Working Environment/Kehidupan Malaysian di Qatar

View previous topic View next topic Go down

Working Environment/Kehidupan Malaysian di Qatar

Post by bogartT on 2011-12-11, 14:10

Salam to all,

Kepada Malaysian di Qatar, harap2 dapatlah berkongsi ttg keadaan bekerja/kehidupan rakyat malaysia di Qatar. Pandangan expat/local ttg orang malaysia, budaya masyarakat qatar yang perlu kita tahu (do/don't).

Sudah beberapa hari saya mencari info ttg kehidupan masyarakat Malaysia di Qatar, namun agak "limited" hasil carian. Dan saya juga ada terbaca keburukan layanan company/masyarakat di qatar terhadap expats..terutamanya dr Asian..

harap2 dpat berkongsi info bagi mereka yang ingin ke sana supaya jadi panduan..

Cheers



bogartT
Newbies
Newbies

Number of posts : 5
Registration date : 2011-09-21

View user profile

Back to top Go down

Re: Working Environment/Kehidupan Malaysian di Qatar

Post by bogartT on 2011-12-11, 14:15

http://www.qatarliving.com/node/2366640

terbaca kes di atas rasa mcm local di sana tak ada rasa hormat kat orang luar... :-(

bogartT
Newbies
Newbies

Number of posts : 5
Registration date : 2011-09-21

View user profile

Back to top Go down

Re: Working Environment/Kehidupan Malaysian di Qatar

Post by thekatyusha on 2011-12-16, 08:27

Setakat yg saya kerja tak sampai sebulan di Qatar ni, Qatari masih respek M'sian. Dun worry. Pendek kata, sampai negara org kita buat baik, dibalas baik. Buat jahat, dibalas jahat. Mana-mana budaya M'sia yg buruk tu tinggalkan kat Malaysia. Bawak budaya M'sia yg bagus seperti berdaya saing, bersopan-santun dan peramah. Cuma, kena alert, berwaspada senantiasa. Itu sahaja.

thekatyusha
Active Member
Active Member

Number of posts : 49
Registration date : 2011-01-13

View user profile

Back to top Go down

Re: Working Environment/Kehidupan Malaysian di Qatar

Post by thekatyusha on 2011-12-16, 08:28

kat AP Recruitment, biasanya dia ada bai buku tentang Qatar. Marhaba kalau tak silap. Kat dlm tu ada panduan hidup di Qatar. AP recruitment ni kat Jln Raja Chulan.

thekatyusha
Active Member
Active Member

Number of posts : 49
Registration date : 2011-01-13

View user profile

Back to top Go down

Re: Working Environment/Kehidupan Malaysian di Qatar

Post by SpectraGuy on 2011-12-19, 07:40

Besides Malaysian experience, if you wish to explore others, you may visit - http://malaysians-qatar.topicboard.net/t863-community-forum-in-qatar

SpectraGuy
Active Member
Active Member

Number of posts : 114
Registration date : 2011-02-27

View user profile

Back to top Go down

Re: Working Environment/Kehidupan Malaysian di Qatar

Post by tanjong on 2011-12-27, 13:33

bogartT wrote:Salam to all,

Kepada Malaysian di Qatar, harap2 dapatlah berkongsi ttg keadaan bekerja/kehidupan rakyat malaysia di Qatar. Pandangan expat/local ttg orang malaysia, budaya masyarakat qatar yang perlu kita tahu (do/don't).

Sudah beberapa hari saya mencari info ttg kehidupan masyarakat Malaysia di Qatar, namun agak "limited" hasil carian. Dan saya juga ada terbaca keburukan layanan company/masyarakat di qatar terhadap expats..terutamanya dr Asian..

harap2 dpat berkongsi info bagi mereka yang ingin ke sana supaya jadi panduan..

Cheers



Pada pendapat saya yang tak seberapa ni setelah 4 tahun bekerja di 2 negara GCC dan 3 company GCC berlainan:

1. GCC secara umumnya ketinggalan dalam education, pembangunan fizikal dan infrastruktur, financial dan business services, customer service dan customer rights jika berbanding dengan Malaysia, kecuali Dubai dan Abu Dhabi yang mungkin sudah hampir. Dikuti Kuwait, Qatar, Oman, Saudi dan paling jauh ketinggalan Yemen.Jika boleh dibuat perbandingan, beza antara Dubai dengan Yemen seperti Malaysia dengan Myanmar, contohnya. Qatar mungkin taraf Brunei.

2. Ramai di Qatar ni taraf pendidikannya sudah lebih baik terutamanya generasi baru, namun begitu generasi lama yang tidak berpelajaran pun ramai terutama di luar Doha ,juga yang tidak membimbing anak2x dengan baik. Saya rasa itulah kes yang terjadi dalam posting Qatar Living tersebut.Di tambah pula orang2x Arab secara semulajadinya lebih kasar,kurang sabar, panas baran dan tidak suka berdisiplin, jika berbanding orang di timur jauh, tapi ada juga Arab yang elok, bersopan dan civilised.

3. DiGCC, kerja2x buruh, orang gaji,supir, waiter, waitress etc digaji kepada orang2x India,Nepal, Filipino dan Indonesia. Lumrah manusia, mereka ini selalu mendapat layanan berbeza seperti 2ncd class citizen jika di kedai2x atau mall etc.
Cuba anda fikirkan bagaimana layanan anda di Malaysia terhadap pekerja2x 'Indon' atau 'Bangla'?

4. Mereka ini kebetulan rupa fizikal seperti orang melayu Malaysia.Maka, adalah penting untuk anda kelihatan berbeza daripada orang2x India dan Filipina kerana saya dapati orang arab ini 'judge a book by its cover' dan amat mementingkan keterampilan sesorang.

5. Jika anda berpakaian kurang kemas, berselipar Jepun etc, jangan salahkan mereka ini jika menyangka anda drebar, maid, waiter, salesman dsbyna dan kemungkinan besar mendapat 2nd class treatment. Ada banyak cerita2x lucu tentang ini jika anda tanya veteran2x disini.

6.Jika memandu di jalan raya, kena banyak bersabar dan elakkan daripada engagement dengan orang2x tempatan yang kebanyakan memnadu laju, tergopoh2x, tak sabar, selalu bunyikan horn dan flash light. Ada ramai juga yang memandu dari negara dunia ketiga, cuba anda bayangkan cara mereka memandu di Mumbai contohnya, tabiat sama boleh dilihat disini.

7. Satu lagi nasihat, orang Melayu ni memang terkenal dengan toleransi, sampai negara pun hampir terjual, so disini anda perlu juga berani 'fight for your rights'. sebab orang2x Arab dan dari India memang terkenal suka argue walaupun dia tak betul....inilah syndrom dunia ketiga 'survival of the fittest'.....

8. Orang Arab juga banyak yang pandang tinggi kepada orang barat. Tapi ingatlah, orang Malaysia juga ada yang setaraf atau lebih terrer. Cuma sikap kita yang lebih 'reserve' dan pendiam disalah erti seperti tak 'reti'. Jadi, anda perlu confident and convincing disegala segi. Pada pendapat saya, Malaysia as a country adalah lebih maju berbanding sesetengah negara eropah, contohnya Ireland, belgium, Portugal, Austria dan semestinya lebih maju dari negara Eastern European dan south Africa.

8. Selain daripada itu, pada pendapat saya, Doha adalah tempat terbaik di GCC untuk expat Malaysia. Tidak terlalu modern/westernised/mahal seperti Dubai dan tidak terlalu conservative seperti Saudi. Komuniti Rakyat Malasyia juga sangat active dan banyak aktiviti2x boleh anda ikuti jika rajin mencari.

9. Qatar juga berwawasan untuk menjadi Sporting Event capital, banyak acara2x sukan, kebudayaan dan tradisi yang berlangsung saban tahun dalam musim sejuk.

harap2x coretan diatas dapat memberi sedikit panduan....

tanjong
Active Member
Active Member

Number of posts : 45
Registration date : 2009-12-24

View user profile

Back to top Go down

Re: Working Environment/Kehidupan Malaysian di Qatar

Post by noble-man on 2011-12-28, 13:57

tanjong wrote:
bogartT wrote:Salam to all,

Kepada Malaysian di Qatar, harap2 dapatlah berkongsi ttg keadaan bekerja/kehidupan rakyat malaysia di Qatar. Pandangan expat/local ttg orang malaysia, budaya masyarakat qatar yang perlu kita tahu (do/don't).

Sudah beberapa hari saya mencari info ttg kehidupan masyarakat Malaysia di Qatar, namun agak "limited" hasil carian. Dan saya juga ada terbaca keburukan layanan company/masyarakat di qatar terhadap expats..terutamanya dr Asian..

harap2 dpat berkongsi info bagi mereka yang ingin ke sana supaya jadi panduan..

Cheers



Pada pendapat saya yang tak seberapa ni setelah 4 tahun bekerja di 2 negara GCC dan 3 company GCC berlainan:

1. GCC secara umumnya ketinggalan dalam education, pembangunan fizikal dan infrastruktur, financial dan business services, customer service dan customer rights jika berbanding dengan Malaysia, kecuali Dubai dan Abu Dhabi yang mungkin sudah hampir. Dikuti Kuwait, Qatar, Oman, Saudi dan paling jauh ketinggalan Yemen.Jika boleh dibuat perbandingan, beza antara Dubai dengan Yemen seperti Malaysia dengan Myanmar, contohnya. Qatar mungkin taraf Brunei.

2. Ramai di Qatar ni taraf pendidikannya sudah lebih baik terutamanya generasi baru, namun begitu generasi lama yang tidak berpelajaran pun ramai terutama di luar Doha ,juga yang tidak membimbing anak2x dengan baik. Saya rasa itulah kes yang terjadi dalam posting Qatar Living tersebut.Di tambah pula orang2x Arab secara semulajadinya lebih kasar,kurang sabar, panas baran dan tidak suka berdisiplin, jika berbanding orang di timur jauh, tapi ada juga Arab yang elok, bersopan dan civilised.

3. DiGCC, kerja2x buruh, orang gaji,supir, waiter, waitress etc digaji kepada orang2x India,Nepal, Filipino dan Indonesia. Lumrah manusia, mereka ini selalu mendapat layanan berbeza seperti 2ncd class citizen jika di kedai2x atau mall etc.
Cuba anda fikirkan bagaimana layanan anda di Malaysia terhadap pekerja2x 'Indon' atau 'Bangla'?

4. Mereka ini kebetulan rupa fizikal seperti orang melayu Malaysia.Maka, adalah penting untuk anda kelihatan berbeza daripada orang2x India dan Filipina kerana saya dapati orang arab ini 'judge a book by its cover' dan amat mementingkan keterampilan sesorang.

5. Jika anda berpakaian kurang kemas, berselipar Jepun etc, jangan salahkan mereka ini jika menyangka anda drebar, maid, waiter, salesman dsbyna dan kemungkinan besar mendapat 2nd class treatment. Ada banyak cerita2x lucu tentang ini jika anda tanya veteran2x disini.

6.Jika memandu di jalan raya, kena banyak bersabar dan elakkan daripada engagement dengan orang2x tempatan yang kebanyakan memnadu laju, tergopoh2x, tak sabar, selalu bunyikan horn dan flash light. Ada ramai juga yang memandu dari negara dunia ketiga, cuba anda bayangkan cara mereka memandu di Mumbai contohnya, tabiat sama boleh dilihat disini.

7. Satu lagi nasihat, orang Melayu ni memang terkenal dengan toleransi, sampai negara pun hampir terjual, so disini anda perlu juga berani 'fight for your rights'. sebab orang2x Arab dan dari India memang terkenal suka argue walaupun dia tak betul....inilah syndrom dunia ketiga 'survival of the fittest'.....

8. Orang Arab juga banyak yang pandang tinggi kepada orang barat. Tapi ingatlah, orang Malaysia juga ada yang setaraf atau lebih terrer. Cuma sikap kita yang lebih 'reserve' dan pendiam disalah erti seperti tak 'reti'. Jadi, anda perlu confident and convincing disegala segi. Pada pendapat saya, Malaysia as a country adalah lebih maju berbanding sesetengah negara eropah, contohnya Ireland, belgium, Portugal, Austria dan semestinya lebih maju dari negara Eastern European dan south Africa.

8. Selain daripada itu, pada pendapat saya, Doha adalah tempat terbaik di GCC untuk expat Malaysia. Tidak terlalu modern/westernised/mahal seperti Dubai dan tidak terlalu conservative seperti Saudi. Komuniti Rakyat Malasyia juga sangat active dan banyak aktiviti2x boleh anda ikuti jika rajin mencari.

9. Qatar juga berwawasan untuk menjadi Sporting Event capital, banyak acara2x sukan, kebudayaan dan tradisi yang berlangsung saban tahun dalam musim sejuk.

harap2x coretan diatas dapat memberi sedikit panduan....

Apa yg saya suka ttg negara ini :

1. Gaji yg tinggi
2. Kadar jenayah yg rendah
3. Budaya kerja yg lepak, tak stressful macam kat KL
4. Harga petrol yg rendah
5. Jalanraya yg tidak perlu bayar tol

Apa yg saya benci ttg negara ini :

1. Diskriminasi kaum yg keterlaluan
2. Sesak. Kepadatan penduduk bertumpu di Doha menyebabkan jalanraya sesak, pusat beli belah sesak, sekolah sesak, hospital sesak,,,
3. Pembangunan yg terlalu pesat menyebabkan ketidakselesaan. Contoh : Jalanraya yg berkorek sana-sini dan bertahun2 tak siap2 dan binaan bangunan baru yg terlalu banyak.
4. Kemudahan pengangkutan awam yg amat terhad
5. Tiada kawalan terhadap harga barang keperluan harian yg naik pada kadar keterlaluan
6. Sikap kebanyakan pemandu di jalanraya yg amat membahayakan pemandu lain
7. Negara kecil yg rata2 adalah padang pasir membantutkan aktiviti hujung minggu
8. Cuaca yg ekstrim terutama musim panas

noble-man
Active Member
Active Member

Number of posts : 209
Registration date : 2008-04-21

View user profile

Back to top Go down

Re: Working Environment/Kehidupan Malaysian di Qatar

Post by bogartT on 2011-12-29, 09:05

Terima kasih kepada pemberi feeback..ini sedikit sebanyak memberi inside view of malaysian in qatar... Very Happy




bogartT
Newbies
Newbies

Number of posts : 5
Registration date : 2011-09-21

View user profile

Back to top Go down

Re: Working Environment/Kehidupan Malaysian di Qatar

Post by thekatyusha on 2012-01-03, 17:03

Apa yg dikata oleh bro tanjung dan bro noble, TEPAT & PADAT.. tak lebih dan tak kurang.. Saya yg dah sebulan kat sini pun terasa apa yg dikatakan oleh brotai di atas.. Pendek kata, kena sabar, waspada dan pemerhatian yg tajam..

p/s: Kenapa cam pernah dengar nama Bogart? Kat mana aku tengok? Oh!! Patutlah.. watak dlm novel Mandatori karya Ramlee Awang Murshid

thekatyusha
Active Member
Active Member

Number of posts : 49
Registration date : 2011-01-13

View user profile

Back to top Go down

Re: Working Environment/Kehidupan Malaysian di Qatar

Post by lockch on 2012-03-28, 23:28

"diskriminasi kaum" ? nampaknya kita kena berlagak macam orang putih ya? Kalau nak pergi untuk aktiviti-aktiviti macam bowling, shopping mall - ada masalah untuk lelaki single ke?

lockch
Newbies
Newbies

Number of posts : 5
Registration date : 2012-03-28

View user profile

Back to top Go down

Re: Working Environment/Kehidupan Malaysian di Qatar

Post by ikan.bandaraya on 2013-02-02, 17:44

Thanks fo this good info

ikan.bandaraya
Active Member
Active Member

Number of posts : 36
Registration date : 2013-01-27

View user profile

Back to top Go down

Re: Working Environment/Kehidupan Malaysian di Qatar

Post by Sponsored content Today at 06:11


Sponsored content


Back to top Go down

View previous topic View next topic Back to top

- Similar topics

 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum