Offshore life

Page 1 of 5 1, 2, 3, 4, 5  Next

View previous topic View next topic Go down

Offshore life

Post by mtaufikmaskan on 2011-06-20, 15:09

Salam sahabat2 sekelian,

Sy bru jer dpat offer utk QP offshore tp x sign lg offer letter pun..Problem utk accomodation bila off-duty ni,ade x shabat2 yg bleh tlong knalkn rkan2 yg nak offer sewa bilik ni...hidup sebatang kara jer kt Qatar ni...

Lagi satu mcam mn yer environment n working culture kt lautan arab ni? harap ade sahabat2 yg sudi mmbntu sy...Bleh share sama2 utk offshore life.

mtaufikmaskan
Active Member
Active Member

Number of posts : 31
Registration date : 2011-02-27

View user profile

Back to top Go down

Re: Offshore life

Post by rizi the doll on 2011-06-21, 12:26

mtaufikmaskan wrote:Salam sahabat2 sekelian,

Sy bru jer dpat offer utk QP offshore tp x sign lg offer letter pun..Problem utk accomodation bila off-duty ni,ade x shabat2 yg bleh tlong knalkn rkan2 yg nak offer sewa bilik ni...hidup sebatang kara jer kt Qatar ni...

Lagi satu mcam mn yer environment n working culture kt lautan arab ni? harap ade sahabat2 yg sudi mmbntu sy...Bleh share sama2 utk offshore life.

Bro, u nyer t&c camner?

correct me if i'm wrong, setahu rizi la... sini derang maintain 28/28...


rizi the doll
Active Member
Active Member

Number of posts : 347
Age : 37
Registration date : 2008-11-18

View user profile

Back to top Go down

Re: Offshore life

Post by Chian on 2011-06-21, 13:35

Yang I tau ada juga 7/7. Btw, mtaufikmaskan may PM me. Perhaps I can introduce you to a friend who may be able to sub-lease one of his rooms to you.

Chian
Active Member
Active Member

Number of posts : 551
Registration date : 2009-04-05

View user profile

Back to top Go down

Re: Offshore life

Post by mtaufikmaskan on 2011-06-21, 13:51

klau 28/28 itu Rasgas..mcm sy ni under Qatar Petroleum itu yg 7/7 n base kt Doha....

mtaufikmaskan
Active Member
Active Member

Number of posts : 31
Registration date : 2011-02-27

View user profile

Back to top Go down

Re: Offshore life

Post by Palee on 2011-06-22, 04:19

Salam all.

Yes...kat QP 7/7 work rotation...shift 12hours/day. then 7days offduty.

Taufik...kita sama lah. Saya baru dapat offer letter dari QP kelmarin...cuma belum accept je lagi.

Well..pada pemahaman aku dalam offer letter tu ada sebut during 3 months probation period accomodation disediakan oleh QP (DOHA) masa offday memandangkan accomodation assistance (QR7300) belum diberi until dah confirmed.

so...post apa qp offer?



Palee
Active Member
Active Member

Number of posts : 56
Registration date : 2011-06-21

View user profile

Back to top Go down

Re: Offshore life

Post by mtaufikmaskan on 2011-06-22, 06:26

memang betul msa probation period dia bg accomodation tp aku cuba buat preparation awl2 utk lpas 3 bulan 2..sy position general technician.

awk plak dapat position ape?

mtaufikmaskan
Active Member
Active Member

Number of posts : 31
Registration date : 2011-02-27

View user profile

Back to top Go down

Re: Offshore life

Post by Palee on 2011-06-22, 12:55

mtaufikmaskan wrote:memang betul msa probation period dia bg accomodation tp aku cuba buat preparation awl2 utk lpas 3 bulan 2..sy position general technician.

awk plak dapat position ape?

senior operator. So u camne? dah accept ke blom offer tu? I maybe accept je offer tu....try to get a better future.

Btw, saya pun tgh riki2 gak ni harga sewa rumah disana dari anak saudara yg dah menetap di qatar nun. So far nampaknya boleh dikatakan ada 3 kategori kind of living....yang murah2 1-2 bedrooms leh ar dapat dalam QR2k - QR3k. Middle range yang agak okey sket utk family (2-3 bedrooms)dalam QR5k - QR6.5k....then yg agak luxury dalam QR10-12k kot gitu.

Bila plan nak pi? bley plan gi sekali kan?

Palee
Active Member
Active Member

Number of posts : 56
Registration date : 2011-06-21

View user profile

Back to top Go down

Re: Offshore life

Post by mtaufikmaskan on 2011-06-22, 20:08

senior operator. So u camne? dah accept ke blom offer tu? I maybe accept je offer tu....try to get a better future.

Btw, saya pun tgh riki2 gak ni harga sewa rumah disana dari anak saudara yg dah menetap di qatar nun. So far nampaknya boleh dikatakan ada 3 kategori kind of living....yang murah2 1-2 bedrooms leh ar dapat dalam QR2k - QR3k. Middle range yang agak okey sket utk family (2-3 bedrooms)dalam QR5k - QR6.5k....then yg agak luxury dalam QR10-12k kot gitu.

Bila plan nak pi? bley plan gi sekali kan?[/quote]

Sy pun dh accept offer ni,dh send email ke AP. Kita pegi lpas raya la snng sbb sy pun nk kna bg notis sebulan n masa utk uruskn segala urusan tu lmbat sbb still lg keje offshore utk 2 mnggu. Pesan pak arab lpas dpat result medical report pass bru bleh hntr notis berhnti. Sy plan dlam 06/09/2011..kita ltak jer tarikh 2 utk depart dari Malaysia.ok x bro?

mtaufikmaskan
Active Member
Active Member

Number of posts : 31
Registration date : 2011-02-27

View user profile

Back to top Go down

Re: Offshore life

Post by Palee on 2011-06-23, 00:00

mtaufikmaskan wrote:senior operator. So u camne? dah accept ke blom offer tu? I maybe accept je offer tu....try to get a better future.

Btw, saya pun tgh riki2 gak ni harga sewa rumah disana dari anak saudara yg dah menetap di qatar nun. So far nampaknya boleh dikatakan ada 3 kategori kind of living....yang murah2 1-2 bedrooms leh ar dapat dalam QR2k - QR3k. Middle range yang agak okey sket utk family (2-3 bedrooms)dalam QR5k - QR6.5k....then yg agak luxury dalam QR10-12k kot gitu.

Bila plan nak pi? bley plan gi sekali kan?

Sy pun dh accept offer ni,dh send email ke AP. Kita pegi lpas raya la snng sbb sy pun nk kna bg notis sebulan n masa utk uruskn segala urusan tu lmbat sbb still lg keje offshore utk 2 mnggu. Pesan pak arab lpas dpat result medical report pass bru bleh hntr notis berhnti. Sy plan dlam 06/09/2011..kita ltak jer tarikh 2 utk depart dari Malaysia.ok x bro?
[/quote]

saya baru tadi send email accept offer tu. cantek gak after raya. now pun saya still on drilling barge lagi nih. 6/9/2011 eh...hmmm...okay...nak plan ngan family. wife pun tgh on maternity leave 90days.

Palee
Active Member
Active Member

Number of posts : 56
Registration date : 2011-06-21

View user profile

Back to top Go down

Re: Offshore life

Post by rizi the doll on 2011-06-23, 06:15

Palee wrote:
mtaufikmaskan wrote:senior operator. So u camne? dah accept ke blom offer tu? I maybe accept je offer tu....try to get a better future.

Btw, saya pun tgh riki2 gak ni harga sewa rumah disana dari anak saudara yg dah menetap di qatar nun. So far nampaknya boleh dikatakan ada 3 kategori kind of living....yang murah2 1-2 bedrooms leh ar dapat dalam QR2k - QR3k. Middle range yang agak okey sket utk family (2-3 bedrooms)dalam QR5k - QR6.5k....then yg agak luxury dalam QR10-12k kot gitu.

Bila plan nak pi? bley plan gi sekali kan?

Sy pun dh accept offer ni,dh send email ke AP. Kita pegi lpas raya la snng sbb sy pun nk kna bg notis sebulan n masa utk uruskn segala urusan tu lmbat sbb still lg keje offshore utk 2 mnggu. Pesan pak arab lpas dpat result medical report pass bru bleh hntr notis berhnti. Sy plan dlam 06/09/2011..kita ltak jer tarikh 2 utk depart dari Malaysia.ok x bro?

saya baru tadi send email accept offer tu. cantek gak after raya. now pun saya still on drilling barge lagi nih. 6/9/2011 eh...hmmm...okay...nak plan ngan family. wife pun tgh on maternity leave 90days.[/quote]

alhamdulilah... mari meramaikan lagi Msian...

rizi the doll
Active Member
Active Member

Number of posts : 347
Age : 37
Registration date : 2008-11-18

View user profile

Back to top Go down

Re: Offshore life

Post by Palee on 2011-06-23, 12:36

rizi the doll wrote:
Palee wrote:
mtaufikmaskan wrote:senior operator. So u camne? dah accept ke blom offer tu? I maybe accept je offer tu....try to get a better future.

Btw, saya pun tgh riki2 gak ni harga sewa rumah disana dari anak saudara yg dah menetap di qatar nun. So far nampaknya boleh dikatakan ada 3 kategori kind of living....yang murah2 1-2 bedrooms leh ar dapat dalam QR2k - QR3k. Middle range yang agak okey sket utk family (2-3 bedrooms)dalam QR5k - QR6.5k....then yg agak luxury dalam QR10-12k kot gitu.

Bila plan nak pi? bley plan gi sekali kan?

Sy pun dh accept offer ni,dh send email ke AP. Kita pegi lpas raya la snng sbb sy pun nk kna bg notis sebulan n masa utk uruskn segala urusan tu lmbat sbb still lg keje offshore utk 2 mnggu. Pesan pak arab lpas dpat result medical report pass bru bleh hntr notis berhnti. Sy plan dlam 06/09/2011..kita ltak jer tarikh 2 utk depart dari Malaysia.ok x bro?

saya baru tadi send email accept offer tu. cantek gak after raya. now pun saya still on drilling barge lagi nih. 6/9/2011 eh...hmmm...okay...nak plan ngan family. wife pun tgh on maternity leave 90days.

alhamdulilah... mari meramaikan lagi Msian...[/quote]

insyaallah sheikh....dengan serba sebanyak sedikit dari penerangan otai2 dlm forum ni agak terang la sket jalan tu....kalau tak meraba-raba je gelap gambor... Tq bro rizi. Bro kat QP jugak kan? Nak tanya la sket pasal job grade dalam qp ni. For non-exec...what's the highest grade? Dan satu lagi career development dalam QP macamana yer? Especially hat Offshore ni lah.

Palee
Active Member
Active Member

Number of posts : 56
Registration date : 2011-06-21

View user profile

Back to top Go down

Re: Offshore life

Post by kutu_beramboi on 2011-06-23, 22:27

jeng jeng jengggg ... kutu pun sebenarnya ada soklan yg sama jugak mcm palee ... oleh krn palee dah tanya ... tak yah la kutu tanya lagi ... kutu cuma perlu tunggu je respon dari abg rizi ...

kutu_beramboi
Active Member
Active Member

Number of posts : 597
Location : Qatar
Registration date : 2008-09-10

View user profile

Back to top Go down

Re: Offshore life

Post by Palee on 2011-06-24, 00:32

kutu_beramboi wrote:jeng jeng jengggg ... kutu pun sebenarnya ada soklan yg sama jugak mcm palee ... oleh krn palee dah tanya ... tak yah la kutu tanya lagi ... kutu cuma perlu tunggu je respon dari abg rizi ...

eh..bukan kutu dah lama kan bertapak di bumi Qatar?

Palee
Active Member
Active Member

Number of posts : 56
Registration date : 2011-06-21

View user profile

Back to top Go down

Re: Offshore life

Post by unyat on 2011-06-24, 06:06

Assalamualaikum dan salam sejahtera,saya unyat dan newbie kat forum ni.Kepada otai2 dan juga member kat forum ni,Insya Allah saya akan sign offer letter dari Qp harini.Sebelum ni tak sempat sbb dok kat remote platform dan takde kemudahan internet Sad .
soalan Palee tue saya pun minat nak tau jwpannya.Bleh abg rizi detail ckit?

Palee & mtaufikmaskan interview 16/6 haritue kan?

unyat
Active Member
Active Member

Number of posts : 37
Location : Al Wukair
Registration date : 2011-06-20

View user profile

Back to top Go down

Re: Offshore life

Post by mtaufikmaskan on 2011-06-24, 06:51

unyat wrote:Assalamualaikum dan salam sejahtera,saya unyat dan newbie kat forum ni.Kepada otai2 dan juga member kat forum ni,Insya Allah saya akan sign offer letter dari Qp harini.Sebelum ni tak sempat sbb dok kat remote platform dan takde kemudahan internet Sad .
soalan Palee tue saya pun minat nak tau jwpannya.Bleh abg rizi detail ckit?

Palee & mtaufikmaskan interview 16/6 haritue kan?

sy interview 18/6...awk dapat position ape plak?blehla kita gerak skali kan nnti..

mtaufikmaskan
Active Member
Active Member

Number of posts : 31
Registration date : 2011-02-27

View user profile

Back to top Go down

Re: Offshore life

Post by Palee on 2011-06-24, 13:12

unyat wrote:Assalamualaikum dan salam sejahtera,saya unyat dan newbie kat forum ni.Kepada otai2 dan juga member kat forum ni,Insya Allah saya akan sign offer letter dari Qp harini.Sebelum ni tak sempat sbb dok kat remote platform dan takde kemudahan internet Sad .
soalan Palee tue saya pun minat nak tau jwpannya.Bleh abg rizi detail ckit?

Palee & mtaufikmaskan interview 16/6 haritue kan?

saya interview pada 18/6 hari tu....

Palee
Active Member
Active Member

Number of posts : 56
Registration date : 2011-06-21

View user profile

Back to top Go down

Re: Offshore life

Post by unyat on 2011-06-24, 14:08

[quote="mtaufikmaskan"]
unyat wrote:Assalamualaikum dan salam sejahtera,saya unyat dan newbie kat forum ni.Kepada otai2 dan juga member kat forum ni,Insya Allah saya akan sign offer letter dari Qp harini.Sebelum ni tak sempat sbb dok kat remote platform dan takde kemudahan internet Sad .
soalan Palee tue saya pun minat nak tau jwpannya.Bleh abg rizi detail ckit?

Palee & mtaufikmaskan interview 16/6 haritue kan?

sy interview 18/6...awk dapat position ape plak?blehla kita gerak skali kan nnti..[/quote

InsyaAllah kita boleh plan.Dulu minta Mech Tech pas tu dia offer Snr Mech Tech.Alhamdulillah rezeki anak ke 2.apa2 nanti boleh pm saya

unyat
Active Member
Active Member

Number of posts : 37
Location : Al Wukair
Registration date : 2011-06-20

View user profile

Back to top Go down

Re: Offshore life

Post by j0e on 2011-06-24, 17:53

Assalamualaikum kawan2..

saya j0e dari kuantan.. tumpang parking kat sini nak mengumpul ilmu sebanyak boleh..seronok pulak rasa ramai kawan2... Very Happy Very Happy

j0e
Active Member
Active Member

Number of posts : 26
Registration date : 2011-06-24

View user profile

Back to top Go down

Re: Offshore life

Post by Palee on 2011-06-24, 19:27

j0e wrote:Assalamualaikum kawan2..

saya j0e dari kuantan.. tumpang parking kat sini nak mengumpul ilmu sebanyak boleh..seronok pulak rasa ramai kawan2... Very Happy Very Happy

waalaikumussalam Joe sahabatku..

feel free to ask thousands of questions to otai2 here...haha.

Palee
Active Member
Active Member

Number of posts : 56
Registration date : 2011-06-21

View user profile

Back to top Go down

Re: Offshore life

Post by j0e on 2011-06-25, 13:12

terima kasih sahabatku palee..
slow2 berkayuh lah nih.. Smile

j0e
Active Member
Active Member

Number of posts : 26
Registration date : 2011-06-24

View user profile

Back to top Go down

Re: Offshore life

Post by foxshrek on 2011-06-25, 15:54

salam ukhwah saing2...

just signed QP offer..
palee & taufik interview 18/6..
eh same day la kite.. yg mane satu ye korg.. (mcm xramai pon ari tu)

tp rase cam payah jer doc2 yg dia nak tuh.. pe ntah letter of conduct..
dgr citer smpi putrajaya kene g..

foxshrek
Active Member
Active Member

Number of posts : 32
Registration date : 2011-06-24

View user profile

Back to top Go down

Re: Offshore life

Post by Palee on 2011-06-25, 17:37

foxshrek wrote:salam ukhwah saing2...

just signed QP offer..
palee & taufik interview 18/6..
eh same day la kite.. yg mane satu ye korg.. (mcm xramai pon ari tu)

tp rase cam payah jer doc2 yg dia nak tuh.. pe ntah letter of conduct..
dgr citer smpi putrajaya kene g..

Aku hat tinggi2 tu. walk in candidate.

biasalah...kalau just tgk dlm paper macam susah. Anggaplah semer kesusahan yg bakal dialami tu untuk menyediakan diri kita jadi lebih tabah. Tu baru on dokumen je bro...belum lagi nak mengharungi susah payah di qatar nanti. Masa tu nanti baru tahu kita ni tabah tahap mana. Fighting! Wink

Palee
Active Member
Active Member

Number of posts : 56
Registration date : 2011-06-21

View user profile

Back to top Go down

Re: Offshore life

Post by j0e on 2011-06-25, 20:30

wah..semakin lama semakin ramai pulak kawan2 Qp gather dlm ni..
seronok pulak rasa.. xpa..slow2..apa2 pun nanti kalau ada kelapangan boleh lah try buat sama2..

j0e
Active Member
Active Member

Number of posts : 26
Registration date : 2011-06-24

View user profile

Back to top Go down

Re: Offshore life

Post by foxshrek on 2011-06-25, 23:21

j0e wrote:wah..semakin lama semakin ramai pulak kawan2 Qp gather dlm ni..
seronok pulak rasa.. xpa..slow2..apa2 pun nanti kalau ada kelapangan boleh lah try buat sama2..
jom wat same2..

foxshrek
Active Member
Active Member

Number of posts : 32
Registration date : 2011-06-24

View user profile

Back to top Go down

Re: Offshore life

Post by asyraf on 2011-06-26, 07:00

Mabrook to all of you....and Ahlan Wasahlan to Qatar....

kalu nak usha2 apartment leh tgk gak dlm few website real estate agent cam:
1) Al Asmakh
2) Al Emadi
3) Ezdan
4) Home2Rent

semoga mudah and smooth perjalanan ente2 semua...

asyraf
Active Member
Active Member

Number of posts : 44
Registration date : 2008-06-11

View user profile

Back to top Go down

Re: Offshore life

Post by Sponsored content Today at 04:20


Sponsored content


Back to top Go down

Page 1 of 5 1, 2, 3, 4, 5  Next

View previous topic View next topic Back to top

- Similar topics

 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum