salary package review

View previous topic View next topic Go down

salary package review

Post by tmm2179 on 2012-03-08, 17:19

salam semua Malaysian at Qatar,

Nama sy munir berasal dari Trg..hope dapat diberi tunjuk ajar oleh semua sahabat yg berada di Qatar..actually sy nak mintak pendapat semua sahabat yg berada di Qatar..AP baru jer col n confirmkan date phone interview by QP on 28March nie..hopefully everything going fine n smooth..
sebelum nie AP dah mail summary salary package,n ada beberapa perkara yg sy nak tau..utk pengetahuan saudara semua,sy shortlisted utk jawatan general electrical technician at FSD,Dukhan:

Job Grade 9-ELS

Salary between - QR7,500 to QR 8,500
p/mnth tax free (final Offer based on Technical Interview results)

Location Allowance - QR 60 per worked day (approx QR 1,300 p/mnth) tax free

Transport Allowance

Cash at end of month - approx QR 9,500

Housing is provided in Dukhan


1-Berdasarkan pada summary salary packages,adakah berbaloi sy accept offer dari QP nie?
2-When i compared with others salary,rasanya macam sikit jer,@ adakah mmg standard salary utk jawatan tersebut?
3-Untuk pengetahuan saudara semua,sy dah pun berkeluarga..
4-Dari pengalaman saudara semua,boleh ker kita negotiate dgn QP about salary package 2...?
5-if QP make interview by phone interview,normally ada x lg interview susulan,etc site interview at Qatar?


Hope saudara semua dapat memberi pendapat...

tq

tmm2179
Newbies
Newbies

Number of posts : 15
Registration date : 2012-02-07

View user profile

Back to top Go down

Re: salary package review

Post by thekatyusha on 2012-03-08, 18:06

tmm2179 wrote:salam semua Malaysian at Qatar,

Nama sy munir berasal dari Trg..hope dapat diberi tunjuk ajar oleh semua sahabat yg berada di Qatar..actually sy nak mintak pendapat semua sahabat yg berada di Qatar..AP baru jer col n confirmkan date phone interview by QP on 28March nie..hopefully everything going fine n smooth..
sebelum nie AP dah mail summary salary package,n ada beberapa perkara yg sy nak tau..utk pengetahuan saudara semua,sy shortlisted utk jawatan general electrical technician at FSD,Dukhan:

Job Grade 9-ELS

Salary between - QR7,500 to QR 8,500
p/mnth tax free (final Offer based on Technical Interview results)

Location Allowance - QR 60 per worked day (approx QR 1,300 p/mnth) tax free

Transport Allowance

Cash at end of month - approx QR 9,500

Housing is provided in Dukhan


1-Berdasarkan pada summary salary packages,adakah berbaloi sy accept offer dari QP nie?
2-When i compared with others salary,rasanya macam sikit jer,@ adakah mmg standard salary utk jawatan tersebut?
3-Untuk pengetahuan saudara semua,sy dah pun berkeluarga..
4-Dari pengalaman saudara semua,boleh ker kita negotiate dgn QP about salary package 2...?
5-if QP make interview by phone interview,normally ada x lg interview susulan,etc site interview at Qatar?


Hope saudara semua dapat memberi pendapat...

tq

Salam bro..
pertama skali, saya ucapkan tahniah kepada mung, kerana berjya menarik perhatian AP REcruitment. Saya di sini bukan menjawab persoalan bro, melainkan berkongsi mana yg patut dikongsi. Dan mungkin, ada penambahan daripada brotai-brotai yg lain...

2. Kalau bro nak tau, itu standard job grade utk ELS bagi QP. Sikit atau tidak, bergantung pada diri sendiri bro. Kalau boleh jimat, insya-Allah banyaklah yg kita rasa. Kalau banyak belanja, maka sikitlah yg boleh disimpan. Depend on individual expenses.
3. Bro. Utk maklumat bro, ramai Malaysian tinggal di Dukhan. So, don't worry. U're not alone. Even my ex-boss kat Kerteh dulu duduk kat Dukhan. Di Dukhan sendiri ada skolah yg disediakan utk QP staff. perbelanjaan sekolah anak-anak ditanggung oleh QP. Dukhan is a nice place. Tenang di waktu petang dan malam. Jauh dari hiruk-pikuk kota Doha. Macam bandar Kerteh sekitar 2001 - 2006... However, dinasihatkan baca dgn teliti dahulu kontrak yg disediakan oleh QP.
4. Saya tidak pernah pula negotiate ketika berada di Jln Raja Chulan.. Harap bro bersabar utk nantikan jawapan daripada brotai yg lain.
5. Nantikan jawapan drpd brotai yg lain memandangkan ia adalah telephone interview.

Jawapan utk no. 1, akan dapat bro jawab setelah bro melihat pelbagai pandangan daripada saya, dan juga para brotai yg lain.

p/s: Betullah kata my ex-boss. QP Dukhan nak ambik ramai lagi Malaysian.. Alhamdulillah....

thekatyusha
Active Member
Active Member

Number of posts : 49
Registration date : 2011-01-13

View user profile

Back to top Go down

Re: salary package review

Post by tmm2179 on 2012-03-10, 02:06

wasalam thekatyusha,

thanks bro..actually cuma nak tau je pasal gaji 2,if mmg standard oklah.. sy dah lama review forum nie...n tgk perbelanjaan asasi kat sana cam tinggi jer.. takut lgsung xleh saving..papepun thank for the comment..bo keje dgn QP gak yer?n stay area mana?

tmm2179
Newbies
Newbies

Number of posts : 15
Registration date : 2012-02-07

View user profile

Back to top Go down

Re: salary package review

Post by noble-man on 2012-03-11, 10:39

tmm2179 wrote:salam semua Malaysian at Qatar,

Nama sy munir berasal dari Trg..hope dapat diberi tunjuk ajar oleh semua sahabat yg berada di Qatar..actually sy nak mintak pendapat semua sahabat yg berada di Qatar..AP baru jer col n confirmkan date phone interview by QP on 28March nie..hopefully everything going fine n smooth..
sebelum nie AP dah mail summary salary package,n ada beberapa perkara yg sy nak tau..utk pengetahuan saudara semua,sy shortlisted utk jawatan general electrical technician at FSD,Dukhan:

Job Grade 9-ELS

Salary between - QR7,500 to QR 8,500
p/mnth tax free (final Offer based on Technical Interview results)

Location Allowance - QR 60 per worked day (approx QR 1,300 p/mnth) tax free

Transport Allowance

Cash at end of month - approx QR 9,500

Housing is provided in Dukhan


1-Berdasarkan pada summary salary packages,adakah berbaloi sy accept offer dari QP nie?
2-When i compared with others salary,rasanya macam sikit jer,@ adakah mmg standard salary utk jawatan tersebut?
3-Untuk pengetahuan saudara semua,sy dah pun berkeluarga..
4-Dari pengalaman saudara semua,boleh ker kita negotiate dgn QP about salary package 2...?
5-if QP make interview by phone interview,normally ada x lg interview susulan,etc site interview at Qatar?


Hope saudara semua dapat memberi pendapat...

tq

Saya tak pasti keluarga tuan besar mana tetapi berdasarkan saiz keluarga saya seramai 3 orang (1 isteri 1 anak),
berikut adalah perbelanjaan kasar bulanan saya :

Groceries QR 3500
Car Loan QR 2500
Petrol QR 500
Bil Tel & H/P QR 500
Bil air & letrik QR 500....tak pasti QP Dukhan bayarkan atau tidak

Selain tu perlu juga menabung utk hari persaraan (tiada EPF di sini), duit tiket kapalterbang in case of emergency (QP cuma bayar utk
sekali setahun), makan luar sekali sekala, etc etc etc....

Pada pendapat saya, dan sekiranya saya di dalam situasi tuan, QR 9500 sebulan tidak mencukupi.

noble-man
Active Member
Active Member

Number of posts : 209
Registration date : 2008-04-21

View user profile

Back to top Go down

Re: salary package review

Post by tmm2179 on 2012-03-14, 17:32

salam bro noble-man,
tq for info 2..sy pun xpasti pasal life kat sana..actually before this mmg dah survey forum nie..byk gak ilmu n experiences yg dpt dikongsi as rujukan.. that why sy tanya pendapat taikotai semua..if berbaloi p sana dgn salary sebanyan 2...risau gak sbnrnya..normally QP nie if diorng dah tetapkan gred gaji utk satu jawatan trsebut,so mmg fix n xleh negotiate ker?..tq

tmm2179
Newbies
Newbies

Number of posts : 15
Registration date : 2012-02-07

View user profile

Back to top Go down

Re: salary package review

Post by mba2009 on 2012-03-17, 07:40

tmm2179 wrote:salam semua Malaysian at Qatar,

Nama sy munir berasal dari Trg..hope dapat diberi tunjuk ajar oleh semua sahabat yg berada di Qatar..actually sy nak mintak pendapat semua sahabat yg berada di Qatar..AP baru jer col n confirmkan date phone interview by QP on 28March nie..hopefully everything going fine n smooth..
sebelum nie AP dah mail summary salary package,n ada beberapa perkara yg sy nak tau..utk pengetahuan saudara semua,sy shortlisted utk jawatan general electrical technician at FSD,Dukhan:

Job Grade 9-ELS

Salary between - QR7,500 to QR 8,500
p/mnth tax free (final Offer based on Technical Interview results)

Location Allowance - QR 60 per worked day (approx QR 1,300 p/mnth) tax free

Transport Allowance

Cash at end of month - approx QR 9,500

Housing is provided in Dukhan


1-Berdasarkan pada summary salary packages,adakah berbaloi sy accept offer dari QP nie?
2-When i compared with others salary,rasanya macam sikit jer,@ adakah mmg standard salary utk jawatan tersebut?
3-Untuk pengetahuan saudara semua,sy dah pun berkeluarga..
4-Dari pengalaman saudara semua,boleh ker kita negotiate dgn QP about salary package 2...?
5-if QP make interview by phone interview,normally ada x lg interview susulan,etc site interview at Qatar?


Hope saudara semua dapat memberi pendapat...

tq

Salam Semua;

Saya rasa kat middle east ni kita compete dengan ramai sgt orang dari...subcontinent.
Anak buah saya Electrical Engineer 12 tahun pengalaman gaji basic dia 9500 SAR...
Sorang anak buah saya dapat kije dengan Meesaaid Power... basic dia dapat QAR 9500 je...
Macam mana ye kita nak demand.... depa depa ni "SPOIL" market betul...

Regards

mba2009
Active Member
Active Member

Number of posts : 219
Age : 50
Registration date : 2009-07-28

View user profile

Back to top Go down

Re: salary package review

Post by tmm2179 on 2012-03-17, 08:37

wasalam...nie lah masalahnya kita Malaysian.. at least time interview,need to negotiate better pasal gaji nie...depa mau kita,depa kena bagi yg sepatutnya...Kehidupn kat sana blh tahan,everything very expensive..if nak compare dgn Malaysia..so,hopefully in future malaysian jgn letak harga terlalu rendah n just accept je...at least biarlah memadai dgn experienced yg ade... maaf if sesape yg terasa...tq

tmm2179
Newbies
Newbies

Number of posts : 15
Registration date : 2012-02-07

View user profile

Back to top Go down

Re: salary package review

Post by fixcxer on 2012-03-19, 16:45

Salam,

Sini belanja memang mahal. Kalu agak2 gaji tu lebih sket je (Ingat jugak QR10,000 == RM 8,500) dari gaji kat Mesia, then baik tak yah datang.

QP tak tinggi sangat offer. Saya cadang tunggulah offer RG/QG. Rata-rata diorang punya gaji lagi 'sedap'.

fixcxer
Active Member
Active Member

Number of posts : 103
Age : 38
Location : Depan PC
Registration date : 2008-08-22

View user profile

Back to top Go down

Re: salary package review

Post by tmm2179 on 2012-03-20, 02:00

wasalm fixcxer,

thanks atas pendpat tersebut...mmg nak kena fikir betul2 pasal perkara nie.. xpelah,rezeki dimana2...insyaAllah,akan wat keputusan wisely..tq

tmm2179
Newbies
Newbies

Number of posts : 15
Registration date : 2012-02-07

View user profile

Back to top Go down

Re: salary package review

Post by NiK_TAF56 on 2012-03-21, 13:23

Salam tmm2179,

Pasal gaji nih memang hot lah di bincangkan kat sini bila dapat offer bekerja di Qatar nih... pada saya, gaji nih subjektif... sesetengah orang, dapat gaji 20k pon kadang2 belom cukup lagi.. manakala sesetengah orang dah dapat 10k pon dah boleh survive di Qatar nih... atas kerak masing2 lah... atas macamana kita plan in spending our income...

saya rasa gaji yang di offerkan pada sedara tuh mmg between range yang sesetengah kawan2 di sini dapat tak kiralah QP ke, Rasgas ke, Qatargas ke.... (correct me if i am wrong) malah ada jugak yg dapat around QAR6000++ je sebagai basic salary... tapi still dapat enjoy life kat sini.. siap bawak family lagi tade hal... sebab every month still lagi dapat elaun2 yang berkaitan... tuh belom di tambah dengan furniture allowance lah, duit tiket lah, bonus lah, increment lah.. macam2 lah... it's all depends on how we manage our income and how are we going to spend it... berpada pada lah... betullah furniture allowance and duit tiket tuh bukannya dapat tiap2 bulan, tapi katalah duit furniture tuh untuk QP ELS di bagi QAR27,000... janganlah kita spend semua duit tuh... pandai2 lah save.. janganlah selamba katak gi beli barang2 rumah kat homecentre.. bagi 50k pon tak cukup.. same goes to duit tiket.. beli sri lanka airline baru lebih kurang QAR1500++ tiket return... belasah Qatar Airways memanglah QAR4700.. abih lah duit tiket.. sume bende tuh kene manage wisely bro.. jangan hanya tengok pada basic salary...
mmg tak dinafikan perbelanjaan di Qatar nih ada sedikit tinggi dari kat Malaysia... tapi lagi skali nak emphasizekan, belanja biar berpada2... insyaAllah apa yang diofferkan tuh cukuplah... kalau dapat lebih lagi alhamdulillah...

so, macam tuh la... sbb bila tanya tang gaji, perbelanjaan di Qatar nih.. ni semua subjektif... ada yang kata cukup dan ada yg kata tak cukup... sendiri mau ingatlah... hanya kita yang tau macamana kita nak kontrol income kita... bila dah income banyak tuh esok, pandailah kita nak adjust ikut pada berapa income yg kita ada tuh... takkanlah dapat basic QAR10,000 kita terus nak gi beli Porche Cayenne, tak gitu? pelan pelan kayuh bro.. insyaAllah selamat.......

NiK_TAF56
Active Member
Active Member

Number of posts : 82
Registration date : 2010-06-21

View user profile

Back to top Go down

Re: salary package review

Post by tmm2179 on 2012-03-22, 05:13

wasalm NIK_TAF56,

thanks atas pendapat & nasihat yg cukup membina..betul gak apa yg sedara cakap 2..semua atas kita,d way 2 spend money...insyaAllah if de rezeki, sampailah kesana nnti...anyway,nak kena interview dulu 28hb march nie... hopefully semua ok..pape sy update balik..tq

tmm2179
Newbies
Newbies

Number of posts : 15
Registration date : 2012-02-07

View user profile

Back to top Go down

Re: salary package review

Post by NiK_TAF56 on 2012-03-22, 07:01

bereh boh... harap2 interview saksessssssss insyaAllah

NiK_TAF56
Active Member
Active Member

Number of posts : 82
Registration date : 2010-06-21

View user profile

Back to top Go down

Re: salary package review

Post by tmm2179 on 2012-03-22, 15:15

insyaAllah..moga dipermudahkan segalanya..tq

tmm2179
Newbies
Newbies

Number of posts : 15
Registration date : 2012-02-07

View user profile

Back to top Go down

Re: salary package review

Post by Palee on 2012-03-25, 04:34

betul cakap nik tuh...saya sebelum datang qatar ni pun duk berkira kira pasal gaji bagai. bila riki2 dgn member2 yg kerja kat RG onshore....rata2 mmg gaji basic cuma 6k lebih kurang gitu je..sedangkan saya di qp offshore dapat lebih sket la dari depa. Still depa kata leh je survive n wat savings. Cuma savings tu bergantung atas perbelanjaan kita di sini.....n tanggungan di mesia nun.

Palee
Active Member
Active Member

Number of posts : 56
Registration date : 2011-06-21

View user profile

Back to top Go down

Re: salary package review

Post by NiK_TAF56 on 2012-03-25, 14:05

Buat kira2 betul2 pasal expenses nih... lantik lah isteri sebagai menteri kewangan kalau dirasakan perlu.. org pompuan nih bagus buat kira2.. cubalah! haha

Yang paling penting, kembali kepada Allah SWT... buat solat istikharah... insyaAllah dapat petunjuk.. Very Happy

NiK_TAF56
Active Member
Active Member

Number of posts : 82
Registration date : 2010-06-21

View user profile

Back to top Go down

Re: salary package review

Post by Palee on 2012-03-25, 17:34

NiK_TAF56 wrote:Buat kira2 betul2 pasal expenses nih... lantik lah isteri sebagai menteri kewangan kalau dirasakan perlu.. org pompuan nih bagus buat kira2.. cubalah! haha

Yang paling penting, kembali kepada Allah SWT... buat solat istikharah... insyaAllah dapat petunjuk.. Very Happy

mmg betul sangat dah tu Nik...saya pun dah lantik wife jadi menteri finance...hehe...yelah...kita cari rejeki sampai ke negara org ni pun bukan utk org laen...utk parents dan family kita jugak ye tak. Gaji kasi terus ke wife utk dibuat budget. Nak enjoy apa2...mestilah bersama2 dgn family.

Palee
Active Member
Active Member

Number of posts : 56
Registration date : 2011-06-21

View user profile

Back to top Go down

Re: salary package review

Post by tmm2179 on 2012-03-26, 02:35

thanks semua atas nasihat n panduan yg diberikan..betul 2 nik,nak kena lantik wife as financial ministry nie😊huhu...moga dipermudahkan segalanya..bila dgr pendapat sedara semua,kuranglah sikit risaunya..alhmdllah..

tmm2179
Newbies
Newbies

Number of posts : 15
Registration date : 2012-02-07

View user profile

Back to top Go down

Re: salary package review

Post by qamal ganu on 2012-03-29, 10:13

saya suka komen nik

" takkanlah dapat basic QAR10,000 kita terus nak gi beli Porche Cayenne, tak gitu? pelan pelan kayuh bro.. insyaAllah selamat......."

porcshe cayeene turbo s berapa rege dia tahun ni? nak angkat satu ha ha ha

qamal ganu
Newbies
Newbies

Number of posts : 5
Registration date : 2011-10-08

View user profile

Back to top Go down

Re: salary package review

Post by thekatyusha on 2012-03-29, 10:25

Saya tak tau org lain, tetapi secara peribadi, sebelum saya ke Asia Barat, Saya telah 'mengkhatamkan' diri saya dgn membaca keseluruhan forum ini. Plus, bertanya kepada memba-memba yg bekerja di Qatar tentang buruk-buruk belaka (sama ada situasi, rakyat M'sia yg 'dipangkah' Qatar) dan sewaktu dgnnya. Ini mampu memberikan kita persediaan mental utk menetapkan matlamat a.k.a objektif kita utk datang ke Qatar.

Yg penting, objektif kita datang ke Qatar ni utk apa..

Pasal belanja, kalau kita berdisiplin, insya-Allah, tiada masalah.. Banyaklah kita simpan...
Kalau banyak bebenor belanja, sampai tak hingat dunia, jgnkan kat Qatar, kat Klang Valley @ Jay Bee pun dah boleh 'kiok'...

p/s: Kat area T'ganu tiada masalah utk bersuka-ria. Bole aje nyimpan. Keja kat area yg disebutkan, pergh!! Mmg serba-serbi memerlukan duit... Dari celik mata, atas jalan, sampailah pejam mata..


thekatyusha
Active Member
Active Member

Number of posts : 49
Registration date : 2011-01-13

View user profile

Back to top Go down

Re: salary package review

Post by ikan.bandaraya on 2013-02-02, 17:40

Berjimat cermat dan jgn mmbazir

ikan.bandaraya
Active Member
Active Member

Number of posts : 36
Registration date : 2013-01-27

View user profile

Back to top Go down

Re: salary package review

Post by SpectraGuy on 2013-07-01, 06:21

thekatyusha wrote:

Yg penting, objektif kita datang ke Qatar ni utk apa..


Love this quote. Very Happy 

SpectraGuy
Active Member
Active Member

Number of posts : 114
Registration date : 2011-02-27

View user profile

Back to top Go down

Re: salary package review

Post by Sponsored content Today at 18:05


Sponsored content


Back to top Go down

View previous topic View next topic Back to top

- Similar topics

 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum