Beberapa persoalan sebagai persediaan sebelum ke Doha.

View previous topic View next topic Go down

Beberapa persoalan sebagai persediaan sebelum ke Doha.

Post by zairulamri on 2012-03-22, 10:09

As salam sahabat2 semua,

Alhamdulillah seperti yg mungkin dah baca kat thread2 saya sebelum ni, saya dah pun ditawarkan kerja sebagai Financial Analyst dengan Aspetar (Orthopaedic and Sports Medicine Hospital). Insyallah sekarang ni saya tgh menunggu kelulusan visa kerja saya.

Sebagai persediaan untuk kesana, saya amat memerlukan nasihat2 sahabat2 dalam beberapa perkara. Dan saya harap, dgn new topic ni, sesiapa saja yg memerlukan nasihat dari otai2 boleh la postkan soalan2 anda kat sini.

Untuk beberapa soalan yg pertama:

1) Perlu x saya bawak all the original documents berkaitan dengan rekod persekolahan, kesihatan anak2, dan sijil2 lahir diaorg sekali? Sedangkan mereka hanya akan dtg menyusul selepas sekurang2nya 3 bulan lps saya disini? -maybe its will be use when to request family resident visa, school booking or else-

2) How about dengan sijil nikah? perlu ker bawak sekali (original), saya dah translate dah sijil nikah ni, plan nak bawak semua, tapi takut kang bila wife ngan anak2 nak datang doha, memerlukan all the original document lak, sedangkan saya di doha, wife ngan anak2 lak kat Malaysia. -or saya boleh settlekan semuanya from doha jer?-

3) Untuk soalan ni, mungkin setiap company, berbeza2 caranya. Saya cuma nak sedikit idea la pasal ni dari tak tau langsung. Pasal relocation allowance. Boleh tak sahabat2 semua share sikit pasal relocation cost and allowance masa sahabat2 nak ke Doha dulu? Maybe yg ada dapat kontena allowance and else. Hopefully ada yg sudi nak share. Coz saya ngan wife ni, dok pikir2 apa benda nak bawak pi sana, apa benda nak hantar balik kampung, and apa yg nak dilupuskan jer. So kalau relocation allowance menarik, baik saya bawak jer barang yg boleh dibawak instead beli barang baru kat sana. -saya mmg dapat relocation allowance ni, tapi tak tau cerita dia macam mana lagi, email dah dihantar ke HR, hopefully diaorg boleh la cerita serba sikit-

Setakat ni, tu jer persoalan2 saya. Mungkin akan ada lagi lepas ni. Diharap sahabat2 x keberatan untuk jawab soalan2 saya yg banyak ni.

Terima kasih daun keladi. Very Happy

-bob-

zairulamri
Active Member
Active Member

Number of posts : 88
Location : Al Fadang Fasir..
Registration date : 2012-01-26

View user profile

Back to top Go down

Re: Beberapa persoalan sebagai persediaan sebelum ke Doha.

Post by thekatyusha on 2012-03-23, 19:54

zairulamri wrote:As salam sahabat2 semua,

1) Perlu x saya bawak all the original documents berkaitan dengan rekod persekolahan, kesihatan anak2, dan sijil2 lahir diaorg sekali? Sedangkan mereka hanya akan dtg menyusul selepas sekurang2nya 3 bulan lps saya disini? -maybe its will be use when to request family resident visa, school booking or else-

-bob-


zairulamri wrote:
2) How about dengan sijil nikah? perlu ker bawak sekali (original), saya dah translate dah sijil nikah ni, plan nak bawak semua, tapi takut kang bila wife ngan anak2 nak datang doha, memerlukan all the original document lak, sedangkan saya di doha, wife ngan anak2 lak kat Malaysia. -or saya boleh settlekan semuanya from doha jer?-
-


Bro..
Saya ke sini hanya bawak photocopy sahaja (marriage cert, birth cert, passport isteri dan anak2). Setakat ni, saya mohon family visa dgn mengunapakai photocpy dan photocpy tersebut diterima oleh pihak Imigresen. Tentang persekolahan anak-anak, mungkin bro boleh tengok kat bahagian education yg telah diberikan link sebelum ni.

p/s: Tengah dok usha skolah utk anak-anak gak.. :-)

thekatyusha
Active Member
Active Member

Number of posts : 49
Registration date : 2011-01-13

View user profile

Back to top Go down

Re: Beberapa persoalan sebagai persediaan sebelum ke Doha.

Post by NiK_TAF56 on 2012-03-25, 14:02

zairulamri wrote:
1) Perlu x saya bawak all the original documents berkaitan dengan rekod persekolahan, kesihatan anak2, dan sijil2 lahir diaorg sekali? Sedangkan mereka hanya akan dtg menyusul selepas sekurang2nya 3 bulan lps saya disini? -maybe its will be use when to request family resident visa, school booking or else-

Biasanya.. copy of the documents should be enough.. cuma make sure bawak gambar2 paspot diorang skali... sini banyak pakai gambar.. sikit2 nak gambar... rekod persekolahan.. rekod vaccination anak2 sume tuh bawak copy pon ok dah..

zairulamri wrote:
2) How about dengan sijil nikah? perlu ker bawak sekali (original), saya dah translate dah sijil nikah ni, plan nak bawak semua, tapi takut kang bila wife ngan anak2 nak datang doha, memerlukan all the original document lak, sedangkan saya di doha, wife ngan anak2 lak kat Malaysia. -or saya boleh settlekan semuanya from doha jer?-

ini pon sama.. photocopy aje..

zairulamri wrote:
3) Untuk soalan ni, mungkin setiap company, berbeza2 caranya. Saya cuma nak sedikit idea la pasal ni dari tak tau langsung. Pasal relocation allowance. Boleh tak sahabat2 semua share sikit pasal relocation cost and allowance masa sahabat2 nak ke Doha dulu? Maybe yg ada dapat kontena allowance and else. Hopefully ada yg sudi nak share. Coz saya ngan wife ni, dok pikir2 apa benda nak bawak pi sana, apa benda nak hantar balik kampung, and apa yg nak dilupuskan jer. So kalau relocation allowance menarik, baik saya bawak jer barang yg boleh dibawak instead beli barang baru kat sana. -saya mmg dapat relocation allowance ni, tapi tak tau cerita dia macam mana lagi, email dah dihantar ke HR, hopefully diaorg boleh la cerita serba sikit-

yang nih memang berbeza bergantung kepada kompeni... ada kompeni arrangekan kontena untuk bawak barang ke doha.. tapi kebanyakannya cuma bagi duit aje.. pepandailah uruskan sendiri... macam QP masa saya datang dulu, dia bagi freight allowance aje... dalam QAR5000 sorang.. kalo ahli keluarga makin ramai.. makin banyaklah freight allowance tuh...
saya pernah antar barang ke Doha pakai air freight... kompeni tuh kat klang... dia ada option lah sama ada nak pakai sea freight ataupon air freight... ada terms and condition dia lah as usual... kalo nak kontek kompeni nih, nanti PM.. saya buleh bagi, dan jugak terangkan cara2 masa nak anta barang di malaysia dan jugak bila nak receive barang nanti di doha...


NiK_TAF56
Active Member
Active Member

Number of posts : 82
Registration date : 2010-06-21

View user profile

Back to top Go down

Re: Beberapa persoalan sebagai persediaan sebelum ke Doha.

Post by zairulamri on 2012-03-26, 05:08

thekatyusha wrote:
Bro..
Saya ke sini hanya bawak photocopy sahaja (marriage cert, birth cert, passport isteri dan anak2). Setakat ni, saya mohon family visa dgn mengunapakai photocpy dan photocpy tersebut diterima oleh pihak Imigresen. Tentang persekolahan anak-anak, mungkin bro boleh tengok kat bahagian education yg telah diberikan link sebelum ni.

p/s: Tengah dok usha skolah utk anak-anak gak.. :-)

ooo yer ker? takat bawak photocopy dah okay yer? hmmm kalau cam tu saya just prepare all the photocopy jer la. risau gak nak bawak yg ori ni, takut tercicir mana2 kang. photocopy2 tu nak kena sahkan tak? (cop from malaysian embassy ker? or sahkan from malaysia dulu ker?)

ps: cam ner progress cr sekolah utk anak2 tu? masih ada kekosongan ker? or semuanya on waiting list?

zairulamri
Active Member
Active Member

Number of posts : 88
Location : Al Fadang Fasir..
Registration date : 2012-01-26

View user profile

Back to top Go down

Re: Beberapa persoalan sebagai persediaan sebelum ke Doha.

Post by zairulamri on 2012-03-26, 05:20

NiK_TAF56 wrote:
Biasanya.. copy of the documents should be enough.. cuma make sure bawak gambar2 paspot diorang skali... sini banyak pakai gambar.. sikit2 nak gambar... rekod persekolahan.. rekod vaccination anak2 sume tuh bawak copy pon ok dah..

ini pon sama.. photocopy aje..
Thanks bro, as also advise by bro thekatyusha just bawak photocopy pun okay, so akan akan ikut nasihat bro berdua, saya akan bawak photocopy jer nnt. and lots of passport pictures for the whole family, mana la tau nak pakai utk apa nnt kan. cuma nak tanya, all the photocopy tu nak disahkan dulu tak?

NiK_TAF56 wrote: yang nih memang berbeza bergantung kepada kompeni... ada kompeni arrangekan kontena untuk bawak barang ke doha.. tapi kebanyakannya cuma bagi duit aje.. pepandailah uruskan sendiri... macam QP masa saya datang dulu, dia bagi freight allowance aje... dalam QAR5000 sorang.. kalo ahli keluarga makin ramai.. makin banyaklah freight allowance tuh...
saya pernah antar barang ke Doha pakai air freight... kompeni tuh kat klang... dia ada option lah sama ada nak pakai sea freight ataupon air freight... ada terms and condition dia lah as usual... kalo nak kontek kompeni nih, nanti PM.. saya buleh bagi, dan jugak terangkan cara2 masa nak anta barang di malaysia dan jugak bila nak receive barang nanti di doha...

hmm.. banyak version sebenarnya cara relocation allowance ni yer. okay okay, saya kena tunggu apa yg company saya akan offer kat saya dulu lepas tu insyallah saya akan contact bro balik utk contact person company kat malaysia ni. selalunya charge diaorg mcm mana yer? by air and by sea?

terima kasih pada bro's yg sudi memberi respond. Very Happy

zairulamri
Active Member
Active Member

Number of posts : 88
Location : Al Fadang Fasir..
Registration date : 2012-01-26

View user profile

Back to top Go down

Re: Beberapa persoalan sebagai persediaan sebelum ke Doha.

Post by Sponsored content Today at 04:25


Sponsored content


Back to top Go down

View previous topic View next topic Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum