Lembaga Hitam dalam negara...

View previous topic View next topic Go down

Lembaga Hitam dalam negara...

Post by nextgapps on 2010-11-22, 18:05

salam idul adha for all melaysian community in qatar..
lama sungguh tak tgk forum sejak last post..
InshaAllah saya akan join community malaysian di akhiran bulan December ni..
baru tadi dapat email from AP yang Visa dah lepas..so pilih date for mobilise @23 Dec 2010 for RasGas train 6&7.
afro
sebenarnye nak tanye bro2 yang dah lama duk Qatar...soalan sya ni lebih pda orang kampung punyer soalan..maklumla...
saya dah keje almost 7years with diff company..1st dulu dgn CCM Chemicals(4 years) and pastu yang latest ngan petronas lar(3 years)..
jadi citenye...sya tak pernah sekalipon bayar cukai pendapatan...hehehe..
tak declare lah tu ...sepanjang bekerja ngan CCM dulu tak pernah dapat ape2 surat or peringatan ttg income tax... mungkin gaji kecik kot...tapi ngan petronas ok lah sebab sampai minimum requirement for income tax charge,tapi sama jgk takde sampai ape2 surat pn...sbg tambahan..sya ada 1orang wife and son...

soalan:1. adakah terdapat sebarang masalah dengan immigration sewaktu kat airport sbb takut takbleh kuar negara sbb xbyr cukai Rolling Eyes
2. ade tak otai2 dapat infomasi ttg perkara mcm ni dri experience kengkawan kat sana and tolonglah share semoga kedukaan ni hilang...

ni kalau kene mau senak jugak nak kene setel dlm masa sebulan ni..dahle fulus jd problem nih...

pale
sekian,terima kasih..

pecah kaca pecah gelas,
udah baca harap balas.. lol!

nextgapps
Newbies
Newbies

Number of posts : 10
Registration date : 2010-07-02

View user profile

Back to top Go down

Re: Lembaga Hitam dalam negara...

Post by jeffryjo on 2010-11-23, 17:18

the best way u kene pegi sendiri check dgn lembaga hitam tu...kami semua bukan expert pasal tax ni dan byk info yg tak tau pasal u...nanti salah advise lain pulak jadinya....

pecah kaca pecah fax
lepas baca harap bayar tax Laughing

jeffryjo
Newbies
Newbies

Number of posts : 7
Registration date : 2009-12-08

View user profile

Back to top Go down

Re: Lembaga Hitam dalam negara...

Post by NiK_TAF56 on 2010-11-23, 17:39

Setau aku takdok masalah pon kalao pasal tuh... dia x blacklist pon kat imigration... setau aku laa.. aku pon dok bayo tax gok... lek jee lepas kat epot.. muahahahahah

NiK_TAF56
Active Member
Active Member

Number of posts : 82
Registration date : 2010-06-21

View user profile

Back to top Go down

Re: Lembaga Hitam dalam negara...

Post by nextgapps on 2010-11-23, 18:11

info for u guys...

tadi telepon lembaga hitam..memang dia nok suruh bayor..tapi kene isi borang dulu,declare,dptkan EA...byk ler..then sorang member kamcing cdgkan satu idea bernas..telepon imigresen..so tlfn and conter check ngan diorang..Allhamdulliah...takde blacklist..mean xpyh ler byor tax..hahah.. Twisted Evil

Kalau kes2 hutang yang serius dgn lembaga hitam sahaja yg akan barred kat imigresen masa nk keluar negar(debit melebihi RM5000,bwh pda tu..tak payah2 runsing ler..info dr LHDN sendiri)

thanks Nik,jeff

nextgapps
Newbies
Newbies

Number of posts : 10
Registration date : 2010-07-02

View user profile

Back to top Go down

Re: Lembaga Hitam dalam negara...

Post by mba2009 on 2010-11-23, 18:51

nextgapps wrote:salam idul adha for all melaysian community in qatar..
lama sungguh tak tgk forum sejak last post..
InshaAllah saya akan join community malaysian di akhiran bulan December ni..
baru tadi dapat email from AP yang Visa dah lepas..so pilih date for mobilise @23 Dec 2010 for RasGas train 6&7.
afro
sebenarnye nak tanye bro2 yang dah lama duk Qatar...soalan sya ni lebih pda orang kampung punyer soalan..maklumla...
saya dah keje almost 7years with diff company..1st dulu dgn CCM Chemicals(4 years) and pastu yang latest ngan petronas lar(3 years)..
jadi citenye...sya tak pernah sekalipon bayar cukai pendapatan...hehehe..
tak declare lah tu ...sepanjang bekerja ngan CCM dulu tak pernah dapat ape2 surat or peringatan ttg income tax... mungkin gaji kecik kot...tapi ngan petronas ok lah sebab sampai minimum requirement for income tax charge,tapi sama jgk takde sampai ape2 surat pn...sbg tambahan..sya ada 1orang wife and son...

soalan:1. adakah terdapat sebarang masalah dengan immigration sewaktu kat airport sbb takut takbleh kuar negara sbb xbyr cukai Rolling Eyes
2. ade tak otai2 dapat infomasi ttg perkara mcm ni dri experience kengkawan kat sana and tolonglah share semoga kedukaan ni hilang...

ni kalau kene mau senak jugak nak kene setel dlm masa sebulan ni..dahle fulus jd problem nih...

pale
sekian,terima kasih..

pecah kaca pecah gelas,
udah baca harap balas.. lol!

7 tahun keje tak pernah bayar tax...ko dah buka ke tax file kalau lom ko mana ada tax file kot...he he he he

mba2009
Active Member
Active Member

Number of posts : 219
Age : 50
Registration date : 2009-07-28

View user profile

Back to top Go down

Re: Lembaga Hitam dalam negara...

Post by nextgapps on 2010-11-24, 17:07

pernah ader no SG tu jelah seingat2...

tapi ok lah...tak sangkut dgn immigration tu..

inshaAllah...akan ke qatar on 23 Dec ni...
thanks all...

nextgapps
Newbies
Newbies

Number of posts : 10
Registration date : 2010-07-02

View user profile

Back to top Go down

Re: Lembaga Hitam dalam negara...

Post by Minah Kampong on 2010-11-25, 07:25

Satu perkara yang menakjubkan selama 7 tahun saudara tidak bayar cukai pendapatan.

Senario 1:
Selama saudara bekerja dengan CCM & Petronas, semestinya setiap tahun syarikat akan menghantar EA form kepada saudara & salinan EA akan dihantar kepada Income tax Department. Sekiranya saudara tidak membuka akaun SG, salinan borang EA tersebut akan disimpan didalam system berdasarkan nombor kad pengenalan saudara (tertera pada dalam EA).

Dimasa hadapan, sekiaranya saudara kembali bekerja di Malaysia, atau ingin terus balik dan menikmati skim expatriate, saudara akan diminta melampirkan salinan atau nombor SG saudara. Sekiranya tiada, saudara terpaksa ke Income tax Department untuk membuka akaun. Masa inilah saudara akan menghadapi masalah. Income tax Department akan trace semua pendapatan saudara yang tidak pernah saudara dilaporkan. Masa itu saudara terpaksa membayar beberapa penalty menurut Akta yang sedia ada termasuk interest sebanyak 8% setahun.

Senario 2:
Seandainya Kerajaan Malaysia dalam masa terdekat ini mengeluarkan arahan kepada Income Tax Department untuk mencari & menyemak rekod mereka-mereka yang tidak membayar cukai pendapatan & nama saudara termasuk dalam senarai tersebut. Katakan tahun depan, saudara balik bercuti Raya. Tiba-tiba di airport, saudara tak boleh berlepas atas sebab ini. Apa Plan B saudara? Cuti sudah habis, Qatar menunggu, saudara tersangkut?


Dicadangkan saudara menyelesaikan cukai yang tertunggaksebelum meningggalkan negara agar dimasa hadapan saudara tidak menghadapi masalah. Satu hari nanti Lembaha Hitam ini akan menghantui anda… fikirkan lah

Minah Kampong
Active Member
Active Member

Number of posts : 31
Age : 33
Location : Doha Qatar
Registration date : 2008-11-11

View user profile

Back to top Go down

Re: Lembaga Hitam dalam negara...

Post by mba2009 on 2010-11-25, 08:30

nextgapps wrote:pernah ader no SG tu jelah seingat2...

tapi ok lah...tak sangkut dgn immigration tu..

inshaAllah...akan ke qatar on 23 Dec ni...
thanks all...

Salam Bro;

Ok la tu tax tak yah tak pe... aku galakkan ko bayar zakat je...

cheers;

mba2009
Active Member
Active Member

Number of posts : 219
Age : 50
Registration date : 2009-07-28

View user profile

Back to top Go down

Re: Lembaga Hitam dalam negara...

Post by amirasha on 2010-11-25, 13:42

bro company tau tak hang nak pegi keje obersea? besanye company akan tahan gaji last n akan suruh kita settlekan sume income tax baru dia release last gaji. itu yang terjadi kat aku ler..
tak lama pun nak settle.. 2-3 minggu dia leh kuarkan.. dia leh kuarkan cam angaran camtuh ler.. yang penting kena isi balik borang dari tahun bro keje dulu.. so ea kena ade ler..
tapi kalu company tak tahan gaji last ok le kot.. lepas ler..

amirasha
Active Member
Active Member

Number of posts : 21
Registration date : 2009-01-10

View user profile

Back to top Go down

Re: Lembaga Hitam dalam negara...

Post by nextgapps on 2010-11-25, 16:55

thanks minah kampung and amirasha...
hope xde ape2..

nextgapps
Newbies
Newbies

Number of posts : 10
Registration date : 2010-07-02

View user profile

Back to top Go down

Re: Lembaga Hitam dalam negara...

Post by mosafeer on 2010-11-28, 18:26

Hello Nextgapps,

About your income tax, actuall yI have cousin in the lembaga hitam (kebetulan dia pun hitam!! ha2 - mampos kalau dia tau nie).

Klu dia orang minta setel, blh setel banyak mana yg ada, janji tak de bad rekod. Memang lembaga hitam sekarang tengah rancak mencari orang2 & compines yg tak bayar or lewat bayar cukai nie. And also you dah ada file kat sana. Also, sometimes company here minta surat dari govt malaysia for non criminal declaration.Boleh mintak kat KDN.

Jadi, seelok2nye, berbuat baik la dengan lembaga hitam tu. Kalau ada resit bayar zakat, boleh tunjukkan jugak.

So far saya still bayar income tax but I stated that I have my own business (kerja sendiri - gaji the minimum yg baru kena tax - seahun RM80 sahaja).

Hope this will enlighten you.

Cheers!

PS Lembaga hitam sekrang dah hired 'orang minyak' untuk cari orang.

mosafeer
Newbies
Newbies

Number of posts : 4
Registration date : 2010-11-28

View user profile

Back to top Go down

Re: Lembaga Hitam dalam negara...

Post by nextgapps on 2010-11-30, 07:48

thanks bro mosafeer..
dgn nasihat kwn2,sloe2 saya setelkan prob ni..billion thanks to all... cheers

nextgapps
Newbies
Newbies

Number of posts : 10
Registration date : 2010-07-02

View user profile

Back to top Go down

Re: Lembaga Hitam dalam negara...

Post by Sponsored content Today at 00:18


Sponsored content


Back to top Go down

View previous topic View next topic Back to top

- Similar topics

 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum