KENA MAIN DENGAN AP RECRUITMENT DAN QP MESAIEED

View previous topic View next topic Go down

KENA MAIN DENGAN AP RECRUITMENT DAN QP MESAIEED

Post by shwarma on 2012-03-27, 23:46

Salam to All Malaysian at Qatar,

Ni ada satu berita yang kurang enak di dengar akibat pengurusan tak professional warga kerja QP dan AP Rescruitment Agency. Saya minta sesiapa yang boleh tolong kita akan sama bawa perkara ini ketengah, untuk pengajaran kepada QP dan AP.

Cerita nya begini, seorang sahabat saya dapat offer dari QP setelah interview oleh AP di KL. Beliau menerima terma dan syarat kemudian apabila sudah sampai di QP Mesaieed, terdapat percanggahan terma yang di persetujui semasa interview. Kawan saya tak setuju dan akibatnya beliau kena balik dengan duit flight tanggung sendiri.

package yg di persetujui semasa interview ialah lead fireman, gaji qr7600 basic, permanent, 6 bulan kerja sebulan cuti, single package
apabila dah sampai di QP package nya berubah seperti berikut, tanpa kenaikan gaji, tanpa elaun lain selama 2 tahun dan single package, contract, 2 tahun kerja sebulan balik.

Apabila balik ke hotel kena keluar bilik dan pindah ke bilik yang lebih kecil, lepas tu exit permit di beritahu mengambil masa 3 hari untuk d proses sedangkan kita tahu hanya ambil masa 5minit saja, selepas di beritahu proses tak lama beliau mohon semula baru dapat ...

Kami berasa amat terkilan dan marah, dan akan membawa perkara ini sampai ke pihak pengurusan dan akan kami war2kan kepada mana saluran yang patut supaya menjadi pengajaran kepada yang terlibat dan supaya tidak berulang lagi ....

Mungkin kami akan menggunakan saluran embassy Malaysia(d Qatar) atau embassy Qatar(di KL) .... kami akan tetap lawan ...


shwarma
Active Member
Active Member

Number of posts : 52
Registration date : 2008-11-10

View user profile

Back to top Go down

Re: KENA MAIN DENGAN AP RECRUITMENT DAN QP MESAIEED

Post by silver16v on 2012-03-28, 08:05

Letter Offer dari QP ada tulis ker terms2 yang telah dipersetujui tu? Sbb kalau dah bertulis memang lar ada basis utk lawan balik..

Sebab tu penting kena dapatkan Letter Offer & baca betul2 sebelum tandatangan persetujuan..

Apabila Employment Contract/Agreement disediakan (utk Resident Permit) itu pun perlu dibaca betul2 sblm tandatangan..

Apa2pun semua kena bertulis dan ditandatangan oleh 'authorised person'..

silver16v
Active Member
Active Member

Number of posts : 360
Location : Doha
Registration date : 2008-04-01

View user profile http://www.malaysiaqatar.com

Back to top Go down

Re: KENA MAIN DENGAN AP RECRUITMENT DAN QP MESAIEED

Post by tmm2179 on 2012-03-28, 10:47

salam semua,kalo betul apa yg berlaku setelah semua term asal dipersetujui, rasanya mmg xptutlah...mn boleh senang2 ubah agreement n wat org mcm 2😠
need to do something about this,hopefully mereka yg baru ingin berhijrah mencari rezeki diQatar tidak terkena sepertimana sahabat kita nie... perkara ni cukup penting...moga semua yg berkenaan dpt do something about this matter...

tmm2179
Newbies
Newbies

Number of posts : 15
Registration date : 2012-02-07

View user profile

Back to top Go down

Re: KENA MAIN DENGAN AP RECRUITMENT DAN QP MESAIEED

Post by zairulamri on 2012-03-28, 12:11

As salam semua, saya masih lagi dalam proses penghijrahan ke Doha yg juga melalui AP Recruitment. Status sekarang (as being informed from my future bos tadi), work visa saya masih dlm process kat imigration qatar, insyallah akan selesai dalam minggu ni.. Insyallah.

Once saya dpt berita pasal visa dan tarikh report duty saya tu, and utk sain my final offer letter, saya akan try tanya pasal kes ni kat AP Recruitment. And insyallah, kalau ada apa2 berita pasal ni, saya akan update kan kat sini.

Bagi saya benda ni x patut terjadi. As one of Malaysia based company, AP Recruitment should protect kita as Malaysian, bukannyer biarkan sahabat kita ni dipermainkan begitu jer. I think kat sini, written contract should be refer, apa contract tu kata and from there we fight. And saya agree if this case should be in both Embassy complaint report.

Merisaukan coz its involved such as a big and reputation company like QP. Jadi pada saya yg bukan join company sebesar tu lagi la kan.. macam2 benda boleh belaku. Nauzubillah min zalik.

Sahabat kita yg teraniaya ni skrg kat mana? Mungkin dia patut ke Malaysia Embassy dulu utk buat report sebelum balik Malaysia.

regards,
bob

zairulamri
Active Member
Active Member

Number of posts : 88
Location : Al Fadang Fasir..
Registration date : 2012-01-26

View user profile

Back to top Go down

Re: KENA MAIN DENGAN AP RECRUITMENT DAN QP MESAIEED

Post by shwarma on 2012-03-28, 17:40

Sahabat tu dah balik dah pun pakai duit kawan2 kt sini tolong ...

AP recruitment memang dah pernah ada kes sebelum ni, memang diorang ni tk dak pun nk backing malaysian, cuma fikir bisness aje ... dari pemerhatian awal, nampak QP Mesaieed kurang professional ...

Kawan saya sedang mengumpul dokumen dan akan menghantar surat bantahan di Embassy Qatar di Malaysia ... biar main "atas" terus ...

So yang akan datang ke Middle East, sila berhati2, kerana mereka kurang professional ....

shwarma
Active Member
Active Member

Number of posts : 52
Registration date : 2008-11-10

View user profile

Back to top Go down

Re: KENA MAIN DENGAN AP RECRUITMENT DAN QP MESAIEED

Post by thekatyusha on 2012-03-28, 19:35

Ok.. patutlah saya ade dengar seorang M'sian Chief fireman datang ke Qatar. Tetiba menghilang tanpa berita..
Hari tu, bro Azizi ada gak carik....
Tak patut! AP ni pun kerja carik duit... Tapi adakah AP tu dimanage oleh M;sian? Saya tak rasa AP tu diuruskan oleh M'sian sebab kecuali seorang, yg lagi dua orang tu rupa seperti puak Asia Barat.

Saya mendoakan agar rakan kita menang melawan QP / AP..
Ini puak-puak bawang lah nie! Dengki tak ingat!
Semoga, kita semua dijauhkan daripada segala bencana dan malapetaka.

thekatyusha
Active Member
Active Member

Number of posts : 49
Registration date : 2011-01-13

View user profile

Back to top Go down

Re: KENA MAIN DENGAN AP RECRUITMENT DAN QP MESAIEED

Post by lockch on 2012-03-28, 23:21

Ini memang kes kesian...saya amat bersimpati dengan saudara ini...saya mensyorkan dia jangan berputus asa dan dapat kerja baru...

lockch
Newbies
Newbies

Number of posts : 5
Registration date : 2012-03-28

View user profile

Back to top Go down

Re: KENA MAIN DENGAN AP RECRUITMENT DAN QP MESAIEED

Post by NiK_TAF56 on 2012-03-29, 07:29

Salam...

Terkejut saya dengar berita macam nih... sahih ke berita nih? Sebab saya sekarang mmg bekerja di QP Refinery di Mesaieed... ada laa dengar orang Malaysia baru datang pastu cabut lari... tapi tak tau sebab kenapa lah...

Apa2 pon.. saya nasihatkan kepada semua agr jangan cepat melatah... siasat dulu di kedua2 pihak jika perlu.. time ni lah penting nya untuk refer balik pada employment contract yg telah di sign masa accept offer kerja tuh... normally QP akan abide pada employment contract tu.. unless contract tu bukan contract from QP, ie APRecruitment punya contract.. tatau lah saya tuh...
Kalaulah sedara kita nih spatutnya masuk Fire department, sepatutnya kat QP Refinery lah.. nanti saya cuba cari maklumat dgn bos Fire Refinery.. sahabat Malaysia kita jugaklah... kot kot dia tau apa apa...

cuma nasihat saya pada sedara2 yg baru nak datang qatar... teliti betul2 employment contract sebelum decide untuk datang.. kalau ada glitch / was was.. ataupon apa2 yg tak puas hati, dapatkan clarification sebelum datang sini.. dan sebelom sain... sbb bila dah sain kontrak tuh.. takde apa lagi yg boleh ditukar... kalau tak puas ati, jangan datang... nanti kang menghamburkan kata2 kesat pulok pada employer tuh... kurang enak di dengar sbb ada jugak Malaysian yg keje di situ... mcm kata kat kawan2 sendiri laa pulak.. walaupon pada hakikatnya bukan pon..
Wallahua'lam

NiK_TAF56
Active Member
Active Member

Number of posts : 82
Registration date : 2010-06-21

View user profile

Back to top Go down

Re: KENA MAIN DENGAN AP RECRUITMENT DAN QP MESAIEED

Post by NiK_TAF56 on 2012-03-29, 07:35

thekatyusha wrote:Saya mendoakan agar rakan kita menang melawan QP / AP..
Ini puak-puak bawang lah nie! Dengki tak ingat!
Semoga, kita semua dijauhkan daripada segala bencana dan malapetaka.

Bro.. jangan tuduh dulu... kita ada bukti ke puak2 bawang yang buat sampai jadi macam nih... memang tak dinafikan ada segelintir yg berperangai macam haram tapi bukan semua...
Siasat dulu, jangan main tuduh2 dan kutuk2 dan keluarkan kata2 tak baik... kita nih semua professional... berfikir dengan rasional dan insyaAllah semua masalah ada penyelesaiannya...

NiK_TAF56
Active Member
Active Member

Number of posts : 82
Registration date : 2010-06-21

View user profile

Back to top Go down

Re: KENA MAIN DENGAN AP RECRUITMENT DAN QP MESAIEED

Post by silver16v on 2012-03-29, 08:44

Saya cadangkan selidik kes ini betul2..

Jangan disebabkan salahfaham (atau kurang faham) terma2 kontrak menyebabkan org Malaysia dipandang lekeh oleh pengurusan QP.. saya agree dgn NiK "normally QP akan abide pada employment contract tu.. "..

Berdasarkan cerita2 dikalangan Msian di QP Masaieed, diberitakan yang kwn tu cabut lari pada hari ke-3 atau ke-4 dia sampai di Qatar.. Dia belum menyerahkan passport pada QP so dia dpt keluar Qatar without Exit Permit.. Pihak QP hanya mendapat tahu apabila merujuk dgn sistem imigresen dept. yang kwn tu dah keluar dari Qatar... Pihak QP pun memandang kes ini serious sbb kes cabut lari... Wallahualam berita ini benar atau tidak.. Mohon kwn tu ceritakan kisah yg sebenar.. kalau dia di pihak yang benar (berdasarkan kontrak yg bertulis) mmg dia ada hak utk lawan..

Jangan berdasarkan janji AP Recruitment yang bukan 'Offer Letter' atau 'Employment Contract' dari QP.. QP pulak dipersalahkan.. Nanti serik QP nak amik org Msia kerja QP lg..


Last edited by silver16v on 2012-03-29, 09:16; edited 1 time in total

silver16v
Active Member
Active Member

Number of posts : 360
Location : Doha
Registration date : 2008-04-01

View user profile http://www.malaysiaqatar.com

Back to top Go down

Re: KENA MAIN DENGAN AP RECRUITMENT DAN QP MESAIEED

Post by numbskull on 2012-03-29, 09:13

Aku rasa kes ni lebih kepada AP recruitment yang memang ci**i...Aku punya duit hotel dgn flight ticket masa interview kat KL dah 4 tahun tak bayar bayar lagi....

numbskull
Active Member
Active Member

Number of posts : 29
Registration date : 2008-08-27

View user profile

Back to top Go down

Re: KENA MAIN DENGAN AP RECRUITMENT DAN QP MESAIEED

Post by thekatyusha on 2012-03-29, 09:42

NiK_TAF56 wrote:
thekatyusha wrote:Saya mendoakan agar rakan kita menang melawan QP / AP..
Ini puak-puak bawang lah nie! Dengki tak ingat!
Semoga, kita semua dijauhkan daripada segala bencana dan malapetaka.

Bro.. jangan tuduh dulu... kita ada bukti ke puak2 bawang yang buat sampai jadi macam nih... memang tak dinafikan ada segelintir yg berperangai macam haram tapi bukan semua...
Siasat dulu, jangan main tuduh2 dan kutuk2 dan keluarkan kata2 tak baik... kita nih semua professional... berfikir dengan rasional dan insyaAllah semua masalah ada penyelesaiannya...

Anda benar bro..
Very Happy
Accusation without evidence is useless..
Wink

Thanx again for your guidance..
Cuma sentimen assobiyahan ke-Malaysia-an tu tinggi.. hehehehe!
By the way, saya mendoakan agar kita semua dijauhkan dari segala bencana dan malapetaka..

thekatyusha
Active Member
Active Member

Number of posts : 49
Registration date : 2011-01-13

View user profile

Back to top Go down

Re: KENA MAIN DENGAN AP RECRUITMENT DAN QP MESAIEED

Post by NiK_TAF56 on 2012-03-29, 10:53

Salam.. semua komen2 yang dilontarkan kat forum nih tuh ada benarnya.. walaupon kadang2 ada jugok laa salahnya... Smile

cuma make sure teliti betul2 kontrak employment tuh sebelum decide nk datang bekerja di negara orang ni.. diulang, negara orang!.. kalau negara kita senang.. jadi mende2 gini banyak channel buleh disalurkan.. sini nak salurkan pada sapa? sendiri mau ingatlah...
kalu tak pasti apa yg ditulis dalam kontrak, refer pada orang yang paham dan tahu.. jangan main teka2 aje...

sebab main terjun tingkap nih kurang enak sikit lah didengar... dan ada effect pada orang malaysia yg keje di sini....

Wallahua'lam..

NiK_TAF56
Active Member
Active Member

Number of posts : 82
Registration date : 2010-06-21

View user profile

Back to top Go down

Re: KENA MAIN DENGAN AP RECRUITMENT DAN QP MESAIEED

Post by thekatyusha on 2012-03-29, 20:17

NiK_TAF56 wrote:
sebab main terjun tingkap nih kurang enak sikit lah didengar... dan ada effect pada orang malaysia yg keje di sini....
Wallahua'lam..

Ini mmg benar kerana 'tempiasnya' telah saya alami sendiri ketika hari pertama melapor di Ras Ababud, Doha pada beberapa bulan yg lampau sekitar jam 8.30 AM - 9.30 AM. (mmg ingat kat kepala otak ni coz tak pasal-pasal jadik 'punching bag pak Arab'). Evil or Very Mad

Tak pasal-pasal saya kena marah disebabkan org lain.. Aduh! Crying or Very sad
Tapi, redha je lah kerana itu cabaran bekerja di negara orang.



thekatyusha
Active Member
Active Member

Number of posts : 49
Registration date : 2011-01-13

View user profile

Back to top Go down

Re: KENA MAIN DENGAN AP RECRUITMENT DAN QP MESAIEED

Post by shwarma on 2012-04-03, 05:27

Thank You All for the concern and feedback,

Latest news from my friend, AP dan QP dah contact dia dan depa merayu supaya jangan buat report, dan QP akan siasat perkara ni, dan offer masih di buka dengan package lain ...


shwarma
Active Member
Active Member

Number of posts : 52
Registration date : 2008-11-10

View user profile

Back to top Go down

Re: KENA MAIN DENGAN AP RECRUITMENT DAN QP MESAIEED

Post by NiK_TAF56 on 2012-04-03, 07:14

shwarma wrote:Thank You All for the concern and feedback,

Latest news from my friend, AP dan QP dah contact dia dan depa merayu supaya jangan buat report, dan QP akan siasat perkara ni, dan offer masih di buka dengan package lain ...


Kalau betul QP dah contact dia dan merayu supaya jangan buat report, maknanya dia betullah dan AP/QP yang salah... tapi I doubt that arab2 ni akan merayu... betol ke?
Anyway, semoga issue nih boleh diselesaikan dan mendapat kebaikan untuk kedua dua pihak insyaAllah..

NiK_TAF56
Active Member
Active Member

Number of posts : 82
Registration date : 2010-06-21

View user profile

Back to top Go down

Re: KENA MAIN DENGAN AP RECRUITMENT DAN QP MESAIEED

Post by unyat on 2012-04-09, 11:39

Ermm kecoh rupanya kes ni yer.

unyat
Active Member
Active Member

Number of posts : 37
Location : Al Wukair
Registration date : 2011-06-20

View user profile

Back to top Go down

Re: KENA MAIN DENGAN AP RECRUITMENT DAN QP MESAIEED

Post by Sponsored content Today at 00:23


Sponsored content


Back to top Go down

View previous topic View next topic Back to top

- Similar topics

 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum