Tindakan kecemasan rakyat M'sia apabila Qatar terheret di dalam 'krisis' US + Israel vs Iran

View previous topic View next topic Go down

Tindakan kecemasan rakyat M'sia apabila Qatar terheret di dalam 'krisis' US + Israel vs Iran

Post by thekatyusha on 2012-02-18, 18:42

Assalamualaikum w.b.t

Kepada bro-tai bro-tai yg saya hormati.

Maapkan saya sekiranya saya membuka topik yg agak 'kritikal'......

Sekadar perkongsian, ingin saya luahkan sdikit rasa kegusaran saya apabila melihat keadaan di Iran yg smakin 'panas'.
Tambahan plak, ramai org kita sedang mencari rezeki di bumi Qatar dan secara langsungnya, suku-sakat A.S..

Skiranya laa.. sekiranya... (na'uzubillah minzalik.. mintak dijauhkan ya Allah!) terjadi 'kejadian yg tidak diingini dlm konteks kemanusiaan', sebagai rakyat M'sia yg bermastautin di Qatar, apa yg perlu kita lakukan?

1 - Berlindung di rumah?
Selamatkah dari sebarang bedilan?
2 - Terus pegi ke kedutaan M'sia? Siang? Malam? Berjalan kaki atau berkenderaan?
3 - Beli tiket fly terus balik?
4 - Tunggu maklumat daripada syarikat terlebih dahulu?

Saya diberitahu rakan sekerja bahawa terdapat markas tentera AS tidak jauh di Mesaieed city..

Smenjak dua menjak ni, saya lihat berita di TV dan newspaper, isu Iran vs Israel + AS agak panas dibahaskan.

Sekali lagi, mohon maaf kerana saya buka topik ini. At least this is part of our emergency response & preparedness, in-case something happen..

thekatyusha
Active Member
Active Member

Number of posts : 49
Registration date : 2011-01-13

View user profile

Back to top Go down

Re: Tindakan kecemasan rakyat M'sia apabila Qatar terheret di dalam 'krisis' US + Israel vs Iran

Post by Palee on 2012-02-18, 19:44

thekatyusha wrote:Assalamualaikum w.b.t

Kepada bro-tai bro-tai yg saya hormati.

Maapkan saya sekiranya saya membuka topik yg agak 'kritikal'......

Sekadar perkongsian, ingin saya luahkan sdikit rasa kegusaran saya apabila melihat keadaan di Iran yg smakin 'panas'.
Tambahan plak, ramai org kita sedang mencari rezeki di bumi Qatar dan secara langsungnya, suku-sakat A.S..

Skiranya laa.. sekiranya... (na'uzubillah minzalik.. mintak dijauhkan ya Allah!) terjadi 'kejadian yg tidak diingini dlm konteks kemanusiaan', sebagai rakyat M'sia yg bermastautin di Qatar, apa yg perlu kita lakukan?

1 - Berlindung di rumah?
Selamatkah dari sebarang bedilan?
2 - Terus pegi ke kedutaan M'sia? Siang? Malam? Berjalan kaki atau berkenderaan?
3 - Beli tiket fly terus balik?
4 - Tunggu maklumat daripada syarikat terlebih dahulu?

Saya diberitahu rakan sekerja bahawa terdapat markas tentera AS tidak jauh di Mesaieed city..

Smenjak dua menjak ni, saya lihat berita di TV dan newspaper, isu Iran vs Israel + AS agak panas dibahaskan.

Sekali lagi, mohon maaf kerana saya buka topik ini. At least this is part of our emergency response & preparedness, in-case something happen..


saya yg masih di malaysia ni jugak ada terpikir akan current issue pasal nih. Seakan keadaan semakin tegang antara US/israel - Iran. Adakah tempias akan terasa sampai ke qatar?

Palee
Active Member
Active Member

Number of posts : 56
Registration date : 2011-06-21

View user profile

Back to top Go down

Re: Tindakan kecemasan rakyat M'sia apabila Qatar terheret di dalam 'krisis' US + Israel vs Iran

Post by numbskull on 2012-02-19, 00:04

Don't think Iran will be so stupid to attack civilian in Qatar...ramai gak Iranian kat Qatar nie...Hubungan Iran dan Qatar pun agak baik...Tapi semuanya kuasa Allah...Antara langkah berjaga jaga yg boleh diambil ialah:

1. Pastikan majority of your saving dah hantar balik Malaysia..Make sure jugak
ada enough USD Euro or any strong currency untuk berurusan dikala kecemasan..
2. Minyak kereta sentiasa penuh atau cukup untuk at least sampai Abu Samra..
3. Semua dokumen penting di kawasan selamat...
4. Bekalan makanan dan minuman untuk at least 2 minggu...take time gak nak
tunggu flight ehsan..
5. Elakkan dari berada berdekatan dgn obvious military target spt army camp,telecomm centre,refineries, plant etc.

Seeloknya berlindung di rumah sendiri atau pakat stay ramai ramai kat satu kawasan..boleh bantu membantu..

Banyakkan berdoa minta dijauhkan...
Embassy tak mampu nak tanggung semua orang...

numbskull
Active Member
Active Member

Number of posts : 29
Registration date : 2008-08-27

View user profile

Back to top Go down

Re: Tindakan kecemasan rakyat M'sia apabila Qatar terheret di dalam 'krisis' US + Israel vs Iran

Post by thekatyusha on 2012-02-19, 07:57

numbskull wrote:Don't think Iran will be so stupid to attack civilian in Qatar...ramai gak Iranian kat Qatar nie...Hubungan Iran dan Qatar pun agak baik...Tapi semuanya kuasa Allah...Antara langkah berjaga jaga yg boleh diambil ialah:

1. Pastikan majority of your saving dah hantar balik Malaysia..Make sure jugak
ada enough USD Euro or any strong currency untuk berurusan dikala kecemasan..
2. Minyak kereta sentiasa penuh atau cukup untuk at least sampai Abu Samra..
3. Semua dokumen penting di kawasan selamat...
4. Bekalan makanan dan minuman untuk at least 2 minggu...take time gak nak
tunggu flight ehsan..
5. Elakkan dari berada berdekatan dgn obvious military target spt army camp,telecomm centre,refineries, plant etc.

Seeloknya berlindung di rumah sendiri atau pakat stay ramai ramai kat satu kawasan..boleh bantu membantu..

Banyakkan berdoa minta dijauhkan...
Embassy tak mampu nak tanggung semua orang...

Ok.. Thanx a lot bro for your response!
Simple but compherensive for the emergency response n preparedness info...

At least dah nampak persediaan apa yg perlu dilakukan.. lega sket dapat feedback daripada bro skull...

Semoga, kita semua (Malaysian) dijauhkan dari segala malapetaka dan bencana..

thekatyusha
Active Member
Active Member

Number of posts : 49
Registration date : 2011-01-13

View user profile

Back to top Go down

Re: Tindakan kecemasan rakyat M'sia apabila Qatar terheret di dalam 'krisis' US + Israel vs Iran

Post by rizi the doll on 2012-02-19, 08:30

thekatyusha wrote:
numbskull wrote:Don't think Iran will be so stupid to attack civilian in Qatar...ramai gak Iranian kat Qatar nie...Hubungan Iran dan Qatar pun agak baik...Tapi semuanya kuasa Allah...Antara langkah berjaga jaga yg boleh diambil ialah:

1. Pastikan majority of your saving dah hantar balik Malaysia..Make sure jugak
ada enough USD Euro or any strong currency untuk berurusan dikala kecemasan..
2. Minyak kereta sentiasa penuh atau cukup untuk at least sampai Abu Samra..
3. Semua dokumen penting di kawasan selamat...
4. Bekalan makanan dan minuman untuk at least 2 minggu...take time gak nak
tunggu flight ehsan..
5. Elakkan dari berada berdekatan dgn obvious military target spt army camp,telecomm centre,refineries, plant etc.

Seeloknya berlindung di rumah sendiri atau pakat stay ramai ramai kat satu kawasan..boleh bantu membantu..

Banyakkan berdoa minta dijauhkan...
Embassy tak mampu nak tanggung semua orang...

Ok.. Thanx a lot bro for your response!
Simple but compherensive for the emergency response n preparedness info...

At least dah nampak persediaan apa yg perlu dilakukan.. lega sket dapat feedback daripada bro skull...

Semoga, kita semua (Malaysian) dijauhkan dari segala malapetaka dan bencana..

Buat masa sekarang, prepare 1 beg salinan pakaian untk 2-3 hari, USD and Euro at least 2-3k, dan juga passport. letak semua tuu kat tmpt yg senang capai, so that if anything were to happen, kita dah prepare dah barang2.

ada dok joke with some frens, gie buat max loan kat bank, and max out credit card, pas tu lari lik Msia... hehehe lol! Twisted Evil Twisted Evil Twisted Evil

rizi the doll
Active Member
Active Member

Number of posts : 347
Age : 37
Registration date : 2008-11-18

View user profile

Back to top Go down

Re: Tindakan kecemasan rakyat M'sia apabila Qatar terheret di dalam 'krisis' US + Israel vs Iran

Post by thekatyusha on 2012-02-19, 09:26

rizi the doll wrote:
thekatyusha wrote:
numbskull wrote:Don't think Iran will be so stupid to attack civilian in Qatar...ramai gak Iranian kat Qatar nie...Hubungan Iran dan Qatar pun agak baik...Tapi semuanya kuasa Allah...Antara langkah berjaga jaga yg boleh diambil ialah:

1. Pastikan majority of your saving dah hantar balik Malaysia..Make sure jugak
ada enough USD Euro or any strong currency untuk berurusan dikala kecemasan..
2. Minyak kereta sentiasa penuh atau cukup untuk at least sampai Abu Samra..
3. Semua dokumen penting di kawasan selamat...
4. Bekalan makanan dan minuman untuk at least 2 minggu...take time gak nak
tunggu flight ehsan..
5. Elakkan dari berada berdekatan dgn obvious military target spt army camp,telecomm centre,refineries, plant etc.

Seeloknya berlindung di rumah sendiri atau pakat stay ramai ramai kat satu kawasan..boleh bantu membantu..

Banyakkan berdoa minta dijauhkan...
Embassy tak mampu nak tanggung semua orang...

Ok.. Thanx a lot bro for your response!
Simple but compherensive for the emergency response n preparedness info...

At least dah nampak persediaan apa yg perlu dilakukan.. lega sket dapat feedback daripada bro skull...

Semoga, kita semua (Malaysian) dijauhkan dari segala malapetaka dan bencana..

Buat masa sekarang, prepare 1 beg salinan pakaian untk 2-3 hari, USD and Euro at least 2-3k, dan juga passport. letak semua tuu kat tmpt yg senang capai, so that if anything were to happen, kita dah prepare dah barang2.

ada dok joke with some frens, gie buat max loan kat bank, and max out credit card, pas tu lari lik Msia... hehehe lol! Twisted Evil Twisted Evil Twisted Evil

Thanx a lot bro Rizi!
Another valuable info... which is much more little bit detail..
Appreciate it so much.. hahahah!!
ok then...

Kejap.. Bro skull bgtau, Abu Samra..
bro Rizi..Malaysia Embassy kat Abu Samra ke? Sorry coz tak familiar sangat lagi bahagian utara Doha.. Asyik jenjalan kat area barat Doha - Dukhan dgn selatan Doha je.. hehe!

thekatyusha
Active Member
Active Member

Number of posts : 49
Registration date : 2011-01-13

View user profile

Back to top Go down

Re: Tindakan kecemasan rakyat M'sia apabila Qatar terheret di dalam 'krisis' US + Israel vs Iran

Post by numbskull on 2012-02-25, 00:06

Embassy Malaysia kat westbay u turn 2nd round about after Doha Exhibition centre..nampak ada bendera malaysia berkibar
kat atas villa tu dia lah tu...

Abu Samra tu border qatar-saudi...

numbskull
Active Member
Active Member

Number of posts : 29
Registration date : 2008-08-27

View user profile

Back to top Go down

Re: Tindakan kecemasan rakyat M'sia apabila Qatar terheret di dalam 'krisis' US + Israel vs Iran

Post by thekatyusha on 2012-02-25, 08:27

numbskull wrote:Embassy Malaysia kat westbay u turn 2nd round about after Doha Exhibition centre..nampak ada bendera malaysia berkibar
kat atas villa tu dia lah tu...

Abu Samra tu border qatar-saudi...

Ok bro..
terima kasih banyak.. Oh ya! Arab Saudi.
Patutlah signboard depa tulis - 'Abu Samra (K.S.A)'

Sudah mengerti skarang..

p/s: Rupanya cerita perang Hollywood, scene di mana setiap hero / penjenayah lari ke sempadan utk langkah selamat. Dah nampak dah realitinya..

thekatyusha
Active Member
Active Member

Number of posts : 49
Registration date : 2011-01-13

View user profile

Back to top Go down

Re: Tindakan kecemasan rakyat M'sia apabila Qatar terheret di dalam 'krisis' US + Israel vs Iran

Post by kutu_beramboi on 2012-02-26, 14:24

risau la pulak bila tgk kan "subject" ni ...

kutu_beramboi
Active Member
Active Member

Number of posts : 597
Location : Qatar
Registration date : 2008-09-10

View user profile

Back to top Go down

Re: Tindakan kecemasan rakyat M'sia apabila Qatar terheret di dalam 'krisis' US + Israel vs Iran

Post by noble-man on 2012-02-27, 11:40


Sekiranya peperangan meletus, negara ini akan berhenti mengeluarkan Exit Permit.
Semua expats dikehendaki menyertai askar wataniah untuk sama2 mempertahankan negara yang kita cintai ini lol!

noble-man
Active Member
Active Member

Number of posts : 209
Registration date : 2008-04-21

View user profile

Back to top Go down

Re: Tindakan kecemasan rakyat M'sia apabila Qatar terheret di dalam 'krisis' US + Israel vs Iran

Post by padd on 2012-02-27, 20:36

noble-man wrote:
Sekiranya peperangan meletus, negara ini akan berhenti mengeluarkan Exit Permit.
Semua expats dikehendaki menyertai askar wataniah untuk sama2 mempertahankan negara yang kita cintai ini lol!


lol! lol!

suasana keselamatan makin ketat sekarang..rasanya tempias dari Arab Spring..contohnya opis saya ada 3 sekuriti post...ada xray machine dan bawah kereta dicheck takut ada benda2 yg mencurigakan

padd
Active Member
Active Member

Number of posts : 40
Registration date : 2010-07-22

View user profile

Back to top Go down

Re: Tindakan kecemasan rakyat M'sia apabila Qatar terheret di dalam 'krisis' US + Israel vs Iran

Post by tmm2179 on 2012-03-10, 08:04

bila fikir2 blik risau gak dgn realiti yg bakal berlaku...hopefully Malaysian yg berada di qatar dpt mengambil segera langkah berjaga2...minta jauhlah berlaku semua perkara yg xbaik....

tmm2179
Newbies
Newbies

Number of posts : 15
Registration date : 2012-02-07

View user profile

Back to top Go down

Re: Tindakan kecemasan rakyat M'sia apabila Qatar terheret di dalam 'krisis' US + Israel vs Iran

Post by DatukBendahara on 2012-03-10, 08:25

noble-man wrote:
Sekiranya peperangan meletus, negara ini akan berhenti mengeluarkan Exit Permit.
Semua expats dikehendaki menyertai askar wataniah untuk sama2 mempertahankan negara yang kita cintai ini lol!
Betul tu. Kita perlu mempertahankan negara tercinta ini ke titisan darah terakhir.

DatukBendahara
Active Member
Active Member

Number of posts : 124
Registration date : 2008-04-01

View user profile

Back to top Go down

Re: Tindakan kecemasan rakyat M'sia apabila Qatar terheret di dalam 'krisis' US + Israel vs Iran

Post by ikan.bandaraya on 2013-02-02, 20:23

Harap kita semua selamat dan dilindungiNya

ikan.bandaraya
Active Member
Active Member

Number of posts : 36
Registration date : 2013-01-27

View user profile

Back to top Go down

Re: Tindakan kecemasan rakyat M'sia apabila Qatar terheret di dalam 'krisis' US + Israel vs Iran

Post by otaiyakuza on 2013-09-12, 14:32

Hope tiada apa yang terjadi...minta allah lindungi ....kalau jadi kami yang kat offshore nie terjun laut dlu lew jawabnye....Smile dah lew dekat sgt platform nie dgn sempadan iran tu....minta simpang...Wink

otaiyakuza
Active Member
Active Member

Number of posts : 21
Age : 40
Location : penang,malaysia
Registration date : 2011-09-21

View user profile

Back to top Go down

Re: Tindakan kecemasan rakyat M'sia apabila Qatar terheret di dalam 'krisis' US + Israel vs Iran

Post by Sponsored content Today at 18:05


Sponsored content


Back to top Go down

View previous topic View next topic Back to top

- Similar topics

 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum