Newbie Introduction - Newcomer to Qatar (InsyaAllah by end of 2010)

Page 8 of 11 Previous  1, 2, 3 ... 7, 8, 9, 10, 11  Next

View previous topic View next topic Go down

Re: Newbie Introduction - Newcomer to Qatar (InsyaAllah by end of 2010)

Post by j0e on 2011-06-26, 22:42

Aminnn...

j0e
Active Member
Active Member

Number of posts : 26
Registration date : 2011-06-24

View user profile

Back to top Go down

Re: Newbie Introduction - Newcomer to Qatar (InsyaAllah by end of 2010)

Post by jibak on 2011-07-08, 07:58

Palee,
Apartment 3 bilik (mungkin sesuai utk keluarga 4-5 org) mungkin dlm 6K ke atas. Mungkin ada yg lebih murah.

jibak
Active Member
Active Member

Number of posts : 43
Registration date : 2010-02-07

View user profile

Back to top Go down

Re: Newbie Introduction - Newcomer to Qatar (InsyaAllah by end of 2010)

Post by kutu_beramboi on 2011-07-13, 22:38

Palee wrote:
j0e wrote:
foxshrek wrote:
Palee wrote:Salam all.

Saya baru dapat offer dari QP (offshore). Buat masa ni saya belum lagi accept offer tu. Saya pun tak berapa sure nak pegi ke tak...sebab tatau nak refer kat sapa packagenya okay ke tak...sebab dengarnya living cost di qatar tinggi. Bab basic salary tu mmg jauh beza ar dgn skang ni. Saya dapat family package...dan statusnya permanent after completed 3 months probation period.

post: Senior Operator grade 10.
Basic salary: QR8400
Acc allowance :QR7300/month
location allowance: QR155 x 14days = QR2170. sebab wofking schedule is 7/7...so 14days in a month la. OT provided.
>shift all: QR360/month (kalau tak silap kira la)
>schooling for anak2 up to 4 childs.
>flight tickets for family package once a year.
>furniture all: QR27k (once pay off)
>transport all: dari rumah ke heliport utk pergi dan balik QR80/trip
>medical covered.

okay...kalau saya accept job tu...the soonest akan pergi pun maybe lepas raya la kan. Saya merancang akan bawa anak2 (3orang 8yrs/3yrs/3weeks) dan wife (sorang je hehe) hujung tahun ni. Wife sedang bekerja dgn gomen...dan plan amik cuti tanpa gaji setahun (year2012).

palee.. hehehe aku General Operator.. dok bawah ko la ni..
am apply for senior operator..
1st time interview, diaorg offer General Tech Telemetry.. aku ckp aku more to process.. so aku igt dh abis situ.. tut tut dia ajak berborak pasal process..
they gave me Field operator.. No
siot.. aku kate xpe la kalu gitu aku xnk.. then diaorg takutkan aku ngan post Senior Operator.. terlalu berat la terlalu stress la.. haihh aku termakan lak.. langsung dia up aku as General operator.. panelman.. aku accept la.. Very Happy
pastu smpi offer letter G8 instead of G9.. aku try counter ngan AP.. AP plak yg block xbg aku counter grade tuh... aduh aku risau kot2 bkn panelman smpi sane.. Surprised

aku dh riki2 ngan memember kt sane.. G8 tuh pon dh kire OK.. elaun same jer..
pe lg aku sign je la.. ko G10 lg ok la..
aku ank 3 org.. dlm perut de lg 1..
hehehe cukop kouta 4 by next year.. Laughing

fox, jgn risau..kau ngan aku sama je..xpa nanti kita report kat palee lah nanti..hehehehe....
aku tak kisah lah diornag nak offer position apa pun aku tak kisah..
kalau ikutkan basic baru ni dgn QP dan dgn company aku sekarang ni tak banyak pun beza.. tapi disebabkan aku nak merasa cabaran baru..aku accept jugak..walaupun memula tu family aku mcm tak berapa setuju..
apa2 pun..target aku, aku nak rasa tempat baru je.. nak cuba sesuatu yg baru dlm hidup aku..bila lagi kalau bukan sekarang..

life must go on... aku baru 2 orng askar.. sedang berusaha nak tambah lagi..mana tahu ada rezeki dapat sorang lagi anak dekat qatar nanti..manalah tahu..hehehehe..



insyaallah joe...mana tau nanti kat bumi arab ada rezeki dapat baby boy pulak kan... Wink


dgr cite dpt baby kat bumi arab ni berkat tau .... wallahualam ...

kutu_beramboi
Active Member
Active Member

Number of posts : 597
Location : Qatar
Registration date : 2008-09-10

View user profile

Back to top Go down

Re: Newbie Introduction - Newcomer to Qatar (InsyaAllah by end of 2010)

Post by foxshrek on 2011-07-14, 01:41

berkat yer....

foxshrek
Active Member
Active Member

Number of posts : 32
Registration date : 2011-06-24

View user profile

Back to top Go down

Re: Newbie Introduction - Newcomer to Qatar (InsyaAllah by end of 2010)

Post by Chian on 2011-07-21, 14:02

Makin ramai Forumner kat sini dan baik2 belaka. Moga suatu hari nanti boleh kenal satu sama lain secara lebih dekat/ live. Very Happy

Chian
Active Member
Active Member

Number of posts : 551
Registration date : 2009-04-05

View user profile

Back to top Go down

Re: Newbie Introduction - Newcomer to Qatar (InsyaAllah by end of 2010)

Post by kutu_beramboi on 2011-07-24, 17:26

Chian wrote:Makin ramai Forumner kat sini dan baik2 belaka. Moga suatu hari nanti boleh kenal satu sama lain secara lebih dekat/ live. Very Happy


kalau chian buat open house utk sume forumer kat sini lagi baek ... hehehee ... saja nyakat chian ...

kutu_beramboi
Active Member
Active Member

Number of posts : 597
Location : Qatar
Registration date : 2008-09-10

View user profile

Back to top Go down

Re: Newbie Introduction - Newcomer to Qatar (InsyaAllah by end of 2010)

Post by j0e on 2011-07-24, 23:25

insyallah...ranjau nak ke sana belum lepas lagi ni... satu benda apa pun tak prepare lagi..aduhhlaaa..

j0e
Active Member
Active Member

Number of posts : 26
Registration date : 2011-06-24

View user profile

Back to top Go down

Re: Newbie Introduction - Newcomer to Qatar (InsyaAllah by end of 2010)

Post by rizi the doll on 2011-07-25, 05:43

kutu_beramboi wrote:
Chian wrote:Makin ramai Forumner kat sini dan baik2 belaka. Moga suatu hari nanti boleh kenal satu sama lain secara lebih dekat/ live. Very Happy


kalau chian buat open house utk sume forumer kat sini lagi baek ... hehehee ... saja nyakat chian ...

Open house apa nyer kutu .... ajak forumner turun pekena kopi pun tak jadi2 lagi...

bila lagi nak buat TT Session nie?? posa dah dekat...

rizi the doll
Active Member
Active Member

Number of posts : 347
Age : 37
Registration date : 2008-11-18

View user profile

Back to top Go down

Re: Newbie Introduction - Newcomer to Qatar (InsyaAllah by end of 2010)

Post by Chian on 2011-07-25, 07:44

Ha ha ha. Insya-Allah Kutu, nanti Chian invite forumners datang rumah nanti Very Happy . Bila ? Tak sure lagi Embarassed Coz kena discuss ngan Minister of Interior.

Btw, kalau nak mengopi kat mana2. Insya-Allah Chian ON je kalau kena masa yang sesuai. Very Happy


Chian
Active Member
Active Member

Number of posts : 551
Registration date : 2009-04-05

View user profile

Back to top Go down

Re: Newbie Introduction - Newcomer to Qatar (InsyaAllah by end of 2010)

Post by kutu_beramboi on 2011-07-25, 10:52

Chian wrote:Ha ha ha. Insya-Allah Kutu, nanti Chian invite forumners datang rumah nanti Very Happy . Bila ? Tak sure lagi Embarassed Coz kena discuss ngan Minister of Interior.

Btw, kalau nak mengopi kat mana2. Insya-Allah Chian ON je kalau kena masa yang sesuai. Very Happy



eeee ... tak sabar nak tunggu jemputan dari chian ... erm, nak minta order yong tau fu bleh tak ? Very Happy

kutu_beramboi
Active Member
Active Member

Number of posts : 597
Location : Qatar
Registration date : 2008-09-10

View user profile

Back to top Go down

Re: Newbie Introduction - Newcomer to Qatar (InsyaAllah by end of 2010)

Post by Chian on 2011-07-25, 10:58

Insya-Allah Very Happy

Chian
Active Member
Active Member

Number of posts : 551
Registration date : 2009-04-05

View user profile

Back to top Go down

Re: Newbie Introduction - Newcomer to Qatar (InsyaAllah by end of 2010)

Post by nurrazimy on 2011-09-09, 09:32

Assalamualaikum.

Saya, Nur Razimy bin Nor rashid dari Perlis.

Saya akan menghadiri satu interview di KL pd 23/9/2011. Majikan saya (kalau dapat) ialah KAHRAMAA.

Ada ke sesiapa di sini yg kerja dgn KAHRAMAA.? Saya memohon jawatan land surveyor di sana.

Depa akan hantar butir2 terperinci melalui email pd minggu depan.

InsyaAllah, kalau pas interview tu, dan syarat2nya ok, saya akan ke Qatar.

nurrazimy
Newbies
Newbies

Number of posts : 9
Registration date : 2011-07-06

View user profile

Back to top Go down

Re: Newbie Introduction - Newcomer to Qatar (InsyaAllah by end of 2010)

Post by jibak on 2011-09-09, 09:51

wah Kahramaapun dah turun KL,, bagus betul org malaysia punya reputation kat Qatar nie. On the same note saya juga ada kawan yg akan menghadiri interview dgn Kahramaa ( x sure di KL atau Doha) kalau kawan2 yg ada sedikit sebanyak info tentang package oleh Kahramaa sila berkongsi utk pengetahuan rakan2 yg bakal menghadiri inteview tersebut. Sedikit sebanyak info ada dlm advertisement AP.

jibak
Active Member
Active Member

Number of posts : 43
Registration date : 2010-02-07

View user profile

Back to top Go down

Re: Newbie Introduction - Newcomer to Qatar (InsyaAllah by end of 2010)

Post by nurrazimy on 2011-09-09, 10:15

jibak wrote:wah Kahramaapun dah turun KL,, bagus betul org malaysia punya reputation kat Qatar nie. On the same note saya juga ada kawan yg akan menghadiri interview dgn Kahramaa ( x sure di KL atau Doha) kalau kawan2 yg ada sedikit sebanyak info tentang package oleh Kahramaa sila berkongsi utk pengetahuan rakan2 yg bakal menghadiri inteview tersebut. Sedikit sebanyak info ada dlm advertisement AP.

Reference M2003708
JobTitle Surveyor
Description Undertake field survey.
Posting Date 05/09/2011
Occupation Engineering
Region Kahramaa
Industry Oil/Gas
Location Doha
Roster Permanent with Annual Leave
Renumeration Tax free salary, full family status with generous Accommodation and other allowances, long-term contracts with free medical treatment in Government hospitals, generous annual leave and paid airfares to the country of origin.
Role

Undertake field surveys for new works to identify and record location of lines, cables, and other underground/surface equipment on a daily basis.

For repair/maintenance work, undertake field surveys to locate existing underground cables and lines. Survey and record any revisions to original site.

Accompany the Planning Engineers for a fiend verification of proposed sited.

Perform any type of onsite job which is unstated but required by the section.

To stay in office after office hours and on holiday days to provide Electrical network Record to the emergency staff of distribution department.

Undertake the survey of laid cables for any on call duty round the clock.

Liaise with Draftsman to transfer information to drawings.

Performs other related duties as needed upon request by the immediate supervisor.
Qualifications Diploma in Surveying or Equivalent.

5 years of experience in surveying.

Knowledge of AutoCAD is a plus.

General awareness of technical requirements related to cable laying.

Good in English.
Notes Please submit CV as MS Word document. Only Shortlisted candidates will be notified.
Alternative Application
Consultant Joan Stevenson
Email resume@aprecruitment.com.my

saya copy ni utk post surveyor.
utk post yg lain, lain pulak role dia.

nurrazimy
Newbies
Newbies

Number of posts : 9
Registration date : 2011-07-06

View user profile

Back to top Go down

Re: Newbie Introduction - Newcomer to Qatar (InsyaAllah by end of 2010)

Post by nurrazimy on 2011-09-09, 10:23

nurrazimy wrote:
jibak wrote:wah Kahramaapun dah turun KL,, bagus betul org malaysia punya reputation kat Qatar nie. On the same note saya juga ada kawan yg akan menghadiri interview dgn Kahramaa ( x sure di KL atau Doha) kalau kawan2 yg ada sedikit sebanyak info tentang package oleh Kahramaa sila berkongsi utk pengetahuan rakan2 yg bakal menghadiri inteview tersebut. Sedikit sebanyak info ada dlm advertisement AP.

Reference M2003708
JobTitle Surveyor
Description Undertake field survey.
Posting Date 05/09/2011
Occupation Engineering
Region Kahramaa
Industry Oil/Gas
Location Doha
Roster Permanent with Annual Leave
Renumeration Tax free salary, full family status with generous Accommodation and other allowances, long-term contracts with free medical treatment in Government hospitals, generous annual leave and paid airfares to the country of origin.
Role

Undertake field surveys for new works to identify and record location of lines, cables, and other underground/surface equipment on a daily basis.

For repair/maintenance work, undertake field surveys to locate existing underground cables and lines. Survey and record any revisions to original site.

Accompany the Planning Engineers for a fiend verification of proposed sited.

Perform any type of onsite job which is unstated but required by the section.

To stay in office after office hours and on holiday days to provide Electrical network Record to the emergency staff of distribution department.

Undertake the survey of laid cables for any on call duty round the clock.

Liaise with Draftsman to transfer information to drawings.

Performs other related duties as needed upon request by the immediate supervisor.
Qualifications Diploma in Surveying or Equivalent.

5 years of experience in surveying.

Knowledge of AutoCAD is a plus.

General awareness of technical requirements related to cable laying.

Good in English.
Notes Please submit CV as MS Word document. Only Shortlisted candidates will be notified.
Alternative Application
Consultant Joan Stevenson
Email resume@aprecruitment.com.my

saya copy ni utk post surveyor.
utk post yg lain, lain pulak role dia.


Senior Positions Benefits

Entitlements and conditions:

During the first 90 days of probation period, candidate will be accommodated in a suitable accommodation at Kahramaa's cost only for the room. Candidate will be responsible of other expenses of food, laundry, .

One time furniture grant of QR.40000 (for married status) or QR.20000 (for bachelor status) will be paid to the candidate after probation period. This will be depreciated over four years.

After four years, QR.5000 will be paid to the candidate every year as repairs and maintenance allowance.

Candidate will be entitled to 37 working days leave every year.

Candidate will be entitled to two-way tickets every year (Doha- Country of Origin-Doha) including his wife and up to four kids not more than 18 years old.

Interest-free car loan of five times of monthly basic salary or QR.45000 whichever is higher, payable in 48 equal monthly installments.

Telephone Allowance Q.R. 500 yearly.

Free medical services at government and selected private hospitals in Qatar

End of Service Benefits equivalent of one month basic salary per year of service.

Shipment of household items: Upon arrival and departure from Qatar, candidate will be compensated for the air freight of household's items an amount in cash equivalent to 350 kgs. for employee, 350 kgs. for his wife/husband and 20 kgs. per eligible child up to four (4) kids substantiated by receipts to assist candidate towards the costs of unaccompanied air freight and other related expenses and according to the original bill.

Education allowance.

Employment in Kahramaa will be subject to the following conditions:
1 - Submission of authenticated certificates of education/degree and work experience
2 - Obtaining work visa approval
3 - Passing pre-employment medical tests

Education allowance tidak dinyatakan secara terperinci. Agak tergantung kenyataan tersebut.

nurrazimy
Newbies
Newbies

Number of posts : 9
Registration date : 2011-07-06

View user profile

Back to top Go down

Re: Newbie Introduction - Newcomer to Qatar (InsyaAllah by end of 2010)

Post by kutu_beramboi on 2011-09-11, 18:14

wah ... menarik jugak offer tu eh ... semoga nurrazimy dpt dan dpt yg terbaik ...

kutu_beramboi
Active Member
Active Member

Number of posts : 597
Location : Qatar
Registration date : 2008-09-10

View user profile

Back to top Go down

Re: Newbie Introduction - Newcomer to Qatar (InsyaAllah by end of 2010)

Post by nurrazimy on 2011-09-12, 05:14

kutu_beramboi wrote:wah ... menarik jugak offer tu eh ... semoga nurrazimy dpt dan dpt yg terbaik ...

terima kasih bro kutu beramboi...

apa2 hal kena p interview dulu 23/9 ni...

bnykk jugak perkara2 yg perlu penjelasan yg detail.

nurrazimy
Newbies
Newbies

Number of posts : 9
Registration date : 2011-07-06

View user profile

Back to top Go down

Tawaran Ke Doha

Post by cmee on 2011-09-19, 09:30

Salam kepada forumer semua.Saya dari Terengganu dan utk pengetahuan semua saya ada menerima tawaran kerja di Doha (Menara AL-Qassar)dengan syarikat Kejuruteraan Jepun (CAEL)- Chiyoda AlMana.Tawarannya agak menarik kerana gajinya 3xgaji dari kat malaysia.tempat tinggal dan transport disediakan di Eizdan Hotel & Suite (Family or Single package).Cuma ingin bertanya kat forumer kat sini tentang syarikat CAEL ni dan kalau ada sesiapa dari Msia yg pernah atau masih bekerja kat CAEL ni....
sekian terima kasih.

cmee
Newbies
Newbies

Number of posts : 6
Registration date : 2011-09-19

View user profile

Back to top Go down

Re: Newbie Introduction - Newcomer to Qatar (InsyaAllah by end of 2010)

Post by nahilharis on 2011-09-21, 10:22

salam semua, nak tanya la kan, mane satu better bile apply job kat Qatar nie...samada ikut recruitment agency atau direct ngan company tu...interm of package tu plaks biasanye sama or tidak...ngah pelan2 kumpul maklumat

nahilharis
Newbies
Newbies

Number of posts : 1
Age : 33
Location : Kuala Lumpur
Registration date : 2011-06-16

View user profile

Back to top Go down

Re: Newbie Introduction - Newcomer to Qatar (InsyaAllah by end of 2010)

Post by dzool on 2011-09-22, 09:13

salam semua.. ada x sape2 yg pergi itview Kahramaa yg organized by AP Recruitment kat KL? so boleh share x pape info psl proses itview tu... senang or susah? thanks Smile

dzool
Newbies
Newbies

Number of posts : 1
Registration date : 2011-09-19

View user profile

Back to top Go down

Re: Newbie Introduction - Newcomer to Qatar (InsyaAllah by end of 2010)

Post by NiK_TAF56 on 2011-09-22, 13:37

dzool wrote:salam semua.. ada x sape2 yg pergi itview Kahramaa yg organized by AP Recruitment kat KL? so boleh share x pape info psl proses itview tu... senang or susah? thanks Smile

Salam.. My brother pegi interview tuh tadi.. Da kata ok dan kahramaa dah offer dah pon job.. Skang tgh nak study terms and condition lah dulu.. Kalo sume ok insyaAllah akan berangkat ke doha lah akhir tahun nanti...
Tapi katanya interview td by invitation eh?

NiK_TAF56
Active Member
Active Member

Number of posts : 82
Registration date : 2010-06-21

View user profile

Back to top Go down

Re: Newbie Introduction - Newcomer to Qatar (InsyaAllah by end of 2010)

Post by nurrazimy on 2011-09-26, 04:01

[quote="NiK_TAF56"]
dzool wrote:salam semua.. ada x sape2 yg pergi itview Kahramaa yg organized by AP Recruitment kat KL? so boleh share x pape info psl proses itview tu... senang or susah? thanks Smile

Salam.. My brother pegi interview tuh tadi.. Da kata ok dan kahramaa dah offer dah pon job.. Skang tgh nak study terms and condition lah dulu.. Kalo sume ok insyaAllah akan berangkat ke doha lah akhir tahun nanti...
Tapi katanya interview td by invitation eh?[/quote

dzool: saya pun dh p interview kt AP pd 23/9 dulu. proses inerview tu senang je. utk teknikal interview, saya dpt ok utk semua kotak2 dlm form tu. x smpai 10 minit dh abis teknikal interview. dia tanya pengalaman kerja dan pengalaman2 peralatan yg digunakan. Yg paling lama interview dgn HR. masa ni lah nk negotiate apa yg patut.

NikTAF56: betul, interview tu by invitation. tp ada gak yg dtg walk-in. Congratulations to ur brother. Saya tgh pertimbangkan tawaran depa, tp berdasarkan research saya di forum ini dan lain2 forum x bnyk benefit yg depa bg kt saya. selepas negotiate dgn boss HR depa ini yg dia bg:

basic: 7k
house allowance: 3k (married status).
fieldwork allowance: 1k@15% of basic salary
education allowance: tak ada
flight ticket: for employee only
medical : all family members covered by KAHRAMAA
overtime : ada

kalau p sorg ok, tp kalau nk bawa family susah bnyk gak.



nurrazimy
Newbies
Newbies

Number of posts : 9
Registration date : 2011-07-06

View user profile

Back to top Go down

Re: Newbie Introduction - Newcomer to Qatar (InsyaAllah by end of 2010)

Post by Chian on 2011-09-26, 06:53

Nurrazimy,

Tahniah dapat offer. Namun, based on what your kindself listed. I personally rasa tough untuk you stay kat Doha nanti. Even if you datang single, I imagine it's going to be tough (belanja agak tinggi untuk dari masa ke semasa balik tengok keluarga kat Msia) :

House Allowance : A decent apartment would start from 6K/mth;
Education Allowance : Very expensive
Flight ticket : On average a return ticket would cost around QR3K. Mmg ada kekadang around QR2K. Tapi kalau emergeny : .... really tough to get.
Medical : Coverage kalau tak silap sekiranya berada di Qatar sahaja. You may want to double check.

Sincerely

Chian
Active Member
Active Member

Number of posts : 551
Registration date : 2009-04-05

View user profile

Back to top Go down

Re: Newbie Introduction - Newcomer to Qatar (InsyaAllah by end of 2010)

Post by nurrazimy on 2011-09-26, 09:05

Chian wrote:Nurrazimy,

Tahniah dapat offer. Namun, based on what your kindself listed. I personally rasa tough untuk you stay kat Doha nanti. Even if you datang single, I imagine it's going to be tough (belanja agak tinggi untuk dari masa ke semasa balik tengok keluarga kat Msia) :

House Allowance : A decent apartment would start from 6K/mth;
Education Allowance : Very expensive
Flight ticket : On average a return ticket would cost around QR3K. Mmg ada kekadang around QR2K. Tapi kalau emergeny : .... really tough to get.
Medical : Coverage kalau tak silap sekiranya berada di Qatar sahaja. You may want to double check.

Sincerely

salam bro chian,

kalau gaji + elaun2 = 15k boleh ke survive di qatar tu dgn 2 org anak umo 5 thn dan 2 thn?

nurrazimy
Newbies
Newbies

Number of posts : 9
Registration date : 2011-07-06

View user profile

Back to top Go down

Re: Newbie Introduction - Newcomer to Qatar (InsyaAllah by end of 2010)

Post by Chian on 2011-09-26, 11:47

Bro,

I imagine bergantung juga pilihan hidup Tuan nanti. Eg. Kalau anak2 nak hantar British International School, setahun kena bayar dalam QR35k/sorang setahun (Sekolah boleh mula dari umur 4 tahun). Alternatively, kalau hantar ke Pakistan School (medium of instruction - English) kosnya adalah jauh lebih murah (Dalam QR8k/seorang setahun).

Kalau Tuan pilih cara hidup yang sederhana, mungkin boleh kut dengan pendapatan QR15k/ setahun.

Actually, ada perbincangan berkenaan topik ini sebelum ni di forum ini. Selain dari itu, Tuan juga boleh check di www.qatarliving.com .



Chian
Active Member
Active Member

Number of posts : 551
Registration date : 2009-04-05

View user profile

Back to top Go down

Re: Newbie Introduction - Newcomer to Qatar (InsyaAllah by end of 2010)

Post by Sponsored content Today at 18:36


Sponsored content


Back to top Go down

Page 8 of 11 Previous  1, 2, 3 ... 7, 8, 9, 10, 11  Next

View previous topic View next topic Back to top

- Similar topics

 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum