Baru sebulan ditamatkan contract.....sebagai pengajaran

View previous topic View next topic Go down

Baru sebulan ditamatkan contract.....sebagai pengajaran

Post by cmee on 2012-01-13, 14:24

Salam semua warga MAQ...saya amat simpati terhadap kawan saya yg baru sebulan bekerja kat Qatar nie tiba2 dapat surat berhenti tanpa ada sebarang alasan dari majikan kat Doha nie.Dia bayar gaji ...sediakan tiket ke Malaysia,..lepas tue suruh keluar cepat2...zalim betul lah nie......nasib tak bawak family...kalau tidak naya...jadi kawan saya nie malam nie balik.......

Minta maaf mmg saya tak pandai nak mengarang.....cerita lanjut nanti ya....

cmee
Newbies
Newbies

Number of posts : 6
Registration date : 2011-09-19

View user profile

Back to top Go down

Re: Baru sebulan ditamatkan contract.....sebagai pengajaran

Post by numbskull on 2012-01-13, 23:13

Cuba cerita sikit bro company apa...At least Malaysian lain akan cautious...Tapi kat sini kalau co suruh balik without any reason tu selalunya tak lepas
CID clearance and CID pun tak pernah bagitau sebab apa tak approve...Itulah antara hakikat suka duka kerja kat negeri Arab ni...anytime anything can happen so always be prepared lah..financially and mentally...

numbskull
Active Member
Active Member

Number of posts : 29
Registration date : 2008-08-27

View user profile

Back to top Go down

Re: Baru sebulan ditamatkan contract.....sebagai pengajaran

Post by thekatyusha on 2012-01-14, 12:23

Fuh! Cerita paling mengerikan yg pernah didengar.. Sebelum ni, hanya sekadar berdasarkan mulut atas mulut.. Bro.. Nanti cerita bro.. AGak-agak mana yg boleh dikongsi, kongsilah.. Ngeri gak dengar nie...... Sad

thekatyusha
Active Member
Active Member

Number of posts : 49
Registration date : 2011-01-13

View user profile

Back to top Go down

Re: Baru sebulan ditamatkan contract.....sebagai pengajaran

Post by noble-man on 2012-01-15, 07:44

cmee wrote:Salam semua warga MAQ...saya amat simpati terhadap kawan saya yg baru sebulan bekerja kat Qatar nie tiba2 dapat surat berhenti tanpa ada sebarang alasan dari majikan kat Doha nie.Dia bayar gaji ...sediakan tiket ke Malaysia,..lepas tue suruh keluar cepat2...zalim betul lah nie......nasib tak bawak family...kalau tidak naya...jadi kawan saya nie malam nie balik.......

Minta maaf mmg saya tak pandai nak mengarang.....cerita lanjut nanti ya....

ZALIM ! Apa nama syarikat tu ?

noble-man
Active Member
Active Member

Number of posts : 209
Registration date : 2008-04-21

View user profile

Back to top Go down

Re: Baru sebulan ditamatkan contract.....sebagai pengajaran

Post by netsec on 2012-01-16, 03:58

cmee wrote:Salam semua warga MAQ...saya amat simpati terhadap kawan saya yg baru sebulan bekerja kat Qatar nie tiba2 dapat surat berhenti tanpa ada sebarang alasan dari majikan kat Doha nie.Dia bayar gaji ...sediakan tiket ke Malaysia,..lepas tue suruh keluar cepat2...zalim betul lah nie......nasib tak bawak family...kalau tidak naya...jadi kawan saya nie malam nie balik.......

Minta maaf mmg saya tak pandai nak mengarang.....cerita lanjut nanti ya....

Salam bro,

Permanent post ke kontrak?
Apa sebabnya?
Nama kompeni?
Jawatan?

netsec
Newbies
Newbies

Number of posts : 2
Registration date : 2011-08-21

View user profile

Back to top Go down

Re: Baru sebulan ditamatkan contract.....sebagai pengajaran

Post by Akaksu on 2012-01-16, 07:51

cerita kasi detail lah...seram pulak dengor

Akaksu
Active Member
Active Member

Number of posts : 45
Registration date : 2009-02-11

View user profile

Back to top Go down

Re: Baru sebulan ditamatkan contract.....sebagai pengajaran

Post by Chian on 2012-01-23, 07:13

Cmee,

Bila berpeluang ....... pohon share dengan lebih lanjut. Kalau risau ada masalah, gunalah 'code' atau bahasa kiasan tertentu. Yang penting mesej sampai dan kita pula boleh berkongsi dengan mereka2 yaang lain di masa yang akan datang.

Baru2 ini ada yang dapat offer dari sykt 'JKR ' di sini. Namun, bila mereka kongsi pekej yang ditawarkan, secara amnya pekej yang ditawarkan agak 'menghimpi't. Jadi kita semua beri feedback masing2. Rasanya, ia banyak membantu rakan2 yang terima tawaran tersebut untuk membuat keputusan/pilihan dengan lebih baik.

Salam.

Chian
Active Member
Active Member

Number of posts : 551
Registration date : 2009-04-05

View user profile

Back to top Go down

Re: Baru sebulan ditamatkan contract.....sebagai pengajaran

Post by kutu_beramboi on 2012-01-25, 14:51

fuh, seriau nya dgr kejadian mcm ni ... aah la cmee, lanjutkan la cerita ni ...

kutu_beramboi
Active Member
Active Member

Number of posts : 597
Location : Qatar
Registration date : 2008-09-10

View user profile

Back to top Go down

Re: Baru sebulan ditamatkan contract.....sebagai pengajaran

Post by otaiyakuza on 2012-02-12, 19:50

bro penah kena skali tapi tak la sampai ke qatar lagi...senang cakap company tu GULF DRILLING (GDI),,kes nya mcmnie depa bagi surat offer apa semua dah...lepas tu suwuh bi wisma putra endose mende nie mende tu...lps tu buat medical checkup apa semua..ingat kat ribu gak abis ulang pi kl tu...bro dok kat penang...dah siap hantar apa semua..dalam 2-3 hari camtu depa tarikh balik kontrak tanpa sebarang alasan...haram toi la..dah tu nak claim balik semua haram depa tak bayar...minta kat egen kat thailand (NES/ROBISSON) tu pn tak ada respon apa2 pn...tu sbb kat thread satu lg yang bro tanya pasai company RAS GAS tu ok kew tak..pasai bro bawu dapat RAS GAS pula...rasa mcm forbia pn ada ngan company pak arab nie...nak kita depa pulun gila2 tak mau tendang camtu ja....siap time tu dah hantar surat henti keja apa semua dah...main2 btoi pak arab nie...

otaiyakuza
Active Member
Active Member

Number of posts : 21
Age : 40
Location : penang,malaysia
Registration date : 2011-09-21

View user profile

Back to top Go down

Re: Baru sebulan ditamatkan contract.....sebagai pengajaran

Post by Chian on 2012-02-13, 05:47

Evil or Very Mad

Chian
Active Member
Active Member

Number of posts : 551
Registration date : 2009-04-05

View user profile

Back to top Go down

Re: Baru sebulan ditamatkan contract.....sebagai pengajaran

Post by mba2009 on 2012-03-17, 07:47

cmee wrote:Salam semua warga MAQ...saya amat simpati terhadap kawan saya yg baru sebulan bekerja kat Qatar nie tiba2 dapat surat berhenti tanpa ada sebarang alasan dari majikan kat Doha nie.Dia bayar gaji ...sediakan tiket ke Malaysia,..lepas tue suruh keluar cepat2...zalim betul lah nie......nasib tak bawak family...kalau tidak naya...jadi kawan saya nie malam nie balik.......

Minta maaf mmg saya tak pandai nak mengarang.....cerita lanjut nanti ya....

Salam Geng;

Standard la tu geng... jadi rules :-
1) Apply kije dengan company yang berwibawa...MNC lagi bagus.
2) Elakkan company kecik kecik... selalu kalau local dan kecik kadang kadang gaji masuk lewat dua tiga bulan.... so masak pasir la bro...
3) Jadi kije la dengan QP...Ras Gas ke...etc etc

Regards

mba2009
Active Member
Active Member

Number of posts : 219
Age : 50
Registration date : 2009-07-28

View user profile

Back to top Go down

Re: Baru sebulan ditamatkan contract.....sebagai pengajaran

Post by Sponsored content Today at 00:19


Sponsored content


Back to top Go down

View previous topic View next topic Back to top

- Similar topics

 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum