Newbie Introduction - Newcomer to Qatar (InsyaAllah by end of 2010)

Page 9 of 11 Previous  1, 2, 3 ... 8, 9, 10, 11  Next

View previous topic View next topic Go down

Re: Newbie Introduction - Newcomer to Qatar (InsyaAllah by end of 2010)

Post by jibak on 2011-09-26, 16:12

Salam All,

I got a friend (married with kids) who also offered the job. Cara dia offer nak suruh accept on the spotpun macam ada yg tak kena. Considering his position (seniority)in Malaysia and benefits with current company , I have advised him not to take up the position. Seperti yg diterangkan oleh Br. Chian cost of living mahal dkt sini. Dgn org kampung dapat lagi 60% increament akan bertambah naikla lagi kos sara hidup disini...

Pendapat peribadi saya, package yg ditawarkan tidak sesuai utk org malaysia, mungkin sesuai untuk org dari South Asia seperti India , Sri Lanka, Pakistan ataupun Pinoy. Ini adalah kerana kita (msian) takda community school yg jauh lebih murah kosnya. Full international school kat sini adalah sekitar QAR25K-35k setahun(betul tak Bro. Chian?).

Tuan2 yg dapat offer mesti mempunya kelayakan yg sewajarnya, InsyaAllah nnti ada peluang lagi dgn O&G company juga.

jibak
Active Member
Active Member

Number of posts : 43
Registration date : 2010-02-07

View user profile

Back to top Go down

Re: Newbie Introduction - Newcomer to Qatar (InsyaAllah by end of 2010)

Post by Chian on 2011-09-27, 06:55

Salam All,

Saya setuju dengan Bro Jibak.

Terasa mereka sekarang cuba memancing orang Msia pula untuk terima tawaran yang sama dengan orang South Asia walhal mereka mempunyai community school sindiri di Doha dan jarak negara orang2 South Asia dari Doha adalah jauh lebih dekat dan kebiasaannya tiket penerbangan balik adalah lebih rendah.

Lainlah kalau negara kita juga terlalu sukar untuk mendapatkan kerja yang sesuai.

Sincerely.

Chian
Active Member
Active Member

Number of posts : 551
Registration date : 2009-04-05

View user profile

Back to top Go down

Re: Newbie Introduction - Newcomer to Qatar (InsyaAllah by end of 2010)

Post by noble-man on 2011-09-27, 09:09

jibak wrote:Salam All,

I got a friend (married with kids) who also offered the job. Cara dia offer nak suruh accept on the spotpun macam ada yg tak kena. Considering his position (seniority)in Malaysia and benefits with current company , I have advised him not to take up the position. Seperti yg diterangkan oleh Br. Chian cost of living mahal dkt sini. Dgn org kampung dapat lagi 60% increament akan bertambah naikla lagi kos sara hidup disini...

Pendapat peribadi saya, package yg ditawarkan tidak sesuai utk org malaysia, mungkin sesuai untuk org dari South Asia seperti India , Sri Lanka, Pakistan ataupun Pinoy. Ini adalah kerana kita (msian) takda community school yg jauh lebih murah kosnya. Full international school kat sini adalah sekitar QAR25K-35k setahun(betul tak Bro. Chian?).

Tuan2 yg dapat offer mesti mempunya kelayakan yg sewajarnya, InsyaAllah nnti ada peluang lagi dgn O&G company juga.

SETUJU. Mana boleh samakan org Malaysia dgn warganegara dari South Asia. Tak mungkin Ringgit disamakan dgn Rupee & Peso.

noble-man
Active Member
Active Member

Number of posts : 209
Registration date : 2008-04-21

View user profile

Back to top Go down

Re: Newbie Introduction - Newcomer to Qatar (InsyaAllah by end of 2010)

Post by husnul on 2011-09-27, 12:06

salam otai2 semua...termenung sekejap baca forum ni,adoi saya pun dapat offer dari KAHRAMAA jugak..offer die bg lebih kurang jer dengan bro nurrazimy dapat...dah 4 bulan tak kojer, merata2 pi interview last2 dapat kat qatar ni pulak dah...ape pandangan otai2 semua, bujang macam saya ni boleh survive x kat sana?

husnul
Newbies
Newbies

Number of posts : 2
Registration date : 2011-09-22

View user profile

Back to top Go down

Re: Newbie Introduction - Newcomer to Qatar (InsyaAllah by end of 2010)

Post by msi on 2011-09-28, 08:08

Salam All,

Terima kasih kepada bro2 di Qatar sbb beri info yang berguna kepada kami yang baru ingin mencuba nasib kt sana..actually im also got offered by Kahramaa untuk position "Planning Engineer". Packages yang ditawarkan kurang berbaloi jika dibandingkan dengan info2 gaji yang otai2 semua berikan. They offered basic QR14K, housing QR4k and 15% basic..total up QR20k. Masalah utama juga diorg tiada education allowance yang katanya very costly around QR30k/yr..begitu juga rumah yang agak tinggi sewanya..very tough to survive i think..takut jugak pegi sana jadi macam Bangla2 kt tempat kita ni Wink

msi
Newbies
Newbies

Number of posts : 6
Registration date : 2011-09-28

View user profile

Back to top Go down

Re: Newbie Introduction - Newcomer to Qatar (InsyaAllah by end of 2010)

Post by sogerk on 2011-09-28, 09:28

husnul wrote:salam otai2 semua...termenung sekejap baca forum ni,adoi saya pun dapat offer dari KAHRAMAA jugak..offer die bg lebih kurang jer dengan bro nurrazimy dapat...dah 4 bulan tak kojer, merata2 pi interview last2 dapat kat qatar ni pulak dah...ape pandangan otai2 semua, bujang macam saya ni boleh survive x kat sana?

salam husnul,

same with me..dpt juga offer dengan kharamaa..gaji pun lebih kurang sama shj..ada email sembang dengan nurrazimy pasal benda ni...

so hang punya plan mcm mana? aku yg bujang ni pun risau tgk harga sewa rumah kat sana


sogerk
Newbies
Newbies

Number of posts : 12
Registration date : 2011-09-28

View user profile

Back to top Go down

Re: Newbie Introduction - Newcomer to Qatar (InsyaAllah by end of 2010)

Post by Nikwann on 2011-09-28, 09:30

Salam from newbie,

Saya Nik Najib (the one that was mentioned by Nik_TAF56).

saya dah sign offer letter dr Kahramaa tp skang tgh consider & tunggu dia punya full employment contract. saya call AP recruitment smlm dia kata they will update me the next step.
Kahramaa offer saya lebih kurang je dengan Nurrazimy cuma saya dpt 10k salary, married status, 4k utk housing allw, once a year returned flight for whole family. yang lain semua sama dengan nurrazimy. education assistance tarak. Embarassed

rasanya macam tak berapa berbaloi tapi nak la jugak mintak opinion brader2 yang dah lama duk sana sebab saya ada dua anak (4thn & 1thn) so gaji akan banyak pg pada child education.

Nikwann
Newbies
Newbies

Number of posts : 10
Registration date : 2011-09-28

View user profile

Back to top Go down

Re: Newbie Introduction - Newcomer to Qatar (InsyaAllah by end of 2010)

Post by Chian on 2011-09-28, 09:48

Salam All,

Saya personally rasa kat Doha ni yg paling mahal adalah sewa rumah + education anak2.

Untuk education anak2, selain dari yuran (kena bayar ikut semester - QR35k bahagi 3 semester untuk setiap bayaran), kena juga budget sekitar QR600/sbln (Average byrn yg Ustaz Indonesia minta) untuk taxi anak2.

Berdasarkan apa yg Kahrama dah offer seperti di atas, mungkin untuk yang masih bujang boleh lagi buat saving selain dari cari pengalaman (Macam Husnul) sementara dapat better job. Tapi untuk yg berkeluarga dan ada anak2, saya rasa kena pastikan Kahrama cover education + tiket pegi balik 1/stn baru berbaloi. Kalau mereka tak cover rumah, education + tiket pegi balik ............ tough.






Chian
Active Member
Active Member

Number of posts : 551
Registration date : 2009-04-05

View user profile

Back to top Go down

Re: Newbie Introduction - Newcomer to Qatar (InsyaAllah by end of 2010)

Post by husnul on 2011-09-28, 14:45

salam all,

kepada otai2 dan bro chian, terima kasih diatas pandangan yang diberi...

sogerk: rasa2 ramai lagi yang dapat offer kahramaa kot, bolehlah ramai2 pakat cari rumah sewa sekali....kojer pun xtau lagi macam mane, agak2 cam hampeh jer cabut ler balik kampung... Very Happy

husnul
Newbies
Newbies

Number of posts : 2
Registration date : 2011-09-22

View user profile

Back to top Go down

Re: Newbie Introduction - Newcomer to Qatar (InsyaAllah by end of 2010)

Post by kutu_beramboi on 2011-09-28, 14:53

saudara husnul,
kerja di kahramaa rasanya ok ok je. harap ada la otai-otai yang berada di kahramaa yang boleh beri pendapat.

kutu_beramboi
Active Member
Active Member

Number of posts : 597
Location : Qatar
Registration date : 2008-09-10

View user profile

Back to top Go down

Re: Newbie Introduction - Newcomer to Qatar (InsyaAllah by end of 2010)

Post by kutu_beramboi on 2011-09-28, 14:55

setuju dgn saudara chian, rasanya cost of living kat qatar akan semakin meningkat lagi.

kutu_beramboi
Active Member
Active Member

Number of posts : 597
Location : Qatar
Registration date : 2008-09-10

View user profile

Back to top Go down

Re: Newbie Introduction - Newcomer to Qatar (InsyaAllah by end of 2010)

Post by sogerk on 2011-09-28, 16:30

husnul wrote:salam all,

kepada otai2 dan bro chian, terima kasih diatas pandangan yang diberi...

sogerk: rasa2 ramai lagi yang dapat offer kahramaa kot, bolehlah ramai2 pakat cari rumah sewa sekali....kojer pun xtau lagi macam mane, agak2 cam hampeh jer cabut ler balik kampung... Very Happy

hahaha

tu la boleh la pakat2 cari rumah sewa bujang...agak2 jgn jadi mcm bangla kat sini cukup la...

tp hang masih atau ada plan nak nego ngan AP ker?

sogerk
Newbies
Newbies

Number of posts : 12
Registration date : 2011-09-28

View user profile

Back to top Go down

Re: Newbie Introduction - Newcomer to Qatar (InsyaAllah by end of 2010)

Post by jibak on 2011-09-28, 17:44


Salam,
kalau bujang dan kat msia tiada apa2 yg nak dilepaskan boleh considerlah peluang untuk datang sini.

Utk yg berkeluarga, apa kata pakat semua yg dapat offer dari kahrama, gie nego. dgn AP minta dia improve offer atau reject. sekadar pandangan peribadi.

jibak
Active Member
Active Member

Number of posts : 43
Registration date : 2010-02-07

View user profile

Back to top Go down

Re: Newbie Introduction - Newcomer to Qatar (InsyaAllah by end of 2010)

Post by sogerk on 2011-09-29, 01:35

Salam,

Just sent an email to AP

minta diaorang nego with KAHRAMAA to provide better accommodation allowance or provide accommodation house kat sana.

hopefully semua yg dpt offer with KAHRAMAA could send similar email to AP...at least bagi KAHRAMAA acknowledge sikit yg Malaysian package tak boleh samakan dengan south asia package

sogerk
Newbies
Newbies

Number of posts : 12
Registration date : 2011-09-28

View user profile

Back to top Go down

Re: Newbie Introduction - Newcomer to Qatar (InsyaAllah by end of 2010)

Post by Nikwann on 2011-09-29, 04:57

Thanks Chian for ur advise.

rasanya betul jugak ckp bro jibak. sapa2 yang dpt offer kahramaa ni jom kita sama2 nego utk elaun rumah + education tu. kalau ramai yang raise concern pasal ni maybe kuat skit influence kot. kalau sorang dua je yang bising rasanya diorang tak layan sangat kot.

bukan maksud saya nak demand / nak jadi tamak, tapi niat kita pg sana sebab nak cari rezeki (kalau boleh lebih sikit dari kat mesia). tapi kalau hidup sana jadi macam sama dengan hidup sini saya rasa saya stay sini je la kot. at least tmpt sendiri

Nikwann
Newbies
Newbies

Number of posts : 10
Registration date : 2011-09-28

View user profile

Back to top Go down

Re: Newbie Introduction - Newcomer to Qatar (InsyaAllah by end of 2010)

Post by Chian on 2011-09-29, 06:49

Salam Kawan-kawan yang tengah consider offer Kahrama,

Semalam, headline kat 'The Peninsular', (http://thepeninsulaqatar.com/pdf-downloads/cat_view/464-the-peninsula-newspaper.html), antara suratkhabar Orang Puteh kat sini mention pasal basic guru-guru kat Sekolah Orang Tempatan di naikkan dari QR14,400 (Gaji untuk grade paling rendah) sehingga QR48,000 sebulan. Ini basic salary sahaja. Belum termasuk dengan allowance lain. Beberapa minggu sebelumnya, gaji basic orang tempatan yang keje Gomen dinaikkan 60% ke atas.

Jadi saya setuju dengan Kutu ..... Besar kemungkinan kos sara hidup akan meningkat lagi. Jadi, secara peribadi saya rasa elok Tuan2 negotiate sekarang tentang apa jua perkara yang Tuan rasakan perlu sementara Tuan2 masih belum sign contract & sampai di sini. Bila dah berada di sini, almost impossible to re-negotiate.


Chian
Active Member
Active Member

Number of posts : 551
Registration date : 2009-04-05

View user profile

Back to top Go down

Re: Newbie Introduction - Newcomer to Qatar (InsyaAllah by end of 2010)

Post by noble-man on 2011-09-29, 10:49

Chian wrote:Salam Kawan-kawan yang tengah consider offer Kahrama,

Semalam, headline kat 'The Peninsular', (http://thepeninsulaqatar.com/pdf-downloads/cat_view/464-the-peninsula-newspaper.html), antara suratkhabar Orang Puteh kat sini mention pasal basic guru-guru kat Sekolah Orang Tempatan di naikkan dari QR14,400 (Gaji untuk grade paling rendah) sehingga QR48,000 sebulan. Ini basic salary sahaja. Belum termasuk dengan allowance lain. Beberapa minggu sebelumnya, gaji basic orang tempatan yang keje Gomen dinaikkan 60% ke atas.

Jadi saya setuju dengan Kutu ..... Besar kemungkinan kos sara hidup akan meningkat lagi. Jadi, secara peribadi saya rasa elok Tuan2 negotiate sekarang tentang apa jua perkara yang Tuan rasakan perlu sementara Tuan2 masih belum sign contract & sampai di sini. Bila dah berada di sini, almost impossible to re-negotiate.


Sebagai maklumat tambahan apa yg Chian cakap :

Kerani saya di pejabat dari India dapat Basic Salary QR 8 ribu sebulan.

Fresh graduates di pejabat saya (org tempatan) starting Basic Salary QR 28 ribu sebulan (selepas kenaikan 60% baru2 ini).

Head of Department di pejabat saya (org tempatan) Basic Salary QR 72 ribu sebulan.

Basic Salary ini tidak termasuk elaun2 lain seperti elaun rumah QR 14 ribu sebulan, elaun transport QR 3 ribu sebulan, elaun sekolah anak2 dan lain2.

Harap ini dapat menjadi panduan.

noble-man
Active Member
Active Member

Number of posts : 209
Registration date : 2008-04-21

View user profile

Back to top Go down

Re: Newbie Introduction - Newcomer to Qatar (InsyaAllah by end of 2010)

Post by nurrazimy on 2011-09-30, 01:47

[quote="noble-man"]
Chian wrote:Salam Kawan-kawan yang tengah consider offer Kahrama,

Semalam, headline kat 'The Peninsular', (http://thepeninsulaqatar.com/pdf-downloads/cat_view/464-the-peninsula-newspaper.html), antara suratkhabar Orang Puteh kat sini mention pasal basic guru-guru kat Sekolah Orang Tempatan di naikkan dari QR14,400 (Gaji untuk grade paling rendah) sehingga QR48,000 sebulan. Ini basic salary sahaja. Belum termasuk dengan allowance lain. Beberapa minggu sebelumnya, gaji basic orang tempatan yang keje Gomen dinaikkan 60% ke atas.

Jadi saya setuju dengan Kutu ..... Besar kemungkinan kos sara hidup akan meningkat lagi. Jadi, secara peribadi saya rasa elok Tuan2 negotiate sekarang tentang apa jua perkara yang Tuan rasakan perlu sementara Tuan2 masih belum sign contract & sampai di sini. Bila dah berada di sini, almost impossible to re-negotiate.

[/quote

Sebagai maklumat tambahan apa yg Chian cakap :

Kerani saya di pejabat dari India dapat Basic Salary QR 8 ribu sebulan.

Fresh graduates di pejabat saya (org tempatan) starting Basic Salary QR 28 ribu sebulan (selepas kenaikan 60% baru2 ini).

Head of Department di pejabat saya (org tempatan) Basic Salary QR 72 ribu sebulan.

Basic Salary ini tidak termasuk elaun2 lain seperti elaun rumah QR 14 ribu sebulan, elaun transport QR 3 ribu sebulan, elaun sekolah anak2 dan lain2.

Harap ini dapat menjadi panduan.


salam to all forumers, thanks kpd semua otai2 yg beri maklumat ni.

berdasarkan laporan drp otai2, nampaknya cost of living akan meningkat lg di Qatar.
Saya tgk jurang pendapatan sgt luas antara expat dan org tempatan.

fresh graduate depa dpt 28k, kita yg dtg ni dgn experience berthn2 dpt dlm 10k-15k je basic salary. rasa mcm x berbaloi pulak nk dtg qatar ni...

kalau sewa rumah naik dan yuran sekolah naik, nmpknya kalau yg dh ada family kena fikir betul2 nk dtg atau tidak.

nurrazimy
Newbies
Newbies

Number of posts : 9
Registration date : 2011-07-06

View user profile

Back to top Go down

Re: Newbie Introduction - Newcomer to Qatar (InsyaAllah by end of 2010)

Post by kutu_beramboi on 2011-09-30, 05:02

eee bestnya kalau jd mcm depa ...

kutu_beramboi
Active Member
Active Member

Number of posts : 597
Location : Qatar
Registration date : 2008-09-10

View user profile

Back to top Go down

Re: Newbie Introduction - Newcomer to Qatar (InsyaAllah by end of 2010)

Post by sogerk on 2011-09-30, 05:09

Salam semua,

Ada otai2 kat sini yg kerja dengan kahramaa tak? Kalau boleh nak tahu skim gaji dorg mcm mana exp lepas kenaikan 60% org tempatan...sebab masa discussion dengan HR kahramaa hari tu, saya ada minta elaun transport tapi dia bgtahu yg kahramaa ni gov sector so dorg tak provide such elaun



sogerk
Newbies
Newbies

Number of posts : 12
Registration date : 2011-09-28

View user profile

Back to top Go down

Re: Newbie Introduction - Newcomer to Qatar (InsyaAllah by end of 2010)

Post by Nikwann on 2011-09-30, 05:14

I think i need to seriously reconsider the offer. Lps buat budget utk expanses kat doha based on the input from you guys & qatarliving.com and compared with the offered salary + allowances, rasa macam lebih kurang je dengan hidup kat sini.unless they can revise the offer...

a'way, thanks to all for your advise

Pada yang dpt offer dr kahramaa... ada yang tau tak bila diorang akan bg full employment contract?

Nikwann
Newbies
Newbies

Number of posts : 10
Registration date : 2011-09-28

View user profile

Back to top Go down

Re: Newbie Introduction - Newcomer to Qatar (InsyaAllah by end of 2010)

Post by kutu_beramboi on 2011-09-30, 05:27

skrg ni tgh hangat dgn penyelarasan gaji org tempatan diantara enam puluh peratus (minima) dan seratus dua puluh peratus (maksima) ...

kutu tak pasti samada gaji org luar akan diselaraskan atau tidak ...

isu pokok tawaran yang diterima daripada kahramaa kutu rasa adalah isu gaji pokok ...buat lah perbandingan sendiri perbezaan gaji kita dan gaji dia ...

segala jenis elaun yg lain kutu rasa adalah isu-isu kedua ...

ini cuma "pendapatan" kutu je ... pendapatan yg belum diselaras ... hehehee ...

kutu_beramboi
Active Member
Active Member

Number of posts : 597
Location : Qatar
Registration date : 2008-09-10

View user profile

Back to top Go down

Re: Newbie Introduction - Newcomer to Qatar (InsyaAllah by end of 2010)

Post by Nikwann on 2011-09-30, 06:05

aritu masa diorang nak bg offer letter tu saya ada tanya kenapa jauh sangat beza allowance kahramaa dengan QP. dia ckp "O&G is another level. so takleh compare kahramaa dengan O&G". ok la..saya setuju la dia cakap macam tu. kalau kat sini pun kita takleh la bandingkan TNB dengan petronas kan.
tapi... dia ada mention pasal elaun kete dengan rumah ni, baru2 ni je dikurangkan. dulu lebih kurang je dengan QP (maybe kurang skit la kot). takde pulak dia ckp elaun tu dikurangkan sebab gomen qatar dah naikkan gaji diorang 60%-120% macam bro kutu ckp tu. kalau macam tu logik la kan.
for the time being, saya tunggu full employment contract la dulu. tgk balik T&C dia. lepas tu baru boleh decide samada nak renegotiate dengan dia / tolak offer ni. cuma satu je la... nnt kang kita banyak songel sangat kang... dia terus tak offer kita lak nnt hahahaha No

Nikwann
Newbies
Newbies

Number of posts : 10
Registration date : 2011-09-28

View user profile

Back to top Go down

Re: Newbie Introduction - Newcomer to Qatar (InsyaAllah by end of 2010)

Post by sogerk on 2011-09-30, 06:16

Nikwann wrote:aritu masa diorang nak bg offer letter tu saya ada tanya kenapa jauh sangat beza allowance kahramaa dengan QP. dia ckp "O&G is another level. so takleh compare kahramaa dengan O&G". ok la..saya setuju la dia cakap macam tu. kalau kat sini pun kita takleh la bandingkan TNB dengan petronas kan.
tapi... dia ada mention pasal elaun kete dengan rumah ni, baru2 ni je dikurangkan. dulu lebih kurang je dengan QP (maybe kurang skit la kot). takde pulak dia ckp elaun tu dikurangkan sebab gomen qatar dah naikkan gaji diorang 60%-120% macam bro kutu ckp tu. kalau macam tu logik la kan.
for the time being, saya tunggu full employment contract la dulu. tgk balik T&C dia. lepas tu baru boleh decide samada nak renegotiate dengan dia / tolak offer ni. cuma satu je la... nnt kang kita banyak songel sangat kang... dia terus tak offer kita lak nnt hahahaha No

betul tu..compare kat mesia,fresh grad TNB dpt RM2.3k while fresh grad Petronas RM4k..


cuma nak tahu kahramaa ni mampu ker bayar setaraf QP or RasGas utk expat..kalau engineer dia pun lebih kurang sama saja dengan apa yg dia offer kat kita, then its our decision la kalau nak terima atau tolak offer dia

sogerk
Newbies
Newbies

Number of posts : 12
Registration date : 2011-09-28

View user profile

Back to top Go down

Re: Newbie Introduction - Newcomer to Qatar (InsyaAllah by end of 2010)

Post by sogerk on 2011-09-30, 06:30

minta nasihat dari otai2 kat sini, scenario malaysian jumping kerja selalu ke berlaku kat qatar ni..for ex dari QP ke RasGas ker


kalau baca dari forum2 sebelum ni mcm susah..ada melibatkan company taknak release NOC etc



sogerk
Newbies
Newbies

Number of posts : 12
Registration date : 2011-09-28

View user profile

Back to top Go down

Re: Newbie Introduction - Newcomer to Qatar (InsyaAllah by end of 2010)

Post by Sponsored content Today at 14:04


Sponsored content


Back to top Go down

Page 9 of 11 Previous  1, 2, 3 ... 8, 9, 10, 11  Next

View previous topic View next topic Back to top

- Similar topics

 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum