KEJE DGN RAS GAS OK TAK????

View previous topic View next topic Go down

KEJE DGN RAS GAS OK TAK????

Post by otaiyakuza on 2012-02-09, 23:45

aslkm..sy nk tumpang tanya teman2 yang keje kat qatar atau dgn company RAS GAS..sy dapat surat offer keje ngan ras gas..depa offer kat sy qatari riyals 12158 sebulan.. time cuti dapat 7114 qatari jew...rotation 28/28..pada pendapat kwn2 ok tak rate gaji mcm tu Shocked ??kalau nak dibandingkan ngan gaji skrg memang jauh beza...skrg nie sy keje di angola offshore rotation 3 bulan keje / sebulan cuti...saya baru dapat offer letter dari agen ras gas (aprecruitment) minta sy buat medical,translate cert apa semua dlu...nak tanya kwn2 selepas sy antar semua dokumen tu lambat tak pihak ras gas nak panggil stard keje pi qatar tu..bukan apa sy balik dari angola awal bulan 3 nie..kalau cepat dapat jawapan untuk naik ke qatar,, saya tak nak pergi dah ke angola tu...kalau saya pergi satu trip lagi 3 bulan lg baru saya balik...takot time pergi tu lew pihak ras gas panggil suruh gi qatar..slalu nye lepas hantar dokumen yang pihak aprecruitment bagi tu comfirm kew dapat keje ngan ras gas tu???kalau lambat dapat jawapan atau proses saya nak naik satu trip lagi ke angola tu...apa pendapat kawan2...dok tengah pening memikir nie Rolling Eyes wslm

otaiyakuza
Active Member
Active Member

Number of posts : 21
Age : 40
Location : penang,malaysia
Registration date : 2011-09-21

View user profile

Back to top Go down

Re: KEJE DGN RAS GAS OK TAK????

Post by otaiyakuza on 2012-02-09, 23:54

ramai tak org malaysia keje ngan ras gas kat offshore tu...lupa nak tanya plak Very Happy

otaiyakuza
Active Member
Active Member

Number of posts : 21
Age : 40
Location : penang,malaysia
Registration date : 2011-09-21

View user profile

Back to top Go down

Re: KEJE DGN RAS GAS OK TAK????

Post by unyat on 2012-02-10, 06:33

otaiyakuza wrote:aslkm..sy nk tumpang tanya teman2 yang keje kat qatar atau dgn company RAS GAS..sy dapat surat offer keje ngan ras gas..depa offer kat sy qatari riyals 12158 sebulan.. time cuti dapat 7114 qatari jew...rotation 28/28..pada pendapat kwn2 ok tak rate gaji mcm tu Shocked ??kalau nak dibandingkan ngan gaji skrg memang jauh beza...skrg nie sy keje di angola offshore rotation 3 bulan keje / sebulan cuti...saya baru dapat offer letter dari agen ras gas (aprecruitment) minta sy buat medical,translate cert apa semua dlu...nak tanya kwn2 selepas sy antar semua dokumen tu lambat tak pihak ras gas nak panggil stard keje pi qatar tu..bukan apa sy balik dari angola awal bulan 3 nie..kalau cepat dapat jawapan untuk naik ke qatar,, saya tak nak pergi dah ke angola tu...kalau saya pergi satu trip lagi 3 bulan lg baru saya balik...takot time pergi tu lew pihak ras gas panggil suruh gi qatar..slalu nye lepas hantar dokumen yang pihak aprecruitment bagi tu comfirm kew dapat keje ngan ras gas tu???kalau lambat dapat jawapan atau proses saya nak naik satu trip lagi ke angola tu...apa pendapat kawan2...dok tengah pening memikir nie Rolling Eyes wslm

Ras Gas tak pandai nak jawab~ Tapi mmg ramai Malaysian kat sini.
Pasal AP~ Pengalaman saya dulu enam (6) bulan.

unyat
Active Member
Active Member

Number of posts : 37
Location : Al Wukair
Registration date : 2011-06-20

View user profile

Back to top Go down

Re: KEJE DGN RAS GAS OK TAK????

Post by otaiyakuza on 2012-02-10, 19:44

unyat wrote:
otaiyakuza wrote:aslkm..sy nk tumpang tanya teman2 yang keje kat qatar atau dgn company RAS GAS..sy dapat surat offer keje ngan ras gas..depa offer kat sy qatari riyals 12158 sebulan.. time cuti dapat 7114 qatari jew...rotation 28/28..pada pendapat kwn2 ok tak rate gaji mcm tu Shocked ??kalau nak dibandingkan ngan gaji skrg memang jauh beza...skrg nie sy keje di angola offshore rotation 3 bulan keje / sebulan cuti...saya baru dapat offer letter dari agen ras gas (aprecruitment) minta sy buat medical,translate cert apa semua dlu...nak tanya kwn2 selepas sy antar semua dokumen tu lambat tak pihak ras gas nak panggil stard keje pi qatar tu..bukan apa sy balik dari angola awal bulan 3 nie..kalau cepat dapat jawapan untuk naik ke qatar,, saya tak nak pergi dah ke angola tu...kalau saya pergi satu trip lagi 3 bulan lg baru saya balik...takot time pergi tu lew pihak ras gas panggil suruh gi qatar..slalu nye lepas hantar dokumen yang pihak aprecruitment bagi tu comfirm kew dapat keje ngan ras gas tu???kalau lambat dapat jawapan atau proses saya nak naik satu trip lagi ke angola tu...apa pendapat kawan2...dok tengah pening memikir nie Rolling Eyes wslm

Ras Gas tak pandai nak jawab~ Tapi mmg ramai Malaysian kat sini.
Pasal AP~ Pengalaman saya dulu enam (6) bulan.

aslkm unyat..

awak sekarang keje ngan ras gas lagi ke??depatment mane??offshore ke??lama gak ye proses aprecruitment tu ye.tentang gred gaji tu camne ekk???lg kecik gred tu lg besar ke gaji??.thanks for info..


Last edited by otaiyakuza on 2012-02-12, 19:29; edited 1 time in total

otaiyakuza
Active Member
Active Member

Number of posts : 21
Age : 40
Location : penang,malaysia
Registration date : 2011-09-21

View user profile

Back to top Go down

Re: KEJE DGN RAS GAS OK TAK????

Post by thekatyusha on 2012-02-11, 06:46

otaiyakuza wrote:aslkm..sy nk tumpang tanya teman2 yang keje kat qatar atau dgn company RAS GAS..sy dapat surat offer keje ngan ras gas..depa offer kat sy qatari riyals 12158 sebulan.. time cuti dapat 7114 qatari jew...rotation 28/28..pada pendapat kwn2 ok tak rate gaji mcm tu Shocked ??kalau nak dibandingkan ngan gaji skrg memang jauh beza...skrg nie sy keje di angola offshore rotation 3 bulan keje / sebulan cuti...saya baru dapat offer letter dari agen ras gas (aprecruitment) minta sy buat medical,translate cert apa semua dlu...nak tanya kwn2 selepas sy antar semua dokumen tu lambat tak pihak ras gas nak panggil stard keje pi qatar tu..bukan apa sy balik dari angola awal bulan 3 nie..kalau cepat dapat jawapan untuk naik ke qatar,, saya tak nak pergi dah ke angola tu...kalau saya pergi satu trip lagi 3 bulan lg baru saya balik...takot time pergi tu lew pihak ras gas panggil suruh gi qatar..slalu nye lepas hantar dokumen yang pihak aprecruitment bagi tu comfirm kew dapat keje ngan ras gas tu???kalau lambat dapat jawapan atau proses saya nak naik satu trip lagi ke angola tu...apa pendapat kawan2...dok tengah pening memikir nie Rolling Eyes wslm

bro yakuza..
Benar apa yg dinyatakan oleh bro unyat. Sini ramai M'sian.

Utk RasGas, kalau bhgian offshore mmg saya tak dapat nak tahu berapa ramai Malaysian. But kalau On-shore, mmg ada ramai gak M'sian kat RasGas plant kat Ras Laffan.

Sebahagian depa duduk kat Muntazah

thekatyusha
Active Member
Active Member

Number of posts : 49
Registration date : 2011-01-13

View user profile

Back to top Go down

Re: KEJE DGN RAS GAS OK TAK????

Post by Palee on 2012-02-11, 11:51

salam otaiyakuza...

malaysian tak ramai mana lah...skang ni tinggai dalam beberapa orang je lagi kot di offshore operation. Last sekali kawan saya dua org dah resigned...balik ke mesia...sorang nak concentrate dgn bisnes...sorang lagi tak tahan stay lama2 berjauhan dari family.

Salah seorang kawan saya tu namanya Rosli Mat. Dia tu rumahnya di kuantan.

Palee
Active Member
Active Member

Number of posts : 56
Registration date : 2011-06-21

View user profile

Back to top Go down

Re: KEJE DGN RAS GAS OK TAK????

Post by otaiyakuza on 2012-02-12, 19:33

thekatyusha wrote:
otaiyakuza wrote:aslkm..sy nk tumpang tanya teman2 yang keje kat qatar atau dgn company RAS GAS..sy dapat surat offer keje ngan ras gas..depa offer kat sy qatari riyals 12158 sebulan.. time cuti dapat 7114 qatari jew...rotation 28/28..pada pendapat kwn2 ok tak rate gaji mcm tu Shocked ??kalau nak dibandingkan ngan gaji skrg memang jauh beza...skrg nie sy keje di angola offshore rotation 3 bulan keje / sebulan cuti...saya baru dapat offer letter dari agen ras gas (aprecruitment) minta sy buat medical,translate cert apa semua dlu...nak tanya kwn2 selepas sy antar semua dokumen tu lambat tak pihak ras gas nak panggil stard keje pi qatar tu..bukan apa sy balik dari angola awal bulan 3 nie..kalau cepat dapat jawapan untuk naik ke qatar,, saya tak nak pergi dah ke angola tu...kalau saya pergi satu trip lagi 3 bulan lg baru saya balik...takot time pergi tu lew pihak ras gas panggil suruh gi qatar..slalu nye lepas hantar dokumen yang pihak aprecruitment bagi tu comfirm kew dapat keje ngan ras gas tu???kalau lambat dapat jawapan atau proses saya nak naik satu trip lagi ke angola tu...apa pendapat kawan2...dok tengah pening memikir nie Rolling Eyes wslm

bro yakuza..
Benar apa yg dinyatakan oleh bro unyat. Sini ramai M'sian.

Utk RasGas, kalau bhgian offshore mmg saya tak dapat nak tahu berapa ramai Malaysian. But kalau On-shore, mmg ada ramai gak M'sian kat RasGas plant kat Ras Laffan.

Sebahagian depa duduk kat Muntazah

oo ye ke bro thekatyusha,,rase2 keje ngan company pak arab nie ok ke tak...takot ape kita nie dilayan mcm bangla yang dtg di malaysia jew...Smile

otaiyakuza
Active Member
Active Member

Number of posts : 21
Age : 40
Location : penang,malaysia
Registration date : 2011-09-21

View user profile

Back to top Go down

Re: KEJE DGN RAS GAS OK TAK????

Post by otaiyakuza on 2012-02-12, 19:37

Palee wrote:salam otaiyakuza...

malaysian tak ramai mana lah...skang ni tinggai dalam beberapa orang je lagi kot di offshore operation. Last sekali kawan saya dua org dah resigned...balik ke mesia...sorang nak concentrate dgn bisnes...sorang lagi tak tahan stay lama2 berjauhan dari family.

Salah seorang kawan saya tu namanya Rosli Mat. Dia tu rumahnya di kuantan.

bro palee rase gaji diorang kasi tu ok tak????kot rendah sgt ke??bagus tak dari segi benefit kalau keje ngan ras gas nie???rotation depa bagi 29/27...skarang nie cuma nak buat medical jew..lps tu nakkena bagi balik kat aprecruitment tu...agak lama tak proses semua tu??

otaiyakuza
Active Member
Active Member

Number of posts : 21
Age : 40
Location : penang,malaysia
Registration date : 2011-09-21

View user profile

Back to top Go down

Re: KEJE DGN RAS GAS OK TAK????

Post by thekatyusha on 2012-02-13, 17:41

otaiyakuza wrote:
thekatyusha wrote:
otaiyakuza wrote:aslkm..sy nk tumpang tanya teman2 yang keje kat qatar atau dgn company RAS GAS..sy dapat surat offer keje ngan ras gas..depa offer kat sy qatari riyals 12158 sebulan.. time cuti dapat 7114 qatari jew...rotation 28/28..pada pendapat kwn2 ok tak rate gaji mcm tu Shocked ??kalau nak dibandingkan ngan gaji skrg memang jauh beza...skrg nie sy keje di angola offshore rotation 3 bulan keje / sebulan cuti...saya baru dapat offer letter dari agen ras gas (aprecruitment) minta sy buat medical,translate cert apa semua dlu...nak tanya kwn2 selepas sy antar semua dokumen tu lambat tak pihak ras gas nak panggil stard keje pi qatar tu..bukan apa sy balik dari angola awal bulan 3 nie..kalau cepat dapat jawapan untuk naik ke qatar,, saya tak nak pergi dah ke angola tu...kalau saya pergi satu trip lagi 3 bulan lg baru saya balik...takot time pergi tu lew pihak ras gas panggil suruh gi qatar..slalu nye lepas hantar dokumen yang pihak aprecruitment bagi tu comfirm kew dapat keje ngan ras gas tu???kalau lambat dapat jawapan atau proses saya nak naik satu trip lagi ke angola tu...apa pendapat kawan2...dok tengah pening memikir nie Rolling Eyes wslm
bro yakuza..
Benar apa yg dinyatakan oleh bro unyat. Sini ramai M'sian.

Utk RasGas, kalau bhgian offshore mmg saya tak dapat nak tahu berapa ramai Malaysian. But kalau On-shore, mmg ada ramai gak M'sian kat RasGas plant kat Ras Laffan.

Sebahagian depa duduk kat Muntazah

oo ye ke bro thekatyusha,,rase2 keje ngan company pak arab nie ok ke tak...takot ape kita nie dilayan mcm bangla yang dtg di malaysia jew...Smile

bro yakuza..
saya tak dapat nak ulas dgn lebih lanjut coz bro yakuza keja kat offshore.. utk lebih tepat gambaran kat offshore, bro unyat dan bro palee adalah org yg terbaik utk beri gambaran.

Tetapi setakat ni Alhamdulillah tempat kerja saya, Qatari layan baik sahaja (walaupun dah kena tengking) coz 'tulang belakang' operasi tempat kerja saya separuh daripadanya adalah warga Nusantara yg sudah lama bekerja di sini..

Tapi sebelum datang ke Qatar beberapa bulan yg lampau, saya sudah tanya pada memba saya keja di Ras Gas kat Ras Laffan. Kita mmg kena sedar yg kita numpang rumah org. Ibaratnya, kalau kat M'sia, camana Bangla keja, camtulah kita kat sini.

Cuma, kita lebih bernasib baik kerana rumah, pelajaran anak-anak, gaji yg diterima 'murah rezeki' dan penerbangan disupport setahun skali serta kerja kita pun kat sini bukanlah macam kerja Bangla kat M'sia sana.

Yg penting, setakat nasihat brotai kat sini dan beberapa org M'sian yg dah saya jumpa, pesan diorang sama sahaja..

pemerhatian kena tajam, waspada sentiasa, rendahkan ego diri. banyakkan bersabar.

Sebelum saya ke sini, saya banyak tanya perkara yg 'negative-side' as part of preparation supaya saya tak 'terkejut siamang'.

Kalau sudah berumahtangga, mental pasangan harus kuat.. Kalau tak, ada yg pulang awal.

Tentang document preparation tu saya rasa, seminggu boleh siap.. Tapi kalau tak nak rush, dua minggu pun boleh siap..

Mungkin, brotai yg lain boleh tambah kot..

thekatyusha
Active Member
Active Member

Number of posts : 49
Registration date : 2011-01-13

View user profile

Back to top Go down

Re: KEJE DGN RAS GAS OK TAK????

Post by Palee on 2012-02-14, 04:19

otaiyakuza wrote:
Palee wrote:salam otaiyakuza...

malaysian tak ramai mana lah...skang ni tinggai dalam beberapa orang je lagi kot di offshore operation. Last sekali kawan saya dua org dah resigned...balik ke mesia...sorang nak concentrate dgn bisnes...sorang lagi tak tahan stay lama2 berjauhan dari family.

Salah seorang kawan saya tu namanya Rosli Mat. Dia tu rumahnya di kuantan.

bro palee rase gaji diorang kasi tu ok tak????kot rendah sgt ke??bagus tak dari segi benefit kalau keje ngan ras gas nie???rotation depa bagi 29/27...skarang nie cuma nak buat medical jew..lps tu nakkena bagi balik kat aprecruitment tu...agak lama tak proses semua tu??

salaam yakuza,

dari segi gaji...kawan2 saya yg kerja di rasgas offshore skang pun menerima pakej yg lebih kurang sama je dengan tuan. Bab ok ke tak tu ...saya pun tak pasti juga...kene tengok beza tara dgn apa yg tuan dapat skang kat angola offshore tulah kot. However dari segi timing kerja...lebih baguslah yg rasgas ini berbanding 3bulan kat angola tak jumpa family kan. Anyhow, kena tengok juga faktor currency exchange. Dengan jumlah gaji yg bro dapat nanti qr7.2k tu bila convert ke MYR dah jadi kurang bila bawak balik mesia. Berbaloi ke tidak ye dengan apa yg tuan nikmati dah skang?

Mcm kawan2 saya dulu...kira agak berbaloi juga dapat berbanding sebelum ini dengan petronas carigali (gaji ciput)...lelebih lagi tak perlu bayar income tax. Lagipun ramai diantara depa tu cuma nak dapatkan experience di obersi...lagipulak as staff petronas susah diterima bekerja dgn any oil n gas company (upstream) lain..sebab ada MoU dengan petronas. Nanti2 bila dah okay depa akan balik cari kerja dgn company (offshore operation)di malaysia yg gajinya lebih lagi dari apa yg rasgas offer.

Palee
Active Member
Active Member

Number of posts : 56
Registration date : 2011-06-21

View user profile

Back to top Go down

Re: KEJE DGN RAS GAS OK TAK????

Post by otaiyakuza on 2012-03-02, 20:04

dengar kata ramai budak malaysia yang berhenti dari Ras Gas betul ke...Smile

otaiyakuza
Active Member
Active Member

Number of posts : 21
Age : 40
Location : penang,malaysia
Registration date : 2011-09-21

View user profile

Back to top Go down

Re: KEJE DGN RAS GAS OK TAK????

Post by shwarma on 2012-03-10, 10:46

otaiyakuza wrote:dengar kata ramai budak malaysia yang berhenti dari Ras Gas betul ke...Smile

Ya, memang ada yang berhenti, dan ada juga yang baru masuk ... biasa bagi company di middle east ni ...

Kalau ikut percent, rasa nya tk sampai 10% ... yg pasti jauh dari suku pun ... sebab utama ialah go home for good, ada yang dapat offer baik, kerja kt Malaysia lg best tapi gaji kurang sikit tambah pulak kena income tax ...

Ada yang pulang kerana keluarga tk sesuai di sini, itu terpulang kepada individu ... biasa lah, kalau dah duduk di Negara padang pasir berdengung ni ...

Ada yang pindah negara sebelah jer ... hahaha ... rezeki masing2 ... janji bahagia ....

Nasihat kepada pendatang baru ... timbang2, masak2, bincang2 dgn family, dan solat istikharah minta petunjuk dari Allah ...

shwarma
Active Member
Active Member

Number of posts : 52
Registration date : 2008-11-10

View user profile

Back to top Go down

Re: KEJE DGN RAS GAS OK TAK????

Post by otaiyakuza on 2012-03-10, 20:29

shwarma wrote:
otaiyakuza wrote:dengar kata ramai budak malaysia yang berhenti dari Ras Gas betul ke...Smile

Ya, memang ada yang berhenti, dan ada juga yang baru masuk ... biasa bagi company di middle east ni ...

Kalau ikut percent, rasa nya tk sampai 10% ... yg pasti jauh dari suku pun ... sebab utama ialah go home for good, ada yang dapat offer baik, kerja kt Malaysia lg best tapi gaji kurang sikit tambah pulak kena income tax ...

Ada yang pulang kerana keluarga tk sesuai di sini, itu terpulang kepada individu ... biasa lah, kalau dah duduk di Negara padang pasir berdengung ni ...

Ada yang pindah negara sebelah jer ... hahaha ... rezeki masing2 ... janji bahagia ....

Nasihat kepada pendatang baru ... timbang2, masak2, bincang2 dgn family, dan solat istikharah minta petunjuk dari Allah ...

thanks bro about information...sy nie bukan pe ..tgh dok standby nak ke sne... Very Happy nak join ras gas tu..Smile kat offshore

otaiyakuza
Active Member
Active Member

Number of posts : 21
Age : 40
Location : penang,malaysia
Registration date : 2011-09-21

View user profile

Back to top Go down

Re: KEJE DGN RAS GAS OK TAK????

Post by shahrul zs on 2015-10-02, 19:34

Salam..nk tanye masih aktif lg ke ruang forum ni sbb last seen 2012..sy ada nk.mntk opinion tntg rate basic salary utk job di offshore ni pd masa skrg..khususnya level technician..sbb sy dpt offer as fireman tp di offshore QP..brp salary sesuai bole sy nego waktu intrview nnt selaras dgn kos living dan keadaan semasa..utk info sy dioffer indefine contract (permanent) dan dpt family pakej..ada imput yg sy dpt utk job fireman ni dah finalise diswastakan..tkut kje dlm 2-3 tahun dah disuruh balik sdgkan sy dioffer permanent..ada sesape otai yg bole beri pandangan..

shahrul zs
Newbies
Newbies

Number of posts : 4
Registration date : 2015-09-28

View user profile

Back to top Go down

Re: KEJE DGN RAS GAS OK TAK????

Post by Sponsored content Today at 04:23


Sponsored content


Back to top Go down

View previous topic View next topic Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum