Question: About Kahramaa

Page 1 of 2 1, 2  Next

View previous topic View next topic Go down

Question: About Kahramaa

Post by NiK_TAF56 on 2011-09-22, 11:29

Assalamualaikum..

Guys, I need an opinion about something. My brother got an offer just now from Kahramaa as a Planning Engineer (kalo tak silap laa pasal position ni). So, just need to dig more about Kahramaa's package whether it is ok or not. Anybody here has been working for Kahramaa? My brother said that AP will give the offer letter including the terms and condition by tomorrow. So, if anybody can give me some info about it, it will be very much appreciated.

If anybody from Kahramaa can elaborate more on the housing, allowances, etc etc. Biasalah kat qatar nih kan. Kadang2 apa yg di tulis dlm offer letter tak reflect dgn apa yg akan dpt nanti. Tuh yang nak tau if anybody dah ada pengalaman keje ngn kahramaa

Thanks very much guys.

NiK_TAF56
Active Member
Active Member

Number of posts : 82
Registration date : 2010-06-21

View user profile

Back to top Go down

Re: Question: About Kahramaa

Post by nurrazimy on 2011-09-26, 08:46

NiK_TAF56 wrote:Assalamualaikum..

Guys, I need an opinion about something. My brother got an offer just now from Kahramaa as a Planning Engineer (kalo tak silap laa pasal position ni). So, just need to dig more about Kahramaa's package whether it is ok or not. Anybody here has been working for Kahramaa? My brother said that AP will give the offer letter including the terms and condition by tomorrow. So, if anybody can give me some info about it, it will be very much appreciated.

If anybody from Kahramaa can elaborate more on the housing, allowances, etc etc. Biasalah kat qatar nih kan. Kadang2 apa yg di tulis dlm offer letter tak reflect dgn apa yg akan dpt nanti. Tuh yang nak tau if anybody dah ada pengalaman keje ngn kahramaa

Thanks very much guys.

salam bro Nik,

saya pun dlm dilema samaada nk terima offer KAHRAMAA ni.
td saya called AP dan saya kata saya tolak offer depa, tp depa suruh sy fikir lg @ cuba dulu 3 bln.
tp masalahnya benefit x bnyk dan elaun pun x bnyk.
saya dpt married status, tp education allowance for kids x ada, tiket flight pun utk saya sahaja.

brother Nik tu dpt bnyk allowance x? apa lg benefit yg depa bg ?

nurrazimy
Newbies
Newbies

Number of posts : 9
Registration date : 2011-07-06

View user profile

Back to top Go down

Re: Question: About Kahramaa

Post by kutu_beramboi on 2011-09-28, 14:58

tahniah kutu ucapkan buat nurrazimy dan NiK_TAF56 diatas offer kerja tersebut ...

kutu_beramboi
Active Member
Active Member

Number of posts : 597
Location : Qatar
Registration date : 2008-09-10

View user profile

Back to top Go down

Re: Question: About Kahramaa

Post by NiK_TAF56 on 2011-10-01, 10:10

kutu_beramboi wrote:tahniah kutu ucapkan buat nurrazimy dan NiK_TAF56 diatas offer kerja tersebut ...

Salam kutu...

Bukan saya laa yg dapat keje Kahramaa, abang saya laa yg dapat.. saya tanya on behalf aje... Very Happy Very Happy
saya keje kuli kat kilang minyak qatar ajee

NiK_TAF56
Active Member
Active Member

Number of posts : 82
Registration date : 2010-06-21

View user profile

Back to top Go down

Re: Question: About Kahramaa

Post by NiK_TAF56 on 2011-10-01, 10:12

nurrazimy wrote:

salam bro Nik,

saya pun dlm dilema samaada nk terima offer KAHRAMAA ni.
td saya called AP dan saya kata saya tolak offer depa, tp depa suruh sy fikir lg @ cuba dulu 3 bln.
tp masalahnya benefit x bnyk dan elaun pun x bnyk.
saya dpt married status, tp education allowance for kids x ada, tiket flight pun utk saya sahaja.

brother Nik tu dpt bnyk allowance x? apa lg benefit yg depa bg ?

allowance tak banyak mana.. dia bagi housing allowance 4k, pastu OT je kot dalam 1.5k... medical cover kat hospital gomen (hamad laa kot)... pastuh duit tiket balik kampung stahun skali untuk whole family... kalo tak silap laaa, macam nih laa yg kahramaa offer tuh

NiK_TAF56
Active Member
Active Member

Number of posts : 82
Registration date : 2010-06-21

View user profile

Back to top Go down

Re: Question: About Kahramaa

Post by mba2009 on 2011-10-02, 04:37

NiK_TAF56 wrote:
nurrazimy wrote:

salam bro Nik,

saya pun dlm dilema samaada nk terima offer KAHRAMAA ni.
td saya called AP dan saya kata saya tolak offer depa, tp depa suruh sy fikir lg @ cuba dulu 3 bln.
tp masalahnya benefit x bnyk dan elaun pun x bnyk.
saya dpt married status, tp education allowance for kids x ada, tiket flight pun utk saya sahaja.

brother Nik tu dpt bnyk allowance x? apa lg benefit yg depa bg ?

allowance tak banyak mana.. dia bagi housing allowance 4k, pastu OT je kot dalam 1.5k... medical cover kat hospital gomen (hamad laa kot)... pastuh duit tiket balik kampung stahun skali untuk whole family... kalo tak silap laaa, macam nih laa yg kahramaa offer tuh

Salam Semua;
Nak kongsi citer pasal KAHRAAMA ni la...

Kawan dulu pernah dapat offer kije satu power plant JV - Kahramaa dengan Marubeni...offer 2 years contract renewable...post Maintenance Manager report ke GM Power Plant Manager kira kira Senior Manager post la

Basics QAR 14,000 sebulan
Housing Allowance QAR 8000 sebulan
Car = depa kasi sebiji Pajero or equivalent.
Schooling = 4 anak limited to QAR 54,000 setahun
Tiket balik = anak beranak setahun sekali economy class.

Kawan tekejut beruk... kawan nego lagi tapi tak berjaya... kawan decline la sebab sekolah anak memang kena top up. Dah la basic cuma 14,000 sebulan kawan tahu memang lepas tu menangis tak berlagu sebab nak sekolah kan anak kat Doha

Kawan rasa la Kahramaa punya package memang depa kasi standard dengan pekerja pekerja dari Bangladesh sebab the HRM manager situ kata banyak tu la depa offer dekat the previous Bangladeshi Maintenance Manager. Oleh sebab tu la kawan dah 2 kali dapat offer keje Maintenance Manager kat Power Plant kat Qatar tapi masih masih tak ke sana lagi... he he he he he

And nak buat cerita lepas Kuwait saya dah ke Turkmenistan...and insha Allah akan ke Saudi... to cut story short...wat istikharah kalau rasa tak berbaloi... tolak je insha Allah rezeki tempat lain ada....

Salam semua...

mba2009
Active Member
Active Member

Number of posts : 219
Age : 50
Registration date : 2009-07-28

View user profile

Back to top Go down

Re: Question: About Kahramaa

Post by tenggiri on 2011-10-07, 07:19

salam bro Nik,



Last edited by tenggiri on 2011-10-07, 07:32; edited 1 time in total

tenggiri
Newbies
Newbies

Number of posts : 13
Registration date : 2009-10-23

View user profile

Back to top Go down

Re: Question: About Kahramaa

Post by tenggiri on 2011-10-07, 07:20

salam bro Nik,

saya pun dlm dilema samaada nk terima offer KAHRAMAA ni.
td saya called AP dan saya kata saya tolak offer depa, tp depa suruh sy fikir lg @ cuba dulu 3 bln.
tp masalahnya benefit x bnyk dan elaun pun x bnyk.
saya dpt married status, tp education allowance for kids x ada, tiket flight pun utk saya sahaja.

brother Nik tu dpt bnyk allowance x? apa lg benefit yg depa bg ?[/quote]

Jgn layan sgt AP tu depa tu push kita suruh amik sebab diorg nak komisen dia je..nasib kita lepas tu mana dia kisah..tolak jelah offer tu..bagi saya package tu x menarik langsung and try nak murahkan harga/value kita org malaysia... confused

tenggiri
Newbies
Newbies

Number of posts : 13
Registration date : 2009-10-23

View user profile

Back to top Go down

Re: Question: About Kahramaa

Post by sogerk on 2011-10-07, 10:45

tenggiri wrote:salam bro Nik,

saya pun dlm dilema samaada nk terima offer KAHRAMAA ni.
td saya called AP dan saya kata saya tolak offer depa, tp depa suruh sy fikir lg @ cuba dulu 3 bln.
tp masalahnya benefit x bnyk dan elaun pun x bnyk.
saya dpt married status, tp education allowance for kids x ada, tiket flight pun utk saya sahaja.

brother Nik tu dpt bnyk allowance x? apa lg benefit yg depa bg ?

Jgn layan sgt AP tu depa tu push kita suruh amik sebab diorg nak komisen dia je..nasib kita lepas tu mana dia kisah..tolak jelah offer tu..bagi saya package tu x menarik langsung and try nak murahkan harga/value kita org malaysia... confused [/quote]

salam tenggiri,

masa call td, AP ada inform tak yg diaorang nak cuba nego dengan kahramaa pasal gaji allowance etc ni since dah 3-4 org dah tolak offer kahramaa?

sogerk
Newbies
Newbies

Number of posts : 12
Registration date : 2011-09-28

View user profile

Back to top Go down

Re: Question: About Kahramaa

Post by Nikwann on 2011-10-14, 06:12

- Post balik kat sini... post silap rumah tadi-

Salam...
Nak tanya ada tak sapa2 yang dapat offer dari Kahramaa ni dah dapat dia punya terms & conditions (employment contract)?
mgu lepas AP ada call saya suruh hantar slip gaji skang utk verification & diorang in the midst of preparing visa. then, saya cakap kat diorang hold dulu visa application & mintak employment contract dulu. so boleh la paham apa sebenanya offer kahramaa ni. tapi sampai skang diorang tak bg lagi pun. not even reply my question regarding full package offered by kahramaa.

Nikwann
Newbies
Newbies

Number of posts : 10
Registration date : 2011-09-28

View user profile

Back to top Go down

Re: Question: About Kahramaa

Post by sogerk on 2011-10-14, 06:16

Nikwann wrote:- Post balik kat sini... post silap rumah tadi-

Salam...
Nak tanya ada tak sapa2 yang dapat offer dari Kahramaa ni dah dapat dia punya terms & conditions (employment contract)?
mgu lepas AP ada call saya suruh hantar slip gaji skang utk verification & diorang in the midst of preparing visa. then, saya cakap kat diorang hold dulu visa application & mintak employment contract dulu. so boleh la paham apa sebenanya offer kahramaa ni. tapi sampai skang diorang tak bg lagi pun. not even reply my question regarding full package offered by kahramaa.

salam..

sama juga AP minta latest slip gaji this week..tp sampai skrg copy offer letter atau emplyoment contract tak dpt lagi..

sogerk
Newbies
Newbies

Number of posts : 12
Registration date : 2011-09-28

View user profile

Back to top Go down

Re: Question: About Kahramaa

Post by msi on 2011-10-14, 12:56

sogerk wrote:
Nikwann wrote:- Post balik kat sini... post silap rumah tadi-

Salam...
Nak tanya ada tak sapa2 yang dapat offer dari Kahramaa ni dah dapat dia punya terms & conditions (employment contract)?
mgu lepas AP ada call saya suruh hantar slip gaji skang utk verification & diorang in the midst of preparing visa. then, saya cakap kat diorang hold dulu visa application & mintak employment contract dulu. so boleh la paham apa sebenanya offer kahramaa ni. tapi sampai skang diorang tak bg lagi pun. not even reply my question regarding full package offered by kahramaa.

salam..

sama juga AP minta latest slip gaji this week..tp sampai skrg copy offer letter atau emplyoment contract tak dpt lagi..

salam..

korang ni post ape offered by Kahramaa?Saya hari-hari email AP regarding employment contract ni..diorg cakap be patient kahramaa still working on the offers tu..hari tu AP cakap diorg akan revised the whole packages..tak tahu la camne?wait and see..tak menarik decline lah nanti.

msi
Newbies
Newbies

Number of posts : 6
Registration date : 2011-09-28

View user profile

Back to top Go down

Re: Question: About Kahramaa

Post by Nikwann on 2011-10-17, 06:55

Salam..
Kalau Kahramaa nak revise offer package ok gak. maybe sebab ramai yg dapat offer aritu nego balik kot.
MSI, saya diorang offer post "cost & planning". experience project management tp diorang offer post ni. bedal je laaa... Wink

Nikwann
Newbies
Newbies

Number of posts : 10
Registration date : 2011-09-28

View user profile

Back to top Go down

Re: Question: About Kahramaa

Post by tanjong on 2011-10-17, 11:30

Nikwann wrote:Salam..
Kalau Kahramaa nak revise offer package ok gak. maybe sebab ramai yg dapat offer aritu nego balik kot.
MSI, saya diorang offer post "cost & planning". experience project management tp diorang offer post ni. bedal je laaa... Wink

bagus la kalau nak revise offer, tapi make sure berbaloi....

satu lagi scope kerja pun mesti clear, high risk kalau datang ke Qatar buat something yang tak familiar, dah dengar banyak kes yang tak confirm sebab tak boleh deliver, last2x ngan family2x sekali balik....kes paling teruk after 1 month kena berhenti...rumah, kete, perabot kat Mesia semua dah jual, bini dah berhenti keje, anak dah berhenti sekolah...etc...hanya sekadar beringat....

tanjong
Active Member
Active Member

Number of posts : 45
Registration date : 2009-12-24

View user profile

Back to top Go down

Re: Question: About Kahramaa

Post by noble-man on 2011-10-18, 08:04

tanjong wrote:
Nikwann wrote:Salam..
Kalau Kahramaa nak revise offer package ok gak. maybe sebab ramai yg dapat offer aritu nego balik kot.
MSI, saya diorang offer post "cost & planning". experience project management tp diorang offer post ni. bedal je laaa... Wink

bagus la kalau nak revise offer, tapi make sure berbaloi....

satu lagi scope kerja pun mesti clear, high risk kalau datang ke Qatar buat something yang tak familiar, dah dengar banyak kes yang tak confirm sebab tak boleh deliver, last2x ngan family2x sekali balik....kes paling teruk after 1 month kena berhenti...rumah, kete, perabot kat Mesia semua dah jual, bini dah berhenti keje, anak dah berhenti sekolah...etc...hanya sekadar beringat....

Saya setuju dgn apa yg Tanjong cakap.

noble-man
Active Member
Active Member

Number of posts : 209
Registration date : 2008-04-21

View user profile

Back to top Go down

Re: Question: About Kahramaa

Post by SpectraGuy on 2011-10-19, 07:57

tanjong wrote:
satu lagi scope kerja pun mesti clear, high risk kalau datang ke Qatar buat something yang tak familiar, dah dengar banyak kes yang tak confirm sebab tak boleh deliver, last2x ngan family2x sekali balik....kes paling teruk after 1 month kena berhenti...rumah, kete, perabot kat Mesia semua dah jual, bini dah berhenti keje, anak dah berhenti sekolah...etc...hanya sekadar beringat....

Totally agree on this. That's why it is extremely important for successful candidate to complete standard 3-month probationary period before getting confirmation. After that, baru bawa family.

SpectraGuy
Active Member
Active Member

Number of posts : 114
Registration date : 2011-02-27

View user profile

Back to top Go down

Re: Question: About Kahramaa

Post by sogerk on 2011-10-19, 15:11

Salam..

Baru dapat email dari AP suruh buat medical examination..sebelum tu nak tanya ada tak sesiapa yg dpt offer Kahramaa kat forum ni cek dengan AP samada gaji atau elaun lain dorg dah revise

sogerk
Newbies
Newbies

Number of posts : 12
Registration date : 2011-09-28

View user profile

Back to top Go down

Re: Question: About Kahramaa

Post by nurrazimy on 2011-10-22, 17:15

salam,

dalam paper the star 22/10 hari ni ada 4 iklan kerja kt middle east.
1. NDC kt uae
2. TAKREER kt abu dhabi
3. BOROUGE kt abu dhabi
4. QP

sapa yg nk try boleh apply. saya x apply sebab x dak post land surveyor.
bnyk O&G, electrical, mekanikal & IT.

sapa yg frust dgn KAHRAMAA (termasuk saya), try la apply, mn tau rezeki hangpa kt UAE pulak ka...
salam.

nurrazimy
Newbies
Newbies

Number of posts : 9
Registration date : 2011-07-06

View user profile

Back to top Go down

Re: Question: About Kahramaa

Post by Nikwann on 2011-10-24, 09:16

Salam Sogerk...
Saya pun dah dapat instruction utk buat medical check up tapi belum buat lg la sebab saya mintak Employment contract pun AP tak bg lagi. information pasal T&C cuma apa yang ada dalam offer letter tu je. saya rasa tak cukup kot info dia. I'm not going to take a risk utk pg sana buta2 w/o knowing of what i get myself into..

Ada tak kawan2 kat sini yang nego T&C / gaji dengan Kahramaa? dah dapat feedback ke? Saya punya AP cakap kahramaa takde feedback lg so tak tau la apa jadi dengan soalan2 yang saya email kat dia (samada dia mmg forward kat kahramaa / tak) pasal education, living quarters etc. by this week kalau AP tak reply/cakap kahramaa takde bg feedback jugak rasanya saya decline offer ni kot. InsyaAllah kalau ada rezeki saya kat sana, maybe lain kali.

Nikwann
Newbies
Newbies

Number of posts : 10
Registration date : 2011-09-28

View user profile

Back to top Go down

Re: Question: About Kahramaa

Post by sogerk on 2011-10-24, 13:24

Nikwann wrote:Salam Sogerk...
Saya pun dah dapat instruction utk buat medical check up tapi belum buat lg la sebab saya mintak Employment contract pun AP tak bg lagi. information pasal T&C cuma apa yang ada dalam offer letter tu je. saya rasa tak cukup kot info dia. I'm not going to take a risk utk pg sana buta2 w/o knowing of what i get myself into..

Ada tak kawan2 kat sini yang nego T&C / gaji dengan Kahramaa? dah dapat feedback ke? Saya punya AP cakap kahramaa takde feedback lg so tak tau la apa jadi dengan soalan2 yang saya email kat dia (samada dia mmg forward kat kahramaa / tak) pasal education, living quarters etc. by this week kalau AP tak reply/cakap kahramaa takde bg feedback jugak rasanya saya decline offer ni kot. InsyaAllah kalau ada rezeki saya kat sana, maybe lain kali.


salam..
saya pun mcm nak hold kejap medical check up ni..sebab offer masih sama mcm dulu..
tapi documents2 yg dorg minta blh je siap2 dulu..letter of good conduct pun ambik masa 2minggu nak siap..adda la masa lg nak nego dengan AP..apa2 kita tgk mcm mana AP handle Kahramaa ni..

sogerk
Newbies
Newbies

Number of posts : 12
Registration date : 2011-09-28

View user profile

Back to top Go down

Re: Question: About Kahramaa

Post by msi on 2011-10-25, 07:01

sogerk wrote:
Nikwann wrote:Salam Sogerk...
Saya pun dah dapat instruction utk buat medical check up tapi belum buat lg la sebab saya mintak Employment contract pun AP tak bg lagi. information pasal T&C cuma apa yang ada dalam offer letter tu je. saya rasa tak cukup kot info dia. I'm not going to take a risk utk pg sana buta2 w/o knowing of what i get myself into..

Ada tak kawan2 kat sini yang nego T&C / gaji dengan Kahramaa? dah dapat feedback ke? Saya punya AP cakap kahramaa takde feedback lg so tak tau la apa jadi dengan soalan2 yang saya email kat dia (samada dia mmg forward kat kahramaa / tak) pasal education, living quarters etc. by this week kalau AP tak reply/cakap kahramaa takde bg feedback jugak rasanya saya decline offer ni kot. InsyaAllah kalau ada rezeki saya kat sana, maybe lain kali.


salam..
saya pun mcm nak hold kejap medical check up ni..sebab offer masih sama mcm dulu..
tapi documents2 yg dorg minta blh je siap2 dulu..letter of good conduct pun ambik masa 2minggu nak siap..adda la masa lg nak nego dengan AP..apa2 kita tgk mcm mana AP handle Kahramaa ni..

Salam..As per e-mail by AP.."There is no change in the Offer received from Kahramaa. Please confirm if you are maintaining your interest or withdrawing from the accepted offer"..So benefit yang diharapkan not considered by Kahramaa..time to decide..ehmmm..Tepuk dada tanya selera!!

msi
Newbies
Newbies

Number of posts : 6
Registration date : 2011-09-28

View user profile

Back to top Go down

Re: Question: About Kahramaa

Post by SpectraGuy on 2011-10-25, 07:03

What was stated in the earlier offer actually? Care to share?

SpectraGuy
Active Member
Active Member

Number of posts : 114
Registration date : 2011-02-27

View user profile

Back to top Go down

Re: Question: About Kahramaa

Post by msi on 2011-10-25, 07:15

SpectraGuy wrote:What was stated in the earlier offer actually? Care to share?

My previous offer.

Basic -QR14000
15%-QR2100
Housing-QR4000 (married) or QR2500 (sigle)
furniture-QR40000 (married)/QR28000 (single)

Total-QR21000 (married)/QR18600 (single)

telephone-QR600/year
Leave-45 days
shipping-150kg +30kg (wife) +30kg (up to 3 childs)
Flight-employee+wife+child (up to 3)

No benefit in child education, transport..and medical for gov hospital only.

For the post of Dist.Planning Engineer..TQ

msi
Newbies
Newbies

Number of posts : 6
Registration date : 2011-09-28

View user profile

Back to top Go down

Re: Question: About Kahramaa

Post by silver16v on 2011-10-25, 08:22

msi wrote:
furniture-QR40000 (married)/QR28000 (single)

Furniture allowance nih kena beringat sikit.. nampak mcm menarik tapi kalau resign before end 'maturity period' for eg. let say; 4 years period.. diorg akan tolak gaji utk recover allowance tu on pro-rate basis. So kalau baru kerja 6 bulan dah resign diorg akan tolak QR35k (for married). So kalau nak kerja short-term kena beringat sikit lar..

silver16v
Active Member
Active Member

Number of posts : 360
Location : Doha
Registration date : 2008-04-01

View user profile http://www.malaysiaqatar.com

Back to top Go down

Re: Question: About Kahramaa

Post by SpectraGuy on 2011-10-25, 08:37

Just wondering, ada pernah terjumpa below kes tak?

a) employment period dah abis 4 years
b) tapi existing company tak offer renewed contract
c) and he/she pun tak dapat any other offer
d) in the end, kena balik MY

SpectraGuy
Active Member
Active Member

Number of posts : 114
Registration date : 2011-02-27

View user profile

Back to top Go down

Re: Question: About Kahramaa

Post by Sponsored content Today at 18:19


Sponsored content


Back to top Go down

Page 1 of 2 1, 2  Next

View previous topic View next topic Back to top

- Similar topics

 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum