Newbie Introduction - Newcomer to Qatar (InsyaAllah by end of 2010)

Page 10 of 11 Previous  1, 2, 3 ... , 9, 10, 11  Next

View previous topic View next topic Go down

Re: Newbie Introduction - Newcomer to Qatar (InsyaAllah by end of 2010)

Post by kutu_beramboi on 2011-09-30, 06:59

Nikwann wrote:aritu masa diorang nak bg offer letter tu saya ada tanya kenapa jauh sangat beza allowance kahramaa dengan QP. dia ckp "O&G is another level. so takleh compare kahramaa dengan O&G". ok la..saya setuju la dia cakap macam tu. kalau kat sini pun kita takleh la bandingkan TNB dengan petronas kan.
tapi... dia ada mention pasal elaun kete dengan rumah ni, baru2 ni je dikurangkan. dulu lebih kurang je dengan QP (maybe kurang skit la kot). takde pulak dia ckp elaun tu dikurangkan sebab gomen qatar dah naikkan gaji diorang 60%-120% macam bro kutu ckp tu. kalau macam tu logik la kan.
for the time being, saya tunggu full employment contract la dulu. tgk balik T&C dia. lepas tu baru boleh decide samada nak renegotiate dengan dia / tolak offer ni. cuma satu je la... nnt kang kita banyak songel sangat kang... dia terus tak offer kita lak nnt hahahaha No


klu nk songel .. elok skrg .. once dh melekat (join) ... masa tu nnt dh takde peluang nk songel lagi ...

kutu_beramboi
Active Member
Active Member

Number of posts : 597
Location : Qatar
Registration date : 2008-09-10

View user profile

Back to top Go down

Re: Newbie Introduction - Newcomer to Qatar (InsyaAllah by end of 2010)

Post by kutu_beramboi on 2011-09-30, 07:00

sogerk wrote:minta nasihat dari otai2 kat sini, scenario malaysian jumping kerja selalu ke berlaku kat qatar ni..for ex dari QP ke RasGas ker


kalau baca dari forum2 sebelum ni mcm susah..ada melibatkan company taknak release NOC etc



mmg susah ... erm susah nak cakap .... hehehee ...

kutu_beramboi
Active Member
Active Member

Number of posts : 597
Location : Qatar
Registration date : 2008-09-10

View user profile

Back to top Go down

Re: Newbie Introduction - Newcomer to Qatar (InsyaAllah by end of 2010)

Post by jibak on 2011-09-30, 14:05

Nikwann wrote:aritu masa diorang nak bg offer letter tu saya ada tanya kenapa jauh sangat beza allowance kahramaa dengan QP. dia ckp "O&G is another level. so takleh compare kahramaa dengan O&G". ok la..saya setuju la dia cakap macam tu. kalau kat sini pun kita takleh la bandingkan TNB dengan petronas kan.
tapi... dia ada mention pasal elaun kete dengan rumah ni, baru2 ni je dikurangkan. dulu lebih kurang je dengan QP (maybe kurang skit la kot). takde pulak dia ckp elaun tu dikurangkan sebab gomen qatar dah naikkan gaji diorang 60%-120% macam bro kutu ckp tu. kalau macam tu logik la kan.
for the time being, saya tunggu full employment contract la dulu. tgk balik T&C dia. lepas tu baru boleh decide samada nak renegotiate dengan dia / tolak offer ni. cuma satu je la... nnt kang kita banyak songel sangat kang... dia terus tak offer kita lak nnt hahahaha No

tak dinafikan memang x bole compare TNB & Petronas, tapi berdasarkan offer kahramaa yg dishare disini x boleh juga utk compare Kahramaa dgn TNB. Bagi mana2 Senior Staff TNB yg dpt offer Kahramaa, fikir banyak2 kali utk resign sbb retirement benefit yg akan lupus sekiranya resign adalah sekitar RM1.3 mil (sumber kawan yg keja TNB dan berdasarkan 32 yrs in service, retire umur 56 thn).

kalau dah accept kerja dgn GLC Qatar susah sgt nak dapatkan NOC lebih2 lagi kalau nak lompat ke another GLC, ada juga org yg lepas resign tapi x dpt NOC utk pindah kerja , last2 terpaksa balik msia..

jibak
Active Member
Active Member

Number of posts : 43
Registration date : 2010-02-07

View user profile

Back to top Go down

Re: Newbie Introduction - Newcomer to Qatar (InsyaAllah by end of 2010)

Post by Awku on 2011-09-30, 19:33

salam all, sy maseh lg org baru dlm forum ni & ni 2nd topic i've gone thru after offshore life, thanks atas advise suh bc2 dulu topic2 yg related b4 decide to work in qtr. seronok lpas bc komen/tunjuk jln dr anda semua utk mber yg ingin tau, really helpful info rsa mcm sy pulak yg dh nk pg qatar wpun sy bru je nak apply, so ada ckit Q & mtk pendpt fr fren yg dh dpt offer & dh bkeja :- CV tu submit trus to AP ke kna pilih job dulu then submit thru the job yg kta bkenan (sbb dlm 1 komen d ats tu kater,interviewr dia bole tanya kita nak operation@maint?as if dlm CV tu tak mention apa2 job) , CV kna atached with certs ker? , expected salary kna bubuh ker just mention time intervw nanti? thanks bro, bminat sgt nak kja d qtr,hehe...

Awku
Newbies
Newbies

Number of posts : 5
Registration date : 2011-09-28

View user profile

Back to top Go down

Re: Newbie Introduction - Newcomer to Qatar (InsyaAllah by end of 2010)

Post by padd on 2011-09-30, 19:48

[quote="nurrazimy"][quote="NiK_TAF56"]
dzool wrote:

basic: 7k
house allowance: 3k (married status).
fieldwork allowance: 1k@15% of basic salary
education allowance: tak ada
flight ticket: for employee only
medical : all family members covered by KAHRAMAA
overtime : ada

kalau p sorg ok, tp kalau nk bawa family susah bnyk gak.



Salam

menurut tawaran diatas...flight ticket hanya untuk pekerja...keluarga bayar sendiri?
Skrg harga tiket dah melampau tinggi untuk Qatar airways ..baru ni balik bercuti raya saya naik Gulf Air..cumanya transit kat Bahrain selama 3 jam...saya jimat harga tiket hampir RM4800

Antara kos kos lain yg perlu diambil kira ialah
internet+telepon...saya bayar qr 300 sebulan...

bil air+letrik (staff free kot)...

petrol ( pi keja/anak sekolah/mengaji)

padd
Active Member
Active Member

Number of posts : 40
Registration date : 2010-07-22

View user profile

Back to top Go down

Re: Newbie Introduction - Newcomer to Qatar (InsyaAllah by end of 2010)

Post by thekatyusha on 2011-10-04, 09:13

Salamn

Saya telah mendapat tawaran bekerja di QP (sama ada Ras Laffan atau Mesaeeid) kemungkinan Refinery plant as a General Operator at Transmission & Distribution department. Saya ingin bertanya kepada old-timers di sini,

Dgn gaji RM 8K, + 1K elaun kerja utk sebulan, is it worth kalau bawak family menetap di sini? (isteri + anak 6 tahun + 3 tahun)

Current being saya ke sana sebagai non-married personnel

As of now, the contract - rumah disediakan... cuma ada sesiapa berpengalaman dalam perkara ini?

One thing, saya ada darah tinggi.. So, apa petua utk mengelakkan diri dari ditendang oleh QP? Minum air asam?\


thekatyusha
Active Member
Active Member

Number of posts : 49
Registration date : 2011-01-13

View user profile

Back to top Go down

Re: Newbie Introduction - Newcomer to Qatar (InsyaAllah by end of 2010)

Post by mba2009 on 2011-10-05, 17:53

Nikwann wrote:I think i need to seriously reconsider the offer. Lps buat budget utk expanses kat doha based on the input from you guys & qatarliving.com and compared with the offered salary + allowances, rasa macam lebih kurang je dengan hidup kat sini.unless they can revise the offer...

a'way, thanks to all for your advise

Pada yang dpt offer dr kahramaa... ada yang tau tak bila diorang akan bg full employment contract?

Salam Semua

Sekadar kongsi pengalaman di tahun 2009...saya ni bekas pekerja TNB dan IPP...
Saya mendapat tawaran kije sebagai Maintenance Manager kat Stesen Janakuasa Letrik, JV local Qatar Electricity and Water Company (QEWC) dengan company luar. Siap QP ada share lagi.Depa offer Basics QAR 14,000 sebulan. Rumah depa kasi elaun QAR 8000 sebulan. Keta depa bagi. Sekolah anak kasi tapi capped kat QAR 54,000 setahun. Saya nego sebab gaji Malaysia gross (Basics + 17 % Employer EPF) lebih pada QAR 14,000. Saya scan slip gaji pi hantar dekat depa ... depa naik kan la lebih sikit pada gaji Malaysia tu....

Tapi lepas solat istikharah masih hati mau ke tempat lain....jadi sampai la ni saya masa tak duduk di QATAR.... tak pe la rezeki tempat lain masih ada InshaAllah

mba2009
Active Member
Active Member

Number of posts : 219
Age : 50
Registration date : 2009-07-28

View user profile

Back to top Go down

Re: Newbie Introduction - Newcomer to Qatar (InsyaAllah by end of 2010)

Post by mba2009 on 2011-10-05, 17:59

kianchiew wrote:ak baru dtg gak...nk tanye, villagio tuh bile org bujang2 nih blh gi eh? i dh gi dgn mat salleh hari tuh...nk gi lg nih...tp nk gi shopping sendiri~ Very Happy

Pandai hang no bawa kawan mat salleh... hari tu aku pi sorang sorang buta buta kena suruh balik... camana muka aku macam pinoy !!!!!!!????? he he he

mba2009
Active Member
Active Member

Number of posts : 219
Age : 50
Registration date : 2009-07-28

View user profile

Back to top Go down

Re: Newbie Introduction - Newcomer to Qatar (InsyaAllah by end of 2010)

Post by yusoff68 on 2011-10-05, 20:37

thekatyusha.........
saya sekarang bekerja dgn QP TD department as a General operator....

Before accept Pls call my skype wyusoff.wmahmud utk cerita detail...

Thanks.



yusoff68
Active Member
Active Member

Number of posts : 24
Registration date : 2011-01-05

View user profile

Back to top Go down

Re: Newbie Introduction - Newcomer to Qatar (InsyaAllah by end of 2010)

Post by tenggiri on 2011-10-07, 06:54

basic: 7k
house allowance: 3k (married status).
fieldwork allowance: 1k@15% of basic salary
education allowance: tak ada
flight ticket: for employee only
medical : all family members covered by KAHRAMAA
overtime : ada

kalau package mcm ni saya rasa baik stay saja di malaysia..rasanya quality hidup yg dapat di cover oleh package mcm ni equal quality hidup org bergaji 2k kat KL anak 3..unless gaji sekarang less than 2k bulehla dtg kot..

tenggiri
Newbies
Newbies

Number of posts : 13
Registration date : 2009-10-23

View user profile

Back to top Go down

Re: Newbie Introduction - Newcomer to Qatar (InsyaAllah by end of 2010)

Post by Nikwann on 2011-10-14, 05:54

Salam...
Nak tanya ada tak sapa2 yang dapat offer dari Kahramaa ni dah dapat dia punya terms & conditions (employment contract)?
mgu lepas AP ada call saya suruh hantar slip gaji skang utk verification & diorang in the midst of preparing visa. then, saya cakap kat diorang hold dulu visa application & mintak employment contract dulu. so boleh la paham apa sebenanya offer kahramaa ni. tapi sampai skang diorang tak bg lagi pun. not even reply my question regarding full package offered by kahramaa.

Nikwann
Newbies
Newbies

Number of posts : 10
Registration date : 2011-09-28

View user profile

Back to top Go down

Re: Newbie Introduction - Newcomer to Qatar (InsyaAllah by end of 2010)

Post by SpectraGuy on 2011-10-14, 14:12

Salam pada semua di Qatar. Nak tanya pasal probability of employment. Last week pegi interview Aspire kat AP Recruitment. On the same day, lepas interview dgn hiring manager, HR terus explain my package entitlement & inform result will be notified in 1 month time. Selepas Malaysia, hiring team akan berangkat ke Phillippine pulak utk interview candidate sana. Confirm ke saya akan dapat job offer? Ada sapa2 punyai experience yg sama?

SpectraGuy
Active Member
Active Member

Number of posts : 114
Registration date : 2011-02-27

View user profile

Back to top Go down

Re: Newbie Introduction - Newcomer to Qatar (InsyaAllah by end of 2010)

Post by NiK_TAF56 on 2011-10-15, 16:22

SpectraGuy wrote:Salam pada semua di Qatar. Nak tanya pasal probability of employment. Last week pegi interview Aspire kat AP Recruitment. On the same day, lepas interview dgn hiring manager, HR terus explain my package entitlement & inform result will be notified in 1 month time. Selepas Malaysia, hiring team akan berangkat ke Phillippine pulak utk interview candidate sana. Confirm ke saya akan dapat job offer? Ada sapa2 punyai experience yg sama?

Sapa pon takbleh nak bitau konpem ke tak ko boleh dapat job tu... tapi biasalah.. mmg diorang lambat sikit nak bitau result nih... kene sabo je laa... kat sini serba serbi lembabbbbbbb

NiK_TAF56
Active Member
Active Member

Number of posts : 82
Registration date : 2010-06-21

View user profile

Back to top Go down

Re: Newbie Introduction - Newcomer to Qatar (InsyaAllah by end of 2010)

Post by SpectraGuy on 2011-10-16, 03:39

Alamak, serba serbi lembab? Hehehe. Gaji pun diaorang bayar lambat ke?

SpectraGuy
Active Member
Active Member

Number of posts : 114
Registration date : 2011-02-27

View user profile

Back to top Go down

Re: Newbie Introduction - Newcomer to Qatar (InsyaAllah by end of 2010)

Post by NiK_TAF56 on 2011-10-16, 10:48

SpectraGuy wrote:Alamak, serba serbi lembab? Hehehe. Gaji pun diaorang bayar lambat ke?

tatau laa.. stakat nih gaji aku pantas aje.. hehe

NiK_TAF56
Active Member
Active Member

Number of posts : 82
Registration date : 2010-06-21

View user profile

Back to top Go down

Re: Newbie Introduction - Newcomer to Qatar (InsyaAllah by end of 2010)

Post by tanjong on 2011-10-16, 14:30

tenggiri wrote:basic: 7k
house allowance: 3k (married status).
fieldwork allowance: 1k@15% of basic salary
education allowance: tak ada
flight ticket: for employee only
medical : all family members covered by KAHRAMAA
overtime : ada

kalau package mcm ni saya rasa baik stay saja di malaysia..rasanya quality hidup yg dapat di cover oleh package mcm ni equal quality hidup org bergaji 2k kat KL anak 3..unless gaji sekarang less than 2k bulehla dtg kot..


Sangat setuju ngan Tenggiri....quite tight untuk single dan almost impossible kalau ada family dan anak bersekolah....satu lagi, jangan assume wife senang boley dapat keje...kalau dapat pun mengikut labour law tak leh dapat duplicate allowance, consider as local recruitment dan selalunya gaji kecik utk orang pompuan....

tanjong
Active Member
Active Member

Number of posts : 45
Registration date : 2009-12-24

View user profile

Back to top Go down

Re: Newbie Introduction - Newcomer to Qatar (InsyaAllah by end of 2010)

Post by SpectraGuy on 2011-10-17, 02:57

NiK_TAF56 wrote:
SpectraGuy wrote:Alamak, serba serbi lembab? Hehehe. Gaji pun diaorang bayar lambat ke?

tatau laa.. stakat nih gaji aku pantas aje.. hehe

Thanks for the info. At least, we all kat MY know that tak boleh le nak mengharap sangat offer kat Middle East.

Kecuali kalau job level tu so much in demand (mostly O&G related).

Kalaua tak, kira takde rezeki le tu yek... Hehehe..

SpectraGuy
Active Member
Active Member

Number of posts : 114
Registration date : 2011-02-27

View user profile

Back to top Go down

Re: Newbie Introduction - Newcomer to Qatar (InsyaAllah by end of 2010)

Post by bogartT on 2011-12-01, 17:37

Salam abg2/kakak2,

Baru2 nie ada recruiter on behalf of QG ada kasi initial offer around USD9K/mth (termasuk transport/accomodation/flight ticket/insurance etc) - married status,buat masa ni no kids. So dalam QAR30K sebulan bersih pendapatan. Soalan saya:-

i)adakah berbaloi dengan keadaan sekarang? sbb saya dgr Cost of Living dah pun naek sbb civil servant sana punye salary pun dah increase
ii) Rasa2 nye salary tu cukup, tapi mcm mana pula pendapat abg2 & kakak2 yg dah lama mengembara di Qatar
iii) Qatar ni selamat ker? tak macam negara arab laen yg tgh bergolak? atau ade potensi2 nak jadi macam negara arab laen?

Pendapat/idea abang2 & kakak2 amat saya hargai.

p/s: bagaimana keadaan orang malaysia di sana? isteri2 yg tak bekerja, ada aktiviti tak?

bogartT
Newbies
Newbies

Number of posts : 5
Registration date : 2011-09-21

View user profile

Back to top Go down

Re: Newbie Introduction - Newcomer to Qatar (InsyaAllah by end of 2010)

Post by SpectraGuy on 2011-12-02, 12:51

Wah rezeki besar tu.. Bukan senang nak dpt offer cam tuh.. Allah hanya pilih orang2 tertentu aje..

SpectraGuy
Active Member
Active Member

Number of posts : 114
Registration date : 2011-02-27

View user profile

Back to top Go down

Re: Newbie Introduction - Newcomer to Qatar (InsyaAllah by end of 2010)

Post by bogartT on 2011-12-03, 15:31

SpectraGuy wrote:Wah rezeki besar tu.. Bukan senang nak dpt offer cam tuh.. Allah hanya pilih orang2 tertentu aje..

Alhamdulillah bro...insyaAllah kalau ada rezeki, kawan akan terima...harap2 dengan salary tu, dpt la save tuk masa depan t.

trima kasih.

bogartT
Newbies
Newbies

Number of posts : 5
Registration date : 2011-09-21

View user profile

Back to top Go down

Salam perkenalan dari TokWan

Post by tokwan on 2011-12-09, 06:34

Salam perkenalan dari TokWan buat semua Malaysian di forum ni.
Sejak hampir sebulan saya mengikuti forum ni kerana ingin mengetahui
keadaan di Qatar ni. Tu pun setelah terima email nama di shortlist
for job openings di Ashghal@JKR Qatar. Dia org akan turun KL for face to face
interview sometime mid dec..Tunggu confirm date & time, InsyaAlLah,
saya ke interview tersebut.

Walaupun dah ikuti bermacam nasihat dalam forum, mungkin ada brothers
yg sudi bagi apa2 lagi tips sebelum saya mengadap tok arab ni nanti..

tokwan
Newbies
Newbies

Number of posts : 1
Registration date : 2011-12-08

View user profile

Back to top Go down

Re: Newbie Introduction - Newcomer to Qatar (InsyaAllah by end of 2010)

Post by thekatyusha on 2011-12-12, 18:55

Salam. Terima kasih buat bg Yusof kerana sudi membantu saya. Tidak lupa kepada bro Hafiz yg banyak memberi panduan dan bantuan. Baru sampai di Qatar, 5 Disember yang lalu. Skarang ni stay kat al-Bayyan. Doa aku, harapan aku agar pihak QP memperbanyakkan pengambilan tenaga kerja daripada Asia Tenggara.

thekatyusha
Active Member
Active Member

Number of posts : 49
Registration date : 2011-01-13

View user profile

Back to top Go down

Re: Newbie Introduction - Newcomer to Qatar (InsyaAllah by end of 2010)

Post by SpectraGuy on 2011-12-14, 11:03

thekatyusha wrote:Salam. Terima kasih buat bg Yusof kerana sudi membantu saya. Tidak lupa kepada bro Hafiz yg banyak memberi panduan dan bantuan. Baru sampai di Qatar, 5 Disember yang lalu. Skarang ni stay kat al-Bayyan. Doa aku, harapan aku agar pihak QP memperbanyakkan pengambilan tenaga kerja daripada Asia Tenggara.

Congrats. May Allah grant your lifelong dream plus hijra'.

SpectraGuy
Active Member
Active Member

Number of posts : 114
Registration date : 2011-02-27

View user profile

Back to top Go down

Re: Newbie Introduction - Newcomer to Qatar (InsyaAllah by end of 2010)

Post by thekatyusha on 2011-12-14, 19:53

SpectraGuy wrote:
thekatyusha wrote:Salam. Terima kasih buat bg Yusof kerana sudi membantu saya. Tidak lupa kepada bro Hafiz yg banyak memberi panduan dan bantuan. Baru sampai di Qatar, 5 Disember yang lalu. Skarang ni stay kat al-Bayyan. Doa aku, harapan aku agar pihak QP memperbanyakkan pengambilan tenaga kerja daripada Asia Tenggara.

Congrats. May Allah grant your lifelong dream plus hijra'.

salam. Bro spectra. Thanx for the pray.

BTW, nak tanya kst bro spectra. Skarang ni aku tinggal kat al-Bayyan. Cuma, nak tahu, lepas 3 bulan tu mmg QP tendang kita keluar ke secara paksa? It is becoz aku nak fokus pada tempoh 3 bulan ni. Bulan keempat baru aku cadang nak buat apa-apa pun.. Status aku kat QPnet kerja kat Doha, Ras Bu Abud, tapi laa ni aku kat TDD Mesaieed. sama dgn bg Yusof. Nak carik rumah pun serba salah. Lesen takde. katanya al-Wakra murah yea?

thekatyusha
Active Member
Active Member

Number of posts : 49
Registration date : 2011-01-13

View user profile

Back to top Go down

Re: Newbie Introduction - Newcomer to Qatar (InsyaAllah by end of 2010)

Post by SpectraGuy on 2011-12-19, 06:52

harap2 saudara / saudari di QP boleh bantu thekatyusha....

SpectraGuy
Active Member
Active Member

Number of posts : 114
Registration date : 2011-02-27

View user profile

Back to top Go down

Re: Newbie Introduction - Newcomer to Qatar (InsyaAllah by end of 2010)

Post by Sponsored content Today at 20:02


Sponsored content


Back to top Go down

Page 10 of 11 Previous  1, 2, 3 ... , 9, 10, 11  Next

View previous topic View next topic Back to top

- Similar topics

 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum