Bawak balik 'jongkong'...

View previous topic View next topic Go down

Bawak balik 'jongkong'...

Post by fixcxer on 2011-07-08, 20:24

Salam & Good day to all,

Borak2 dgn member, ramai yg beli emas and bawak balik ke Mesia instead of transfer duit. Some is saying this is better to avoid exchange rate losses.

What say you? Jongkong tu nanti nk jual kat mana di Mesia?

fixcxer
Active Member
Active Member

Number of posts : 103
Age : 38
Location : Depan PC
Registration date : 2008-08-22

View user profile

Back to top Go down

Re: Bawak balik 'jongkong'...

Post by Akaksu on 2011-07-09, 17:44

Emas value dia lagi tinggi dari NILAI Duir..sebab harga emas makin lama makin tinggi...

Disebabkan U nak beli jongkong Emas so value duit dia lagi tinggi...

Bila balik ke malaysia JONGKONG ni u boleh jual di mana2 ajer kedai emas...cuma buat masa ni JONGKONG tidak boleh di pajak di BANK RAKYAT n AGRO BANK..

Pada pendapat saya....apa kata bila balik ke malaysia..cari tukang emas..dan leburkan JONGKONG tu buat barang Kemas macam rantai ker cincin ker...gelang ker..NIlaian emas tu jadikan Rantai tu kepada nilaian 24K sebab bila anda buat gadaian di bank rakyat n agro bank Nilai akan tinggi...


Nak tahu TEKNIK gadaian? PM saya hhhhahha


Ade emas jgn JUAL bro...rugi woo jual emas..better GADAI sebab u nak beli jongkong ....


Akaksu
Active Member
Active Member

Number of posts : 45
Registration date : 2009-02-11

View user profile

Back to top Go down

Re: Bawak balik 'jongkong'...

Post by fixcxer on 2011-07-10, 14:45

Akaksu,

Mekasih for the sharing. Menarik dengar pasal gadai emas ni...

Pasal jual tu, memang laa 'terpaksa' jual sebab instead of transfer fulus ke Mesia, bawak balik emas (eg Swiss PAMP bar yg ada dijual di Qatar ni) & jual d kedai Poh Kong ke, Habib ke, etc. Kalu boleh simpan, x payah jual itu memang lumayan lah, as harga emas sentiasa naik (13% dr tahun lepas) ni sebab duit dah tak transfer, jongkong tu terpaksa dicairkan sebab nak pitih belanja2 di Mesia, especially dekat2 raya nih.

Tapi, idea pajak/gadai jongkong tu pun OK jugak. Cuma mungkin masalah kat mana nk pajak and nk bayar bulan2 atau boleh bayar online saja?

fixcxer
Active Member
Active Member

Number of posts : 103
Age : 38
Location : Depan PC
Registration date : 2008-08-22

View user profile

Back to top Go down

Re: Bawak balik 'jongkong'...

Post by Akaksu on 2011-07-10, 15:46

For Ur INFO...Swiss Pamp...Jongkong...Dinar...GolD bar..WAFER semua boleh di jual di semua kedai...cari ajer kedai emas Jual ajer...


Kalau u nak gadai Bank RAKYAT n AGRO bank is the best place to GADAI...

Kalau u pajak kat bank rakyat dalam masa 6 bulan u buat lah OVERLAPPING...tak yah keluar duit nak ambik emas tu...setiap 6 bulan u buat overlapping...Kalau u ade sedara mara kat sini yang boleh dipercayai suruh lah bayar duit ansuran tu kat Bank rakyat ..pastu balik malaysian dalam 6 bulan tu buat overlapping..kan senang...duit dapat emas pun masuh ade lagi kat bank...Hanya Bank rakyat ajer yang terbaik buat overlapping ....


Agro bank pun boleh buat....Agro bank kasi 10 bulan tuk u ambik emas tu atau boleh buat overlapping selepas 10 bulan tu....

Itu lah teknik buat duit dengan EMAS sebab u beli jongkong bro...Tapi its better u buy brangan kemas senang nak gadai kat bank..


Just 2 cents..


Akaksu
Active Member
Active Member

Number of posts : 45
Registration date : 2009-02-11

View user profile

Back to top Go down

Re: Bawak balik 'jongkong'...

Post by kutu_beramboi on 2011-07-12, 15:53

tima acih akaksu diatas maklumat yg dikongsikan ...

kutu_beramboi
Active Member
Active Member

Number of posts : 597
Location : Qatar
Registration date : 2008-09-10

View user profile

Back to top Go down

Re: Bawak balik 'jongkong'...

Post by Akaksu on 2011-07-12, 17:32

welcome...mana yg saya tahu saya kongsi lah...

sebab kat sini kalau nak beli emas 24k 100gram pun kena buat 70/30..sebab nak beli emas 24k 100gram mana mampu...huhuhu



Akaksu
Active Member
Active Member

Number of posts : 45
Registration date : 2009-02-11

View user profile

Back to top Go down

Re: Bawak balik 'jongkong'...

Post by foxshrek on 2011-07-13, 07:30

brg kemas senang gadai tp loss sbb kene charge upah 20-25% mase beli & jual nnt..
emas ketul/bar/dinar mase beli & jual kene spread margin 6-9% jer..

sharing is caring..

foxshrek
Active Member
Active Member

Number of posts : 32
Registration date : 2011-06-24

View user profile

Back to top Go down

Re: Bawak balik 'jongkong'...

Post by Chian on 2011-07-13, 08:13

Tumpang lalu ...... btw, safe ke nak bawa travel ketul mas ni ? Ada kawan2 yang pernah buat ?

Chian
Active Member
Active Member

Number of posts : 551
Registration date : 2009-04-05

View user profile

Back to top Go down

Re: Bawak balik 'jongkong'...

Post by Akaksu on 2011-07-13, 09:00

yup betul barangan kemas ade sedikit rugi tapi BANK RAKYAT n AGRO BANK dah tak terima Dinar ..Wafer ni semua..JONGKONG lagi ler tak terima...apa pun nilai EMAS adalah pelaburan jangka panjang...Keuntungan dia tak terasa skang tapi 10 tahun akan datang ...memang akan rasa berbaloi sama ade masuk pajak atau jual balik kat kedai emas....berbanding dengan NILAI duit yang ade kat dalam BANK tu...


Very Happy Very Happy Very Happy

Akaksu
Active Member
Active Member

Number of posts : 45
Registration date : 2009-02-11

View user profile

Back to top Go down

Re: Bawak balik 'jongkong'...

Post by fixcxer on 2011-07-13, 14:40

Akaksu wrote:yup betul barangan kemas ade sedikit rugi tapi BANK RAKYAT n AGRO BANK dah tak terima Dinar ..Wafer ni semua..JONGKONG lagi ler tak terima...apa pun nilai EMAS adalah pelaburan jangka panjang...Keuntungan dia tak terasa skang tapi 10 tahun akan datang ...memang akan rasa berbaloi sama ade masuk pajak atau jual balik kat kedai emas....berbanding dengan NILAI duit yang ade kat dalam BANK tu...


Very Happy Very Happy Very Happy

sebab tu saya tak simpan pitih dalam bank nih... Twisted Evil

fixcxer
Active Member
Active Member

Number of posts : 103
Age : 38
Location : Depan PC
Registration date : 2008-08-22

View user profile

Back to top Go down

Re: Bawak balik 'jongkong'...

Post by Akaksu on 2011-07-13, 17:56

tapi ramai orang kita simpan duit dlam bank bro....hhhehhe lagi banyak lagi suka walaupun hakikat nyer NILAI nyer 10 tahun akan datang menyusut tanpa kita sedar...

but if you hava GOLD...nilai makin naik makin naik....

saya prefer emas berbanding pitih dalam bank...hhehe


Saya ade terdengar membeli emas haruslah dalam bentuk tunai waluapun sistem tukar emas lama ke emas baru...kalau tiada tunai selebihnya adalah riba...Sapa yang leh sahkan?

Akaksu
Active Member
Active Member

Number of posts : 45
Registration date : 2009-02-11

View user profile

Back to top Go down

Re: Bawak balik 'jongkong'...

Post by yusoff68 on 2011-07-13, 22:02

Salam.........menarik nampak perbincangan emas ni. Sekarang saya dah ada di Qatar dan saya ada membawa satu dinar public gold dan bar 10grm PG. Sesiapa berminat nak tukar QR kepada dinar PG boleh PM saya.
Bila balik Malaysia, sekiaranya perlu duit RM boleh jual pd dealer PG berdekatan d Malaysia. Untuk nak tahu harga terkini boleh visit.

http://www.publicgold.com.my/liveprice.html

4-5 tahun lepas harganya hanya RM300

yusoff68
Active Member
Active Member

Number of posts : 24
Registration date : 2011-01-05

View user profile

Back to top Go down

Re: Bawak balik 'jongkong'...

Post by foxshrek on 2011-07-14, 01:52

agro xterima dinar.. bank rakyat xpenah try.. tp ar-rahnu tiada masalah.. as long as is a gold..
utk jual, pb gold leh jual blk kt pb agen..
anyhow emas nih, kalu nk jual xde isu..

"10 thn menyimpan utk persediaan persaraan awal.. tp bile bersara nilai duit tetiba susut 30-40% alahai ruginyer.." insyaALLAH dgn emas, 30-40% mungkin lebih nilai..

sy di mesia pon dh gune simpanan dlm bentuk emas.. sudah 25% untung br 11 bln..

foxshrek
Active Member
Active Member

Number of posts : 32
Registration date : 2011-06-24

View user profile

Back to top Go down

Re: Bawak balik 'jongkong'...

Post by Akaksu on 2011-07-14, 02:02

foxshrek wrote:agro xterima dinar.. bank rakyat xpenah try.. tp ar-rahnu tiada masalah.. as long as is a gold..
utk jual, pb gold leh jual blk kt pb agen..
anyhow emas nih, kalu nk jual xde isu..

"10 thn menyimpan utk persediaan persaraan awal.. tp bile bersara nilai duit tetiba susut 30-40% alahai ruginyer.." insyaALLAH dgn emas, 30-40% mungkin lebih nilai..

sy di mesia pon dh gune simpanan dlm bentuk emas.. sudah 25% untung br 11 bln..



Bank rakyat skang hanya terima barangan kemas ajer ...Wafer ker..jongkong ker dah tak terima lagi pasal skim beli ni lah...takut tertipu.....Ar rahn9u x change tak tahu sebab kat sini tak ade ....



Akaksu
Active Member
Active Member

Number of posts : 45
Registration date : 2009-02-11

View user profile

Back to top Go down

Re: Bawak balik 'jongkong'...

Post by fixcxer on 2011-07-18, 20:08

Terima kasih semua for the sharing of info. cheers

Cuma balik to soalan asal, ie bawak balik gold instead of transfer duit ni lagu mana? OK or not? Question

Kalu calculate, beli gold sini eg 100g @QR 18,300 == RM14,940, dapat ke jual balik di Mesia dgn harga lebih dari tu? Cukup ke appreciation nak cover spread? scratch

fixcxer
Active Member
Active Member

Number of posts : 103
Age : 38
Location : Depan PC
Registration date : 2008-08-22

View user profile

Back to top Go down

Re: Bawak balik 'jongkong'...

Post by Akaksu on 2011-07-19, 01:42

senang ajer bro kira emas ni...

100gram x dengan pasaran semasa...contohnyer 100gm x harga emas skang=dpat harga emas-25% sebab kedai akan tolak 25% tapi u kena pandai tawarlah...jgn ikut sangat cakap cina tu....tawar selagi boleh


Kalau nak jual emas masa balik MAlAYSIA..beli emas 999 24K Nilaian dia lebih tinggi yer berbanding 916@22K ni...


just 2 cents


Harga emas 24K 999 skang sudah mencecah rm170 segram


Akaksu
Active Member
Active Member

Number of posts : 45
Registration date : 2009-02-11

View user profile

Back to top Go down

Re: Bawak balik 'jongkong'...

Post by fixcxer on 2011-07-19, 16:20

TQ akaksu.

Jadinya, tak payah lah bawak balik jongkong sebab rugi 25% masa jual balik...

Saya transfer duit macam biasa aje laa.

fixcxer
Active Member
Active Member

Number of posts : 103
Age : 38
Location : Depan PC
Registration date : 2008-08-22

View user profile

Back to top Go down

Re: Bawak balik 'jongkong'...

Post by Akaksu on 2011-07-19, 17:00

fixcxer wrote:TQ akaksu.

Jadinya, tak payah lah bawak balik jongkong sebab rugi 25% masa jual balik...

Saya transfer duit macam biasa aje laa.


Fixcxer kalau u beli emas tak rugi lah sebab kenaikan harga emas tu tu sentiasa berubah ...

Contoh hari ni u beli dengan harga RM170segram.....setahun yang akan datang harga emas anda miliki itu menjadi rm200 segram....mana yag lebih untung...EMAS ker DUIT...


Masa u buat jual beli tu kena pandai tawar lah ...Nego lah dengan tokey2 tu..jgn ikut sangat harga dia...that why kalau ade emas jgn jual...RUGI better dipajak gadaikan ajer dekat ar rahnu sebab dalam masa 6 bulan u dah boleh buat overlapping...emas ade duit pun dapat..hheheh...kalu u jual ...emas tak ade duit pun dah tentu tak ade lah...

Jgn beli jongkonglah...Beli Brangan kemas ajer... Very Happy Very Happy tapi beli 24K....

Apa pun terpulanglah pada yang empunyer duit...mana yg lebih selesa.. Very Happy Very Happy

Akaksu
Active Member
Active Member

Number of posts : 45
Registration date : 2009-02-11

View user profile

Back to top Go down

Re: Bawak balik 'jongkong'...

Post by Chian on 2011-07-21, 14:29

yusoff68 wrote:Salam.........menarik nampak perbincangan emas ni. Sekarang saya dah ada di Qatar dan saya ada membawa satu dinar public gold dan bar 10grm PG. Sesiapa berminat nak tukar QR kepada dinar PG boleh PM saya.
Bila balik Malaysia, sekiaranya perlu duit RM boleh jual pd dealer PG berdekatan d Malaysia. Untuk nak tahu harga terkini boleh visit.

http://www.publicgold.com.my/liveprice.html

4-5 tahun lepas harganya hanya RM300

Yusoff68,

Pohon share camna bawa gold bar keluar/ masuk airport ? Still wonder kat security gate kalau hand-carry or risau hilang dengan bag sekali kalau masuk luggage. So sorry, Chian memang naive dalam bidang ni.

Chian
Active Member
Active Member

Number of posts : 551
Registration date : 2009-04-05

View user profile

Back to top Go down

Re: Bawak balik 'jongkong'...

Post by yusoff68 on 2011-07-23, 05:20

Tak ada masaalah.........letak bersama2 dengan wang kita.

Biasanya 'Jongkong" tu hanya 10grm, 20grm dan 50grm.

Kalau betul2 berminat nanti boleh jumpa.

yusoff68
Active Member
Active Member

Number of posts : 24
Registration date : 2011-01-05

View user profile

Back to top Go down

Re: Bawak balik 'jongkong'...

Post by kutu_beramboi on 2011-07-24, 17:33

yusoff68 wrote:Tak ada masaalah.........letak bersama2 dengan wang kita.

Biasanya 'Jongkong" tu hanya 10grm, 20grm dan 50grm.

Kalau betul2 berminat nanti boleh jumpa.


yusoff68, security tak check ke nanti ...

kutu_beramboi
Active Member
Active Member

Number of posts : 597
Location : Qatar
Registration date : 2008-09-10

View user profile

Back to top Go down

Re: Bawak balik 'jongkong'...

Post by yusoff68 on 2011-07-24, 21:08

tak.....mcm duit kita, adakah mereka cek?

yusoff68
Active Member
Active Member

Number of posts : 24
Registration date : 2011-01-05

View user profile

Back to top Go down

Re: Bawak balik 'jongkong'...

Post by kutu_beramboi on 2011-07-25, 10:53

yusoff68 wrote:tak.....mcm duit kita, adakah mereka cek?


aah ek ... yer tak yer jugak ... thanks yusoff68 ...

kutu_beramboi
Active Member
Active Member

Number of posts : 597
Location : Qatar
Registration date : 2008-09-10

View user profile

Back to top Go down

Re: Bawak balik 'jongkong'...

Post by fixcxer on 2011-07-25, 15:47

emas x yah declare...


fixcxer
Active Member
Active Member

Number of posts : 103
Age : 38
Location : Depan PC
Registration date : 2008-08-22

View user profile

Back to top Go down

Re: Bawak balik 'jongkong'...

Post by j0e on 2011-07-25, 16:23

fixcxer wrote:emas x yah declare...



bagus...

j0e
Active Member
Active Member

Number of posts : 26
Registration date : 2011-06-24

View user profile

Back to top Go down

Re: Bawak balik 'jongkong'...

Post by Sponsored content Today at 06:04


Sponsored content


Back to top Go down

View previous topic View next topic Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum