Apa rasanya bila...

View previous topic View next topic Go down

Apa rasanya bila...

Post by tenggiri on 2010-09-25, 21:09

Assalamualaikum..saja2 nak buka topik baru...

Apa rasanya bila sahabat seopis yg berasal dari negara yg rajanya dulu mengaku tuhan meminta pendapat anda tentang tawaran yg bekas majikan anda tawarkan pada rakan senegaranya..perbualannya berbunyi lebih kurang begini (sudah dialih bahasa):..

kawan tu: my friend..kawan saya dapat offer utk bekerja di menara berkembar dikuala lumpur dengan gaji USD 5500 + 6000 elaun rumah..ok tak offer tu?..berapa yg dia boleh saving byk tu..(ala2 soalan standard org nak dtg qatar gakla)..

saya: berapa umur kawan awak tu + berapa tahun experinece dia?

Kawan tu: Muda lagi dalam 34tahun..adalah dalam 12-13 tahun experience kat middle east + mesir..


Saya: OO ic..bagusla utk dia..muda2 lagi dah dapat offer bagus..(dalam hati *&&%^%$)

saya: itu syarikat saya dulu tu..total dah dalam RM 20k tu..banyak buleh saving..living cost mesia x tinggi sgt + life kat mesia more happening..+ bla, bla bla..

Kawan tu: La kalau dah gaji byk tu and life sana best bla bla bla..napa awak datang sini..awak kan org tempatan mesti dapat best lagi...+ at least awak ada chance nak jadi boss..sini apa awak dapat?

saya: (menarik nafas panjang and tetiba teringatkan pesan mak & ayah dikampung - don't u ever burn the bridge my son) saya pun dengan patriotiknya menjawab..mmg $$ tu lebih kurang tapi saya dah lama kat syarikat tu dekat 10 tahun..saja nak cari angin baru..(saya x ckp dia yg $$ dia in USD, saya in RM dulu)..

tetiba saya rasa nak ngular masa tuh..abih mood nak kerja..


tenggiri
Newbies
Newbies

Number of posts : 13
Registration date : 2009-10-23

View user profile

Back to top Go down

Re: Apa rasanya bila...

Post by mba2009 on 2010-09-26, 11:42

tenggiri wrote:Assalamualaikum..saja2 nak buka topik baru...

Apa rasanya bila sahabat seopis yg berasal dari negara yg rajanya dulu mengaku tuhan meminta pendapat anda tentang tawaran yg bekas majikan anda tawarkan pada rakan senegaranya..perbualannya berbunyi lebih kurang begini (sudah dialih bahasa):..

kawan tu: my friend..kawan saya dapat offer utk bekerja di menara berkembar dikuala lumpur dengan gaji USD 5500 + 6000 elaun rumah..ok tak offer tu?..berapa yg dia boleh saving byk tu..(ala2 soalan standard org nak dtg qatar gakla)..

saya: berapa umur kawan awak tu + berapa tahun experinece dia?

Kawan tu: Muda lagi dalam 34tahun..adalah dalam 12-13 tahun experience kat middle east + mesir..


Saya: OO ic..bagusla utk dia..muda2 lagi dah dapat offer bagus..(dalam hati *&&%^%$)

saya: itu syarikat saya dulu tu..total dah dalam RM 20k tu..banyak buleh saving..living cost mesia x tinggi sgt + life kat mesia more happening..+ bla, bla bla..

Kawan tu: La kalau dah gaji byk tu and life sana best bla bla bla..napa awak datang sini..awak kan org tempatan mesti dapat best lagi...+ at least awak ada chance nak jadi boss..sini apa awak dapat?

saya: (menarik nafas panjang and tetiba teringatkan pesan mak & ayah dikampung - don't u ever burn the bridge my son) saya pun dengan patriotiknya menjawab..mmg $$ tu lebih kurang tapi saya dah lama kat syarikat tu dekat 10 tahun..saja nak cari angin baru..(saya x ckp dia yg $$ dia in USD, saya in RM dulu)..

tetiba saya rasa nak ngular masa tuh..abih mood nak kerja..


Salam Bro;
Sedih lak dengar citer tu..... anyway macam tu la citer nye.... cuma betul ke Petronas nak ambik mat mat kaki ngular dari sana tu.....
Ha ha ha ha aku keje sini ramai geng geng tu.... ckp pandai... dalam meeting... semua keje kasi tau boss dah siap.... tapi aku tahu... tipu tu belaka......
Ha ha ha ha ha kesian kat company tu kalau ambik depa depa ni keje..... nanti duit habis bayar gaji... output tak de ....(sorry kalau generalize)...
ha ha ha ha....

mba2009
Active Member
Active Member

Number of posts : 219
Age : 50
Registration date : 2009-07-28

View user profile

Back to top Go down

Re: Apa rasanya bila...

Post by kobbera on 2011-03-07, 14:04

P******* ni klu diikutkan hak rakyat malaysia... "Rakyat didahulukan percapaian diutamakan".... tp engineer dari seberang yg cuma pandai jd "engineer remote" dapat belas2 ribu. Tu blum Mat2 saleh...... bonus staff2 dia yg taun lepas pun dibagi pada gomen... smua kakitangan gomen dpt insentif RM500 sorg... tu yg terjadi plant kt sarawak mogok... shutdown 3hari .. brape juta yg rugi..... tp xmasuk brita plak....ni dgr kata nk bagi guru 500, pengetua 7500 sorg... dari mana plak la duit tu nanti yek.... PRU dah nk dekat.. stiap kali PRK menang... barang mesti naik....

kobbera
Newbies
Newbies

Number of posts : 11
Registration date : 2011-01-27

View user profile

Back to top Go down

Re: Apa rasanya bila...

Post by Sponsored content Today at 00:20


Sponsored content


Back to top Go down

View previous topic View next topic Back to top

- Similar topics

 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum