Insyallah newbie will be on board.

Page 1 of 3 1, 2, 3  Next

View previous topic View next topic Go down

Insyallah newbie will be on board.

Post by zairulamri on 2012-01-26, 19:13

As salam sahabat2 di qatar.

1st of all, izinkan saya perkenalkan diri saya dulu (memandangkan ini 1st posting saya). Nama Zairul Amri, can call me Bob. Menetap di Bandar Seri Putra, Kajang, Selangor. Perkerjaan dalam bidang finance & account. Status berkahwin, dan mempunyai 3 org anak.

Alhamdulillah, saya baru jer berjaya dlm phone interview dgn Aspetar (Qatar Orthopaedic and Sports Medicine Hospital. Insyallah akan kesana dlm masa terdekat ni utk site interview and discuss pasal package offer. Sebenarnya, diaorg dah pun hantar kat saya summary package yg akan ditawarkan kepada saya. Salary+Housing Allowance+Transportation Allowance (QR 25k), Child edu allowance (23k each) F&F (30k), car loan (50k), medical, dental & insurance semuanya hospital tanggung, cuti (40 days) dan ada lagi (akan dibincangkan dgn lebih lanjut kat doha nnt.

Mungkin saya boleh put point utk soalan2 saya disini:

1) Secara amnya, apa pendapat sahabat2 semua dgn offer yg ditawarkan?
2) Any comment on ASPETAR? saya dah bc forum ni byk kali, rasanya x jumpa sapa2 yg kerja kat sana.
3) Any advise kawasan perumahan mana untuk saya cari berdekatan dgn Sports City ni?
4) Dengar kata harga sewa rumah kat sana dah kembali turun? betul ker? dapat x Villa Compounded dalam QR8k sebulan?
5) Any suggestion untuk sekolah anak2 saya yg berumur 10 dan 5 tahun?
6) Kalau offer dah confirm, saya bercadang nak pergi sana terus bawak seisi keluarga, adakah its recommended?
7) Insyallah saya akan kesana untuk berbincang dgn lebih lanjut mengenai package saya nnt, ada apa2 pandangan yg perlu saya take note? Ha, lupa lak nak bgtau, saya ditawarkan kerja sebagai Financial Analyst.
Cool Kontrak ditawarkan 1 tahun (automatic renewable). OK ker contract mcm ni? any pro and cons?

Setakat sekarang ni jer soalan2 yg bermain2 diminda. sebenarnya byk lagi, tp biar la dpt letter offer dulu. baru soalan2 lain akan menyusul Very Happy

Teruja sgt nak kerja kat sana ,memandangkan ramai sgt kawan2 sy kerja kat sana (mostly oil & gas : QP & Mubadala, Abu Dhabi) coz dulu saya kerja ngan CPOC dan ConocoPhillip Malaysia. but dah terlompat masuk bidang Health la pulak (IJN). Very Happy

Diharap sahabat2 baru saya ni. dapat memberi pandangan masing2 kat sini. Insyallah saya akan update process penghijrahan saya ni kat sini selalu.

Salam perkenalan untuk semua. As salam.

-zairul / bob-

zairulamri
Active Member
Active Member

Number of posts : 88
Location : Al Fadang Fasir..
Registration date : 2012-01-26

View user profile

Back to top Go down

Re: Insyallah newbie will be on board.

Post by thekatyusha on 2012-01-27, 06:46

zairulamri wrote:As salam sahabat2 di qatar.

1st of all, izinkan saya perkenalkan diri saya dulu (memandangkan ini 1st posting saya). Nama Zairul Amri, can call me Bob. Menetap di Bandar Seri Putra, Kajang, Selangor. Perkerjaan dalam bidang finance & account. Status berkahwin, dan mempunyai 3 org anak.

Alhamdulillah, saya baru jer berjaya dlm phone interview dgn Aspetar (Qatar Orthopaedic and Sports Medicine Hospital. Insyallah akan kesana dlm masa terdekat ni utk site interview and discuss pasal package offer. Sebenarnya, diaorg dah pun hantar kat saya summary package yg akan ditawarkan kepada saya. Salary+Housing Allowance+Transportation Allowance (QR 25k), Child edu allowance (23k each) F&F (30k), car loan (50k), medical, dental & insurance semuanya hospital tanggung, cuti (40 days) dan ada lagi (akan dibincangkan dgn lebih lanjut kat doha nnt.

Mungkin saya boleh put point utk soalan2 saya disini:

1) Secara amnya, apa pendapat sahabat2 semua dgn offer yg ditawarkan?
2) Any comment on ASPETAR? saya dah bc forum ni byk kali, rasanya x jumpa sapa2 yg kerja kat sana.
3) Any advise kawasan perumahan mana untuk saya cari berdekatan dgn Sports City ni?
4) Dengar kata harga sewa rumah kat sana dah kembali turun? betul ker? dapat x Villa Compounded dalam QR8k sebulan?
5) Any suggestion untuk sekolah anak2 saya yg berumur 10 dan 5 tahun?
6) Kalau offer dah confirm, saya bercadang nak pergi sana terus bawak seisi keluarga, adakah its recommended?
7) Insyallah saya akan kesana untuk berbincang dgn lebih lanjut mengenai package saya nnt, ada apa2 pandangan yg perlu saya take note? Ha, lupa lak nak bgtau, saya ditawarkan kerja sebagai Financial Analyst.
Cool Kontrak ditawarkan 1 tahun (automatic renewable). OK ker contract mcm ni? any pro and cons?

Setakat sekarang ni jer soalan2 yg bermain2 diminda. sebenarnya byk lagi, tp biar la dpt letter offer dulu. baru soalan2 lain akan menyusul Very Happy

Teruja sgt nak kerja kat sana ,memandangkan ramai sgt kawan2 sy kerja kat sana (mostly oil & gas : QP & Mubadala, Abu Dhabi) coz dulu saya kerja ngan CPOC dan ConocoPhillip Malaysia. but dah terlompat masuk bidang Health la pulak (IJN). Very Happy

Diharap sahabat2 baru saya ni. dapat memberi pandangan masing2 kat sini. Insyallah saya akan update process penghijrahan saya ni kat sini selalu.

Salam perkenalan untuk semua. As salam.

-zairul / bob-

salam utk bro zai...
Semoga, bro sihat sejahtera kat sana dgn family..

Saya skadar berkongsi mana yg saya alami dan saya tahu, memandangkan saya masih baru di sini tak sampai 3 bulan...

1)Pada saya (memandangkan saya jenis optimist dan positif), saya melihat, cukup utk bro zai berada di sini... BTW, depend gak cara kita spending bila dah kat Qatar kelak.. Sebhgian, ada yg mampu saving.. Ada sebhgian kecil, mengalami 'luxurious shock' atau kejutan kemewahan.. But depend..
2)Saya tidak dapat mengulas memandangkan eden masih laie baru..
3)Pada saya, Doha ni taklah bosar mano. Mungkin seluas area Lembah Klang jek. So, stay jelah memano kek Doha.. Mmg lebih kurang Lembah Klang.. Cam area Kajang/Klang/KL/Damansara/Rawang gak. pagi and petang.. Jammed.. congested. .. Sebhgian tempat dah macam Miri/Shah Alam.. ada banyak roundabout.. So, itulah gambaran yg mampu saya bg.
4)Villa? bro boleh survey kat www.qatarliving.com atau www.qatarcl.com. Mungkin taikotai yg lain dapat membantu bro zai..
5)Sekolah ada banyak.. nantikan taikotai lain yg sudah berpengalaman.
6)Sblm saya ke Qatar, saya sudah membuat banyak research, assessment (career risk, environment, financial & worst case scenario - bertanya pada memba-memba yg sudah lama di Qatar dan jugak di dlm forum ni). personally, pada pendapat saya, better pergi seorang dahulu coz taikotai lain telah menasihatkan saya utk pergi bersendirian. Sebabnya? Takut-takut ada yg hilang fokus nanti.. But depend...
7)Pendapat saya, saya jugak pernah kerja as a contract staff setahun di salah sebuah syarikat OnG di Klang Valley.. Oleh sebab bro dah pernah kerja dgn C-POC n Conoco, so contract setahun ni insya-Allah tiada masalah..

So, sperti yg mampu saya kongsikan dgn bro, eden ni jenis optimist dan positive (sebab eden masih laie baru). Itu pun eden dah 'bukak' sket 'pandora box'. Mungkin ado taikotai lain yg bagi pandangannya berbeza dgn eden.. Depend on personal experience..

p/s: Pesan taikotai yg sudah lama duduk di Qatar, kalau nak bertahan lama, rendahkan ego kita, banyakkan bersabar dan berwaspada serta peka senantiasa.. (lima orang sudah menyatakan perkara yg sama pada saya smenjak saya tiba di sini - memba kamceng kat Ras Laffan, my ex-boss kat Dukhan, 2 org rakan sekerja di Mesaieed dan bro IT dept. kat Rs Ababud)

p/s2: terima kasih bebanyak kepada lima orang rakyat M'sia yg banyak memberi panduan.. jasa korang amat-amat eden hargai..Alhamdulillah.. masih bertahan di bumi Qatar lagi.

thekatyusha
Active Member
Active Member

Number of posts : 49
Registration date : 2011-01-13

View user profile

Back to top Go down

Re: Insyallah newbie will be on board.

Post by zairulamri on 2012-01-27, 09:05

as salam bro thekatyusha, terima kasih bebanyak atas pandangan bro tu. mungkin ada lagi otai2 lain yg ingin berkongsi maklumat?

so far saya pun dah banyak jugak buat study dgn survey kat web2 dan bertanyakan soalan2 kat sorang kawan saya yg dulunya kerja kat qatargas, but now dah dah kerja ngan mubadala kat abu dhabi. dia sendiri nasihatkan saya utk dapatkan more pandangan dr sahabat2 kat sini. lagi banyak pandangan dan nasihat, lagi senang saya buat assessment kan? insyallah.

mungkin ada otai2 kat sini tau serba sedikit mengenai aspetar?

terima kasih.

zairulamri
Active Member
Active Member

Number of posts : 88
Location : Al Fadang Fasir..
Registration date : 2012-01-26

View user profile

Back to top Go down

Re: Insyallah newbie will be on board.

Post by rizi the doll on 2012-01-29, 07:18

overall pakej mmg dah cantik tuu...

cuma kontrak setahun tuu yg down.

Rizi cuma kesian kat anak2 jer...

1st imagine anak2 nak sekolah, transition from BM to BI, sure akan ambik some time utk anak2 adapt to a new school "CULTURE". Unless anak2 kecik lagi, tuu lain citer la.

2nd,sewa rumah, area Doha, utk apartment 3 bilik... busuk2 pun 8k.

1st month sampai....
Rumah + Teksi or drebar haram + sekolah anak2
2nd month...
Lesen kereta + familiarisation to jalan2 kat Doha..
3rd month...
dah stabil sikit... sebab dah familiar around doha.

Tapi still Rizi tak puas hati sal 1 year contract (walaupun it says renewable).
Terlalu singkat setahun tuu... unless Bob dtg sorang, then ok.

kena buat calculation as how much u can save kalau datang sorang, against family.




rizi the doll
Active Member
Active Member

Number of posts : 347
Age : 37
Registration date : 2008-11-18

View user profile

Back to top Go down

Re: Insyallah newbie will be on board.

Post by zairulamri on 2012-01-29, 07:35

as salam rizi.

ada sorang sahabat saya pun x brp happy ngan kontrak kerja setahun ni, bit he said ada pro and cons jugak. at least boleh naik gaji every year (on the bright side) but its can be different thing jugak kalau jd sebalik nya. that's why saya akan berbincang dgn aspetar dgn lebih detail about contract saya ni.

insyallah tentang package saya ni, saya akan dibincangkan tekankan dlm perbincangan 1 whole day ngan hr nnt. saya tak nak la, nnt sy dan keluarga terseksa hidup kat negara org ni.

pasal sekolah ngan rumah, mmg agak memeningkan. dah berbagai web site saya tgk utk check fees rate and housing rent rate. pening gak. x tau nak set mcm mana. skrg ni lps bincang ngan wife, kitaorg prefer kawasan rumah yg dekat ngan sekolah anak nnt.

sekarang ni saya masih menunggu visa lawatan dr aspetar. insyallah will be there very soon. berharap dpt jumpa sahabat2 malaysia kat sana. insyallah.

zairulamri
Active Member
Active Member

Number of posts : 88
Location : Al Fadang Fasir..
Registration date : 2012-01-26

View user profile

Back to top Go down

Re: Insyallah newbie will be on board.

Post by mancoi on 2012-01-30, 13:43

Salam Bob,

Saya pun br 4 bulan kt sini dan alhamdulillah bole dikatakan dh settled down ngan family. Saya advise memula dtg jgn bwk family dulu...dtg bujang, boleh sewa bilik ngan Msian yg bujang kt sini sementara. At least bole save sket kt situ.

Then, tgk keje camner....ok ke tak? Klau ok, baru start cari skolah anak sbb part skolah ni mmg mencabar kt sini. Shortlist 2-3 skolah, bila dh confirm dpt tempat, baru bole decide carik umah dkt2 situ. Klau umah jauh dr skolah, kesian gak lama budak2 dlm bas....and memula klau pakai driver agak mahal jugak. Umah tu depends nak apartment ke compound villa. Kt Al sadd aprment 2 BR FF bole dpt dlm 7.5k.

Sambil2 tu bole la try convert lesen kete n carik dream car yg kt Msia mmg rege tak masuk akal. Jgn lupe buat international license sebelum dtg sini n bwk skali lesen ori Msia. At least memule tu bole la menyewa kete...senang sket nak survey umah, skolah etc sbb taxi kt sini susah nk dpt....lgpun bawak mcm org giler.

Sekadar berkongsi.....

mancoi
Newbies
Newbies

Number of posts : 13
Registration date : 2011-05-31

View user profile

Back to top Go down

Re: Insyallah newbie will be on board.

Post by zairulamri on 2012-01-30, 16:03

as salam mancoi, terima kasih atas advise yg diberi. so sekarang bro dah bawak family semua dah la? so far mmg ramai yg nasihatkan saya pi sana bujang dulu. mmg kalau dipikirkan byk eloknya kalau pi bujang dulu. tapi ada tak antara otai2 kat sini, yg berhijrah terus bawak family? maybe saya nak dengar dr perseptif bwk family sekali lak.

pasal sekolah anak2 ngan tempat tinggal mmg saya ada terfikir utk cari yg dekat2 antara duanya. x kisah kalau tempat tu jauh sikit dr tempat kerja, janji anak2 tak susah nak kesekolah. and terpikir jugak, ingat nak bagi wife apply lesen kereta kat sana, so dia boleh tolong hantar and ambik anak2 from sekolah, boleh save kat tambang bas sekolah.

convert lesen kereta malaysia to qatar nyer lesen, mudah ker? boleh tolong advise pasal ni tak?

sekarang ni saya masih menunggu respond dr Aspetar pasal visa lawatan saya. harap2 akan dpt jawapan diaorg dlm masa terdekat ni.
apa2 nnt saya update kat sini.

terima kasih.

zairulamri
Active Member
Active Member

Number of posts : 88
Location : Al Fadang Fasir..
Registration date : 2012-01-26

View user profile

Back to top Go down

Re: Insyallah newbie will be on board.

Post by mancoi on 2012-01-31, 06:47

Family saya sume dh sampai dlm 2 bulan lps. Lepas dpt skolah n umah baru diorang dtg. Bukannye ape...klau diorang dtg dgn sume tak ready kt sini agak susah...mcm alien plak rasenye. Tapi ramai gak yg dtg skali ngan family...biasenye diorang stay kt company's transit house (furnished) buat sementara. Try check ngan Aspetar kot2 diorang ade provide.

Psl lesen tu try search thread dlm forum ni....ade panjang lebar cerita...

mancoi
Newbies
Newbies

Number of posts : 13
Registration date : 2011-05-31

View user profile

Back to top Go down

Re: Insyallah newbie will be on board.

Post by asyraf on 2012-01-31, 06:49

zairulamri wrote:as salam mancoi, terima kasih atas advise yg diberi. so sekarang bro dah bawak family semua dah la? so far mmg ramai yg nasihatkan saya pi sana bujang dulu. mmg kalau dipikirkan byk eloknya kalau pi bujang dulu. tapi ada tak antara otai2 kat sini, yg berhijrah terus bawak family? maybe saya nak dengar dr perseptif bwk family sekali lak.

pasal sekolah anak2 ngan tempat tinggal mmg saya ada terfikir utk cari yg dekat2 antara duanya. x kisah kalau tempat tu jauh sikit dr tempat kerja, janji anak2 tak susah nak kesekolah. and terpikir jugak, ingat nak bagi wife apply lesen kereta kat sana, so dia boleh tolong hantar and ambik anak2 from sekolah, boleh save kat tambang bas sekolah.

convert lesen kereta malaysia to qatar nyer lesen, mudah ker? boleh tolong advise pasal ni tak?

sekarang ni saya masih menunggu respond dr Aspetar pasal visa lawatan saya. harap2 akan dpt jawapan diaorg dlm masa terdekat ni.
apa2 nnt saya update kat sini.

terima kasih.

ahlan wasahlan...and selamat maju jaya..semoga dapat membuat pilihan yang terbaik...
pakcik dah tak tau nak komen apo laie ni.....

dah sampai nanti halo halo lahhhh

kita ada Malaysian Assoc of Qatar and Embassy Malaysia yang sangat helpful...

asyraf
Active Member
Active Member

Number of posts : 44
Registration date : 2008-06-11

View user profile

Back to top Go down

Re: Insyallah newbie will be on board.

Post by zairulamri on 2012-01-31, 07:03

asyraf wrote:
zairulamri wrote:as salam mancoi, terima kasih atas advise yg diberi. so sekarang bro dah bawak family semua dah la? so far mmg ramai yg nasihatkan saya pi sana bujang dulu. mmg kalau dipikirkan byk eloknya kalau pi bujang dulu. tapi ada tak antara otai2 kat sini, yg berhijrah terus bawak family? maybe saya nak dengar dr perseptif bwk family sekali lak.

pasal sekolah anak2 ngan tempat tinggal mmg saya ada terfikir utk cari yg dekat2 antara duanya. x kisah kalau tempat tu jauh sikit dr tempat kerja, janji anak2 tak susah nak kesekolah. and terpikir jugak, ingat nak bagi wife apply lesen kereta kat sana, so dia boleh tolong hantar and ambik anak2 from sekolah, boleh save kat tambang bas sekolah.

convert lesen kereta malaysia to qatar nyer lesen, mudah ker? boleh tolong advise pasal ni tak?

sekarang ni saya masih menunggu respond dr Aspetar pasal visa lawatan saya. harap2 akan dpt jawapan diaorg dlm masa terdekat ni.
apa2 nnt saya update kat sini.

terima kasih.

ahlan wasahlan...and selamat maju jaya..semoga dapat membuat pilihan yang terbaik...
pakcik dah tak tau nak komen apo laie ni.....

dah sampai nanti halo halo lahhhh

kita ada Malaysian Assoc of Qatar and Embassy Malaysia yang sangat helpful...

JAZAKUMULLAHU KHAIRAN KASIRA untuk semua yg sudi memberi pendapat kat sini. saya masih menghargai pendapat & nasihat otai2 untuk orang baru macam saya ni. Insyallah keputusan kami sekeluarga mmg akan berhijrah kesana. Cuma menunggu green light dr Aspetar jer.

Buat masa sekarang, "pandangan" saya masih limited memandangkan saya di Malaysia and semuanya berada di Doha. So hanya sahabat2 la yg menjadi "mata" saya, dan dapat la saya bayangkan keadaan disana melalui channel forum ni.

semalam saya habiskan banyak masa saya tgk youtube pasal qatar untuk ambik feel hoq doha / qatar is. so far mmg teruja. Very Happy

saya dah org rumah sekarang ni kira2 tgh buat risk and opportunity assessment la. so amat memerlukan pandangan positif and negatif dari sahabat2 semua. Alhamdulillah 2 hari lps en fadzil dari Al Jazeera Doha pun ada call, ceritakan ttg sekolah anak2 kat sana. Mmg sahabat2 kat sana amat prihatin dan suka menolong. X sabar lak nak jumpa sahabat2 semua. Insyallah.

Doakan yg terbaik untuk saya sekeluarga yer. jazakallah..

zairulamri
Active Member
Active Member

Number of posts : 88
Location : Al Fadang Fasir..
Registration date : 2012-01-26

View user profile

Back to top Go down

Re: Insyallah newbie will be on board.

Post by numbskull on 2012-01-31, 21:21

Just adding my 2 cents:

Gaji + Housing + Car Allowance = 25k tu memang nampak agak besar tapi barang diingat..rumah dgn kereta je dah makan 12k...villa at least 10k + kereta 12k..so tinggal dalam 13k je which is equivalent to about 13 x 0.85 = dalam RM11k...belanja kat qatar agak tinggi especially kalau dah ada anak 3..grocery je easily dalam 2k sebulan and mostly things kat sini 3x ganda compared to Malaysia..
Sekolah pulak kalau international dalam 35k ke atas so kena top up jugak tu dala seribu dua sebulan..

Bukan nak discourage tapi realitinya setelah qatari naik gaji 60% inflasi telah melambung dan barang dah semakin mahal so kalau boleh
try nego lagi dgn diorang...Not sure berapa income you kat Malaysia tapi kalau tambah less than 2X ganda rasanya kurang berbaloi...

Anyway keputusan di tangan you so elok lah sembahyang ishtikarah ke apa ke sebelum decide datang sini..

Wassalam.

numbskull
Active Member
Active Member

Number of posts : 29
Registration date : 2008-08-27

View user profile

Back to top Go down

Re: Insyallah newbie will be on board.

Post by zairulamri on 2012-02-01, 06:07

as salam bro numbskull, thanks for the advise. its make sense with all the things you said. agak menakutkan jugak ni. target saya ngan wife, kalau dapat save RM5000 net a month its good enough.

salary saya mmg akan dinego lagi nnt. insyallah saya akan cuba utk demand lebih sikit dari apa yg dioffer, hopefully berjaya.

pasal rumah, target sewa dlm 7k - 8k jer permonth, so boleh save kat allowance dalam 5k. kereta cr takat limit loan yg company offer jer (interest free), so hopefully x membebankan on monthly payment.

sekolah anak2 ni, subjective sikit. insyallah saya akan cuba cr sekolah anak2 yg dalam range allowance yg diberikan, so far tgk fee structure Doha Academy ngan The Cambridge School agak ok.

Mmg banyak lagi yg saya kena tgk, insyallah saya akan buat financial analyst sikit2 kat sini. target by end of analyst, i can have net save at least RM5000 permonth. Insyallah.

Its a good advise bro, thank you so much. at least i can look and concentrate something at other side (bad side).

zairulamri
Active Member
Active Member

Number of posts : 88
Location : Al Fadang Fasir..
Registration date : 2012-01-26

View user profile

Back to top Go down

Re: Insyallah newbie will be on board.

Post by padd on 2012-02-04, 10:23

numbskull wrote:Just adding my 2 cents:

Gaji + Housing + Car Allowance = 25k tu memang nampak agak besar tapi barang diingat..rumah dgn kereta je dah makan 12k...villa at least 10k + kereta 12k..so tinggal dalam 13k je which is equivalent to about 13 x 0.85 = dalam RM11k...belanja kat qatar agak tinggi especially kalau dah ada anak 3..grocery je easily dalam 2k sebulan and mostly things kat sini 3x ganda compared to Malaysia..
Sekolah pulak kalau international dalam 35k ke atas so kena top up jugak tu dala seribu dua sebulan..

Bukan nak discourage tapi realitinya setelah qatari naik gaji 60% inflasi telah melambung dan barang dah semakin mahal so kalau boleh
try nego lagi dgn diorang...Not sure berapa income you kat Malaysia tapi kalau tambah less than 2X ganda rasanya kurang berbaloi...

Anyway keputusan di tangan you so elok lah sembahyang ishtikarah ke apa ke sebelum decide datang sini..

Wassalam.

saya nak tambah sikit lagi...kalau anak naik bas ke sekolah , kena bayar dalam lingkungan QR 1700 untuk satu penggal.

padd
Active Member
Active Member

Number of posts : 40
Registration date : 2010-07-22

View user profile

Back to top Go down

Re: Insyallah newbie will be on board.

Post by zairulamri on 2012-02-04, 10:52

numbskull wrote:
saya nak tambah sikit lagi...kalau anak naik bas ke sekolah , kena bayar dalam lingkungan QR 1700 untuk satu penggal.

tu la, ada saya perhati kat web2 international school tu. mahai giler yuran bas sekolah. ingat nak suruh wife jer la yg ambik anak2 balik from school. apa2 pun benda ni kena plan baik2. mana lagi save, htr naik bas sekolah or beli kereta small size for wife yg murah2 (kira 2nd car la) untuk just guna utk hantar dan ambik anak dr sekolah. scratch

zairulamri
Active Member
Active Member

Number of posts : 88
Location : Al Fadang Fasir..
Registration date : 2012-01-26

View user profile

Back to top Go down

Re: Insyallah newbie will be on board.

Post by Palee on 2012-02-05, 19:00

zairulamri wrote:
numbskull wrote:
saya nak tambah sikit lagi...kalau anak naik bas ke sekolah , kena bayar dalam lingkungan QR 1700 untuk satu penggal.

tu la, ada saya perhati kat web2 international school tu. mahai giler yuran bas sekolah. ingat nak suruh wife jer la yg ambik anak2 balik from school. apa2 pun benda ni kena plan baik2. mana lagi save, htr naik bas sekolah or beli kereta small size for wife yg murah2 (kira 2nd car la) untuk just guna utk hantar dan ambik anak dr sekolah. scratch

company mmg takde provide transport allowance utk anak2 ke skool ye?

Palee
Active Member
Active Member

Number of posts : 56
Registration date : 2011-06-21

View user profile

Back to top Go down

Re: Insyallah newbie will be on board.

Post by zairulamri on 2012-02-05, 19:04

Palee wrote:
zairulamri wrote:
numbskull wrote:
saya nak tambah sikit lagi...kalau anak naik bas ke sekolah , kena bayar dalam lingkungan QR 1700 untuk satu penggal.

tu la, ada saya perhati kat web2 international school tu. mahai giler yuran bas sekolah. ingat nak suruh wife jer la yg ambik anak2 balik from school. apa2 pun benda ni kena plan baik2. mana lagi save, htr naik bas sekolah or beli kereta small size for wife yg murah2 (kira 2nd car la) untuk just guna utk hantar dan ambik anak dr sekolah. scratch

company mmg takde provide transport allowance utk anak2 ke skool ye?

tak sure, Insyallah minggu depan akan kesana, baru tadi dapat email dari diaorg untuk booking flight ticket. Maybe saya akan discuss dengan lebih detail my salary package. So far Alhamdulillah, permintaan saya utk increase sikit basic salary offer, dapat. So selebihnya akan dibincang dengan lebih detail masa saya kat sana nnt. Insyallah.

zairulamri
Active Member
Active Member

Number of posts : 88
Location : Al Fadang Fasir..
Registration date : 2012-01-26

View user profile

Back to top Go down

Re: Insyallah newbie will be on board.

Post by NiK_TAF56 on 2012-02-07, 09:46

zairulamri wrote:tak sure, Insyallah minggu depan akan kesana, baru tadi dapat email dari diaorg untuk booking flight ticket. Maybe saya akan discuss dengan lebih detail my salary package. So far Alhamdulillah, permintaan saya utk increase sikit basic salary offer, dapat. So selebihnya akan dibincang dengan lebih detail masa saya kat sana nnt. Insyallah.

Salam..
dah sampai Doha ke belom? amacam nego? memberangsangkan tak?

NiK_TAF56
Active Member
Active Member

Number of posts : 82
Registration date : 2010-06-21

View user profile

Back to top Go down

Re: Insyallah newbie will be on board.

Post by zairulamri on 2012-02-07, 17:24

NiK_TAF56 wrote:
zairulamri wrote:tak sure, Insyallah minggu depan akan kesana, baru tadi dapat email dari diaorg untuk booking flight ticket. Maybe saya akan discuss dengan lebih detail my salary package. So far Alhamdulillah, permintaan saya utk increase sikit basic salary offer, dapat. So selebihnya akan dibincang dengan lebih detail masa saya kat sana nnt. Insyallah.

Salam..
dah sampai Doha ke belom? amacam nego? memberangsangkan tak?

as salam bro NiK_TAF56, belum sampai doha lagi, Insyallah minggu depan. Tgh tunggu e-ticket dr Aspetar. Insyallan akan ada di doha untuk 4 hari. Harap2 negotiation akan berjalan lancar, insyallah.

zairulamri
Active Member
Active Member

Number of posts : 88
Location : Al Fadang Fasir..
Registration date : 2012-01-26

View user profile

Back to top Go down

Re: Insyallah newbie will be on board.

Post by rizi the doll on 2012-02-08, 06:31

zairulamri wrote:
NiK_TAF56 wrote:
zairulamri wrote:tak sure, Insyallah minggu depan akan kesana, baru tadi dapat email dari diaorg untuk booking flight ticket. Maybe saya akan discuss dengan lebih detail my salary package. So far Alhamdulillah, permintaan saya utk increase sikit basic salary offer, dapat. So selebihnya akan dibincang dengan lebih detail masa saya kat sana nnt. Insyallah.

Salam..
dah sampai Doha ke belom? amacam nego? memberangsangkan tak?

as salam bro NiK_TAF56, belum sampai doha lagi, Insyallah minggu depan. Tgh tunggu e-ticket dr Aspetar. Insyallan akan ada di doha untuk 4 hari. Harap2 negotiation akan berjalan lancar, insyallah.

sampai nnt kasi tau... leh kita reramai pekena kopi...

rizi the doll
Active Member
Active Member

Number of posts : 347
Age : 37
Registration date : 2008-11-18

View user profile

Back to top Go down

Re: Insyallah newbie will be on board.

Post by zairulamri on 2012-02-08, 06:36

rizi the doll wrote:
zairulamri wrote:
NiK_TAF56 wrote:
zairulamri wrote:tak sure, Insyallah minggu depan akan kesana, baru tadi dapat email dari diaorg untuk booking flight ticket. Maybe saya akan discuss dengan lebih detail my salary package. So far Alhamdulillah, permintaan saya utk increase sikit basic salary offer, dapat. So selebihnya akan dibincang dengan lebih detail masa saya kat sana nnt. Insyallah.

Salam..
dah sampai Doha ke belom? amacam nego? memberangsangkan tak?

as salam bro NiK_TAF56, belum sampai doha lagi, Insyallah minggu depan. Tgh tunggu e-ticket dr Aspetar. Insyallan akan ada di doha untuk 4 hari. Harap2 negotiation akan berjalan lancar, insyallah.

sampai nnt kasi tau... leh kita reramai pekena kopi...

Insyallah, saya akan curi masa untuk update kat sini bila dah kat sana, and tau saya stay hotel mana. Very Happy

zairulamri
Active Member
Active Member

Number of posts : 88
Location : Al Fadang Fasir..
Registration date : 2012-01-26

View user profile

Back to top Go down

Re: Insyallah newbie will be on board.

Post by zairulamri on 2012-02-08, 14:41

As salam sahabat2 di Qatar,

Baru tadi saya dapat confirmation flight from Aspetar untuk saya kesana. Insyallah 14/2 (Selasa) saya akan berangkat dr KLIA pkl 10.10pg and insyallah sampai sana pkl 12.55pm (Qatar time). Saya akan stay kat Doha sampai hr Sabtu (18/2). Flight balik ke Malaysia pkl 1.05am (Qatar time).

Looking foward utk ngeteh ngan sahabat2 disana, Insyallah. Hotel mana? saya x tau lagi, maybe pihak Aspetar akan inform saya kemudian.

Salam.

zairulamri
Active Member
Active Member

Number of posts : 88
Location : Al Fadang Fasir..
Registration date : 2012-01-26

View user profile

Back to top Go down

Re: Insyallah newbie will be on board.

Post by zairulamri on 2012-02-14, 16:27

Alhamdulillah, dah sampai kat bumi qatar ni, sampai pkl 1pm tadi. La ni ada kat The Torch, Doha. Stay sini sampai 16/2. Insyallah esok ngan lusa akan ke Aspetar. Doakan yg terbaik utk saya yer.

Malam ni, rest dulu, kepala ada sikit pening. Esok plan mau jalan2 ngan member (Rahim, Qatar Petroleum). Ada sapa2 kenal dia, boleh ler ngeteh ramai2. Very Happy

zairulamri
Active Member
Active Member

Number of posts : 88
Location : Al Fadang Fasir..
Registration date : 2012-01-26

View user profile

Back to top Go down

Re: Insyallah newbie will be on board.

Post by NiK_TAF56 on 2012-02-15, 07:20

zairulamri wrote:Alhamdulillah, dah sampai kat bumi qatar ni, sampai pkl 1pm tadi. La ni ada kat The Torch, Doha. Stay sini sampai 16/2. Insyallah esok ngan lusa akan ke Aspetar. Doakan yg terbaik utk saya yer.

Malam ni, rest dulu, kepala ada sikit pening. Esok plan mau jalan2 ngan member (Rahim, Qatar Petroleum). Ada sapa2 kenal dia, boleh ler ngeteh ramai2. Very Happy

Salam..
Alhamdulillah dah sampai Doha.. amacam? OK tak Doha?
Hallamak, sampai2 terus lepak hotel the torch tuh.. bijak bijak...
Jalan2 ngn Rahim QP? Rahim mana nih? Hj Abdul Rahim Bin Husin?

NiK_TAF56
Active Member
Active Member

Number of posts : 82
Registration date : 2010-06-21

View user profile

Back to top Go down

Re: Insyallah newbie will be on board.

Post by zairulamri on 2012-02-15, 16:22

NiK_TAF56 wrote:
zairulamri wrote:Alhamdulillah, dah sampai kat bumi qatar ni, sampai pkl 1pm tadi. La ni ada kat The Torch, Doha. Stay sini sampai 16/2. Insyallah esok ngan lusa akan ke Aspetar. Doakan yg terbaik utk saya yer.

Malam ni, rest dulu, kepala ada sikit pening. Esok plan mau jalan2 ngan member (Rahim, Qatar Petroleum). Ada sapa2 kenal dia, boleh ler ngeteh ramai2. Very Happy

Salam..
Alhamdulillah dah sampai Doha.. amacam? OK tak Doha?
Hallamak, sampai2 terus lepak hotel the torch tuh.. bijak bijak...
Jalan2 ngn Rahim QP? Rahim mana nih? Hj Abdul Rahim Bin Husin?

as salam bro, bukan saya yg pilih hotel ni, aspetar yg booked. Very Happy
amacam doha? hmmm.. setakat yg sempat tgk (especially masa cuti national sport day) best jugak la.. hehehe.
interview tadi ngan finance dept, saya dah dapat la kerja ni. esok la bincang ngan hr pasal total package yg diaorg offer. so basically, saya dah dapat offer from hiring department (finance), siap finance director kalau boleh nak saya start immediately.. hehehe.. KPI pun dah siap dah.. affraid

so sekarang ni, terpulang pada hr lak la.

stay kat the torch ni, sampai esok jer, insyallah jumaat saya stay kat al sadd (rumah member - rahim QP) tak sure lak rahim bin apa? nanti saya tanya dia.

insyallah malam ni, pkl 8 dia dtg ambik saya, bawak jalan2 keluar dinner. mana dia nak bawak pun x tau la.. hehehe.

zairulamri
Active Member
Active Member

Number of posts : 88
Location : Al Fadang Fasir..
Registration date : 2012-01-26

View user profile

Back to top Go down

Re: Insyallah newbie will be on board.

Post by NiK_TAF56 on 2012-02-16, 07:16

zairulamri wrote:
as salam bro, bukan saya yg pilih hotel ni, aspetar yg booked. Very Happy
amacam doha? hmmm.. setakat yg sempat tgk (especially masa cuti national sport day) best jugak la.. hehehe.
interview tadi ngan finance dept, saya dah dapat la kerja ni. esok la bincang ngan hr pasal total package yg diaorg offer. so basically, saya dah dapat offer from hiring department (finance), siap finance director kalau boleh nak saya start immediately.. hehehe.. KPI pun dah siap dah.. affraid

so sekarang ni, terpulang pada hr lak la.

stay kat the torch ni, sampai esok jer, insyallah jumaat saya stay kat al sadd (rumah member - rahim QP) tak sure lak rahim bin apa? nanti saya tanya dia.

insyallah malam ni, pkl 8 dia dtg ambik saya, bawak jalan2 keluar dinner. mana dia nak bawak pun x tau la.. hehehe.

OK laa tuh... at least dah nampak dah camna Doha nih... kalo rasa ada keserasian.. jalankan aje.... insyaAllah OK.. Tuhan dah tentukan yang terbaik untuk kita.. dah tunjukkan tanda2.. terpulang pada kita nampak ke tidak...
InsyaAllah semua Ok bro..

NiK_TAF56
Active Member
Active Member

Number of posts : 82
Registration date : 2010-06-21

View user profile

Back to top Go down

Re: Insyallah newbie will be on board.

Post by Sponsored content Today at 15:44


Sponsored content


Back to top Go down

Page 1 of 3 1, 2, 3  Next

View previous topic View next topic Back to top

- Similar topics

 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum