Offshore life

Page 5 of 5 Previous  1, 2, 3, 4, 5

View previous topic View next topic Go down

Re: Offshore life

Post by mtaufikmaskan on 2012-02-09, 10:26

unyat wrote:Saya masih di Maydan Mahzam aka PS2.
Masih di accomodation QP,Al Bayyan Garden.Macam Bro Rizi ckptue ada betul juga.Nak berhousemate dgn saper?
Orang-orang PS2 dah tanya mana lagi 2 orang Malaysia yang nak datang sini? Maknanya kedatangan anda amatlah dialu-alukan Smile

ok bro...aku skrng tnggu siap2 aku punya BOSET, PTW ngn training lain2....settle semua baru pegi PS2...boss td ckap dlam 2 mnggu baru siap semua...masa duk darat tu mcm mn bro transportation pegi kursus? boss cakap boleh claim nnti jnji ade resit teksi..ader buat claim x?dapat duduk satu crew lg cantik ni bro....

mtaufikmaskan
Active Member
Active Member

Number of posts : 31
Registration date : 2011-02-27

View user profile

Back to top Go down

Re: Offshore life

Post by unyat on 2012-02-10, 05:55

mtaufikmaskan wrote:
unyat wrote:Saya masih di Maydan Mahzam aka PS2.
Masih di accomodation QP,Al Bayyan Garden.Macam Bro Rizi ckptue ada betul juga.Nak berhousemate dgn saper?
Orang-orang PS2 dah tanya mana lagi 2 orang Malaysia yang nak datang sini? Maknanya kedatangan anda amatlah dialu-alukan Smile

ok bro...aku skrng tnggu siap2 aku punya BOSET, PTW ngn training lain2....settle semua baru pegi PS2...boss td ckap dlam 2 mnggu baru siap semua...masa duk darat tu mcm mn bro transportation pegi kursus? boss cakap boleh claim nnti jnji ade resit teksi..ader buat claim x?dapat duduk satu crew lg cantik ni bro....

Prebet sapu~ Takde resit. Boleh claim? Entahla saya pun tak faham, dulu katanya automatik sbb ada dalam sistem.
Pasal 2 minggu tue terpulang pada keadaan sebab bergantung pada medical check up result. Lambat keluar,lambatla naik ke Platform.

Enertech Academy koordinat N25^15.019' E051^29.817'

Heliport koordinat 25.275753,51.563601 (Sebelah Rizon Jet) bleh google.

unyat
Active Member
Active Member

Number of posts : 37
Location : Al Wukair
Registration date : 2011-06-20

View user profile

Back to top Go down

Re: Offshore life

Post by Palee on 2012-02-10, 08:35

unyat wrote:Saya masih di Maydan Mahzam aka PS2.
Masih di accomodation QP,Al Bayyan Garden.Macam Bro Rizi ckptue ada betul juga.Nak berhousemate dgn saper?
Orang-orang PS2 dah tanya mana lagi 2 orang Malaysia yang nak datang sini? Maknanya kedatangan anda amatlah dialu-alukan Smile

Maydan Mazham tu nama platform la yer? PS2 tu field nya? Kalau adamasa terluang bley citer lebih pasai PS2 ni? Adakah kita semer akan ditempatkan di PS2 jugak?

So..di PS2 tu nationality mana lagi onboard? Kita saja kah malaysian? So far camner pergaulan atas platform tu? warm welcome or....? Razz


sorry..banyak soklan hehehe...

Palee
Active Member
Active Member

Number of posts : 56
Registration date : 2011-06-21

View user profile

Back to top Go down

Re: Offshore life

Post by unyat on 2012-02-10, 15:23

Palee wrote:
unyat wrote:Saya masih di Maydan Mahzam aka PS2.
Masih di accomodation QP,Al Bayyan Garden.Macam Bro Rizi ckptue ada betul juga.Nak berhousemate dgn saper?
Orang-orang PS2 dah tanya mana lagi 2 orang Malaysia yang nak datang sini? Maknanya kedatangan anda amatlah dialu-alukan Smile

Maydan Mazham tu nama platform la yer? PS2 tu field nya? Kalau adamasa terluang bley citer lebih pasai PS2 ni? Adakah kita semer akan ditempatkan di PS2 jugak?

So..di PS2 tu nationality mana lagi onboard? Kita saja kah malaysian? So far camner pergaulan atas platform tu? warm welcome or....? Razz


sorry..banyak soklan hehehe...

Maydan Mahzam @ PS2 benda yang sama.
Dia bukan integrated platform macam di tempat kita.Nak access ke Well head mmg guna boat sahaja.Org platformm tak jaga well head sbb ada department Wellhead Intergrity yg jaga.
Malaysian permanent crew saya org pertama,so anda org kedua klau ke PS2 la Smile ~ Diorang kata bukan saya kata.Saya punya offer letter PS3.Medical c/up Halul Island last-last kena pergi PS2.Alhamdulillah segalanya baik. So kita kena terima sebab dalam agreement kita dah setuju untuk ditempatkan dimana-mana pun facilities kepunyaan QP.

unyat
Active Member
Active Member

Number of posts : 37
Location : Al Wukair
Registration date : 2011-06-20

View user profile

Back to top Go down

Re: Offshore life

Post by Palee on 2012-02-11, 11:56

unyat wrote:
Palee wrote:
unyat wrote:Saya masih di Maydan Mahzam aka PS2.
Masih di accomodation QP,Al Bayyan Garden.Macam Bro Rizi ckptue ada betul juga.Nak berhousemate dgn saper?
Orang-orang PS2 dah tanya mana lagi 2 orang Malaysia yang nak datang sini? Maknanya kedatangan anda amatlah dialu-alukan Smile

Maydan Mazham tu nama platform la yer? PS2 tu field nya? Kalau adamasa terluang bley citer lebih pasai PS2 ni? Adakah kita semer akan ditempatkan di PS2 jugak?

So..di PS2 tu nationality mana lagi onboard? Kita saja kah malaysian? So far camner pergaulan atas platform tu? warm welcome or....? Razz


sorry..banyak soklan hehehe...

Maydan Mahzam @ PS2 benda yang sama.
Dia bukan integrated platform macam di tempat kita.Nak access ke Well head mmg guna boat sahaja.Org platformm tak jaga well head sbb ada department Wellhead Intergrity yg jaga.
Malaysian permanent crew saya org pertama,so anda org kedua klau ke PS2 la Smile ~ Diorang kata bukan saya kata.Saya punya offer letter PS3.Medical c/up Halul Island last-last kena pergi PS2.Alhamdulillah segalanya baik. So kita kena terima sebab dalam agreement kita dah setuju untuk ditempatkan dimana-mana pun facilities kepunyaan QP.


seperti jangkaan saya...untuk QP regular offshore staff..maybe batch (malaysian) kita ni adalah julung kali diambil kot. bab ditempatkan kemana2 tu saya takde masalah insyaallah...saya ni jenis suka dengan advanture nih...boleh menambah pengalaman kita. Tak sabar juga nak ke sana menempuh liku2 baru...kat mesia ni dah rasa macam tepu je otak. Dalam masa yg sama gak agak sedey sket la bakal berjauhan dari family.

Bro, nanti lepas dah confirm jawatan baru bley balik kids n wife kan? berapa lama ye agak2 pelepasan yg diberikan untuk urusan ambil keluarga bawak ke qatar? Ada info pasal tu? kalau tau awai2 senang sket nak planning.

Palee
Active Member
Active Member

Number of posts : 56
Registration date : 2011-06-21

View user profile

Back to top Go down

Re: Offshore life

Post by mtaufikmaskan on 2012-03-09, 08:48

Pengalaman pertama di Teluk Parsi x jauh berbeza ngn Laut China Selatan & bezanya mcm2 org negara lain keje kt situ & mcm2 ragam...dari segi facilities sama jer di Malaysia & platform PS-2 berumur 35 tahun....sebaya ngn Tiong-A kt Malaysia...dahulunya di operate oleh Shell sblum di handover ke QP....
Dari segi makanan mmng terbaik...ari2 ade dua menu jer, menu arab ngn india...boleh makannya kita dari asia tenggara...

mtaufikmaskan
Active Member
Active Member

Number of posts : 31
Registration date : 2011-02-27

View user profile

Back to top Go down

Re: Offshore life

Post by unyat on 2012-04-09, 11:43

Minta maafla taufik bab makan aku tak bolehla....
Tak boleh tengok sebab pasti akan aku bedal seadanya. Very Happy
So pada yg offshore base jaga diet anda. Medical c/up every 2 years.
Peringatan pada diri sendiri dan kawan2.
Syukur to be Offshoreman.

Musim Ramadhan di PS2 tidak jauh berbeza dengan suasana offshore di Malaysia.Cuma nya waktu kerja agak flexible dan agak kurang kerjanya.Alhamdulillah. Smile

unyat
Active Member
Active Member

Number of posts : 37
Location : Al Wukair
Registration date : 2011-06-20

View user profile

Back to top Go down

Re: Offshore life

Post by shahrul zs on 2015-10-02, 18:59

Salam..sy newbie diruangan ni..tkde experience kje dioffshore..sy dpt offer as fireman for offshore dgn QP..sblm ni hanye onduty difield..so..mngkin tn2 bole share facility,atmosphere kje dioffshore,kemudahan2 lain spt internet,fon call dsbnya..sy punye offer 7/7 ..so means jika 7 hari onduty dioffshore tu..brp jam waktu kje dan brp jam waktu rehat dari segi rotation..dari segi gred basic salary..rata2 brp basic salary yg sesuai bole sy nego since kos living yg tggi diqatar..hrp ada otai2 yg dpt guide..tq

shahrul zs
Newbies
Newbies

Number of posts : 4
Registration date : 2015-09-28

View user profile

Back to top Go down

Re: Offshore life

Post by unyat on 2015-10-05, 17:49

shahrul zs wrote:Salam..sy newbie diruangan ni..tkde experience kje dioffshore..sy dpt offer as fireman for offshore dgn QP..sblm ni hanye onduty difield..so..mngkin tn2 bole share facility,atmosphere kje dioffshore,kemudahan2 lain spt internet,fon call dsbnya..sy punye offer 7/7 ..so means jika 7 hari onduty dioffshore tu..brp jam waktu kje dan brp jam waktu rehat dari segi rotation..dari segi gred basic salary..rata2 brp basic salary yg sesuai bole sy nego since kos living yg tggi diqatar..hrp ada otai2 yg dpt guide..tq

Kerja offshore kalau di QP mmg 7/7  dan 27/28. Since u dapat 7/7 bolehla saya cerita sikit pengalaman saya bekerja di offshore QP ni.
Facility utk tv, internet, telephone mmg ada,tapi kalau nak tengok akademi fantasia memang takdela. Razz
Gaji base on your gred. Bab ni saya kurang pasti tapi kalau  ELS rasanya kurang lebih jer. ELS tu kira non executive post.
Kerja 12 jam/ hari. Selebihnya rehat dan kadang2 ada overtime sbb ada drill,night landing chopper dsbgnya. 7 kerja yang lagi tujuh melangut dok kat rumah. Kalau rumah kau dekat dgn rumah aku nanti bolehla aku ajak mancing nanti kalau minat..
Kalau ada family masa offday nilah nk beli brg dapur,urus anak pi skolah,bayar bil, nak makan nasi lemak,cari ubi rebus dan tanam pisang kat area rumah.
Nak tau lebih dan lain2 boleh request friend di sini.
Waktu ni aku tgh on duty,lagi 3 Malaysian dok darat Offday.
Anyway kami dari PS2 or depa panggil MM@Maydan Mahzam.
Bro dapat offshore mana?

unyat
Active Member
Active Member

Number of posts : 37
Location : Al Wukair
Registration date : 2011-06-20

View user profile

Back to top Go down

Re: Offshore life

Post by shahrul zs on 2015-10-05, 18:42

Sy br nk interview actually 13hb ni..thts why saje nk congak dulu dari segi pakej salary ,banefit,work culture dan environment kje di offshore ni..gred yg sy difahamkan range gred p to gred 12..brp average basic semasa dlm range tersebut..dan Sy tk pasti dpt offshore yg mna atau nama platform pun tk pasti..biasanya mmg ada fwd base utk fire service ke atas platform tu..brp org yg onduty setiap shift..sy

shahrul zs
Newbies
Newbies

Number of posts : 4
Registration date : 2015-09-28

View user profile

Back to top Go down

Re: Offshore life

Post by shahrul zs on 2015-10-05, 18:47

Mancing ehh..sounds good..ok juga..mmg antara hobby juga..klau ada kaki jamming,kaki kayuh pun ok..anyway dpt mngisi masa

shahrul zs
Newbies
Newbies

Number of posts : 4
Registration date : 2015-09-28

View user profile

Back to top Go down

Re: Offshore life

Post by Sponsored content Today at 15:40


Sponsored content


Back to top Go down

Page 5 of 5 Previous  1, 2, 3, 4, 5

View previous topic View next topic Back to top

- Similar topics

 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum