Insyallah newbie will be on board.

Page 2 of 3 Previous  1, 2, 3  Next

View previous topic View next topic Go down

Re: Insyallah newbie will be on board.

Post by zairulamri on 2012-02-16, 07:35

NiK_TAF56 wrote:
zairulamri wrote:
as salam bro, bukan saya yg pilih hotel ni, aspetar yg booked. Very Happy
amacam doha? hmmm.. setakat yg sempat tgk (especially masa cuti national sport day) best jugak la.. hehehe.
interview tadi ngan finance dept, saya dah dapat la kerja ni. esok la bincang ngan hr pasal total package yg diaorg offer. so basically, saya dah dapat offer from hiring department (finance), siap finance director kalau boleh nak saya start immediately.. hehehe.. KPI pun dah siap dah.. affraid

so sekarang ni, terpulang pada hr lak la.

stay kat the torch ni, sampai esok jer, insyallah jumaat saya stay kat al sadd (rumah member - rahim QP) tak sure lak rahim bin apa? nanti saya tanya dia.

insyallah malam ni, pkl 8 dia dtg ambik saya, bawak jalan2 keluar dinner. mana dia nak bawak pun x tau la.. hehehe.

OK laa tuh... at least dah nampak dah camna Doha nih... kalo rasa ada keserasian.. jalankan aje.... insyaAllah OK.. Tuhan dah tentukan yang terbaik untuk kita.. dah tunjukkan tanda2.. terpulang pada kita nampak ke tidak...
InsyaAllah semua Ok bro..

terima kasih bro. Insyallah saya akan buat keputusan yg terbaik utk saya dan keluarga saya. Pada Allah jugak saya akan pohon petunjuk.
Moga Allah akan tunjukkan saya jalan yg perlu saya lalui. Insyallah.
Hr ni last day site interview (with HR).. i think basically just nak bincang dengan lebih detail on package offer. and seisi soal jawab on anything regards to HR thing. Doakan yg terbaik utk saya yer sahabat2 semua.

Insyallah, jika diizinkan Allah.. saya dan keluarga akan jadi salah sorang dari Malaysian yg berada dibumi Qatar ni. Saya berharap on day, saya dapat jumpa sahabat2 semua. Boleh la saya join main futsal ker, badminton ker sama2 nanti. Very Happy

-bob-

zairulamri
Active Member
Active Member

Number of posts : 88
Location : Al Fadang Fasir..
Registration date : 2012-01-26

View user profile

Back to top Go down

Re: Insyallah newbie will be on board.

Post by zairulamri on 2012-03-01, 04:13

As salam sahabat2 semua. Until now, saya masih belum dpt apa2 result from interview saya hari tu Neutral Sad . Based from AP Recruitment and my future boss email, diaorg kata "my offer" still tunggu approval dari management office.

Berdasarkan pengalaman masing2, selalunya company2 kat Qatar ni, mmg ambik masa yg lama ker utk keluarkan sesuatu offer? Or ni tanda2 saya x success dalam recruitment application saya?

Please advice.

Terima kasih.

-bob-

zairulamri
Active Member
Active Member

Number of posts : 88
Location : Al Fadang Fasir..
Registration date : 2012-01-26

View user profile

Back to top Go down

Re: Insyallah newbie will be on board.

Post by rizi the doll on 2012-03-01, 08:07

zairulamri wrote:As salam sahabat2 semua. Until now, saya masih belum dpt apa2 result from interview saya hari tu Neutral Sad . Based from AP Recruitment and my future boss email, diaorg kata "my offer" still tunggu approval dari management office.

Berdasarkan pengalaman masing2, selalunya company2 kat Qatar ni, mmg ambik masa yg lama ker utk keluarkan sesuatu offer? Or ni tanda2 saya x success dalam recruitment application saya?

Please advice.

Terima kasih.

-bob-

Salam Bob,

This is normal kat negara nie...

Paling sekejap pun sebulan dua...

so kena bersabar... they did told you not to resign your current job before hang terima the official offer letter kan??

rizi the doll
Active Member
Active Member

Number of posts : 347
Age : 37
Registration date : 2008-11-18

View user profile

Back to top Go down

Re: Insyallah newbie will be on board.

Post by zairulamri on 2012-03-01, 08:40

rizi the doll wrote:

Salam Bob,

This is normal kat negara nie...

Paling sekejap pun sebulan dua...

so kena bersabar... they did told you not to resign your current job before hang terima the official offer letter kan??

Salam bro, diaorg tak kata apa2 pun pasal resign ni, tapi saya dah banyak baca pasal dont resign until i sign the offer letter. Lamanya diaorg nak process, actually apa benda yg buat jadi lambat cam ni? Immigresen process ker? Baru td dapat reply email from my future boss (org England), dia mintak HR person contact AP Recruitment hari ni. And kalau saya x dapat apa2 by Sunday, bagitau dia, dia akan follow up lagi ngan HR from sana. Luckily my future boss ni sanggup menolong.

So, hopefully i will get something by today. Anak2 pun akan start intensive english class today (preparation for int school assessment nnt). Hopefully my preparation ni x sia2.. takut tup tup x dapat kerja kat sana lak. Sad

zairulamri
Active Member
Active Member

Number of posts : 88
Location : Al Fadang Fasir..
Registration date : 2012-01-26

View user profile

Back to top Go down

Re: Insyallah newbie will be on board.

Post by zairulamri on 2012-03-02, 08:38

Salam jumaat utk sahabat2 semua. Alhamdulillah syukur pada ke hadrat Allah, hr ni dapat dah offer letter from Aspetar through AP Recruitment Very Happy . Gaji pun dapat seperti yg di nego hari tu.. Alhamdulillah (up QR1k). Very Happy

So sekarang ni akan sibuk dengan menyiapkan all the required documentations. Akan turun naik bangunan kerajaan la start next week. And kena prepare lots of money utk bayar fee2 "cop mohor" ni.

Bila dah siap semua baru boleh dapat kot tarikh lapor diri.

Diharapkan Allah akan mempermudahkan segala urusan saya lepas ni.

Nasihat dan bantuan rakan2 kat sana sentiasa saya harapkan.

Terima kasih daun keladi.

-bob- Very Happy

zairulamri
Active Member
Active Member

Number of posts : 88
Location : Al Fadang Fasir..
Registration date : 2012-01-26

View user profile

Back to top Go down

Re: Insyallah newbie will be on board.

Post by Toruk Maktu on 2012-03-03, 19:44

jgn lupa get the translation degree, surat kahwin bro in English.. pi buat kat jabatan penterjemahan negara.. and get certified dr kementerian ...

Toruk Maktu
Newbies
Newbies

Number of posts : 7
Registration date : 2010-08-29

View user profile

Back to top Go down

Re: Insyallah newbie will be on board.

Post by zairulamri on 2012-03-04, 03:49

ok Insyallah bro. Tapi nak tanya sikit la, macam degree saya dah ada English version, x perlukan nak translate yg melayu nyer?

Untuk cert or document yg dwi bahasa (english & malay) perlu x kita kena translate jugak?

untuk international school anak2 nnt, diaorg perlukan sijil surat beranak x? surat beranak tu dah ada dwi bahasa, mcm mana yek?

ha satu lagi, gambar passport, mmg kena white background yer?

terima kasih bg yg sudi membantu?

-bob-

zairulamri
Active Member
Active Member

Number of posts : 88
Location : Al Fadang Fasir..
Registration date : 2012-01-26

View user profile

Back to top Go down

Re: Insyallah newbie will be on board.

Post by silver16v on 2012-03-04, 08:47

Rasanya x perlu buat translation utk dokumen2 yg dah ada dwi-bahasa.. sbb dulu masa saya buat urusan RP pakai sijil nikah saya yg dah mmg dwi-bahasa.. infact surat beranak anak saya pun x buat translation..

Apa2 pun better chk dgn org2 yg recently baru buat RP..

Gambar passport x perlu white background...

silver16v
Active Member
Active Member

Number of posts : 360
Location : Doha
Registration date : 2008-04-01

View user profile http://www.malaysiaqatar.com

Back to top Go down

Re: Insyallah newbie will be on board.

Post by NiK_TAF56 on 2012-03-04, 08:57

zairulamri wrote:Salam jumaat utk sahabat2 semua. Alhamdulillah syukur pada ke hadrat Allah, hr ni dapat dah offer letter from Aspetar through AP Recruitment Very Happy . Gaji pun dapat seperti yg di nego hari tu.. Alhamdulillah (up QR1k). Very Happy

So sekarang ni akan sibuk dengan menyiapkan all the required documentations. Akan turun naik bangunan kerajaan la start next week. And kena prepare lots of money utk bayar fee2 "cop mohor" ni.

Bila dah siap semua baru boleh dapat kot tarikh lapor diri.

Diharapkan Allah akan mempermudahkan segala urusan saya lepas ni.

Nasihat dan bantuan rakan2 kat sana sentiasa saya harapkan.

Terima kasih daun keladi.

-bob- Very Happy

Tahniah... selamat datang ke Qatar.. semoga penghijrahan nih akan memberi seribu manfaat insyaAllah...
nanti dah sampai sini inform lah.. kalo nak join main badminton ke.. bola ke...

NiK_TAF56
Active Member
Active Member

Number of posts : 82
Registration date : 2010-06-21

View user profile

Back to top Go down

Re: Insyallah newbie will be on board.

Post by zairulamri on 2012-03-04, 09:05

silver16v wrote:Rasanya x perlu buat translation utk dokumen2 yg dah ada dwi-bahasa.. sbb dulu masa saya buat urusan RP pakai sijil nikah saya yg dah mmg dwi-bahasa.. infact surat beranak anak saya pun x buat translation..

Apa2 pun better chk dgn org2 yg recently baru buat RP..

Gambar passport x perlu white background...

orait bro, thanks so much, soalan saya terjawab jugak akhirnya (pasal dwibahasa tu). Ok, so far just sijil nikah jer la yg nak kena translate. Yang lain2 tu either english or both (malay english). Alhamdulillah. Very Happy

Pasal gambar tu, saya baru jer lepas gi ambik tadi (sekali ngan anak2 ngan wife sekali). coz ada mentioned dlm email from HR Aspetar, dia nak white backgraound. so saya buat utk satu keluarga biru dan putih sekali. Senang, kalau apa2, semua dah ada. softcopy pun mintak jugak. save save... Wink

pada sahabat yg lain, kalau ada apa2 info pasal new RP application please la share yer. Thanks.

-bob-

zairulamri
Active Member
Active Member

Number of posts : 88
Location : Al Fadang Fasir..
Registration date : 2012-01-26

View user profile

Back to top Go down

Re: Insyallah newbie will be on board.

Post by zairulamri on 2012-03-04, 09:09

NiK_TAF56 wrote:
Tahniah... selamat datang ke Qatar.. semoga penghijrahan nih akan memberi seribu manfaat insyaAllah...
nanti dah sampai sini inform lah.. kalo nak join main badminton ke.. bola ke...

terima kasih bro. Insyallah, sure joinnyer. Kat sini pun mmg every week main badminton ngan futsal. so mmg nak kena cari group baru lak kat sana utk maintain kesihatan diri. Nak kata terer main, mmg tak la. tak ketuk2 shutter ngan tendang2 bola tu boleh ler... hehehe. Very Happy

Insyallah, saya akan inform bila saya akan bertolak ker sana and sampai kat sana nnt. Insyallah moga penghijrahan saya sekeluarga ni memberi sinar harapan yg baru utk kami sekeluarga. Amin. Smile

zairulamri
Active Member
Active Member

Number of posts : 88
Location : Al Fadang Fasir..
Registration date : 2012-01-26

View user profile

Back to top Go down

Re: Insyallah newbie will be on board.

Post by silver16v on 2012-03-04, 09:10

gambar background putih berguna utk urusan visa Saudi;

1. Transit Visa (jalan darat melalui saudi utk ke Bahrain/UAE/Oman)
2. Visa Umrah
3. Visa Haji

silver16v
Active Member
Active Member

Number of posts : 360
Location : Doha
Registration date : 2008-04-01

View user profile http://www.malaysiaqatar.com

Back to top Go down

Re: Insyallah newbie will be on board.

Post by zairulamri on 2012-03-04, 09:13

silver16v wrote:gambar background putih berguna utk urusan visa Saudi;

1. Transit Visa (jalan darat melalui saudi utk ke Bahrain/UAE/Oman)
2. Visa Umrah
3. Visa Haji

hmmm scratch pelik gak kan apasal diaorg nak white background passport. nak bagi pi umrah or haji free kot.. Laughing tak kisah la, dah dia mintak kita bagi jer la. anyway thanks for info bro. at least, saya dan keluarga dah ada gambar utk visa umrah or haji nnt. Very Happy

zairulamri
Active Member
Active Member

Number of posts : 88
Location : Al Fadang Fasir..
Registration date : 2012-01-26

View user profile

Back to top Go down

Re: Insyallah newbie will be on board.

Post by zairulamri on 2012-03-08, 10:33

As salam sahabat2 semua. Nak tanya sikit, ingat x masa nak endorse documents kat Qatar Embassy kat Malaysia ni, kena berapa ringgit sekeping? Bukan just nak prepare duit secukupnya.

Setakat sekarang, uruskan dokumen2 utk dicop cop ni, dah banyak dah duit yg kena ni. Notary Public la, pesuruhjaya sumpah la, wisma putra la. So nak tau jugak berapa yg Qatar Embassy nak charge for sekeping dokumen.

Harap sahabat2 dapat membantu. Insyallah, esok awal pagi saya akan ke sana utk final document endorsement before submit kat AP Recruitment.

Terima kasih.

-bob-

zairulamri
Active Member
Active Member

Number of posts : 88
Location : Al Fadang Fasir..
Registration date : 2012-01-26

View user profile

Back to top Go down

Re: Insyallah newbie will be on board.

Post by thekatyusha on 2012-03-08, 17:52

zairulamri wrote:As salam sahabat2 semua. Nak tanya sikit, ingat x masa nak endorse documents kat Qatar Embassy kat Malaysia ni, kena berapa ringgit sekeping? Bukan just nak prepare duit secukupnya.

Setakat sekarang, uruskan dokumen2 utk dicop cop ni, dah banyak dah duit yg kena ni. Notary Public la, pesuruhjaya sumpah la, wisma putra la. So nak tau jugak berapa yg Qatar Embassy nak charge for sekeping dokumen.

Harap sahabat2 dapat membantu. Insyallah, esok awal pagi saya akan ke sana utk final document endorsement before submit kat AP Recruitment.

Terima kasih.

-bob-

Bro Zai. Saya dah lupa, tapi kalau tak silap sekitar RM 100. As for preparation, bawak je RM500. TETAPI, depa tak terima cash. Kena bank-in dlm CIMB akaun. Depa akan bagi nombor akaun. Lepas bank-in, bawak slip bank bukti deposit dan patah balik. Kena pegi awal-awal. KAlau lewat, alamatnya, ambik besok laaa..

thekatyusha
Active Member
Active Member

Number of posts : 49
Registration date : 2011-01-13

View user profile

Back to top Go down

Re: Insyallah newbie will be on board.

Post by zairulamri on 2012-03-08, 19:20

thekatyusha wrote:

Bro Zai. Saya dah lupa, tapi kalau tak silap sekitar RM 100. As for preparation, bawak je RM500. TETAPI, depa tak terima cash. Kena bank-in dlm CIMB akaun. Depa akan bagi nombor akaun. Lepas bank-in, bawak slip bank bukti deposit dan patah balik. Kena pegi awal-awal. KAlau lewat, alamatnya, ambik besok laaa..

Thanks bro for the information. RM100 yer!!! mahal gila. Tp nak buat mcm mana, byr ttp kena byr la. Hehehe..

Insyallah esok pg2 saya akan tercongok dpn embassy tu. Kalau boleh nak settle esok jugak. So ptg, dah boleh bg semua document kat AP Recruitment dah.

zairulamri
Active Member
Active Member

Number of posts : 88
Location : Al Fadang Fasir..
Registration date : 2012-01-26

View user profile

Back to top Go down

Re: Insyallah newbie will be on board.

Post by zairulamri on 2012-03-09, 12:01

Alhamdulillah, baru jer selesai urusan kat Qatar Embassy kat Kuala Lumpur ni.
Pagi tadi submit documents for endorsement dlm pkl 10am cam tu. Pukul 4pm tadi dah siap.
Bayaran dikenakan: RM30 utk setiap "cop". Cara bayaran: pihak embassy akan bgtau jumlah nak kena bayar, and then kita kena pi bank in kat CIMB account diaorg (diaorg bg sekeping kertas info pasal account bank diaorg tu). Lepas bank in, masa nak ambik documents tu, bagi bank in slip kat diaorg. And diaorg akan keluarkan resit.
Itulah serba sikit pengalaman saya hari ni, mungkin berbeza dgn sahabat2 yg lain sebelum ni.

Terima kasih pada sahabat2 yg memberi advise kat saya. Insyallah akan ada lagi soalan2 lain yg akan menyusul lak... hehehe.

zairulamri
Active Member
Active Member

Number of posts : 88
Location : Al Fadang Fasir..
Registration date : 2012-01-26

View user profile

Back to top Go down

Re: Insyallah newbie will be on board.

Post by zairulamri on 2012-03-12, 11:57

As salam sahabat2 semua. Baru tadi selesai submit documents kat AP REcruitment. So sekarang ni masa utk menunggu la pulak. Tak tau la berapa lama pulak..

Nak tanya sikit lagi, untuk application working permit, keputusan medical report yg kita buat kat Malaysia ni akan di check thoroughly ker? Dalam keputusan saya, ada mentioned my blood presure "border line" and ada "hypertension" but still boleh bekerja dengan adanya medication. Risau pulak saya, kot2 pasal tu, permohonan permit saya sangkut.

Any one boleh share experience tak kalau ada kes2 macam ni? Se tau saya, kat sana nnt, saya kena buat medical check up lagi kan? Lain2 keputusan semua excellent, cuma bp jer tinggi sikit. hmmmm.... risau la pulak. Neutral

zairulamri
Active Member
Active Member

Number of posts : 88
Location : Al Fadang Fasir..
Registration date : 2012-01-26

View user profile

Back to top Go down

Re: Insyallah newbie will be on board.

Post by Jeffakhir1 on 2012-03-12, 16:56

Salam Bob,

Aspetar di Aspire Zone ke? Insyaallah saya akan memulakan tugas di Aspire Zone pada 01/04/2012.

Harap kita dapat berjumpalah ya Smile

Jeffakhir1
Newbies
Newbies

Number of posts : 14
Age : 42
Registration date : 2012-03-11

View user profile

Back to top Go down

Re: Insyallah newbie will be on board.

Post by zairulamri on 2012-03-12, 17:01

Haah, Aspetar sebelah The Torch ngan Khalifa Stadium jer. Saya still tak tau bila boleh pi sana. Tadi cakap ngan AP Recruitment diaorg kata sekarang masa utk menunggu la. Tunggu berapa lama Aspetar boleh bagi respond balik. Hopefully x la terlalu lama. Coz its all about timing sekarang... ie: sekolah anak. Harap2 anak2 dapat start sekolah pada penggal yg akan datang bulan 9 nnt. Lagi lambat pi, rugi masa persekolahan anak2 nnt.

Insyallah bro, kita sure jumpa, kalau saya kesana la.. hehehe. Anyway ramai, sahabat2 kita ada kat sana. Dont worry.

zairulamri
Active Member
Active Member

Number of posts : 88
Location : Al Fadang Fasir..
Registration date : 2012-01-26

View user profile

Back to top Go down

Re: Insyallah newbie will be on board.

Post by zairulamri on 2012-03-18, 17:06

As salam sahabat2 di Doha.

Alhamdulillah, hari ni dapat feedback from Aspetar, yg Work Visa saya diaorg dah apply memandangkan semua2 dokumen2 saya siapkan hari tu diaorg dah dapat. Alhamdulillah, dokumen2 tu "pass" di pihak Aspetar. So tunggu "pass" dipihak imigresen la pulak.

Siap visa tu, pihak Aspetar akan maklumkan tarikh lapor diri dan diaorg akan siapkan semua benda, ie: flight ticket and etc.

Moga2 semuanya dipermudahkan Allah.

Terima kasih pada sahabat2 yg banyak membantu saya tika saya dalam proses menyediakan dokumen2 saya tu.

Wassalam.

-bob-

zairulamri
Active Member
Active Member

Number of posts : 88
Location : Al Fadang Fasir..
Registration date : 2012-01-26

View user profile

Back to top Go down

Re: Insyallah newbie will be on board.

Post by NiK_TAF56 on 2012-03-21, 13:24

Mabrook Bro Zairul..

Moga2 perjalanan nih di permudahkan olehNya...
See you in Doha...

NiK_TAF56
Active Member
Active Member

Number of posts : 82
Registration date : 2010-06-21

View user profile

Back to top Go down

Re: Insyallah newbie will be on board.

Post by zairulamri on 2012-03-22, 06:37

NiK_TAF56 wrote:Mabrook Bro Zairul..

Moga2 perjalanan nih di permudahkan olehNya...
See you in Doha...

jazakallah bro NiK_TAF56. Insyallah, jika ada rezeki dan diizinkan Allah, kita jumpa di Doha. Very Happy

zairulamri
Active Member
Active Member

Number of posts : 88
Location : Al Fadang Fasir..
Registration date : 2012-01-26

View user profile

Back to top Go down

Re: Insyallah newbie will be on board.

Post by zairulamri on 2012-03-28, 16:24

As salam sahabat2 di Qatar.

Alhamdulillah, saya dah dapat email from Aspetar regards to my work visa. Dah dapat.. cheers Insyallah, kalau x der aral melintang, akan "terbang" ke Doha pada 9/4/2012 nnt.

Terima kasih pada sahabat2 yg sentiasa memberi nasihat pada saya. Insyallah kita akan bertemu disana nnt.

ps: sempat lagi ker nak join main bola, "SUKMA malaysia-qatar" dan lain2.. Laughing Laughing Laughing

zairulamri
Active Member
Active Member

Number of posts : 88
Location : Al Fadang Fasir..
Registration date : 2012-01-26

View user profile

Back to top Go down

Re: Insyallah newbie will be on board.

Post by zairulamri on 2012-04-02, 19:06

confirm.. 9/4/2012 "terbang" ke doha, jam 10am (KL time) dr KLIA, jangka sampai doha pkl 1pm (doha time). bermulalah perjalanan hidup yg baru..... sorang diri utk beberapa bulan Neutral Crying or Very sad (sure rindu gila kat anak2 dan isteri)

zairulamri
Active Member
Active Member

Number of posts : 88
Location : Al Fadang Fasir..
Registration date : 2012-01-26

View user profile

Back to top Go down

Re: Insyallah newbie will be on board.

Post by Sponsored content Today at 14:11


Sponsored content


Back to top Go down

Page 2 of 3 Previous  1, 2, 3  Next

View previous topic View next topic Back to top

- Similar topics

 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum