Black List

View previous topic View next topic Go down

Black List

Post by zxzacx on 2010-11-03, 07:36

Saja nak tau
if kita cabut lari dari qatar
maksud saya jika kita tak resign and terus balik malaysia and tak datang lagi
adakah kita akan di black list dan tak bole masuk ke semua middle east country?
kalau macam tu susah la nak buat umrah or haji after that... Shocked

zxzacx
Active Member
Active Member

Number of posts : 68
Age : 49
Location : doha
Registration date : 2008-08-14

View user profile

Back to top Go down

Re: Black List

Post by bch69610 on 2010-11-03, 10:04

Memang ada terdengar orang kita yang buat sedemikain akhir2 ini. Harap2, jgn lah kita ikut ....
Very likely di black list. Knowing GCC, nampak gaya they are quite advance mutakhir ni. Saman traffic pun sekarang dah online... Ada yang kena saman di Oman / UAE keluar SMS. So lebih baik lah kita semua jauhkan dari cabut lari ikut suka kita.

bch69610
Active Member
Active Member

Number of posts : 39
Registration date : 2008-05-01

View user profile

Back to top Go down

jgn wat camtu

Post by kumin_gonewiththewind on 2010-11-03, 10:19

nanti abis nama malaysian kat sini di "black list' sbb terkenal dgn "cabut lari"
dtg cara baik kuar juga cara baik...kan senang tu...

kumin_gonewiththewind
Active Member
Active Member

Number of posts : 36
Registration date : 2008-04-06

View user profile

Back to top Go down

Re: Black List

Post by limlaisiang on 2010-11-07, 00:00

hanya black list di qatar shj,negara GCC lain masih boleh masuk

limlaisiang
Newbies
Newbies

Number of posts : 11
Registration date : 2010-09-23

View user profile

Back to top Go down

Re: Black List

Post by jeffryjo on 2010-11-07, 01:48

ya akhi...
apa susah nak lari2 ni...kalau rasa dah tak sesuai keje kat sini resign ajerlah cara baik...kan senang...jangan disebabkan kita sorang, busuk nama semua org malaysia nanti..


jeffryjo
Newbies
Newbies

Number of posts : 7
Registration date : 2009-12-08

View user profile

Back to top Go down

Re: Black List

Post by kutu_beramboi on 2010-11-07, 17:14

zxzacx wrote:Saja nak tau
if kita cabut lari dari qatar
maksud saya jika kita tak resign and terus balik malaysia and tak datang lagi
adakah kita akan di black list dan tak bole masuk ke semua middle east country?
kalau macam tu susah la nak buat umrah or haji after that... Shocked


kutu pun saja nak tau ...
kenapa nak kena cabut lari dari qatar ?
kenapa nak kena tak resign ?

dan akhir sekali .. kutu doa kan semoga zxzacx dan kita semua bakal dapat haji mabrur dan umrah maqbul masa nak buat ibadah tu nanti ...

kutu_beramboi
Active Member
Active Member

Number of posts : 597
Location : Qatar
Registration date : 2008-09-10

View user profile

Back to top Go down

Re: Black List

Post by NiK_TAF56 on 2010-11-07, 19:04

betol betol saya setuju.. tak payah buat pasal kat tempat orang... kita datang nak cari rezeki halal.. buat cara baik lah... kalo dah rasa nak balik, buat secara baik dan ikut procedure...
nanti susah orang Malaya yg still nak keje kat sini...

NiK_TAF56
Active Member
Active Member

Number of posts : 82
Registration date : 2010-06-21

View user profile

Back to top Go down

Re: Black List

Post by zxzacx on 2010-11-08, 17:29

bukan,,,,saja nak tau
sebab dengar cerita if black list kat one of GCC country
so akan di black list semua GCC country.
Tempat My friend kerja ni x yah cite la company apa memang ketat peraturan
tender notice 3 bulan tu biasa la,ada 2 kes yang tak berapa sedap di dengar.'
1:orang putih ni manager so dia tiba tiba 24 hrs kena buang x tau la kes apanya
so after 1 week clerance dah settle ketua pegawai operasi tak nak bagi exit permit
after almost 1 month mat saleh ni bengang la so nak report ke kedutaan then bila pegawai ni tahu dia cakap company bayar 3 bulan gaji sebab kena terminate dah mamat ni kena kerja balik 3 bulan,so mat salleh ni pergi la kerja balik dok melopong kat depan opis ketua pegawai operasi ni tak buat apa selama 3 bulan hujung tahun ni baru dapat balik kampung.
kes kedua budak kampung kita ni...sama la dapat kerja kat malaysia
so dia manager bila tender kat company ni 3 bulan notice dia tak bole keluar dari doha selama 3 bulan.dia dah dapat kerja kat malaysia dah janji dgn company kat malaysia 3 bulan lagi start keja,after 2bulan setengah senior manager tak release katanya mamat ni tak habis and properly handover kena sambung lagi 1-2 month...so menangis la mamat ni,,,itulah sebabnya ambo bertanya..kes black list ni...saja nak tau

zxzacx
Active Member
Active Member

Number of posts : 68
Age : 49
Location : doha
Registration date : 2008-08-14

View user profile

Back to top Go down

Re: Black List

Post by zxzacx on 2010-11-08, 17:30

apa pun lupa nak ucap tks semua
terutama kepada kutu

zxzacx
Active Member
Active Member

Number of posts : 68
Age : 49
Location : doha
Registration date : 2008-08-14

View user profile

Back to top Go down

Re: Black List

Post by mba2009 on 2010-11-09, 12:57

zxzacx wrote:apa pun lupa nak ucap tks semua
terutama kepada kutu

Salam Zxzacx;

Ideal kes memang la cancel visa elok-elok. Tapi aku kenal kawan kawan sini...sebab memang nekad dah tak nak datang... cabut je... sebab kalau keje local co... janji 30K..sampai sini gaji depa kasi 20k je walau dalam offer letter dah ada...

Local company kalau dah keje dengan depa dapat keje company lain... sorry la nak kasi NOC...depa suka suka ante balik dulu suruh wat semula proses visa....

Well apa lak nak fikir nama negara busuk....periuk nasi sendiri kena jaga la... memang setengah company especially local memang hati busuk macam citer tu la...

Dan setahu saya company yang established macam macam kawan-kawan kat sana... depa tak wat la... tapi kalau teman teman keje local company itu la hahkikat nye...keje local company ni selalu nye 6 hari seminggu... 7 am to 7 pm cuti Jumaat je...

Well duduk sama negara... budaya keje lain lain...

cheers;

mba2009
Active Member
Active Member

Number of posts : 219
Age : 50
Registration date : 2009-07-28

View user profile

Back to top Go down

Re: Black List

Post by mba2009 on 2010-11-09, 13:23

zxzacx wrote:Saja nak tau
if kita cabut lari dari qatar
maksud saya jika kita tak resign and terus balik malaysia and tak datang lagi
adakah kita akan di black list dan tak bole masuk ke semua middle east country?
kalau macam tu susah la nak buat umrah or haji after that... Shocked

Rasa nya black list kat Qatar je....negara lain OK... sebab isu visa setiap negara sendiri sendiri...aku rasa ok je bro

mba2009
Active Member
Active Member

Number of posts : 219
Age : 50
Registration date : 2009-07-28

View user profile

Back to top Go down

Re: Black List

Post by mosafeer on 2010-11-28, 18:31

Its better to make sure that your working visa is cancelled before you leave Qatar. Kalau tak dapat NOC pun tak pe, janji tak de problem minta kerje kat lain2 negara ME. Sekarang all GCC countries nak online kat imigration (case timbul sebab ramai yang cabut lari dari UAE dulu - not Malaysians of course!).

At least kalau visa dah cancelled, after 2 years boleh minta kerje kat Qatar balik. Kalau nak sebelum tu, terpaksalah pergi jumpa merayu kat previous employer.

Qatar law is different from other countries - tapi at least dia orang tak pegang your passport (sebab nak kluar kena ada exit permit). Saudis and UAE selalu pegang passport - very the problem one.

Cheers!

mosafeer
Newbies
Newbies

Number of posts : 4
Registration date : 2010-11-28

View user profile

Back to top Go down

Re: Black List

Post by mba2009 on 2010-11-29, 12:50

mosafeer wrote:Its better to make sure that your working visa is cancelled before you leave Qatar. Kalau tak dapat NOC pun tak pe, janji tak de problem minta kerje kat lain2 negara ME. Sekarang all GCC countries nak online kat imigration (case timbul sebab ramai yang cabut lari dari UAE dulu - not Malaysians of course!).

At least kalau visa dah cancelled, after 2 years boleh minta kerje kat Qatar balik. Kalau nak sebelum tu, terpaksalah pergi jumpa merayu kat previous employer.

Qatar law is different from other countries - tapi at least dia orang tak pegang your passport (sebab nak kluar kena ada exit permit). Saudis and UAE selalu pegang passport - very the problem one.

Cheers!

Salam All;
Betul tu ada anak buah Technician dari India keje sini Q8...balik cuti dapat keje kat Qatar....terus resign tanpa cancelled visa sini...Qatar tak kasi dia permit keje dan dia kena datang Q8 settle sini dulu cancellation permit keje tu. Tapi aku ada kawan mat salleh dulu dia keje UAE....lari sebab ada masalah... dapat keje sini Q8... dia dapat permit keje sini tak de masalah pun... ana musykil


mba2009
Active Member
Active Member

Number of posts : 219
Age : 50
Registration date : 2009-07-28

View user profile

Back to top Go down

Re: Black List

Post by mosafeer on 2010-11-30, 10:59

Salam All,

Mat Salleh lain skit - dia org ni org2 Arabs treat macam masa Firaun dulu2. Tapi UAE companies usually kena cancel visa staff yg lain no matter what sebab kalau tak, dia orang tak leh amik org lain.
Wallahualam.

mosafeer
Newbies
Newbies

Number of posts : 4
Registration date : 2010-11-28

View user profile

Back to top Go down

Re: Black List

Post by Akaksu on 2010-12-20, 11:52

takut pulak dengar kes macam ni....ok ker tak keje kat QATAR ni....

Akaksu
Active Member
Active Member

Number of posts : 45
Registration date : 2009-02-11

View user profile

Back to top Go down

Re: Black List

Post by mba2009 on 2010-12-20, 18:26

Salam Semua;
Kami kat Q8 la...
Selalunya.. work permit di keluarkan oleh ministry of labor....
Residence Visa... di keluar kan oleh Immigration Office......
Civil ID di keluarkan oleh Public Authority for Civil Authority...

semua tu department yang berbeza...kalau balik malaysia tanpa cancel work permit...memang tak leh keje dah kat Kuwait...banned 2 tahun... tapi Residence Visa automatically cancelled selepas 6 bulan keluar... and lepas tu bleh datang je Visa On Arrival... tak de hal.... kalau ada issue dengan bank tu citer lain la pulak...
Next year insyaAllah system sponsor ni abolished ... he he he selalu nye "unta" ni tak update systems tu... kecuali kalau ada expat yang rajin... nak duit tolong depa update system tu...

kat Qatar ana tak tahu lak... rasa nye work permit pun pakai sponsor di keluarkan oleh ministry of labor... residence visa di keluarkan oleh Immigration... dua government body yang berbeza... kalau lari memang kena banned tak leh keje 2 tahun... tapi kalau nak masuk balik on visit visa rasa nye bleh...

wallahuallam

mba2009
Active Member
Active Member

Number of posts : 219
Age : 50
Registration date : 2009-07-28

View user profile

Back to top Go down

Re: Black List

Post by NiK_TAF56 on 2010-12-21, 16:12

InsyaAllah kalo niat kita baik.. nak kerja kerana nak menyara keluarga.. niat kerana Allah.. insyaAllah dipermudahkan segala perkara.. tak kira laa kerja kat mana2 pon... qatar ke.. k8 ke.. london ke?
dok gitu?

NiK_TAF56
Active Member
Active Member

Number of posts : 82
Registration date : 2010-06-21

View user profile

Back to top Go down

Re: Black List

Post by Sponsored content Today at 15:37


Sponsored content


Back to top Go down

View previous topic View next topic Back to top

- Similar topics

 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum