Offshore life

Page 3 of 5 Previous  1, 2, 3, 4, 5  Next

View previous topic View next topic Go down

Re: Offshore life

Post by foxshrek on 2011-08-02, 00:19

Aku msh kt laut.. Luse turun.. Call arr aku #6335.. De info baru..

foxshrek
Active Member
Active Member

Number of posts : 32
Registration date : 2011-06-24

View user profile

Back to top Go down

Re: Offshore life

Post by mtaufikmaskan on 2011-08-02, 17:18

foxshrek wrote:Aku msh kt laut.. Luse turun.. Call arr aku #6335.. De info baru..

ok bro...esok aku kol ko siang td aku kol ko kt atas dh...roger2...

mtaufikmaskan
Active Member
Active Member

Number of posts : 31
Registration date : 2011-02-27

View user profile

Back to top Go down

Re: Offshore life

Post by foxshrek on 2011-08-03, 00:01

Aku call gak ko smlm, putus mase trans call RO ko wat camner ntah.. Aku bchelor nnt smpi 6 bln gak.. Kire join club ko arr, pale pon same gak kot..

foxshrek
Active Member
Active Member

Number of posts : 32
Registration date : 2011-06-24

View user profile

Back to top Go down

Re: Offshore life

Post by mtaufikmaskan on 2011-08-03, 10:40

foxshrek wrote:Aku call gak ko smlm, putus mase trans call RO ko wat camner ntah.. Aku bchelor nnt smpi 6 bln gak.. Kire join club ko arr, pale pon same gak kot..

ok bro...cantekla kn...bujang kmbali la korng...

mtaufikmaskan
Active Member
Active Member

Number of posts : 31
Registration date : 2011-02-27

View user profile

Back to top Go down

Re: Offshore life

Post by Palee on 2011-08-15, 13:05

topek...shay....apa info terbaru tu?

Palee
Active Member
Active Member

Number of posts : 56
Registration date : 2011-06-21

View user profile

Back to top Go down

Re: Offshore life

Post by mtaufikmaskan on 2011-08-22, 09:53

Palee wrote:topek...shay....apa info terbaru tu?

senyap jer lg...biasa2 bulan puasa progress slow bak kata mmber aku yg dh keje kt sna..kita raya sakan dulu la kt Malaysia...dh siap tntu dia akn roger kita nnti..nnti kita discuss blik mcm mn nk pegi nnti..ok bro?

mtaufikmaskan
Active Member
Active Member

Number of posts : 31
Registration date : 2011-02-27

View user profile

Back to top Go down

Re: Offshore life

Post by kobbera on 2011-09-08, 16:55

Member mung tu "aku" ke pet..? nnt dah kompem tarikh msg FB aku... mane tau kot ujung bulan ni.. aku balik malaysia kejap... amik family dulu....

kobbera
Newbies
Newbies

Number of posts : 11
Registration date : 2011-01-27

View user profile

Back to top Go down

Re: Offshore life

Post by mtaufikmaskan on 2011-09-23, 14:15

bereh bohhh....roger2...penantian suatu penyiksaan....hehehehe....

mtaufikmaskan
Active Member
Active Member

Number of posts : 31
Registration date : 2011-02-27

View user profile

Back to top Go down

Re: Offshore life

Post by Awku on 2011-09-29, 16:58

salam all, sy org baru dlm forum ni, kira bminat nk tukar env. working outside Msia lah & of course offshore base since sy punye background offshore Operation (swak),hehe... nk tanye spa2 ble share pa address yg betul tpt sy nak send CV sy? b4 this dh coba tp blom sangkut lg...

Awku
Newbies
Newbies

Number of posts : 5
Registration date : 2011-09-28

View user profile

Back to top Go down

Re: Offshore life

Post by kutu_beramboi on 2011-09-30, 05:06

awku, sambil2 menunggu response mengenai address yg tepat tu ... sudi2 kan la belek belek topic yg lain ... topic pasal gaji ... cost of living kat qatar ... brp gaji org tempatan ... dan brp pulak gaji utk org luar ... dll ... semoga bermanafaat ...

kutu_beramboi
Active Member
Active Member

Number of posts : 597
Location : Qatar
Registration date : 2008-09-10

View user profile

Back to top Go down

Re: Offshore life

Post by Awku on 2011-09-30, 14:18

kutu_beramboi, thanks a lot 4 sharing, hrp2 sy dpt something dr topic yg lain, to all frens, just share with us(yg baru join & yg just view jer forum ni, psl life in qatar and offshore life, pro & cons, hrpn bg semangat baru utk kta, dh 15yrs working offshore, nak jgk merasa d luar b4 pencen,hehe....

Awku
Newbies
Newbies

Number of posts : 5
Registration date : 2011-09-28

View user profile

Back to top Go down

Re: Offshore life

Post by unyat on 2011-11-01, 19:24

Assalamualaikum,
Kengkawan, baru-baru ni AP ada suruh saya suruh buat stress test untuk dihantar pada QP Offshore~urgently (AP sokmo2 urgent). Adakah in bermakna masih ada harapan untuk saya bekerja di Qatar?
Agak2 berapa harga sewa yang sesuai untuk keluarga kecil macam saya = 1 isteri dan 2 anak kecik2 lagi : )
Maklum balas otai2 dan kengkawan amat di hargai

unyat
Active Member
Active Member

Number of posts : 37
Location : Al Wukair
Registration date : 2011-06-20

View user profile

Back to top Go down

Re: Offshore life

Post by Palee on 2011-11-02, 03:59

unyat wrote:Assalamualaikum,
Kengkawan, baru-baru ni AP ada suruh saya suruh buat stress test untuk dihantar pada QP Offshore~urgently (AP sokmo2 urgent). Adakah in bermakna masih ada harapan untuk saya bekerja di Qatar?
Agak2 berapa harga sewa yang sesuai untuk keluarga kecil macam saya = 1 isteri dan 2 anak kecik2 lagi : )
Maklum balas otai2 dan kengkawan amat di hargai

salam bro Unyat!

saya pun sama gak. untuk QP offshore gak. Dah antar pun. Nak kata confirm tu tak pastilah...sebab kat sana nanti pun ada lagi medical test kan? So far kita ni masih tergantuhg tak bertali lagi lah rasanya.

Latest news...baru pagi tat sat ni pulak saya dapat berita yg kurang enak dari AP recruitment.

Sebelum ni offer letter yg saya dapat..offer grade 10 with basic salary QTR8400. Sekali pagi tadi AP call, bitau QP made a mistake...katanya grade 10 tu sebenarnya for local qatari saja..not for expats level2 kita ni. Then QP send another letter offer....dia offer grade 8 (general operator). basic QTR7200. Camne ni? Nak terima ke tak yer? Geng2 lain ada yg dapat grade 8 gak kan? Basic yg dia offer tu okay dak qtr7200?

dalam dilema nih.

Palee
Active Member
Active Member

Number of posts : 56
Registration date : 2011-06-21

View user profile

Back to top Go down

Re: Offshore life

Post by noble-man on 2011-11-02, 08:13

Palee wrote:
unyat wrote:Assalamualaikum,
Kengkawan, baru-baru ni AP ada suruh saya suruh buat stress test untuk dihantar pada QP Offshore~urgently (AP sokmo2 urgent). Adakah in bermakna masih ada harapan untuk saya bekerja di Qatar?
Agak2 berapa harga sewa yang sesuai untuk keluarga kecil macam saya = 1 isteri dan 2 anak kecik2 lagi : )
Maklum balas otai2 dan kengkawan amat di hargai

salam bro Unyat!

saya pun sama gak. untuk QP offshore gak. Dah antar pun. Nak kata confirm tu tak pastilah...sebab kat sana nanti pun ada lagi medical test kan? So far kita ni masih tergantuhg tak bertali lagi lah rasanya.

Latest news...baru pagi tat sat ni pulak saya dapat berita yg kurang enak dari AP recruitment.

Sebelum ni offer letter yg saya dapat..offer grade 10 with basic salary QTR8400. Sekali pagi tadi AP call, bitau QP made a mistake...katanya grade 10 tu sebenarnya for local qatari saja..not for expats level2 kita ni. Then QP send another letter offer....dia offer grade 8 (general operator). basic QTR7200. Camne ni? Nak terima ke tak yer? Geng2 lain ada yg dapat grade 8 gak kan? Basic yg dia offer tu okay dak qtr7200?

dalam dilema nih.

Belum pun sign contract dah ada Diskriminasi..

noble-man
Active Member
Active Member

Number of posts : 209
Registration date : 2008-04-21

View user profile

Back to top Go down

Re: Offshore life

Post by Palee on 2011-11-02, 09:35

noble-man wrote:
Palee wrote:
unyat wrote:Assalamualaikum,
Kengkawan, baru-baru ni AP ada suruh saya suruh buat stress test untuk dihantar pada QP Offshore~urgently (AP sokmo2 urgent). Adakah in bermakna masih ada harapan untuk saya bekerja di Qatar?
Agak2 berapa harga sewa yang sesuai untuk keluarga kecil macam saya = 1 isteri dan 2 anak kecik2 lagi : )
Maklum balas otai2 dan kengkawan amat di hargai

salam bro Unyat!

saya pun sama gak. untuk QP offshore gak. Dah antar pun. Nak kata confirm tu tak pastilah...sebab kat sana nanti pun ada lagi medical test kan? So far kita ni masih tergantuhg tak bertali lagi lah rasanya.

Latest news...baru pagi tat sat ni pulak saya dapat berita yg kurang enak dari AP recruitment.

Sebelum ni offer letter yg saya dapat..offer grade 10 with basic salary QTR8400. Sekali pagi tadi AP call, bitau QP made a mistake...katanya grade 10 tu sebenarnya for local qatari saja..not for expats level2 kita ni. Then QP send another letter offer....dia offer grade 8 (general operator). basic QTR7200. Camne ni? Nak terima ke tak yer? Geng2 lain ada yg dapat grade 8 gak kan? Basic yg dia offer tu okay dak qtr7200?

dalam dilema nih.

Belum pun sign contract dah ada Diskriminasi..

sebab program qatarization la tu kot. ketuanan ereb qatari Laughing

bila berada di negara org baru la paham perasaan jadi minoriti/orang dagang/pendatang... Razz

Palee
Active Member
Active Member

Number of posts : 56
Registration date : 2011-06-21

View user profile

Back to top Go down

Re: Offshore life

Post by SpectraGuy on 2011-11-03, 05:30

Palee wrote:
unyat wrote:Assalamualaikum,
Kengkawan, baru-baru ni AP ada suruh saya suruh buat stress test untuk dihantar pada QP Offshore~urgently (AP sokmo2 urgent). Adakah in bermakna masih ada harapan untuk saya bekerja di Qatar?
Agak2 berapa harga sewa yang sesuai untuk keluarga kecil macam saya = 1 isteri dan 2 anak kecik2 lagi : )
Maklum balas otai2 dan kengkawan amat di hargai

salam bro Unyat!

saya pun sama gak. untuk QP offshore gak. Dah antar pun. Nak kata confirm tu tak pastilah...sebab kat sana nanti pun ada lagi medical test kan? So far kita ni masih tergantuhg tak bertali lagi lah rasanya.

Latest news...baru pagi tat sat ni pulak saya dapat berita yg kurang enak dari AP recruitment.

Sebelum ni offer letter yg saya dapat..offer grade 10 with basic salary QTR8400. Sekali pagi tadi AP call, bitau QP made a mistake...katanya grade 10 tu sebenarnya for local qatari saja..not for expats level2 kita ni. Then QP send another letter offer....dia offer grade 8 (general operator). basic QTR7200. Camne ni? Nak terima ke tak yer? Geng2 lain ada yg dapat grade 8 gak kan? Basic yg dia offer tu okay dak qtr7200?

dalam dilema nih.

Something to share (http://arabnews.com/economy/article528083.ece).

"Qatar's solution may be increasingly imitated across the Gulf: Where it is unable to find local citizens to move into jobs, it appears to be encouraging the use of Arab workers from other countries, rather than the South Asians and East Asians who have traditionally done much of the hard labor.

"We have now started to limit foreign labour," said Hussain Yousuf Al-Mulla, undersecretary at Qatar's Labor Ministry. "When I say foreign, I mean Asian workers.

"The instructions that have come to us from the government are to stick to Arab laborers. Foreign laborers caused many problems their number is big, their customs and habits are not similar to ours, besides social and security problems."
"

SpectraGuy
Active Member
Active Member

Number of posts : 114
Registration date : 2011-02-27

View user profile

Back to top Go down

Re: Offshore life

Post by Palee on 2011-11-03, 10:33

SpectraGuy wrote:
Palee wrote:
unyat wrote:Assalamualaikum,
Kengkawan, baru-baru ni AP ada suruh saya suruh buat stress test untuk dihantar pada QP Offshore~urgently (AP sokmo2 urgent). Adakah in bermakna masih ada harapan untuk saya bekerja di Qatar?
Agak2 berapa harga sewa yang sesuai untuk keluarga kecil macam saya = 1 isteri dan 2 anak kecik2 lagi : )
Maklum balas otai2 dan kengkawan amat di hargai

salam bro Unyat!

saya pun sama gak. untuk QP offshore gak. Dah antar pun. Nak kata confirm tu tak pastilah...sebab kat sana nanti pun ada lagi medical test kan? So far kita ni masih tergantuhg tak bertali lagi lah rasanya.

Latest news...baru pagi tat sat ni pulak saya dapat berita yg kurang enak dari AP recruitment.

Sebelum ni offer letter yg saya dapat..offer grade 10 with basic salary QTR8400. Sekali pagi tadi AP call, bitau QP made a mistake...katanya grade 10 tu sebenarnya for local qatari saja..not for expats level2 kita ni. Then QP send another letter offer....dia offer grade 8 (general operator). basic QTR7200. Camne ni? Nak terima ke tak yer? Geng2 lain ada yg dapat grade 8 gak kan? Basic yg dia offer tu okay dak qtr7200?

dalam dilema nih.

Something to share (http://arabnews.com/economy/article528083.ece).

"Qatar's solution may be increasingly imitated across the Gulf: Where it is unable to find local citizens to move into jobs, it appears to be encouraging the use of Arab workers from other countries, rather than the South Asians and East Asians who have traditionally done much of the hard labor.

"We have now started to limit foreign labour," said Hussain Yousuf Al-Mulla, undersecretary at Qatar's Labor Ministry. "When I say foreign, I mean Asian workers.

"The instructions that have come to us from the government are to stick to Arab laborers. Foreign laborers caused many problems their number is big, their customs and habits are not similar to ours, besides social and security problems."
"

dalam byk2 golongan asians la kan kat qatar nun.... bagaimanakah pandangan masyarakat/penguasa local qatari terhadap asians from malaysia/indonesia ye? berbeza tak dengan pandangan depa terhadap pinoy...bangla...india bagai?

Palee
Active Member
Active Member

Number of posts : 56
Registration date : 2011-06-21

View user profile

Back to top Go down

Re: Offshore life

Post by unyat on 2011-11-06, 00:46

Assalamualaikum & Good day.Selamat Hari Raya Aidil Adha to all forum members.
Tengah Raya Kat laut ni "dekat" Barge KM1.

Pasal dapat another offer lettertu tak pasti la pulak,since dah onboard ni mmg lost sikitla pasal info2 berkaitan.Yang herantu jadi makin kecik la pulak Bro Palee terima nanti Sad .
My suggestion is to muslim make solat istikharah Smile and others make a check and balance.

unyat
Active Member
Active Member

Number of posts : 37
Location : Al Wukair
Registration date : 2011-06-20

View user profile

Back to top Go down

Re: Offshore life

Post by kutu_beramboi on 2011-11-11, 15:16

unyat wrote:Assalamualaikum & Good day.Selamat Hari Raya Aidil Adha to all forum members.
Tengah Raya Kat laut ni "dekat" Barge KM1.

Pasal dapat another offer lettertu tak pasti la pulak,since dah onboard ni mmg lost sikitla pasal info2 berkaitan.Yang herantu jadi makin kecik la pulak Bro Palee terima nanti Sad .
My suggestion is to muslim make solat istikharah Smile and others make a check and balance.


Waalaikumsalam dan Selamat Hari Raya Aidil Adha juga diucapkan. Patut la sunyi je forum ni sejak dua menjak ni.

kutu_beramboi
Active Member
Active Member

Number of posts : 597
Location : Qatar
Registration date : 2008-09-10

View user profile

Back to top Go down

Re: Offshore life

Post by foxshrek on 2011-11-15, 17:04

Palee...
hadoi.. camno leh jd gitu plok...
stuju ngan unyat... solat..

aku dh decide to withdrwn offer QP..
tp dok tau nok tulis camne dlm mail..

foxshrek
Active Member
Active Member

Number of posts : 32
Registration date : 2011-06-24

View user profile

Back to top Go down

Re: Offshore life

Post by mtaufikmaskan on 2011-11-25, 18:20

Biar betul palee...aku dh lama tgh tnggu panggilannya...risau gak xder respons..bro, gaji awk lebih kurng sy jer tp sy dpat gred 9..kna pikir balik la mcm tu...lma sgt tnggu nya bnda ni...rezki ader jer kt mn2...cba survey kt abu dhabi plak n follow shay kt sna...dh sign belum offer letter 2?

mtaufikmaskan
Active Member
Active Member

Number of posts : 31
Registration date : 2011-02-27

View user profile

Back to top Go down

Re: Offshore life

Post by foxshrek on 2011-11-27, 17:33

mtaufikmaskan wrote:rezki ader jer kt mn2...cba survey kt abu dhabi plak n follow shay kt sna...dh sign belum offer letter 2?
aku dh antar mail ke AP.. diaorg dh reply mintak aku fikir btul2.. then aku wat dunno jer.. aku bagi 4 reasonskt dia.. salah 1 nyer kes Palee(sakit pale tuh nk sign..
Skrang start blk ngan AD.. Doc dh antar.. tggu security clearance & visa..
for the time being.. aku fokus pd kenaikan gred dipetonah jer.. Razz letih maen game nunggu nih..

foxshrek
Active Member
Active Member

Number of posts : 32
Registration date : 2011-06-24

View user profile

Back to top Go down

Re: Offshore life

Post by Palee on 2011-11-27, 19:49

salam all...to shay n topek especially,

aku sign je offer tu....then esok2 rasa nak retreat aku kabor jelah. wat masa ni aku duk usha2 MOPU bekok C. Saeng kita najmi (Tinggi A) dah resigned dan pi situ....basix salary myr6k je...tapi buleh la wat modai keluar dari PCSB sementara nak capai hat sedap lagi.

Palee
Active Member
Active Member

Number of posts : 56
Registration date : 2011-06-21

View user profile

Back to top Go down

Re: Offshore life

Post by j0e on 2011-12-10, 17:24

apa cerita terbaru kawan2 sekalian..
maaf aku awal2 aritu dah withdraw offer dari QP.
sbb dapat counter offer dari company skrng..dan terus absorb jadi permanent staff dah skarng..
Shay.. pm aku id FB kau..boleh selalu tukar2 info..

j0e
Active Member
Active Member

Number of posts : 26
Registration date : 2011-06-24

View user profile

Back to top Go down

Re: Offshore life

Post by mtaufikmaskan on 2011-12-14, 17:47

jadi aku ngn palee jer la merantau berdua....smlm baru dapat visa yer ni, jd aku plan nk pegi 06/2/2012..Kita gerak tarikh tu la bro..mcm mn Palee?

mtaufikmaskan
Active Member
Active Member

Number of posts : 31
Registration date : 2011-02-27

View user profile

Back to top Go down

Re: Offshore life

Post by Sponsored content Today at 18:05


Sponsored content


Back to top Go down

Page 3 of 5 Previous  1, 2, 3, 4, 5  Next

View previous topic View next topic Back to top

- Similar topics

 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum