Newbie Introduction - Newcomer to Qatar (InsyaAllah by end of 2010)

Page 11 of 11 Previous  1, 2, 3 ... 9, 10, 11

View previous topic View next topic Go down

Re: Newbie Introduction - Newcomer to Qatar (InsyaAllah by end of 2010)

Post by NiK_TAF56 on 2011-12-19, 10:29

thekatyusha wrote:

BTW, nak tanya kst bro spectra. Skarang ni aku tinggal kat al-Bayyan. Cuma, nak tahu, lepas 3 bulan tu mmg QP tendang kita keluar ke secara paksa? It is becoz aku nak fokus pada tempoh 3 bulan ni. Bulan keempat baru aku cadang nak buat apa-apa pun.. Status aku kat QPnet kerja kat Doha, Ras Bu Abud, tapi laa ni aku kat TDD Mesaieed. sama dgn bg Yusof. Nak carik rumah pun serba salah. Lesen takde. katanya al-Wakra murah yea?

Salam Katyusha,

Skarang nih ko kat Al-Bayyan eh? Villa nombor berapa? Rumah aku A54, tapi dulu laa haha.. skarang dah pindah..
pasal 3 bulan tuh, depends pada keadaan... skarang ko punya base kiranya kat Doha laa kan? sbb dalam QPNet pon ada tulis location kerja kat Ras Abu Aboud.. ko kene paham yang umah Al-Bayyan tuh adalah temporary accommodation untuk staff QP.. sebab apa 3 bulan? sbb dalam masa tu kita akan dapat confirmation keje.. insyaAllah dalam 3 bulan confirm lah, tak pon lagi awal... sebenarnya nak keluar before 3 months complete pon boleh, tapi kalo nak keluar awal, QP akan mintak kita sain satu surat or disclaimer, yg mengatakan QP tak akan bertanggungjawab kalau dlm masa 3 bulan tu ko tak bleh konpem keje.. maknanya in terms of rumah sewa ke, bil letrik ke.. beli kete ke.. mende2 mcm tuh laa.. sbb masih dlm probation period... ko kene setel sendiri.. so to play safe, lepak je Al-Bayyan sampai dah konpem.. pastu baru pikir nak keluar..

bila dah complete probation period, HR akan antar email suruh ko keluar rumah tuh... nih boleh deal dgn Mohyiddin org housing tuh.. dia sangat baik, especially bila dia tau ko org malaysia.. carik contact dia dlm QPNet, Staff #166.. once keluar rumah, automatically housing allowance ko akan masuk gaji akhir bulan tuh... pastu buleh laa apply furniture allowance plak... okeh?

gitu laa sedikit sebanyak info yg aku bleh bagi... apa2 sila kontek, kalo nak tau dengan lebih lanjut.. amik nombor tepon aku ngn Hafiz...
Wassalam


NiK_TAF56
Active Member
Active Member

Number of posts : 82
Registration date : 2010-06-21

View user profile

Back to top Go down

Re: Newbie Introduction - Newcomer to Qatar (InsyaAllah by end of 2010)

Post by thekatyusha on 2012-01-01, 10:55

Terima kasih kepada bro Yusuf dlm memberikan banyak panduan dan pertolongan..

BTW, nak tanya kepada brotai skalian... Kat mana nak beli barang-barang masakan M'sia? Cth seperti sup bunjut, kicap malaysia (jalen ke, habhals ke dan sewaktu dgnnya) atau belacan...

Nak tanya gak biasanya u all beli utk memasak ni kat Lulu ke, kedai runcit biasa ke... Ada sesiapa boleh kongsi?

thekatyusha
Active Member
Active Member

Number of posts : 49
Registration date : 2011-01-13

View user profile

Back to top Go down

Re: Newbie Introduction - Newcomer to Qatar (InsyaAllah by end of 2010)

Post by NiK_TAF56 on 2012-01-03, 10:07

thekatyusha wrote:Terima kasih kepada bro Yusuf dlm memberikan banyak panduan dan pertolongan..

BTW, nak tanya kepada brotai skalian... Kat mana nak beli barang-barang masakan M'sia? Cth seperti sup bunjut, kicap malaysia (jalen ke, habhals ke dan sewaktu dgnnya) atau belacan...

Nak tanya gak biasanya u all beli utk memasak ni kat Lulu ke, kedai runcit biasa ke... Ada sesiapa boleh kongsi?

Salam katyusha,

Kalau nak kata barang2 Malaysia, or made in Malaysia tuh agak payah laa.. tapi made in Thailand or Sri lanka or sewaktu dengannya yang lebih kurang dgn barangan Malaysia tuh ada laa.. try pegi kat Family Food Centre (FFC) ataupon Lulu.. kalau nak banyak barang2 dari asia, try pegi Shoprite ataupon Megamart (aku panggil megabucks, sbb mahal nak mampos.. kangkung seikat pon sampai 10riyal.. haihh)
kalo bab kicap tuh, mmg tak dapat aa nak jumpa cap kipas udang ke, jalen ke dan sewaktu dengannya.. biasanya kita bawak dari malaysia stok kicap tuh... sini kicap indon ade lah...

ko duduk al-bayyan lagi eh? nak senang , pegi ke FFC kat al-nasr street tuh je.. senang..

NiK_TAF56
Active Member
Active Member

Number of posts : 82
Registration date : 2010-06-21

View user profile

Back to top Go down

Re: Newbie Introduction - Newcomer to Qatar (InsyaAllah by end of 2010)

Post by thekatyusha on 2012-01-03, 18:58

NiK_TAF56 wrote:
thekatyusha wrote:Terima kasih kepada bro Yusuf dlm memberikan banyak panduan dan pertolongan..

BTW, nak tanya kepada brotai skalian... Kat mana nak beli barang-barang masakan M'sia? Cth seperti sup bunjut, kicap malaysia (jalen ke, habhals ke dan sewaktu dgnnya) atau belacan...

Nak tanya gak biasanya u all beli utk memasak ni kat Lulu ke, kedai runcit biasa ke... Ada sesiapa boleh kongsi?

Salam katyusha,

Kalau nak kata barang2 Malaysia, or made in Malaysia tuh agak payah laa.. tapi made in Thailand or Sri lanka or sewaktu dengannya yang lebih kurang dgn barangan Malaysia tuh ada laa.. try pegi kat Family Food Centre (FFC) ataupon Lulu.. kalau nak banyak barang2 dari asia, try pegi Shoprite ataupon Megamart (aku panggil megabucks, sbb mahal nak mampos.. kangkung seikat pon sampai 10riyal.. haihh)
kalo bab kicap tuh, mmg tak dapat aa nak jumpa cap kipas udang ke, jalen ke dan sewaktu dengannya.. biasanya kita bawak dari malaysia stok kicap tuh... sini kicap indon ade lah...

ko duduk al-bayyan lagi eh? nak senang , pegi ke FFC kat al-nasr street tuh je.. senang..

Hoh! FFC? Family Food Court tu? al-Nasr street? Sebelah dgn Jarir (ke Jabir?) Book Store tu ke? Pernah ex-boss aku (ex-Optimal) bawak ke situ shopping.. ADa gak makanan M'sia tapi tak sempat pusing habis.. BTW, thanx a lot bro for your guidance. Appreciate it so much..

p/s: Benarkah persamaan di bawah ini?

Pekerja M'sia paling malas = pekerja 'orang kampung' paling rajin

thekatyusha
Active Member
Active Member

Number of posts : 49
Registration date : 2011-01-13

View user profile

Back to top Go down

Re: Newbie Introduction - Newcomer to Qatar (InsyaAllah by end of 2010)

Post by thekatyusha on 2012-01-05, 06:37

Terima kasih jugak kuucapkan kepada bro Rahim yg bekerja di Ras Bu Abud a.k.a Ras Ababud dlm memberi panduan tentang 'tactical approachment' dlm melayani karenah pelbagai warganegara. Semakin jelas dah skarang...

thekatyusha
Active Member
Active Member

Number of posts : 49
Registration date : 2011-01-13

View user profile

Back to top Go down

Re: Newbie Introduction - Newcomer to Qatar (InsyaAllah by end of 2010)

Post by serba dinamik on 2012-04-30, 07:41

assalamualaikum / salam sejahtera..........Nak tnye jge...saya dpt tawaran dr QP -Dukhan.....mechanical technician...skrang tgu Visa dr QP.............SO saya crter ckit psal kja kat FSD Dukhan..............adakah dgn basic QR9200 ckup untuk meneruskan hidup di qatar.........tolong lah saya.....

serba dinamik
Newbies
Newbies

Number of posts : 7
Registration date : 2012-04-18

View user profile

Back to top Go down

Re: Newbie Introduction - Newcomer to Qatar (InsyaAllah by end of 2010)

Post by thekatyusha on 2012-04-30, 14:47

serba dinamik wrote:assalamualaikum / salam sejahtera..........Nak tnye jge...saya dpt tawaran dr QP -Dukhan.....mechanical technician...skrang tgu Visa dr QP.............SO saya crter ckit psal kja kat FSD Dukhan..............adakah dgn basic QR9200 ckup untuk meneruskan hidup di qatar.........tolong lah saya.....


Sedare boleh rujuk dlm thread kat bawah nie..

Kebercukupan gaji bila kat Qatar

thekatyusha
Active Member
Active Member

Number of posts : 49
Registration date : 2011-01-13

View user profile

Back to top Go down

Re: Newbie Introduction - Newcomer to Qatar (InsyaAllah by end of 2010)

Post by ikan.bandaraya on 2013-02-02, 17:38

Marhabaa

ikan.bandaraya
Active Member
Active Member

Number of posts : 36
Registration date : 2013-01-27

View user profile

Back to top Go down

Re: Newbie Introduction - Newcomer to Qatar (InsyaAllah by end of 2010)

Post by Sponsored content Today at 00:23


Sponsored content


Back to top Go down

Page 11 of 11 Previous  1, 2, 3 ... 9, 10, 11

View previous topic View next topic Back to top

- Similar topics

 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum