Newbie Introduction - Newcomer to Qatar (InsyaAllah by end of 2010)

Page 5 of 11 Previous  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 9, 10, 11  Next

View previous topic View next topic Go down

Re: Newbie Introduction - Newcomer to Qatar (InsyaAllah by end of 2010)

Post by salam on 2010-10-12, 05:43

Assalamualaikum..
sy nak tanya ni,harap ada yg sudi menjawab
sy baru apply job melalui website QP & satu lagi melalui AP Recruitment utk job QP jugak ler..
mengikut pengalaman korang sumer,normally berapa cepat QP akan panggil/call for interview after hantar CV??
and kalau hantar CV ke AP Recruitment pulak,berapa cepat dia akan penggil interview?

interested nak kerja di qatar tapi tak tau la ada rezeki ker tak....
Rolling Eyes

salam
Newbies
Newbies

Number of posts : 1
Registration date : 2010-10-11

View user profile

Back to top Go down

Re: Newbie Introduction - Newcomer to Qatar (InsyaAllah by end of 2010)

Post by mba2009 on 2010-10-13, 10:14

salam wrote:Assalamualaikum..
sy nak tanya ni,harap ada yg sudi menjawab
sy baru apply job melalui website QP & satu lagi melalui AP Recruitment utk job QP jugak ler..
mengikut pengalaman korang sumer,normally berapa cepat QP akan panggil/call for interview after hantar CV??
and kalau hantar CV ke AP Recruitment pulak,berapa cepat dia akan penggil interview?

interested nak kerja di qatar tapi tak tau la ada rezeki ker tak....
Rolling Eyes

Salam la;

Pengalaman saya dengan RASGAS suatu waktu dulu-dulu (lama dah ni sebelum aku dtg Q8.... cepat je.... tapi pendapat saya la bergantung pada rezeki, suasana dan bidang... kalau tempat kosong tu sama dan match dengan apa keje kita sekarang.... laju je depa panggil temuduga.... pengalaman saya la...lepas 2-3 hari submit... ada orang call... terus tepon arrange tepon interview... lepas suka terus depa arrange face to face kat Doha...

anyway apa apa bro kalau dah rezeki tak kemana....

cheers;

mba2009

mba2009
Active Member
Active Member

Number of posts : 219
Age : 50
Registration date : 2009-07-28

View user profile

Back to top Go down

Re: Newbie Introduction - Newcomer to Qatar (InsyaAllah by end of 2010)

Post by kianchiew on 2010-10-13, 12:40

Ello...

Nak tanye, working permit nih...brape lame agaknye diorg luluskan ye?? Company yg buat utk I.

Pls advice! TQ~! Cool

kianchiew
Newbies
Newbies

Number of posts : 6
Registration date : 2010-10-08

View user profile

Back to top Go down

Re: Newbie Introduction - Newcomer to Qatar (InsyaAllah by end of 2010)

Post by QadriShah on 2010-10-21, 12:13

Assalamualaikum. Nampak macam seronok semua. Alhamdulillah.
Apa cerita orang kita di Dukhan?

QadriShah
Newbies
Newbies

Number of posts : 2
Registration date : 2010-10-21

View user profile

Back to top Go down

Selamat datang ke QATAR

Post by mrshwan on 2010-10-22, 14:46

Asslamualikum NIK
Harap kau sampai sini selamat dan saya harap ucapkan selamat datang ke QATAR

mrshwan
Newbies
Newbies

Number of posts : 4
Age : 37
Location : MADINET KHALIFAH NORTH
Registration date : 2010-10-11

View user profile http://M.RASHWAN

Back to top Go down

Re: Newbie Introduction - Newcomer to Qatar (InsyaAllah by end of 2010)

Post by NiK_TAF56 on 2010-10-22, 15:29

mrshwan wrote:Asslamualikum NIK
Harap kau sampai sini selamat dan saya harap ucapkan selamat datang ke QATAR

Salam mrshwan,
Time kasih. InsyaAllah saya akan berangkat ke doha pada 30/10 sabtu depan.

NiK_TAF56
Active Member
Active Member

Number of posts : 82
Registration date : 2010-06-21

View user profile

Back to top Go down

Re: Newbie Introduction - Newcomer to Qatar (InsyaAllah by end of 2010)

Post by Dean78 on 2010-10-22, 18:23

Nik,

Once you reach here, you will probably stay at La Cigale or Grand Regency. But give me a call, insyaallah kalau I dah sewa kereta by then, I can bring you shopping at Villagio when they put you up to Al Bayyan. Tapi, in terms of direction, I budak baru belajar, kalau sesat pun, sampai Saudi Arabia... Smile

Salam,
Dean

Dean78
Newbies
Newbies

Number of posts : 17
Registration date : 2010-07-03

View user profile

Back to top Go down

Re: Newbie Introduction - Newcomer to Qatar (InsyaAllah by end of 2010)

Post by mba2009 on 2010-10-23, 11:35

Dean78 wrote:Nik,

Once you reach here, you will probably stay at La Cigale or Grand Regency. But give me a call, insyaallah kalau I dah sewa kereta by then, I can bring you shopping at Villagio when they put you up to Al Bayyan. Tapi, in terms of direction, I budak baru belajar, kalau sesat pun, sampai Saudi Arabia... Smile

Salam,
Dean

Salam Dean;

Org single bujang dan sementara bujang kan ke tak di benarkan masuk Villagio...


mba2009
Active Member
Active Member

Number of posts : 219
Age : 50
Registration date : 2009-07-28

View user profile

Back to top Go down

Re: Newbie Introduction - Newcomer to Qatar (InsyaAllah by end of 2010)

Post by Dean78 on 2010-10-23, 13:07

mba2009 wrote:
Dean78 wrote:Nik,

Once you reach here, you will probably stay at La Cigale or Grand Regency. But give me a call, insyaallah kalau I dah sewa kereta by then, I can bring you shopping at Villagio when they put you up to Al Bayyan. Tapi, in terms of direction, I budak baru belajar, kalau sesat pun, sampai Saudi Arabia... Smile

Salam,
Dean

Salam Dean;

Org single bujang dan sementara bujang kan ke tak di benarkan masuk Villagio...


Salam mba2009,

Kita boleh pergi hari hari tertentu aje - tadi baru pergi try masuk Villagio beli lunch, heh. Ada orang cakap kadang kadang tu dia tengok kita punya dressing, lepas keje kalau pakai smart mamat, ada chance masuk kot... Smile

Tadi I pakai t-shirt, jeans and cap aje... Cool

Dean78
Newbies
Newbies

Number of posts : 17
Registration date : 2010-07-03

View user profile

Back to top Go down

Re: Newbie Introduction - Newcomer to Qatar (InsyaAllah by end of 2010)

Post by NiK_TAF56 on 2010-11-01, 16:41

Salam all Malaysians @ Qatar...
Alhamdulillah saya dah selamat sampai di Doha pada hari Sabtu 30/10 @ 11.30pm... everything was smooth... i was greeted by a nice Qatari and he brought me to Grand Regency Hotel... Hotel was nice... today is my 2nd day... semalam dah setelkan med checkup kat QPs health center, and went to HR for some formalities...
ari ni dah gerak ke Mesaieed since it will be my workplace afterwards... tomorrow will move to AlBayyan villa and it will be my temp accomodation in Doha.. for another 2 or 3 months...

so thats about it... thanks guys for your support.. thanks Dean78 and Jibak for the help thus far.. appreciate it guys...

Salam,
Nik

NiK_TAF56
Active Member
Active Member

Number of posts : 82
Registration date : 2010-06-21

View user profile

Back to top Go down

Re: Newbie Introduction - Newcomer to Qatar (InsyaAllah by end of 2010)

Post by rizi the doll on 2010-11-02, 11:18

welcome...

enjoy the winter...


rizi the doll
Active Member
Active Member

Number of posts : 347
Age : 37
Registration date : 2008-11-18

View user profile

Back to top Go down

Re: Newbie Introduction - Newcomer to Qatar (InsyaAllah by end of 2010)

Post by NiK_TAF56 on 2010-11-03, 16:05

winter eh.. tak sejok lagi nii... hehe...

NiK_TAF56
Active Member
Active Member

Number of posts : 82
Registration date : 2010-06-21

View user profile

Back to top Go down

Re: Newbie Introduction - Newcomer to Qatar (InsyaAllah by end of 2010)

Post by rizi the doll on 2010-11-04, 06:55

sekarang belum lagi...

tunggu la nnt turun 7 degrees...

Nik... dah beli heater belum?

baik beli b4 heater naik harga..

rizi the doll
Active Member
Active Member

Number of posts : 347
Age : 37
Registration date : 2008-11-18

View user profile

Back to top Go down

Re: Newbie Introduction - Newcomer to Qatar (InsyaAllah by end of 2010)

Post by NiK_TAF56 on 2010-11-07, 19:05

rizi the doll wrote:sekarang belum lagi...

tunggu la nnt turun 7 degrees...

Nik... dah beli heater belum?

baik beli b4 heater naik harga..

belom beli lagi... skang still kat albayyan..., malas nak beli appliances banyak sgt.. nak kene pindah dulu.. baru ada feel.. hehe

NiK_TAF56
Active Member
Active Member

Number of posts : 82
Registration date : 2010-06-21

View user profile

Back to top Go down

Re: Newbie Introduction - Newcomer to Qatar (InsyaAllah by end of 2010)

Post by rizi the doll on 2010-11-08, 07:15

NiK_TAF56 wrote:
rizi the doll wrote:sekarang belum lagi...

tunggu la nnt turun 7 degrees...

Nik... dah beli heater belum?

baik beli b4 heater naik harga..

belom beli lagi... skang still kat albayyan..., malas nak beli appliances banyak sgt.. nak kene pindah dulu.. baru ada feel.. hehe

Nik... dah dapat tempat belum?
jgn pindah lagi sblm dapat RP... sebab bank takkan issue cheques.
payment by PD Cheque kat negeri nie...
try to get a good house, kalau dapat rumah baru lagi best.

bukan nak kata rumah 2nd tuu tak bagus, cuma kadang2 kena tanya gaks... tenant sebelum nie ada bela binatang peliharaan tak?

sebab most expat kat sini bela anjing lam rumah...
tuu yang kena berhati2 tuu...

and also kalau 2nd house... kena tanya brapa tahun dah rumah nie...
jgn cari yang more then 4-5 years...

workmanship kat sini is crap...

also ensure rumah yang dicari ada maintenance person... and respond time dia cepat..

last note: also make sure ada 1 extra room KHAS utk sidai baju... kalau sidai kat luar..takut gatal2 badan..

rizi the doll
Active Member
Active Member

Number of posts : 347
Age : 37
Registration date : 2008-11-18

View user profile

Back to top Go down

Re: Newbie Introduction - Newcomer to Qatar (InsyaAllah by end of 2010)

Post by padd on 2010-11-09, 13:22

Salam semua...

nak cerita pengalaman saya setelah hampir 3 minggu kat sini...dah siap buat x-ray,check darah dan cap jari semua tu

masih duduk kat hotel..mggu depan baru keluar..pindah duduk dengan kawan untuk sementara kat West Bay...dekat2 dengan kedutaan malaysia

saya masih belum dapat RP ...lambat lagi rasanya sebab kawan seopis yg datang pada hari raya ke tiga pun masih menuggu RP...

saya dah ada akaun bank dengan QNB walaupun takde RP...modalnya saya bawak surat dari opis..buku cheque akan dapat bila gaji masuk hujung bulan nanti..

Syarikat tak menyediakan perumahan..carik sendiri
boleh menyewa rumah tanpa RP tetapi bergantung pada budibicara agen..kawan yg menyewa kat West bay tu bayar deposit sebulan...sewa bulanan bayar cash sementara
tunggu RP keluar...

ramai kawan2 yg dah menyewa kereta kat sini..harga sewaan dalam QR1800-1850..hati2 di jalan raya...teksi yg saya naiki semasa nak pi keja pernah dilanggar dari belakang...pening lalat sekejap...

sekian ...kalau salah tolong betulkan

Very Happy

padd
Active Member
Active Member

Number of posts : 40
Registration date : 2010-07-22

View user profile

Back to top Go down

Re: Newbie Introduction - Newcomer to Qatar (InsyaAllah by end of 2010)

Post by rizi the doll on 2010-11-10, 06:23

padd wrote:Salam semua...

nak cerita pengalaman saya setelah hampir 3 minggu kat sini...dah siap buat x-ray,check darah dan cap jari semua tu

masih duduk kat hotel..mggu depan baru keluar..pindah duduk dengan kawan untuk sementara kat West Bay...dekat2 dengan kedutaan malaysia

saya masih belum dapat RP ...lambat lagi rasanya sebab kawan seopis yg datang pada hari raya ke tiga pun masih menuggu RP...

saya dah ada akaun bank dengan QNB walaupun takde RP...modalnya saya bawak surat dari opis..buku cheque akan dapat bila gaji masuk hujung bulan nanti..

Syarikat tak menyediakan perumahan..carik sendiri
boleh menyewa rumah tanpa RP tetapi bergantung pada budibicara agen..kawan yg menyewa kat West bay tu bayar deposit sebulan...sewa bulanan bayar cash sementara
tunggu RP keluar...

ramai kawan2 yg dah menyewa kereta kat sini..harga sewaan dalam QR1800-1850..hati2 di jalan raya...teksi yg saya naiki semasa nak pi keja pernah dilanggar dari belakang...pening lalat sekejap...

sekian ...kalau salah tolong betulkan

Very Happy

Salam Padd...

RP tuu u will be very X10 lucky kalau leh dapat dalam masa 3 minggu... it took me almost 1.5 month ... merasa la jadi pendatang haram kejap... (visa laku sebulan)...

Nik-Taf and Dean pun tgh mencari rumah gaks tuu... try ushar skali... leh buat perkampungan Msia...

atau pun u can go thru Gulf Times.com under classified... banyak gaks info leh dapat.

rizi the doll
Active Member
Active Member

Number of posts : 347
Age : 37
Registration date : 2008-11-18

View user profile

Back to top Go down

Re: Newbie Introduction - Newcomer to Qatar (InsyaAllah by end of 2010)

Post by NiK_TAF56 on 2010-11-15, 09:10

Salam.. lama tak menjenguk forum.. hehe.. skang tengah cuti Raya aji ni so banyak laa masa terluang bagi orang bujang sementara mcm aku nih.. Smile

RP, as usual mesti lah belum siap.. baru nak masuk 3 minggu kat sini.. ari tuh about a week before cuti raya, dah pegi antar pasport and everything to imigration, however diorang taknak... apa yg diorang cakap was "after eid, after eid".. dah malas nak buat agaknya.. dah sampai mood raya laa tuh... takpe lah.. sabo je lah, hehe... so next week baru submit pasport untuk process RP...

as for rumah, kitorang tgh mengusha rumah kat area Al-Mergab Residential Suit... kat area area FFC tuh laa.. so Padd kalo nak meramaikan komuniti kat sana, jom aa skali..... insyaAllah kalao takde aral yg melintang kat tengah jalan, probably January masuk kat situ...

Salam,
Nik

NiK_TAF56
Active Member
Active Member

Number of posts : 82
Registration date : 2010-06-21

View user profile

Back to top Go down

Dukhan

Post by mustaffa on 2010-11-16, 03:22

Salam semua. Insyaallah, I will be coming to Dukhan next January. Now I am only waiting for a visa to be approved. Just wondering, do I need to rent a car there while waiting for official license? I read a lot about Dukhan but how about the working environment there? Seek your guys advise.

mustaffa
Newbies
Newbies

Number of posts : 2
Registration date : 2010-10-25

View user profile

Back to top Go down

Re: Newbie Introduction - Newcomer to Qatar (InsyaAllah by end of 2010)

Post by NiK_TAF56 on 2010-11-16, 15:32

hah tuh orang dukhan kene jawab laa...

tapi, on the rent a car thingy, better if you rent a car here for easy mobilisation... tapi make sure buat international license dulu kat malaysia... kalo tak payah plak nak sewa kete.. in fact, aku kat sini pon lom sewa kete lagik.. maybe next month aa kot... hehe

NiK_TAF56
Active Member
Active Member

Number of posts : 82
Registration date : 2010-06-21

View user profile

Back to top Go down

Re: Newbie Introduction - Newcomer to Qatar (InsyaAllah by end of 2010)

Post by mustaffa on 2010-11-22, 03:30

Thanks Nik. I guess you based in Doha rite? Have you applied for a license yet?

mustaffa
Newbies
Newbies

Number of posts : 2
Registration date : 2010-10-25

View user profile

Back to top Go down

Re: Newbie Introduction - Newcomer to Qatar (InsyaAllah by end of 2010)

Post by kianchiew on 2010-11-22, 06:51

ak baru dtg gak...nk tanye, villagio tuh bile org bujang2 nih blh gi eh? i dh gi dgn mat salleh hari tuh...nk gi lg nih...tp nk gi shopping sendiri~ Very Happy

kianchiew
Newbies
Newbies

Number of posts : 6
Registration date : 2010-10-08

View user profile

Back to top Go down

Re: Newbie Introduction - Newcomer to Qatar (InsyaAllah by end of 2010)

Post by NiK_TAF56 on 2010-11-22, 16:13

mustaffa wrote:Thanks Nik. I guess you based in Doha rite? Have you applied for a license yet?

in progress bro....... tadi baru dapat surat sokongan from QP untuk apply license tuh...tengok lah dalam minggu nih nak arrange lah..

NiK_TAF56
Active Member
Active Member

Number of posts : 82
Registration date : 2010-06-21

View user profile

Back to top Go down

Re: Newbie Introduction - Newcomer to Qatar (InsyaAllah by end of 2010)

Post by NiK_TAF56 on 2010-11-22, 16:14

kianchiew wrote:ak baru dtg gak...nk tanye, villagio tuh bile org bujang2 nih blh gi eh? i dh gi dgn mat salleh hari tuh...nk gi lg nih...tp nk gi shopping sendiri~ Very Happy

bila datang? berapa lama dah?
villagio tuh rasanya everyday except friday buleh masuk..... friday takleh sbb family day...

NiK_TAF56
Active Member
Active Member

Number of posts : 82
Registration date : 2010-06-21

View user profile

Back to top Go down

Re: Newbie Introduction - Newcomer to Qatar (InsyaAllah by end of 2010)

Post by kianchiew on 2010-11-22, 16:30

Uh~ Okie!! Ak baru dtg 1 minggu je...

kianchiew
Newbies
Newbies

Number of posts : 6
Registration date : 2010-10-08

View user profile

Back to top Go down

Re: Newbie Introduction - Newcomer to Qatar (InsyaAllah by end of 2010)

Post by Sponsored content Today at 22:35


Sponsored content


Back to top Go down

Page 5 of 11 Previous  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 9, 10, 11  Next

View previous topic View next topic Back to top

- Similar topics

 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum