Perihal Sekolah Untuk Anak (International School).

View previous topic View next topic Go down

Perihal Sekolah Untuk Anak (International School).

Post by zairulamri on 2012-02-20, 17:27

As salam sahabat2 di Qatar.

Akhirnya saya selamat sampai di Malaysia lepas habis 2 days meeting ngan Finance Department & HR Department. Insyallah sekarang ni tengah menunggu official offer dari diaorg.

Seperti yang saya pernah inform dulu, saya ditawarkan QR23,900 untuk education assistance allowance for each child up to 4 child.

Boleh tak sahabat2 kat sini, share pengalaman dan nasihatkan saya mengenai sekolah mana yg perlu saya apply untuk anak2 saya berasaskan jumlah elaun yg ditawarkan. Sorang umur 5 tahun (lelaki), sorang lagi 10 tahun (perempuan).

Cadangnya, anak2 saya akan join new semester school term pada bulan 9 nnt. so sekarang ni, nak beremail2 dgn sekolah2 kat sana la... tapi x tau nak buat pilihan and maybe kekurangan info.

Maafkan saya kalau dah ada threat pasal ni sebelum ni. Try cari tapi x jumpa. Diharapkan, sahabat2 semua dapat menasihati saya. Cadangnya nak dapatkan sekolah anak2 dulu, before nak cari rumah.

For myself, saya akan kesana dulu utk 3 bulan, until probation period and then my family will joining later. Now waiting for the HR further advise.

Terima kasih.

-bob-

zairulamri
Active Member
Active Member

Number of posts : 88
Location : Al Fadang Fasir..
Registration date : 2012-01-26

View user profile

Back to top Go down

Re: Perihal Sekolah Untuk Anak (International School).

Post by thekatyusha on 2012-02-22, 08:33

Bro.. kat sini dah ada.. bro boleh tengok bro..

http://malaysians-qatar.topicboard.net/f2-parenting

thekatyusha
Active Member
Active Member

Number of posts : 49
Registration date : 2011-01-13

View user profile

Back to top Go down

Re: Perihal Sekolah Untuk Anak (International School).

Post by zairulamri on 2012-02-22, 09:29

thekatyusha wrote:Bro.. kat sini dah ada.. bro boleh tengok bro..

http://malaysians-qatar.topicboard.net/f2-parenting

ooo yer ker, thanks bro. nnt saya study . Very Happy

zairulamri
Active Member
Active Member

Number of posts : 88
Location : Al Fadang Fasir..
Registration date : 2012-01-26

View user profile

Back to top Go down

Re: Perihal Sekolah Untuk Anak (International School).

Post by silver16v on 2012-02-22, 14:27

Better bila sampai sini baru chk info pasal sekolah nih.. Mmg diorg x berapa nak layan kalau kita telefon.. Elok pergi sendiri kat sekolah2 yg mana berkenan utk dptkan maklumat. Meantime, elok anak2 kasi intensive english & maths tuition sbb nanti dtg sini nak masuk sekolah kena admission test..

Umur anak dikira pada permulaan school term iaitu pada awal bulan 9. Anak yang lahir pada bulan 1 - 8 dan bulan 9 - 12 akan masuk darjah yg berbeza 1 tahun.

Kalau di Newton (Westbay branch), ada juga anak rakan2 semalaysia kita yg dapat lompat darjah sbb ibubapa berjaya meyakinkan cikgu situ yg anak mereka telah mengikuti syllabus M'sia yg lebih tinggi standardnya.. Dulu anak jiran saya ada 2 org, dua2 dapat lompat 2 tahun sbb anak2 dia bagus dlm English dan Maths.. Ada juga seorang kawan tu anak dia dah masuk Reception Class (tadika) tapi dapat lompat terus ke Darjah 2 sbb anak dia merungut xder belajar benda baru so ayahnya pergi complain kat cikgu sekolah dan bila re-test dapat lompat darjah. Sekolah lain saya x tahu, so maybe x sama mcm Newton Westbay..

silver16v
Active Member
Active Member

Number of posts : 360
Location : Doha
Registration date : 2008-04-01

View user profile http://www.malaysiaqatar.com

Back to top Go down

Re: Perihal Sekolah Untuk Anak (International School).

Post by zairulamri on 2012-02-22, 15:37

Bro silver16v, thanks for the advise. Especially pasal umur anak tu, mmg saya x tau pasal tu. Hmmm.. susah gak nak paham tu yer.
Pasal diaorg tak layan tu, ada gak terasa la ni, coz saya dah hantar 8 email tu 8 different schools, satu pun x balas. Maybe after saya kat sana nnt, saya akan walk in tanya terus.

Tadi baru jer saya daftarkan anak2 saya for intensive english class. Insyallah minggu depan ada assessment and early next month akan start class. Hopefully diaorg bersedia before kesana.

Newton school mmg dalam list saya untuk daftarkan anak2 saya, baru jer hantar email kat newton (westbay, dring and lagoon) but so far, semua x balas pun. Sekolah2 lain: EMS, QIS, Gulf English School, The Cambridge School and Doha Academy. Mmg baharap sgt salah satu from sekolah2 ni boleh bagi tempat utk anak2 saya.

Nak tanya sikit, saya akan pi sana dulu sorang diri, boleh x kalau saya bawak report card anak2 saya dulu utk show kat sekolah2 tu (kira mcm jual report card dulu la) and perlu x kalau saya bawak rekod kesihatan (imunisasi anak2) dulu ke sana? Bukan apa, takut masa anak2 dah kat sana, dah agak lewat utk dapatkan tempat diaorg before seisi persekolahan bulan 9. Target nak bawak seisi keluarga lepas raya (akhir bulan Cool, sekolah start pertengahan bulan 9 kan?

zairulamri
Active Member
Active Member

Number of posts : 88
Location : Al Fadang Fasir..
Registration date : 2012-01-26

View user profile

Back to top Go down

Re: Perihal Sekolah Untuk Anak (International School).

Post by silver16v on 2012-02-22, 17:40

Satu sessi persekolahan ada 3 terms.. So elok start sekolah pada permulaan each terms.. sbb yuran sekolah (newton) kena bayar per term.. saya dulu anak masuk lewat 1 bulan tp kena bayar 1 term gak walaupun saya mintak diskaun diorg x layan.. dia ckp school policy kena bayar per term.. sekolah lain saya x pasti policy diorg.. mungkin x sama.. sekolah mcm QIS & Choueifat mmg waiting list panjang.. boleh isi form bila sampai sini nanti.. attachment semua pakai photostat so boleh lar mintak your wife email ajer scan copies..

http://www.malqatar.com/MAQ/media/2012_newton.jpg

silver16v
Active Member
Active Member

Number of posts : 360
Location : Doha
Registration date : 2008-04-01

View user profile http://www.malaysiaqatar.com

Back to top Go down

Re: Perihal Sekolah Untuk Anak (International School).

Post by zairulamri on 2012-02-23, 07:11

bro silver16v, its so helping me. thanks so much. Insyallah, saya akan try masukkan anak saya on time, tapi kalau dah terlewat, maybe masuk next sem terus la. So far still none of school yg reply email saya, mmg betul la apa yg bro kata, diaorg x layan, mmg nak kena walk in jugak la.

Yang merisaukan saya cuma x der tempat jer untuk anak2 saya. Cos diaorg cuma akan ada kat sana after raya (dlm bulan 8 ), so mmg mencabar la, takut tempat dah penuh. Saya akan bawak semua document2 penting dulu nnt (before yg lain2 dtg). So saya akan try get their place before they all arrive. Hopefully dgn cara tu, i can secure few places.

Nak tanya sikit, kalau Doha Academy and English Modern School, senang tak nak masuk? waiting list dia panjang x? coz agak berkenan la ngan sekolah2 ni. newton pun berminat jugak, tp yg kat D-Ring tu, anybody yg ada anak2 sekolah kat situ x? maybe can advise me your experience.



Last edited by zairulamri on 2012-02-23, 07:12; edited 1 time in total (Reason for editing : no need smiley)

zairulamri
Active Member
Active Member

Number of posts : 88
Location : Al Fadang Fasir..
Registration date : 2012-01-26

View user profile

Back to top Go down

Re: Perihal Sekolah Untuk Anak (International School).

Post by silver16v on 2012-02-23, 09:55

Biasanya lepas 3-4 minggu sekolah start, diorg akan bukak utk waiting list sbb akan ada kekosongan dalam kelas disebabkan ada murid2 yg x continue for that terms (due to pindah keluar dari qatar or tukar sekolah without notifying pihak sekolah). Saya dulu pun hampir nak give-up tp ada kwn nasihatkan saya supaya selalu follow-up selepas 2nd week sekolah bukak.. & follow-up main telepon2 mmg diorg x layan.. so saya pergi sekolah utk jumpa cikgu yg berkenaan (coordinator).. 2 kali jumpa terus dpt tempat.. Alhamdulillah..

The only reason saya pilih Newton westbay nih sbb nak masuk Choueifat x dpt (kedudukan sekolah dua2 nih bersebelahan ajer) sbb sekolah nih dekat dgn rmh & tempat kerja saya & 2 jiran rmh saya anak2 sekolah di Newton..

Sekarang nih dah byk sekolah dan byk juga sekolah yg dah expand their school capacity, so InshaAllah ada better chance utk dptkan tempat. Tp sekolah2 yg popular mmg byk sikit saingan nak dptkan tempat.. Nanti dah sampai sini contact lar saya, boleh saya tanya2kan kwn2 kat sini so boleh share pengalaman..

Kebanyakan kwn2 yg dah settled down kat Qatar nih, maybe dah x melawat forum nih..

Saya suggest bila u sampai ajer di sini cepat2 isi application form utk sekolah2 yg berkenan dihati.. honestly sekolah sini bunyi ajer mcm hebat (Fees pun mengalahkan University!!!) tp syllabus jauh ketinggalan dari M'sia.. hihihi..

Isteri saya siap beli buku2 latihan syllabus M'sia & S'pore utk dibawa ke Qatar supaya isteri saya dpt ajar anak sebagai persedian manalar tahu tiba2 nak kena balik m'sia so x lar ketinggalan sgt anak saya kalau nak ikut syllabus m'sia.

Jangan lupa beli set mengaji Iqraq kalau anak baru belajar mengaji.. Sini ada juga Al-Hafeez (ustaz2 indonesia) yang menjadi Muadzin (bilal) di Masjid2 di Doha, boleh hantar anak belajar mengaji dgn mereka.

silver16v
Active Member
Active Member

Number of posts : 360
Location : Doha
Registration date : 2008-04-01

View user profile http://www.malaysiaqatar.com

Back to top Go down

Re: Perihal Sekolah Untuk Anak (International School).

Post by silver16v on 2012-02-23, 12:27

Ni dia application form sebagai contoh;

http://www.newtoninternationalschool.edu.qa/img/download/British%20School/NBS%20APPLICATION%20FORM.pdf

silver16v
Active Member
Active Member

Number of posts : 360
Location : Doha
Registration date : 2008-04-01

View user profile http://www.malaysiaqatar.com

Back to top Go down

Re: Perihal Sekolah Untuk Anak (International School).

Post by zairulamri on 2012-02-23, 12:34

for sure bro, saya akan contact bro dan kawan2 yg lain utk mintak advise dengan lebih detail pasal hal sekolah anak2 ni.

saya pun ada dengar yg syllabus pelajaran malaysia lagi bagus, but better than nothing kan. Very Happy insyallah, saya akan ikut nasihat bro pasal tutor tambahan utk anak2, belajar kat rumah. pasal belajar ngaji, insyallah x der masalah so far, skrg ni pun anak2 saya mengaji ngan my wife. Alhamdulillah, my wife boleh ngajar ngaji dan agama kat anak2 (ikut mak mentua saya la, mak mentua saya ex ustazah sekolah agama kat penang).

ada kat plan, kot2 my wife sudi nak ngajar anak2 org malaysia kat sana. tapi tgk dulu la.. takut dia lak x nak... hehehe.. agak2 ada sambutan x? Very Happy


zairulamri
Active Member
Active Member

Number of posts : 88
Location : Al Fadang Fasir..
Registration date : 2012-01-26

View user profile

Back to top Go down

Re: Perihal Sekolah Untuk Anak (International School).

Post by zairulamri on 2012-02-23, 12:39

silver16v wrote:Ni dia application form sebagai contoh;

http://www.newtoninternationalschool.edu.qa/img/download/British%20School/NBS%20APPLICATION%20FORM.pdf

thanks bro, tapi newton british school mahal sgt la.. hehehe. mmg kalau tgk sekolah ni, class.. hr tu masa kat doha, saya ada pi lalu dpn sekolah ni. dekat jer ngan bakal opis saya. hr tu saya ada gak tgk cambridge school, doha academy, middle east international school, english modern school few lagi. and still tak tau nak apply. Laughing

anyway at least dah tau macam mana bentuk form diaorang. thank you so much bro.

zairulamri
Active Member
Active Member

Number of posts : 88
Location : Al Fadang Fasir..
Registration date : 2012-01-26

View user profile

Back to top Go down

Re: Perihal Sekolah Untuk Anak (International School).

Post by silver16v on 2012-02-23, 13:35

Ni dia 1 lg contoh application form ;

http://www.eliteintschool.com/pdf/Enrollment%20Application%20Form1.pdf

Sekolah nih terletak berhampiran dgn aspire/villagio..

http://www.eliteintschool.com/contact-us.htm

silver16v
Active Member
Active Member

Number of posts : 360
Location : Doha
Registration date : 2008-04-01

View user profile http://www.malaysiaqatar.com

Back to top Go down

Re: Perihal Sekolah Untuk Anak (International School).

Post by zairulamri on 2012-02-23, 14:43

silver16v wrote:Ni dia 1 lg contoh application form ;

http://www.eliteintschool.com/pdf/Enrollment%20Application%20Form1.pdf

Sekolah nih terletak berhampiran dgn aspire/villagio..

http://www.eliteintschool.com/contact-us.htm

thank you so much bro, sekolah ni saya tak tau, and nampak mmg masuk dalam budget saya. tambah lagi satu my target children school. thanks to you bro. Very Happy Very Happy

zairulamri
Active Member
Active Member

Number of posts : 88
Location : Al Fadang Fasir..
Registration date : 2012-01-26

View user profile

Back to top Go down

Re: Perihal Sekolah Untuk Anak (International School).

Post by silver16v on 2012-02-23, 14:50

zairulamri wrote:Alhamdulillah, my wife boleh ngajar ngaji dan agama kat anak2 (ikut mak mentua saya la, mak mentua saya ex ustazah sekolah agama kat penang).

ada kat plan, kot2 my wife sudi nak ngajar anak2 org malaysia kat sana. tapi tgk dulu la.. takut dia lak x nak... hehehe.. agak2 ada sambutan x? Very Happy


Alhamdulillah.. sama lar macam saya.. isteri dpt mendidik bab2 agama di rumah.. sebagai tambahan ada gak kelas KAFA (2 kali sebulan)anjuran komuniti M'sia disini.. mungkin kalau boleh menyumbang tenaga pengajar boleh hubungi AJK KAFA..

Boleh baca maklumat lanjut dalam group email (google group) KAFA..
http://groups.google.com/group/kafaqatar?hl=en

silver16v
Active Member
Active Member

Number of posts : 360
Location : Doha
Registration date : 2008-04-01

View user profile http://www.malaysiaqatar.com

Back to top Go down

Re: Perihal Sekolah Untuk Anak (International School).

Post by zairulamri on 2012-02-23, 14:56

silver16v wrote:

Alhamdulillah.. sama lar macam saya.. isteri dpt mendidik bab2 agama di rumah.. sebagai tambahan ada gak kelas KAFA (2 kali sebulan)anjuran komuniti M'sia disini.. mungkin kalau boleh menyumbang tenaga pengajar boleh hubungi AJK KAFA..

Boleh baca maklumat lanjut dalam group email (google group) KAFA..
http://groups.google.com/group/kafaqatar?hl=en

Alhamdulillah terima kasih bro, bro byk membantu saya. saya dah pun apply for the group membership. Insyallah kalau wife setuju, maybe saya akan suruh dia bantu apa yg patut. Insyallah.

zairulamri
Active Member
Active Member

Number of posts : 88
Location : Al Fadang Fasir..
Registration date : 2012-01-26

View user profile

Back to top Go down

Re: Perihal Sekolah Untuk Anak (International School).

Post by Akaksu on 2012-05-02, 17:41

anak saya sekolah yang paling murah yoo kat doha ehhehehe

Akaksu
Active Member
Active Member

Number of posts : 45
Registration date : 2009-02-11

View user profile

Back to top Go down

Re: Perihal Sekolah Untuk Anak (International School).

Post by zairulamri on 2012-05-03, 12:55

Akaksu wrote:anak saya sekolah yang paling murah yoo kat doha ehhehehe

sekolah mana tu akaksu? boleh gak saya survey2.

zairulamri
Active Member
Active Member

Number of posts : 88
Location : Al Fadang Fasir..
Registration date : 2012-01-26

View user profile

Back to top Go down

Re: Perihal Sekolah Untuk Anak (International School).

Post by Akaksu on 2012-05-03, 19:52

anak saya sekolah di Bright Future pakistani Internatinal Scholl...ramai gak Malaysia kat sini...


Anak saya 6 orang bayaran fees-2880QR permonth...anak yang ke 3 dan setrusnya ade 50% diskaun...

Akaksu
Active Member
Active Member

Number of posts : 45
Registration date : 2009-02-11

View user profile

Back to top Go down

Re: Perihal Sekolah Untuk Anak (International School).

Post by zairulamri on 2012-05-04, 07:28

ok x sekolah ni akaksu? selalu gak dengar nama sekolah ni disebut2?

zairulamri
Active Member
Active Member

Number of posts : 88
Location : Al Fadang Fasir..
Registration date : 2012-01-26

View user profile

Back to top Go down

Re: Perihal Sekolah Untuk Anak (International School).

Post by Akaksu on 2012-05-04, 08:30

kalau tanya saya OK ajer....janji diaorang sekolah..anak2 saya happy ajekk sekolah kat sini ...yang penting budak2 happy ngan sekolah..

Akaksu
Active Member
Active Member

Number of posts : 45
Registration date : 2009-02-11

View user profile

Back to top Go down

Re: Perihal Sekolah Untuk Anak (International School).

Post by Sponsored content Today at 06:10


Sponsored content


Back to top Go down

View previous topic View next topic Back to top

- Similar topics

 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum