Request for e-Gate

View previous topic View next topic Go down

Request for e-Gate

Post by rizi the doll on 2012-05-06, 10:53

Based on my experience... E-Gate Request.

FYI: e-Gate nie tujuan nyer utk memudahkan kita keluar masuk Qatar, tanpa perlu beratur panjang dikaunter Imigresen.

Qatar dah start tukar Qatar ID to new e-Card (Smart Card).

Sekiranya ada sesiapa yg nak apply for e-Gate, kenalah tukar ID lama (no Chip) kpd e-Card/ Smart Card.

Rizi tukar ID kat Imigration Wakra.
(Loc: Highway Doha-Wakra, selepas Chillis Rest, maintain lane kanan. Kemudian akan jumpa Masjid Putih, kedepan sikit ada nampak signboard Imigration Wakra. Follow the sign and akan arrive kat bagunan imigration tuu.

Better pergi pagi, sebab officer yg ambik gambar n fingerprint tuu ada time pagi jer.

Bila masuk jer compound Imigresen, on your right side is a small building (fingerprint), kasi tau officer tuu, nak tukar ID nak apply for e-Gate.

Dia akan buat finger print, ambik gambar, and retina scan.

Selepas siap, pergi balik kearah bagunan utama (VISA application)--> do not enter here. Kat depan tuu akan nampak Porto Cabin, kat situ clerk akan taip application letter utk E-GATE. payment lam QR10+- utk sekeping borang.

Once dia dah taip, patah balik kearah bagunan utama, cari pintu tepi (not Visa Application nyer pintu) entrance dia berdekatan ngan bagunan finger print tuu.

Ambik number, and masa proses tuu, pass all the details. Rizi buat 2 tahun e-Gate cost lam QR250 (mungkin sbb renew e-card skali kot). NO CASH ALLOWED.

Lam 20-30 minit... kad tuu siap, then kembali ke bagunan fingerprint utk aktifkan e-gate...

selepas tuu... halas, leh balik...

e-Gate hanya utk mereka yg ada Qatar ID... kids tak leh.

So masa di airport nanti, selepas check in bag... kalau bawak kids, kasi tau pegawai kat situ, kita ada e-gate... insyallah dia akan kasi kita masuk GCC nyer counter... so save lam 30-45 min beratur utk kaunter biasa. Sama gak time balik.


rizi the doll
Active Member
Active Member

Number of posts : 347
Age : 37
Registration date : 2008-11-18

View user profile

Back to top Go down

Re: Request for e-Gate

Post by zairulamri on 2012-05-06, 18:43

Detailed and good info bro.
Kalau Qatari id belum expired (lambat lagi nak expired) boleh tukar x? charge sama jugak ka?

zairulamri
Active Member
Active Member

Number of posts : 88
Location : Al Fadang Fasir..
Registration date : 2012-01-26

View user profile

Back to top Go down

Re: Request for e-Gate

Post by rizi the doll on 2012-05-07, 10:15

zairulamri wrote:Detailed and good info bro.
Kalau Qatari id belum expired (lambat lagi nak expired) boleh tukar x? charge sama jugak ka?

actually, ada a few application akan di intro oleh gomen qatar, tapi buat masa nie alasan kenapa tukar smart card sbb nak ambik e-gate jer.

rizi the doll
Active Member
Active Member

Number of posts : 347
Age : 37
Registration date : 2008-11-18

View user profile

Back to top Go down

Re: Request for e-Gate

Post by zairulamri on 2012-05-07, 10:25

so maknanya aku boleh tukar bila2 masa jer la yer? tak payah nak tunggu sampai expired dulu. and no extra charge? just tukar jer?

zairulamri
Active Member
Active Member

Number of posts : 88
Location : Al Fadang Fasir..
Registration date : 2012-01-26

View user profile

Back to top Go down

Re: Request for e-Gate

Post by padd on 2012-05-07, 17:44

Rizi...

so Rizi dah penah gunakan e-gate utk keluar masuk Qatar...soalan saya ..kalau bawak anak ikut e-gate tu..passport anak2 tak perlu dicop ka?

padd
Active Member
Active Member

Number of posts : 40
Registration date : 2010-07-22

View user profile

Back to top Go down

Re: Request for e-Gate

Post by rizi the doll on 2012-05-08, 06:07

padd wrote:Rizi...

so Rizi dah penah gunakan e-gate utk keluar masuk Qatar...soalan saya ..kalau bawak anak ikut e-gate tu..passport anak2 tak perlu dicop ka?

To apply e-gate kena ada Qatar ID, anak Rizi takder ID lagi and also a minor, kami takleh apply e-gate for her.

Akan tetapi, semasa nak masuk boarding area, before the imigration check, kami tunjuk officer tuu kami ada e-gate, and bawak anak, we were given "special treatment"... dapat guna GCC counter, and derang akan cop passport parents n anak2.

Kelebihan kat sini is that, kita tak perlu beratur di counter biasa, which normally takes from 30-45 minit (kalau org tak ramai la).

Sama gaks waktu balik

Qatar ID... Those yg 12 tahun kot baru dapat...kot jer la?? <-- mintak bantuan dari forumner to verify this statement.

rizi the doll
Active Member
Active Member

Number of posts : 347
Age : 37
Registration date : 2008-11-18

View user profile

Back to top Go down

Re: Request for e-Gate

Post by zairulamri on 2012-05-10, 18:04

rizi the doll wrote:
Qatar ID... Those yg 12 tahun kot baru dapat...kot jer la?? <-- mintak bantuan dari forumner to verify this statement.

haah betul la tu.. manager aku cakap anak dia dah 12 tahun kena buat qatar id dah.

zairulamri
Active Member
Active Member

Number of posts : 88
Location : Al Fadang Fasir..
Registration date : 2012-01-26

View user profile

Back to top Go down

Re: Request for e-Gate

Post by rs4wd on 2012-08-03, 12:50

utk yg baru dpt qatar id digalakkan apply ke e-gate ni?

rs4wd
Active Member
Active Member

Number of posts : 50
Registration date : 2012-05-15

View user profile

Back to top Go down

Re: Request for e-Gate

Post by rizi the doll on 2012-08-05, 07:34

rs4wd wrote:utk yg baru dpt qatar id digalakkan apply ke e-gate ni?

It depends, tujuan e-gate nie utk permudahkan perjalanan... tak yah nak beratur kat kaunter imigresen.

Untung bagi org yg datang sebagai single dan juga bagi mereka yg kerap keluar masuk qatar.

rizi the doll
Active Member
Active Member

Number of posts : 347
Age : 37
Registration date : 2008-11-18

View user profile

Back to top Go down

Re: Request for e-Gate

Post by rs4wd on 2012-08-05, 12:06

wahh...later dpt lesen aku jumpa hang la bro...

rs4wd
Active Member
Active Member

Number of posts : 50
Registration date : 2012-05-15

View user profile

Back to top Go down

Re: Request for e-Gate

Post by unyat on 2013-01-05, 07:56

Terima Kazih rizi the doll. Hari tu saya dan wife dah pi buat di Al Wakara.Tidak ada yang berubah seperti yang dinyatakan kecuali typing cost. Sekeping form upah dia QR 20, so 2 orang Qr 40. Cash only Very Happy
p/s : Kalau untuk woman section kalau gambar anda tak keluar di screen komputer even dah retake pic a few time suruh perempuan yg bertugas tu tepuk2@hempuk2 monitor tersebut Twisted Evil . Insya Allah akan ok dan keluar gambar anda sunny . ~ Dua kali pengalaman yang sama. 1st masa buat Qatar ID, 2nd masa buat e-gate.

unyat
Active Member
Active Member

Number of posts : 37
Location : Al Wukair
Registration date : 2011-06-20

View user profile

Back to top Go down

Re: Request for e-Gate

Post by ikan.bandaraya on 2013-01-27, 16:14

Terima kasih atas info yg berguna ini..

ikan.bandaraya
Active Member
Active Member

Number of posts : 36
Registration date : 2013-01-27

View user profile

Back to top Go down

Re: Request for e-Gate

Post by Sponsored content Today at 04:23


Sponsored content


Back to top Go down

View previous topic View next topic Back to top

- Similar topics

 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum