Anak-anak tidak beradab

View previous topic View next topic Go down

Anak-anak tidak beradab

Post by rizi the doll on 2011-12-21, 09:38

Selama 3 tahun Rizi kat negeri nie, 3-4 kes Rizi perhati dimana anak2 orang kita hilang adab ketimuran.

Disekolah anak2 akan bercampur gaul dengan orang2 yg cara pengajarannya mengenai tertib dan adab amat berbeza.

Pernah berlaku, dimana anak nie panggil parents dia by name and bukan panggilan ibu atau ayah, dan maki2 depan orang ramai. (anak org kita).

Worst experience Rizi pernah kena, masa Rizi dapat jemputan makan di rumah sahabat. Kami lepak kat luar utk smoking, and Rizi duduk atas selipar kat tepi tangga.

Lepas tuu few of the kids, nak main kat luar. Sorang budak nie (10/11yrs old) sepak my back, because Rizi duduk atas selipar dia. Best part was, the mother was near us and she said nothing.

Sedih sangat2 bila tengok anak2 kita jadi gini.


rizi the doll
Active Member
Active Member

Number of posts : 347
Age : 37
Registration date : 2008-11-18

View user profile

Back to top Go down

Re: Anak-anak tidak beradab

Post by noble-man on 2011-12-21, 10:25

rizi the doll wrote:Selama 3 tahun Rizi kat negeri nie, 3-4 kes Rizi perhati dimana anak2 orang kita hilang adab ketimuran.

Disekolah anak2 akan bercampur gaul dengan orang2 yg cara pengajarannya mengenai tertib dan adab amat berbeza.

Pernah berlaku, dimana anak nie panggil parents dia by name and bukan panggilan ibu atau ayah, dan maki2 depan orang ramai. (anak org kita).

Worst experience Rizi pernah kena, masa Rizi dapat jemputan makan di rumah sahabat. Kami lepak kat luar utk smoking, and Rizi duduk atas selipar kat tepi tangga.

Lepas tuu few of the kids, nak main kat luar. Sorang budak nie (10/11yrs old) sepak my back, because Rizi duduk atas selipar dia. Best part was, the mother was near us and she said nothing.

Sedih sangat2 bila tengok anak2 kita jadi gini.


Setuju.

Pendidikan bermula dari rumah, dan bukan dari sekolah. Tentang budak yg tendang Rizi tu, that reflects the parents. Sepatutnya Rizi sound je budak tu depan mak dia.

noble-man
Active Member
Active Member

Number of posts : 209
Registration date : 2008-04-21

View user profile

Back to top Go down

Re: Anak-anak tidak beradab

Post by thekatyusha on 2011-12-21, 15:59

Saya ingatkan, di sini kita dapat mendalami Islam dgn lebih mendalam di sekolah-skolah antarabangsa. Tgh plan nak bawak anak-anak bulan Apriil..

thekatyusha
Active Member
Active Member

Number of posts : 49
Registration date : 2011-01-13

View user profile

Back to top Go down

Re: Anak-anak tidak beradab

Post by rizi the doll on 2011-12-22, 06:43

thekatyusha wrote:Saya ingatkan, di sini kita dapat mendalami Islam dgn lebih mendalam di sekolah-skolah antarabangsa. Tgh plan nak bawak anak-anak bulan Apriil..

Tak pernah dgr lak international school ada ngajar sal agama... sejarah islam maybe, but keagamaan... nope...

Any advice from parents yg ada anak kat sekolah antarabangsa...???

rizi the doll
Active Member
Active Member

Number of posts : 347
Age : 37
Registration date : 2008-11-18

View user profile

Back to top Go down

Re: Anak-anak tidak beradab

Post by rizi the doll on 2011-12-22, 07:34

Noble-Man... Rizi citer nie bukan nak sound orang ker aper ker...

Cuma nak remind kita as parents nie...

Kadang2 kita terlupa, yg anak2 kita bersekolah dengan org dari pelbagai bangsa dan negara yg mana budaya mereka amat berbeza.

Anak2 cepat terpengaruh dgn kawan2.


rizi the doll
Active Member
Active Member

Number of posts : 347
Age : 37
Registration date : 2008-11-18

View user profile

Back to top Go down

Re: Anak-anak tidak beradab

Post by tenggiri on 2011-12-22, 12:24

rizi the doll wrote:
thekatyusha wrote:Saya ingatkan, di sini kita dapat mendalami Islam dgn lebih mendalam di sekolah-skolah antarabangsa. Tgh plan nak bawak anak-anak bulan Apriil..

Tak pernah dgr lak international school ada ngajar sal agama... sejarah islam maybe, but keagamaan... nope...

Any advice from parents yg ada anak kat sekolah antarabangsa...???

Sikit pengalaman untuk dikonsi..Saya rasa anak saya lebih belajar (secara formal) pasal agama diMalaysia dari di sekolah kat sini..kat sini international school ajar agama hanya untuk arabic speaking students and yg tak arabic speaking tu kena amik subject alternative lain ie spanish etc..so kita kenala ajar sendiri anak2 kita tentang agama ni secara yg kita mampu..sambil hantar2 ke kelas2 yg available..

Lepas lebih 3 tahun kat sini, saya mula nampak system kat malaysia sebenarnya amat baik untuk anak2 (saya)...mungkin ada yg tak setuju, tapi melalui pengalaman saya dgn 3 org anak yg bersekolah antarabangsa kat sini saya rasa semua 3 sekolah yg anak saya telah masuk tu sama je (yg sekarang ni kira top 5)pun rasa mcm sama jugak..saya paling tak suka cikgu mat salleh yg jenis cakap senyum manjang ayat manis2 tentang prestasi anak saya..dapat 60% pun puji melambung..sekolah plak biasa takde test,tak tau nak gauge kat mana level anak kita.. semuanya ok kalau kat sekolah, kita kat rumah ni tertanya2 ok ke dak anak aku ni, mana buktinya? kat sekolah diorg kawan ngan anak omputeh and yg rasa diorg tu dah omputeh so anak2 saya ckp melayu pun dah x reti.... (tapi karangan bahasa english out jugak saya tgk, grammar semua kelaut)....adoila mcm2la yg bapak ni pk..gitula cerita saya yg dah berkira2 nak demob ni...

disclaimer "response ini ditulis sementara tunggu jam 2.30 waktu tgh bosan gila nak buat kerja, esok pulak weekand. Ini pengalaman saya dan x semestinya mewakili pengalaman kebanyakan orang kat qatar ni" Smile

tenggiri
Newbies
Newbies

Number of posts : 13
Registration date : 2009-10-23

View user profile

Back to top Go down

Re: Anak-anak tidak beradab

Post by kutu_beramboi on 2011-12-23, 15:13

:-( sedih la bila menengokkan keadaan camni .... :-(

kutu_beramboi
Active Member
Active Member

Number of posts : 597
Location : Qatar
Registration date : 2008-09-10

View user profile

Back to top Go down

Re: Anak-anak tidak beradab

Post by Akaksu on 2011-12-24, 15:15

rizi the doll wrote:Selama 3 tahun Rizi kat negeri nie, 3-4 kes Rizi perhati dimana anak2 orang kita hilang adab ketimuran.

Disekolah anak2 akan bercampur gaul dengan orang2 yg cara pengajarannya mengenai tertib dan adab amat berbeza.

Pernah berlaku, dimana anak nie panggil parents dia by name and bukan panggilan ibu atau ayah, dan maki2 depan orang ramai. (anak org kita).

Worst experience Rizi pernah kena, masa Rizi dapat jemputan makan di rumah sahabat. Kami lepak kat luar utk smoking, and Rizi duduk atas selipar kat tepi tangga.

Lepas tuu few of the kids, nak main kat luar. Sorang budak nie (10/11yrs old) sepak my back, because Rizi duduk atas selipar dia. Best part was, the mother was near us and she said nothing.

Sedih sangat2 bila tengok anak2 kita jadi gini.




Bab yang ini kita tak leh salah budak tu..KENAPA mak tu diamkan ajer bila anak berkelakuan BIADAP cam tu....

Akaksu
Active Member
Active Member

Number of posts : 45
Registration date : 2009-02-11

View user profile

Back to top Go down

Re: Anak-anak tidak beradab

Post by thekatyusha on 2011-12-24, 21:57

tenggiri wrote:
rizi the doll wrote:
thekatyusha wrote:Saya ingatkan, di sini kita dapat mendalami Islam dgn lebih mendalam di sekolah-skolah antarabangsa. Tgh plan nak bawak anak-anak bulan Apriil..

Tak pernah dgr lak international school ada ngajar sal agama... sejarah islam maybe, but keagamaan... nope...

Any advice from parents yg ada anak kat sekolah antarabangsa...???

Sikit pengalaman untuk dikonsi..Saya rasa anak saya lebih belajar (secara formal) pasal agama diMalaysia dari di sekolah kat sini..kat sini international school ajar agama hanya untuk arabic speaking students and yg tak arabic speaking tu kena amik subject alternative lain ie spanish etc..so kita kenala ajar sendiri anak2 kita tentang agama ni secara yg kita mampu..sambil hantar2 ke kelas2 yg available..

Lepas lebih 3 tahun kat sini, saya mula nampak system kat malaysia sebenarnya amat baik untuk anak2 (saya)...mungkin ada yg tak setuju, tapi melalui pengalaman saya dgn 3 org anak yg bersekolah antarabangsa kat sini saya rasa semua 3 sekolah yg anak saya telah masuk tu sama je (yg sekarang ni kira top 5)pun rasa mcm sama jugak..saya paling tak suka cikgu mat salleh yg jenis cakap senyum manjang ayat manis2 tentang prestasi anak saya..dapat 60% pun puji melambung..sekolah plak biasa takde test,tak tau nak gauge kat mana level anak kita.. semuanya ok kalau kat sekolah, kita kat rumah ni tertanya2 ok ke dak anak aku ni, mana buktinya? kat sekolah diorg kawan ngan anak omputeh and yg rasa diorg tu dah omputeh so anak2 saya ckp melayu pun dah x reti.... (tapi karangan bahasa english out jugak saya tgk, grammar semua kelaut)....adoila mcm2la yg bapak ni pk..gitula cerita saya yg dah berkira2 nak demob ni...

disclaimer "response ini ditulis sementara tunggu jam 2.30 waktu tgh bosan gila nak buat kerja, esok pulak weekand. Ini pengalaman saya dan x semestinya mewakili pengalaman kebanyakan orang kat qatar ni" Smile

Sepanjang cuti dua hari ni saya dijumput oleh kawan dan ex-boss saya di M'sia utk bertandang ke rumah depa. LEtih gak. Sorang kat Muntazah, sorang kat Dukhan.

Apa yg saya nak kongsikan di sini adalah selepas mendengar cerita daripada married staff kat sini, saya bersetuju 290% bahawa sistem pendidikan kita adalah yg terbaik dan seimbang daripada segi rohani dan jasmaninya berbanding dgn negara Islam di Asia Barat. Apa yg diceritakan oleh ex-boss saya tu sama seperti bro tenggiri cerita. Sistematik, tersusun dan teratur serta mengajar anak-anak kita tentang ketahanan daya mental. (mana tidaknya, belajar dar pukul 7.30 pagi sampai ke 12.30 hari. Plus kerja skolah, plus ko-ko. Lepas tu petang ke skolah agama plak. Jauh beza dgn skolah antarabangsa kat sini.

Setelah saya mendapat gambaran secara kasar, utk Muslim non-Qatari, kelihatannya Qatar ini sebuah negara yang mengamalkan kehidupan Islam, namun tidak pula pada sistem pendidikannya (utk non-Qatari Muslim)..

Walau camana pun tetap gak nak bawak anak. Cuma, ...................................

thekatyusha
Active Member
Active Member

Number of posts : 49
Registration date : 2011-01-13

View user profile

Back to top Go down

Re: Anak-anak tidak beradab

Post by Sponsored content Today at 18:38


Sponsored content


Back to top Go down

View previous topic View next topic Back to top

- Similar topics

 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum