Where else other than Qatar?

View previous topic View next topic Go down

Where else other than Qatar?

Post by summer6266 on 2010-07-15, 10:01

Salam semua,

Selain dari Qatar, where else do oil and gas expatriates
work for high net salary (after tax)? Australia? Dubai?
Russia? Which company?

summer6266
Active Member
Active Member

Number of posts : 23
Registration date : 2008-12-02

View user profile

Back to top Go down

Re: Where else other than Qatar?

Post by Chian on 2010-07-19, 13:05

Saudi Aramco in Kingdom of Saudi Arabia.

Chian
Active Member
Active Member

Number of posts : 551
Registration date : 2009-04-05

View user profile

Back to top Go down

Re: Where else other than Qatar?

Post by Minah Kampong on 2010-07-20, 10:37

KAZAKHSTAN Oil & Gas Jobs is high on agenda…. Plenty of Oil & Gas projects in Kazakhstan with extreemly good pay for those who can survive the winter (-32C). Plenty of jobs available in http://www.oilcareers.com/regions/731/KAZAKHSTAN_htmjoblist.asp

Minah Kampong
Active Member
Active Member

Number of posts : 31
Age : 33
Location : Doha Qatar
Registration date : 2008-11-11

View user profile

Back to top Go down

Re: Where else other than Qatar?

Post by noble-man on 2010-07-21, 12:09

summer6266 wrote:Salam semua,

Selain dari Qatar, where else do oil and gas expatriates
work for high net salary (after tax)? Australia? Dubai?
Russia? Which company?

MALAYSIA...but for expats aje la

noble-man
Active Member
Active Member

Number of posts : 209
Registration date : 2008-04-21

View user profile

Back to top Go down

Re: Where else other than Qatar?

Post by fixcxer on 2010-07-22, 09:57

noble-man wrote:

MALAYSIA...but for expats aje la

hehe...nice one nobleman.

itulaa pasal. One of the things some people asked me when I first got here: Malaysia? Shocked Why do you come here? bla bla bla...

Depa tu tatau local dibayar ciput jer as compared to expats. Mad

Dengan 'pelarasan' harga (x leh sebut naik) baru-baru ni, lama lagi laa baru boleh balik kampung... Sad

fixcxer
Active Member
Active Member

Number of posts : 103
Age : 38
Location : Depan PC
Registration date : 2008-08-22

View user profile

Back to top Go down

Re: Where else other than Qatar?

Post by kutu_beramboi on 2010-07-24, 09:07

fixcxer wrote:
noble-man wrote:

MALAYSIA...but for expats aje la

hehe...nice one nobleman.

itulaa pasal. One of the things some people asked me when I first got here: Malaysia? Shocked Why do you come here? bla bla bla...

Depa tu tatau local dibayar ciput jer as compared to expats. Mad

Dengan 'pelarasan' harga (x leh sebut naik) baru-baru ni, lama lagi laa baru boleh balik kampung... Sad


kita lepak sini je la fixcxer nampak gaya nya ....

kutu_beramboi
Active Member
Active Member

Number of posts : 597
Location : Qatar
Registration date : 2008-09-10

View user profile

Back to top Go down

Re: Where else other than Qatar?

Post by kutu_beramboi on 2010-07-24, 09:08

noble-man wrote:
summer6266 wrote:Salam semua,

Selain dari Qatar, where else do oil and gas expatriates
work for high net salary (after tax)? Australia? Dubai?
Russia? Which company?

MALAYSIA...but for expats aje la


aah la noble-man ... kutu setuju dgn kenyataan ni ...

kutu_beramboi
Active Member
Active Member

Number of posts : 597
Location : Qatar
Registration date : 2008-09-10

View user profile

Back to top Go down

Re: Where else other than Qatar?

Post by kutu_beramboi on 2010-07-24, 09:08

Minah Kampong wrote:KAZAKHSTAN Oil & Gas Jobs is high on agenda…. Plenty of Oil & Gas projects in Kazakhstan with extreemly good pay for those who can survive the winter (-32C). Plenty of jobs available in http://www.oilcareers.com/regions/731/KAZAKHSTAN_htmjoblist.asp


lokasi ni pun nampak mcm menarik je ... nak cuba la ...

kutu_beramboi
Active Member
Active Member

Number of posts : 597
Location : Qatar
Registration date : 2008-09-10

View user profile

Back to top Go down

Re: Where else other than Qatar?

Post by kutu_beramboi on 2010-07-24, 09:10

Chian wrote:Saudi Aramco in Kingdom of Saudi Arabia.


dpt kat sini pun cantik jugak ... makin dekat dgn mekah madinah ...

kutu_beramboi
Active Member
Active Member

Number of posts : 597
Location : Qatar
Registration date : 2008-09-10

View user profile

Back to top Go down

Re: Where else other than Qatar?

Post by mba2009 on 2010-07-25, 10:45

kutu_beramboi wrote:
Chian wrote:Saudi Aramco in Kingdom of Saudi Arabia.


dpt kat sini pun cantik jugak ... makin dekat dgn mekah madinah ...

Salam Semua;

Siapa ada berani...Nigeria adalah negara yang mempunyai reserve oil terbesar di benua Africa... masalah...kidnapping for money...

mba2009
Active Member
Active Member

Number of posts : 219
Age : 50
Registration date : 2009-07-28

View user profile

Back to top Go down

Re: Where else other than Qatar?

Post by Chian on 2010-08-09, 08:53

Bro,

Macam mana nak apply job kat Nogeria ? Ada website yg berkenaan ?

Chian
Active Member
Active Member

Number of posts : 551
Registration date : 2009-04-05

View user profile

Back to top Go down

Re: Where else other than Qatar?

Post by mba2009 on 2010-08-09, 14:19

Chian wrote:Bro,

Macam mana nak apply job kat Nogeria ? Ada website yg berkenaan ?

Salam Chian;

Try this website www.oilcareers.com

Selalu nampak keje kat Nigeria.....

Mba

mba2009
Active Member
Active Member

Number of posts : 219
Age : 50
Registration date : 2009-07-28

View user profile

Back to top Go down

Re: Where else other than Qatar?

Post by scarscar on 2010-08-10, 05:05

bestnya korang keje sana yer...kualiti masa ngn keluarga lebih banyak di samping dekat ngn mekah kan.....kat mesia sini....adoi....bukan x bersyukur...tp faham2 ler....ptptn nak kena bayar...gaji takat 4K bini x kerja.....kejap jerk abis...minyak sebulan beratus2....campur tol lagi....harga barang sekarang plak naik......sabar jerk laaa.......

scarscar
Newbies
Newbies

Number of posts : 5
Registration date : 2010-07-19

View user profile

Back to top Go down

Re: Where else other than Qatar?

Post by asyraf on 2010-08-10, 08:08

ilek222...teruskan cuba dan bertawakkal..insyallah

asyraf
Active Member
Active Member

Number of posts : 44
Registration date : 2008-06-11

View user profile

Back to top Go down

Re: Where else other than Qatar?

Post by scarscar on 2010-08-10, 10:10

Very Happy bukan tak nak usaha cari...tp pengalaman sikit jerk lg kt mesia ni....tunggu smpai pengalaman cukup 5years....baru apply...tp nak tunggu lg setahun setengah tuh apa lah nak jadi ngn malaysia skrg...macam2 kes....

scarscar
Newbies
Newbies

Number of posts : 5
Registration date : 2010-07-19

View user profile

Back to top Go down

Re: Where else other than Qatar?

Post by NiK_TAF56 on 2010-08-11, 06:41

sabar bro.. teruskan usaha.. kalau ada rezeki mmg lambat laun datang jugak nanti.....
banyakkan berdoa bro..

Salam,
Nik

NiK_TAF56
Active Member
Active Member

Number of posts : 82
Registration date : 2010-06-21

View user profile

Back to top Go down

Re: Where else other than Qatar?

Post by summer6266 on 2010-08-18, 11:17

kata orang,
berakit rakit ke hulu,
berenang renang ke tepian.

summer6266
Active Member
Active Member

Number of posts : 23
Registration date : 2008-12-02

View user profile

Back to top Go down

Re: Where else other than Qatar?

Post by SpectraGuy on 2011-03-07, 02:56

scarscar, how is your Middle East job hunting?

SpectraGuy
Active Member
Active Member

Number of posts : 114
Registration date : 2011-02-27

View user profile

Back to top Go down

Re: Where else other than Qatar?

Post by SpectraGuy on 2011-03-07, 03:40

scarscar wrote:bestnya korang keje sana yer...kualiti masa ngn keluarga lebih banyak di samping dekat ngn mekah kan.....kat mesia sini....adoi....bukan x bersyukur...tp faham2 ler....ptptn nak kena bayar...gaji takat 4K bini x kerja.....kejap jerk abis...minyak sebulan beratus2....campur tol lagi....harga barang sekarang plak naik......sabar jerk laaa.......

My dear brother,
i can understand what you go thru. let us pray for the best. and i recommend that both of us can additionally perform Solat Dhuha. the solat is to be performed between 10 am to 1 pm.

the Doa is as follows:

“Ya Allah bahawasanya waktu duha itu waktu duhamu, kecantikan itu ialah kecantikanmu , keindahan itu keindahanmu, kekuatan itu kekuatanmu ,kekuasaan itu kekuasaanmu dan perlindungan itu perlindunganmu “. ” Ya Allah jika rezekiku masih di atas langit , turunkanlah dan jika ada di dalam bumi, keluarkanlah, jika sukar mudahkanlah, jika haram sucikanlah. ,Jika masih jauh dekatkanlah. Berkat waktu duha, keagungan, keindahan, kekuatan dan kekuasaanmu, limpahkanlah kepada kami segala yang telah engkau limpahkan kepada hamba-hambamu yang soleh”

SpectraGuy
Active Member
Active Member

Number of posts : 114
Registration date : 2011-02-27

View user profile

Back to top Go down

Re: Where else other than Qatar?

Post by Chian on 2011-03-07, 07:10

SpectraGuy,

Thanx for sharing. Btw, moga usaha Tuan dimakbulkan secepat mungkin, amiiin.

Chian
Active Member
Active Member

Number of posts : 551
Registration date : 2009-04-05

View user profile

Back to top Go down

Re: Where else other than Qatar?

Post by kutu_beramboi on 2011-03-07, 15:00

terima kasih sume atas kongsian ...

kutu_beramboi
Active Member
Active Member

Number of posts : 597
Location : Qatar
Registration date : 2008-09-10

View user profile

Back to top Go down

Re: Where else other than Qatar?

Post by Bro King on 2011-03-08, 07:07

Kadang-kadang apa yg kita harapkan belum tentu terbaik buat kita, so adalah lebih baik kita mohon dari ALLAH agar dikurniakan apa yng terbaik buat kita.

Bro King
Newbies
Newbies

Number of posts : 14
Registration date : 2008-09-10

View user profile

Back to top Go down

Re: Where else other than Qatar?

Post by SpectraGuy on 2011-03-11, 04:24

Yeah betul.
Apa yang kita hajatkan belum tentu terbaik buat kita. It is best kita mintak pada Tuhan utk kurniakan kita apa yg terbaik.

Jika apa yang kita hajat belum kesampaian, kita mungkin akan hidup dalam kekeliruan. Apatah lagi jika kita diberi kesempatan utk melihat perkara2 pelik seperti:

a) org2 yg menyekutukan Allah dapat apa yg sepatutnya tidak dapat (e.g. Hindu woman managed to go to Mekah walhal org2 Islam yg kita kenal bertungkus lumus mencari peluang utk ke Mekah masih belum berjaya)

b) Org2 yg sambil lewa dlm perancangan hidup dpt peluang utk berhijrah utk kehidupan lebih baik (e.g. Rakan2 dpt offer ke Middle East tapi macam hesitate nak pergi & left the offer hanging walhal antara kita ni keep trying & trying like there is no tomorrow tapi still tak dpt)

c) Org2 yg sudah pun berjaya dlm perniagaan & ada jutaan wang ringgit bagi impression konon2 nya mereka bermula dari bawah walhal keturunan mereka ada org kaya (ini akan menguatkan pemahaman yg bermaksud "kaya bertambah kaya, miskin bertambah miskin" & satu lagi pemahaman yg bermaksud "kalau mak bapak atuk nenek kaya, pasti hidup dia financially terjamin")

d) Org2 yg Allah beri kesempatan utk quality time tidak dimanfaatkan (e.g. Org yg angan2 kan masa beribadah bersama keluarga tidak dpt peluang itu walhal org2 lain dpt pulak & tidak dimanfaatkan)

e) org2 yg kerja ikhlas & berdedikasi tak pernah diberi financial reward @ ganjaran sepatutnya. kos kehidupan meningkat hinggakan belanja bulanan runs into debit balance (dan utk ensure financial sustainability terpaksa amik CC, loan etc so direct involvement with riba')

f) non-believers selalu jadi berada at the top (e.g. company2 Islam kat Middle East bayar gaji terlalu byk pada Western expats dan company kat MY by default appoint non-Moslem at top level)


...dan byk lagi contoh2 yg boleh diberikan. Ini adalah ujian2 dari Tuhan. Dan kadang2 kita semua boleh jadi keliru.


Apa yg NiK_TAF56 & Bro King kata memang betul. Whether like or not, we can try & exhaust ourselves for things we plan to achieve but if it is not meant for us, it is just not meant for us. And we need to keep trying & pray to God.

Kadang2 kita ni diberi balasan atas dosa2 yg kita lakukan termasuk dosa2 ibu bapa. Jadi praying to God asking for forgiveness is the foundation to open up new chapter.

Allah adalah Tuhan. Dia yg menjadikan kita & Dia juga yg berhak menentukan apa yg terbaik utk kita. Jadi jangan keliru kalau perkara sebaliknya berlaku utk contoh di atas:

a) Org2 yg menyekutukan Allah kemudiannya diberi hidayah
b) Org2 yg sambil lewa kemudiannya bertekad utk merancang kehidupan utk a positive, better life
c) Org2 yg kaya decided utk bayar zakat & tolong mereka yg memerlukan
d) Org2 tersebut decided to fully utilize the quality time
e) Org2 tersebut diberi job opportunies unknowingly (with less effort given)
g) Org2 ini diberi balasan melibatkan org tersayang (e.g. parents kena stroke, anak cacat) ATAU org2 ini diberi hidayah


Ayat di bawah adalah best reminder to each of us -

“Dan perintahlah keluargamu serta umatmu mengerjakan sembahyang, dan hendaklah engkau tekun bersabar menunaikannya. Kami tidak meminta rezeki daripada kamu, (bahkan) Kamilah yang memberi rezeki kepadamu, dan (ingatlah) kesudahan yang baik adalah bagi orang yang bertakwa.” (Surah Toha, ayat 132)

Kalau ada kesempatan, sama2 kita solat sunat dhuha, hajat dan sebagainya... minta pada Tuhan agar kita diberi peluang utk memperbaik kehidupan agar we can get closer to Him every single moment... Dan kita perlu ingat, bukan semua orang kafir itu akan jadi kayu bakar api neraka...

Allah berhak utk menurunkan rezeki kepada hambanya yg beramal soleh & terpilih (this shall include non-believers for reasons best known to Him)...

Wallahualam.

SpectraGuy
Active Member
Active Member

Number of posts : 114
Registration date : 2011-02-27

View user profile

Back to top Go down

Re: Where else other than Qatar?

Post by kutu_beramboi on 2011-03-11, 08:21

kutu nak aminkan segala permintaan yg baik2 dimata allah swt. utk kita sume ...
yg tak baik dimata allah swt. tu ... kutu tak berhajat nak aminkan ...

kutu_beramboi
Active Member
Active Member

Number of posts : 597
Location : Qatar
Registration date : 2008-09-10

View user profile

Back to top Go down

Re: Where else other than Qatar?

Post by SpectraGuy on 2011-03-11, 09:21

thanks kutu. moga2 doa kutu diangkat oleh Allah Taala & Dia memberikan kita semua apa yg dihajati.

AAMMMIIIINNNNNNN...

SpectraGuy
Active Member
Active Member

Number of posts : 114
Registration date : 2011-02-27

View user profile

Back to top Go down

Re: Where else other than Qatar?

Post by Sponsored content Today at 18:04


Sponsored content


Back to top Go down

View previous topic View next topic Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum