lain2 lagi. Jawapan sama ada cukup atau tidak, hanya diri tuan yg dapat berikan jawapan yg paling tepat.

Cuma mengikut pengalaman diri saya sendiri, waktu saya buat keputusan utk datang ke Qatar, gaji yg dioffer ialah 3x drpd gaji yg saya dapat di Msia ketika itu. Itu tak termasuk fringe benefits yg lain spt yuran sekolah di British schools ditanggung sykt, rumah disediakan, tiket balik Msia setahun sekali ikut IATA rate, bas sekolah anak dibayar sykt, medical & dental treatment di private hospitals, dibayar currency protection allowance, cuti 47 hari setahun (37 annual + 10 public hols), dll...

noble-man
Active Member
Active Member

Number of posts : 209
Registration date : 2008-04-21

View user profile

Back to top Go down

Re: Need some info & advice

Post by yandie on 2012-05-23, 08:52

sbb skang ni offer diaorg without elaun anak sekolah, xde medical, tu yg nk pendapat noble man yg dh kira otai kat qatar tu...(ckp bg pihak yg dpt offer)...hehe...kiranya mmg x ckup klu pegi bwk family...apa yg aku nmpak dr jawapan mr.noble man

yandie
Active Member
Active Member

Number of posts : 50
Location : sepang
Registration date : 2012-05-14

View user profile

Back to top Go down

Re: Need some info & advice

Post by xkempasx on 2012-05-23, 09:00

yandie wrote:sbb skang ni offer diaorg without elaun anak sekolah, xde medical, tu yg nk pendapat noble man yg dh kira otai kat qatar tu...(ckp bg pihak yg dpt offer)...hehe...kiranya mmg x ckup klu pegi bwk family...apa yg aku nmpak dr jawapan mr.noble man
memang patut kita pangkah jer offer dari ASHGHAL nie...setakat basic QR15K... lagi satu yg penting juga insurans tidak dinyatakan...dah sama taraf dgn Nepal kalau kat Msia nie...semua yg dapat offer sikit2 patut boikot & reject offer ASHGHAL nie ....kurang prihatin

xkempasx
Active Member
Active Member

Number of posts : 44
Registration date : 2012-05-15

View user profile

Back to top Go down

Re: Need some info & advice

Post by syaifulizman on 2012-05-23, 09:17

yandie wrote:sbb skang ni offer diaorg without elaun anak sekolah, xde medical, tu yg nk pendapat noble man yg dh kira otai kat qatar tu...(ckp bg pihak yg dpt offer)...hehe...kiranya mmg x ckup klu pegi bwk family...apa yg aku nmpak dr jawapan mr.noble man

pe yang ko nampak yandie? hehehe..

ako pun die offer 16.5k je .. kecik je ako tgk si saif HR Manager tuh..

syaifulizman
Newbies
Newbies

Number of posts : 9
Registration date : 2012-05-14

View user profile

Back to top Go down

Re: Need some info & advice

Post by yandie on 2012-05-23, 09:22

syaifulizman wrote:
yandie wrote:sbb skang ni offer diaorg without elaun anak sekolah, xde medical, tu yg nk pendapat noble man yg dh kira otai kat qatar tu...(ckp bg pihak yg dpt offer)...hehe...kiranya mmg x ckup klu pegi bwk family...apa yg aku nmpak dr jawapan mr.noble man

pe yang ko nampak yandie? hehehe..

ako pun die offer 16.5k je .. kecik je ako tgk si saif HR Manager tuh..

nampak dr apa mr noble man xplain...dia dpt sume benefit yg akan "kill" org2 kita klu kat sana....bila dpt offer bro?

yandie
Active Member
Active Member

Number of posts : 50
Location : sepang
Registration date : 2012-05-14

View user profile

Back to top Go down

Re: Need some info & advice

Post by rizi the doll on 2012-05-23, 09:56

xkempasx wrote:
yandie wrote:sbb skang ni offer diaorg without elaun anak sekolah, xde medical, tu yg nk pendapat noble man yg dh kira otai kat qatar tu...(ckp bg pihak yg dpt offer)...hehe...kiranya mmg x ckup klu pegi bwk family...apa yg aku nmpak dr jawapan mr.noble man
memang patut kita pangkah jer offer dari ASHGHAL nie...setakat basic QR15K... lagi satu yg penting juga insurans tidak dinyatakan...dah sama taraf dgn Nepal kalau kat Msia nie...semua yg dapat offer sikit2 patut boikot & reject offer ASHGHAL nie ....kurang prihatin

Gents,

Setahu Rizi, company yg leh offer 30k n above nie selalunyer oil n gas company, which ASHGHAL is not... so kena paham la market range camner.

We're talking about a JKR company... walaupun kat Qatar, it is still a JKR company.

kalau kita skang nie dari oil n gas company, yg dah pasti gaji dah cukup tinggi, tetiba bila derang offer banyak tuu... you feel it seems ciput...
tapi kalau compare dgn orang lain yg bukan dari oil n gas company, obviously that type of offer mmg menarik tertarik da bomb...

if you feel that 15k tuu cukup then go ahead la... sama macam apa yg Noble-man try to explain... kalau kat Msia, hangpa leh layan ikan tenggiri, takkan kat Qatar hangpa nak telan ikan masin kot?

It is subjective to say how much is enough... semua bergantung pada diri masing2.---> apa yg Rizi maksudkan is monthly saving<---

Also Yandie...pls try not to compare benefits 7 tahun lepas dengan sekarang... 7 tahun lepas, kat Qatar nie, cuma ada 1 traffic light signal, and 1 shopping mall<--- kereta pun leh kira ngan jari, apatah lagi public transport dan lain2.


rizi the doll
Active Member
Active Member

Number of posts : 347
Age : 37
Registration date : 2008-11-18

View user profile

Back to top Go down

Re: Need some info & advice

Post by rizi the doll on 2012-05-23, 10:20

Something to think about....

Although the government has fixed QR10,000 as minimum salary slab for a foreign worker to sponsor his family here, living costs have been going up and it is becoming increasingly difficult for people even in upper-middle income to afford to stay with their families here.

On Monday, the Minister of Finance and Economy, H E Yousuf Hussein Kamal announced that food prices are likely to soar up to 70 percent over the next three to four years.

http://www.thepeninsulaqatar.com/qatar/195309-govt-likely-to-fix-salary-for-expat-teachers.html

rizi the doll
Active Member
Active Member

Number of posts : 347
Age : 37
Registration date : 2008-11-18

View user profile

Back to top Go down

Re: Need some info & advice

Post by john labu on 2012-05-23, 11:01

perghhh ... makin hangat nampaknya kt sini ... so ada sesapa yg kt sini accept offer from Ashghal tak ... sila angkat tangan ... nk kira ...

john labu
Active Member
Active Member

Number of posts : 29
Registration date : 2012-05-14

View user profile

Back to top Go down

Re: Need some info & advice

Post by yandie on 2012-05-23, 11:05

john labu wrote:perghhh ... makin hangat nampaknya kt sini ... so ada sesapa yg kt sini accept offer from Ashghal tak ... sila angkat tangan ... nk kira ...

dh dpt latest offer ke bro?

yandie
Active Member
Active Member

Number of posts : 50
Location : sepang
Registration date : 2012-05-14

View user profile

Back to top Go down

Re: Need some info & advice

Post by john labu on 2012-05-23, 11:09

yandie wrote:
john labu wrote:perghhh ... makin hangat nampaknya kt sini ... so ada sesapa yg kt sini accept offer from Ashghal tak ... sila angkat tangan ... nk kira ...

dh dpt latest offer ke bro?

lom la bro ... offer yg sama gak

john labu
Active Member
Active Member

Number of posts : 29
Registration date : 2012-05-14

View user profile

Back to top Go down

Re: Need some info & advice

Post by Sponsored content Today at 18:18


Sponsored content


Back to top Go down

Page 6 of 8 Previous  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8  Next

View previous topic View next topic Back to top

- Similar topics

 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum