Renew kad istimara n plat no

View previous topic View next topic Go down

Renew kad istimara n plat no

Post by rizi the doll on 2012-05-06, 09:59

Qatar dah buat new policy, dimana setiap kenderaan dimestikan tukar plate number.

Rizi nak pass some info from what Rizi experience masa di Traffic Department Madina Khalifa... mintak forumner lain tambah kalau ada terkurang.

(fyi: istimara is car registration card---> Hanya utk yg beli kereta jer-- kalau yg guna keta sewa, baca utk sekadar mengisi masa lapang, dan kalau yg guna teksi haram, boleh la kasi advice nie kat drebar teksi tuu... hehehe

Bagi kereta yg bawah 3-4 tahun (policy said less then 4 years takyah inspection, tapi ada kenalan yg baru masuk 3 years kena gie inspection - depends on nasib).

1) Selepas renew insurance, bawak kad istimara ke mana2 traffic department n bayar lam QR100 utk renew.

2) Adalah dinasihatkan disini, utk renew di Traffic Dept Airport Road, sebab seminggu-dua selepas tuu, kita kena datang again n tukar plate number kat tempat yg kita renew kad istimara. Kalau mengikut kata polis, selepas 4-5 hari derang akan hantar sms utk pickup n pasang plate number<--- jgn mimpi la... ada kenalan smpi sebulan tak dapat2 sms apa pun.

Just remember that kiranya plate number tak diambik dlm tempoh 30hari, ia akan dilupuskan, dan kena kena apply again (with denda).

Note: Traffic Dept kat Airport Road nie, mmg mudah n tak ramai orang, compare to Madina Khalifa--> My own experience at MK, 1.5 jam nak renew istimara (tima kasih pada Pak Unta yg tak reti nak beratur) , dan lebih kurang 3 jam nak tukar plate number---> Rokok tinggal 2 batang jer time tuu... tekanan...tekanan...

3) Selepas renew istimara, simpan resit2 yg polis tuu kasi dan lepas 5 hari, samada dpt or tak sms boleh la visit kembali Traffic Dept tersebut utk tukar no plate.

Settle dah utk owner kereta yg less then 3-4 yrs old.

Kenderaan lebih dari 4 tahun.

4) Kereta yg berumur lebih dari 4 tahun kena bawak gie inspection(puspakom), bergantung pada polisi syarikat insurance masing2, ada yg kena buat inspection 1st dan kemudian baru dibenarkan utk renew insurance, vice versa.

5) Once there, bawak kereta n queue, payment for inspection is QR75. ( derang check lampu depan blakang, wiper, asap ekjos, brakes, tayar, n fire extinguisher). Settle jer, park your car, n masuk lik lam opis derang utk ambik result. 2 kategori, Legal and Technical Inspection.

Rizi buat inspection kat Wakra (selepas R/A kerang heading to Messaied, less then 100 meters on your right side, ada macam gerai buruk bumbung kaler biru. Thats is the puspakom.--> Also be reminded, puspakom tuu buka dari 8am-6pm tetapi....officer cuma available waktu pagi.

View Larger Map

6) Legal and Technical Inspection ---> Kalau fail legal, still boleh dapat officer nyer sign n chop (normally tinted kantoi)... fail Technical, well... mintak advice puspakom tuu apa nak kena buat.

7) FYI: kad istimara cuma boleh direnew kalau ada officers nyer sign n chop. kalau dtg petang, then selepas jer buat inspection, bawak kereta gie traffic dept, n mintak officer sign n chop. Then follow point no 2 and 3...and halas.

Harap2 info nie dapat membantu.



rizi the doll
Active Member
Active Member

Number of posts : 347
Age : 37
Registration date : 2008-11-18

View user profile

Back to top Go down

Re: Renew kad istimara n plat no

Post by zairulamri on 2012-05-06, 18:47

bro nnt aku nak pi beli kereta, hang ikut sekali la.. hehehe.

zairulamri
Active Member
Active Member

Number of posts : 88
Location : Al Fadang Fasir..
Registration date : 2012-01-26

View user profile

Back to top Go down

Re: Renew kad istimara n plat no

Post by unyat on 2012-08-03, 07:45

Info yang sangat berguna kepada pengguna 2nd hand car macam saya.
Jazza Kallah Bro rizi the doll.

unyat
Active Member
Active Member

Number of posts : 37
Location : Al Wukair
Registration date : 2011-06-20

View user profile

Back to top Go down

Re: Renew kad istimara n plat no

Post by rs4wd on 2012-08-03, 12:15

terbaikla bro!!

rs4wd
Active Member
Active Member

Number of posts : 50
Registration date : 2012-05-15

View user profile

Back to top Go down

Re: Renew kad istimara n plat no

Post by unyat on 2012-08-03, 18:16

rs4wd ni dok kat Ezdan ke Question

unyat
Active Member
Active Member

Number of posts : 37
Location : Al Wukair
Registration date : 2011-06-20

View user profile

Back to top Go down

Re: Renew kad istimara n plat no

Post by rs4wd on 2012-08-05, 12:09

planningnya mcm tu lah bro, kawan dah jumpa ketua kampung ezdan rizi the doll serta rakan2 qp yg lain...buat masa skang kawan merempat dulu rumah mmber kat west bay..

rs4wd
Active Member
Active Member

Number of posts : 50
Registration date : 2012-05-15

View user profile

Back to top Go down

Re: Renew kad istimara n plat no

Post by unyat on 2012-08-05, 16:48

rs4wd belum jumpa saya lagikan? Very Happy .Saya penghulu area Wakra so selamat berkenalan Razz

unyat
Active Member
Active Member

Number of posts : 37
Location : Al Wukair
Registration date : 2011-06-20

View user profile

Back to top Go down

Re: Renew kad istimara n plat no

Post by rs4wd on 2012-08-06, 00:31

haritu sempat jumpa rizi dan dua org Malaysian, insy lepas raya kita jumpa bro....

rs4wd
Active Member
Active Member

Number of posts : 50
Registration date : 2012-05-15

View user profile

Back to top Go down

Re: Renew kad istimara n plat no

Post by rizi the doll on 2012-08-06, 07:30

Welcome...welcome...

kasi buat perkampungan Malaysia di Ezdan 4 Wakra.... heehehe...

rizi the doll
Active Member
Active Member

Number of posts : 347
Age : 37
Registration date : 2008-11-18

View user profile

Back to top Go down

Re: Renew kad istimara n plat no

Post by ikan.bandaraya on 2013-02-02, 17:23

Thanks for this info

ikan.bandaraya
Active Member
Active Member

Number of posts : 36
Registration date : 2013-01-27

View user profile

Back to top Go down

Re: Renew kad istimara n plat no

Post by unyat on 2013-02-19, 20:54

Esok nak pergi buat inspection.
Insya Allah akan update kalau ada pembaharuan sunny



Alhamdulillah semua dah settle masa buat inspection tu.Macam biasa legal "Fail" sbb tinted dan ada calar banyak kat bumper.Technical juga "Fail" disebabkan kesalahan yang kecil (bg sayala)~ Lupa nak gantung Fire Extinguisher ditempat sepatutnya iaitu di luggage compartment bg Nissan Patty.Perkara ini berlaku kerana mahu mengelakkan anak-anak yang handal dan mempunyai sifat ingin tahu yg tinggi seperti ayahnya bermain-main dgn FE tersebut.
Bila dah fail tanyalah org kaunter atau sekuriti yg bertugas seperti saranan Rizi tu,insya Allah depa akan bantu.
Yang tak best bila fail:Pergi repair apa yg patut.(My case sangkut je balik FE tu).
2.Beratur dengan kereta semula dan ambil nombor.
3.Tunggu sehingga nama di panggil.
4.Mereka akan reinspect apa yg fail sahaja sbb less than 30 hari.
5. Aku takyah beratur sebab polistu suka org Malaysia hehehe Very Happy
6.Siap.
Yg 3rd party bolehla buat di QIC kalau nak dekat iaitu di lot kedai berhadapan jalan masuk ke Masjid Besar Al Wakratu.
Renew Istimara di Police Traffic airport seperti disaran tp plat kereta ambik di Duhail.No more plate number installation di Polis Traffic A/port No



Last edited by unyat on 2013-03-02, 10:57; edited 1 time in total (Reason for editing : update)

unyat
Active Member
Active Member

Number of posts : 37
Location : Al Wukair
Registration date : 2011-06-20

View user profile

Back to top Go down

Re: Renew kad istimara n plat no

Post by Sponsored content Today at 18:35


Sponsored content


Back to top Go down

View previous topic View next topic Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum