Aspire Zone

View previous topic View next topic Go down

Aspire Zone

Post by karlax on 2011-02-16, 07:56

Salam dan apa khabar semua,

Saya baru lagi di sini dan secara kebetulan saya terjumpa portal ini which I think very informative. Baru sahaja dapat interview untuk Aspire Zone. Soalan ingin ditanya biasanya berapa lama masa mereka akan reply jawapan? Soalan cepu mas, bagaimana keadaan di Aspire Zone? Ok ke? Minta pencerahan dari teman2

karlax
Newbies
Newbies

Number of posts : 7
Registration date : 2011-02-16

View user profile

Back to top Go down

Re: Aspire Zone

Post by Chian on 2011-02-16, 12:23

Salam Karlax,

Normally kat sini dah jadi macam suatu kebiasaan, lambat je employers response lepas temuduga. Namun, ada juga yang jarang-jarang cepat response. In short ........ susah nak gauge, Wink

So far, tak de dengar lagi any Msian yang keje dengan Aspire Zone. I imagine, you'll be the first. Hence, tak berani nak komen macam mana dengan situasi kerja ngan Aspire Zone. Apa2 pun, moga Tuan mendapat yang terbaik. cheers

Salam,
Chian

Chian
Active Member
Active Member

Number of posts : 551
Registration date : 2009-04-05

View user profile

Back to top Go down

Re: Aspire Zone

Post by karlax on 2011-02-16, 12:39

Terima kasih di atas reply tuan. Maklumlah saya ni memang tak tahu sangat, tu mahu dapatkan seberapa banyak info yang boleh. Biasanya makan masa minggu juga ka tuan kalau paling cepat pun. Hari tu pun sebelum panggil interview dekat2 sebulan juga lah. So I expect response pun lebih kurang waktu camtu juga lah yer kot. Smile

karlax
Newbies
Newbies

Number of posts : 7
Registration date : 2011-02-16

View user profile

Back to top Go down

Re: Aspire Zone

Post by Chian on 2011-02-16, 13:22

Susah nak predict Tuan. kalau saya boleh suggest ....... cuba Tuan follow-up dengan pihak berkenaan. At least, Tuan tak tertunggu-tunggu. Question

Chian
Active Member
Active Member

Number of posts : 551
Registration date : 2009-04-05

View user profile

Back to top Go down

Re: Aspire Zone

Post by karlax on 2011-02-16, 14:07

saya ada juga follow up dengan agensi, kata mereka tak dapat feedback apa2 juga lagi daripada aspire

karlax
Newbies
Newbies

Number of posts : 7
Registration date : 2011-02-16

View user profile

Back to top Go down

Re: Aspire Zone

Post by Chian on 2011-02-17, 09:56

I C. Fahamlah saya situasi Tuan ........... Macam situasi ramai di kalangan kami sebelum ni. Banyakkan bersabar dan terus berdoa, Tuan. Surprised

Chian
Active Member
Active Member

Number of posts : 551
Registration date : 2009-04-05

View user profile

Back to top Go down

Re: Aspire Zone

Post by karlax on 2011-02-17, 10:02

Kiranya situasi saya ini normal lah yer tuan? Kalau dah kebanyakan camtu memang normal lah... hehehe.... Smile

karlax
Newbies
Newbies

Number of posts : 7
Registration date : 2011-02-16

View user profile

Back to top Go down

Re: Aspire Zone

Post by kimlkn on 2011-03-15, 11:25

Macam mana sikarang, Karlax? Moga-moga dapat berita baik cepat cepat ya! Smile

kimlkn
Newbies
Newbies

Number of posts : 8
Registration date : 2011-02-27

View user profile

Back to top Go down

Re: Aspire Zone

Post by karlax on 2011-03-15, 11:34

Nampak gayanya tidak tahu lah tuan, sudah ada update pihak yang berkenaan tapi pihak berkenaan tidak update pihak di Qatar, jadi status tergantung. Saya kira sudah tutup buku kot

karlax
Newbies
Newbies

Number of posts : 7
Registration date : 2011-02-16

View user profile

Back to top Go down

Re: Aspire Zone

Post by kutu_beramboi on 2011-03-15, 17:02

karlax wrote:Nampak gayanya tidak tahu lah tuan, sudah ada update pihak yang berkenaan tapi pihak berkenaan tidak update pihak di Qatar, jadi status tergantung. Saya kira sudah tutup buku kot


karlax,
kutu harap allah swt akan berikan keputusan yang terbaik buat karlax. mmg kutu faham penantian tu 1 penyiksaan.

kutu_beramboi
Active Member
Active Member

Number of posts : 597
Location : Qatar
Registration date : 2008-09-10

View user profile

Back to top Go down

Re: Aspire Zone

Post by karlax on 2011-03-15, 17:09

ya betul, kita mampu usaha sahaja... usaha selagi termampu tapi frust bila dengar pihak berkenaan di malaysia tak nak update dengan pihak berkenaan

karlax
Newbies
Newbies

Number of posts : 7
Registration date : 2011-02-16

View user profile

Back to top Go down

Re: Aspire Zone

Post by SpectraGuy on 2011-10-08, 13:33

Saya baru aje abis interview Aspire Zone gak ari ni. HR manager Mr Nasser inform hiring team akan pegi Filipina esok utk interview candidate lain. Then dlm masa 1 bulan, baru diaorg inform berjaya atau tidak.

Rasanya payah nak dpt sbb Pinoy mmg rebutan Pak Arab sbb gaji murah.

SpectraGuy
Active Member
Active Member

Number of posts : 114
Registration date : 2011-02-27

View user profile

Back to top Go down

Re: Aspire Zone

Post by SpectraGuy on 2011-11-12, 08:51

Karlax is right. Me, too. Check out - http://www.qatarliving.com/node/2236605
Dia dpt interview 4 hari selepas same session kat Malaysia conducted by AP Recruitment.

Please see her communication email with another Malaysian friend:

"Hi. I was interviewed on Oct. 12. I was told they'd send the email a month after but I got the job offer on the 23rd. I did not apply through a recruiter. They found my CV on a job board then interviewed me here in the Philippines."

Bottom line is, you can be as good as you have been but Pak Arab still prefer Pinoy & Indian to fill up their organization. Bila candidate Malaysia contact AP Recruitment utk penjelasan lanjut, only thing they can say - we are still waiting result from hiring team.

Sometimes I think Pak Arab should skip Malaysia utk conduct interview kalau diaorang ni banyak berminat dgn resources daripada Filipina & India in the beginning.

SpectraGuy
Active Member
Active Member

Number of posts : 114
Registration date : 2011-02-27

View user profile

Back to top Go down

Re: Aspire Zone

Post by mba2009 on 2011-11-12, 09:16

SpectraGuy wrote:Karlax is right. Me, too. Check out - http://www.qatarliving.com/node/2236605
Dia dpt interview 4 hari selepas same session kat Malaysia conducted by AP Recruitment.

Please see her communication email with another Malaysian friend:

"Hi. I was interviewed on Oct. 12. I was told they'd send the email a month after but I got the job offer on the 23rd. I did not apply through a recruiter. They found my CV on a job board then interviewed me here in the Philippines."

Bottom line is, you can be as good as you have been but Pak Arab still prefer Pinoy & Indian to fill up their organization. Bila candidate Malaysia contact AP Recruitment utk penjelasan lanjut, only thing they can say - we are still waiting result from hiring team.

Sometimes I think Pak Arab should skip Malaysia utk conduct interview kalau diaorang ni banyak berminat dgn resources daripada Filipina & India in the beginning.

Salam Semua
Terimakasih for the info. Saya kat Saudi ni... sini pun sama employer suka hire orang India dan Filipina.... buat masa ni saya tunggal dan sebatang kara di sini sebagai orang Malaysia.... hari tu interview Field Operator dan Control Room Operator... gaji basic plus minus SAR3000 je jadi mana ada orang nak datang.... tu la tokeh tokeh di middle east ni masih thingking nak cost down se murah boleh la tu...

mba2009
Active Member
Active Member

Number of posts : 219
Age : 50
Registration date : 2009-07-28

View user profile

Back to top Go down

Re: Aspire Zone

Post by SpectraGuy on 2011-11-12, 09:39

It has been proven that work quality provided by those people are below par. Tapi Pak Arab tamak duit bawak masuk puak2 ni semua. Bila geng non-believers dah start bersatu sampai nak buat tempat ibadat sendiri kat Middle East, mula la Pak Arab ni semua naik angin. Salah sapa? Bukan diaorang punya salah ke? Yang kelakar tu, kat Malaysia sendiri benda2 camni dah start pun. Bezanya ialah org2 asing duduk kat senior post pastu org2 tempatan masih duduk kat bawah.

Merempat di Negara sendiri. Dijajah di Negara sendiri.

Sape yg dpt offer ke Middle East tu dah Kira untung sangat2 sebab kat Malaysia ni masih ramai yg mencuba nasib sampai bertahun2 lamanya namun masih belum berhasil. Yg tambah menyiksakan lagi, peluang pekerjaan kat Malaysia jadi sangat2 terhad sbb employer dah sibuk nak bawak masuk org2 Filipina & India.

SpectraGuy
Active Member
Active Member

Number of posts : 114
Registration date : 2011-02-27

View user profile

Back to top Go down

Re: Aspire Zone

Post by karlax on 2011-11-12, 10:32

Entah lah bro, kalau nak fikir tu memang menyakitkan hati because before this I used to work with a MNC company kat Malaysia. Satu memang susah orang kita nak naik, second bila dah naik bos India, semua di bawa masuk geng2 depa yang harem tak tahu wat kejer. Yang tak tahan dia start attack geng2 local pressure sampai berhenti.

karlax
Newbies
Newbies

Number of posts : 7
Registration date : 2011-02-16

View user profile

Back to top Go down

Re: Aspire Zone

Post by mba2009 on 2011-11-12, 11:04

karlax wrote:Entah lah bro, kalau nak fikir tu memang menyakitkan hati because before this I used to work with a MNC company kat Malaysia. Satu memang susah orang kita nak naik, second bila dah naik bos India, semua di bawa masuk geng2 depa yang harem tak tahu wat kejer. Yang tak tahan dia start attack geng2 local pressure sampai berhenti.

Macam tu ye... dulu aku kije dengan ICI...ada ramai expat India dan Pinoy... tapi masa tu ada policy maximum depa bleh dapat Permit kije 5 tahun je... lepas tu tak boleh sambung.... tapi in terms of quality depends on person to person... yang hampeh ada... yang bagus pun ada... tapi la ni aku solo je Malaysian sini... anak buah Engineer 100 % from India... Technicians equally India, Pakistan, Pinoy dan Saudi... output tu masih pada individu...yang hampeh ada yang bagus pun ada... tapi kat sini memang kena banyak sabar dan banyak re-work dan banyak coaching.... lain dengan kije kat Malaysia... Malaysian Maintenance Engineers kalau dah 10 tahun kije, yang kije wat Gas Turbine Maintenance la... bagi je kije pasti siap...beres...

mba2009
Active Member
Active Member

Number of posts : 219
Age : 50
Registration date : 2009-07-28

View user profile

Back to top Go down

Re: Aspire Zone

Post by SpectraGuy on 2011-11-12, 11:40

karlax wrote:Entah lah bro, kalau nak fikir tu memang menyakitkan hati because before this I used to work with a MNC company kat Malaysia. Satu memang susah orang kita nak naik, second bila dah naik bos India, semua di bawa masuk geng2 depa yang harem tak tahu wat kejer. Yang tak tahan dia start attack geng2 local pressure sampai berhenti.

It happens to many companies in Malaysia I know. Stress betul.

SpectraGuy
Active Member
Active Member

Number of posts : 114
Registration date : 2011-02-27

View user profile

Back to top Go down

Re: Aspire Zone

Post by SpectraGuy on 2011-11-14, 09:33

Just received AP Recruitment acknowledgement email. Interview result: Unsuccessful.

Modus operandi is simple - they go to PH or IN & they can find equivalent candidates (with cheaper package, of course), they will ditch shortlisted candidates from MY.

SpectraGuy
Active Member
Active Member

Number of posts : 114
Registration date : 2011-02-27

View user profile

Back to top Go down

Re: Aspire Zone

Post by Sponsored content Today at 22:38


Sponsored content


Back to top Go down

View previous topic View next topic Back to top

- Similar topics

 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum