Newbies - Hospitality Industry...

Page 1 of 2 1, 2  Next

View previous topic View next topic Go down

Newbies - Hospitality Industry...

Post by anaz on 2010-06-11, 09:52

A'kum dan salam sejahtera...

Saya kat sini dah lama gak baca2 and survey2 sie ni include ngan qatar living... I just realised yang kebanyakan malaysian kat sini semuanya dibidang O&G dan engineering...
Wondering jugak... mana kepakaran dibidang lain? Hadirnya saya nanti di Doha... Saya akan berkhidmat di bidang Hospitality atau lebih mesra lg "Bidang Hotel"... Jarang saya dengar org mesia ni kat dlm bidang ni di doha... Kalau di dubai mmg tau ada ramai...

Insyaallah kalau takder aral melintang, saya join pre-opening 'The Oryx Rotana Doha-Qatar' awal bulan July 2010.

Kalau ada tunjuk-ajar dari senior2 yg dah kat qatar ni... sangatlah dialukan...

Makaseh semua..

anaz
Active Member
Active Member

Number of posts : 22
Age : 30
Registration date : 2010-06-11

View user profile

Back to top Go down

Re: Newbies - Hospitality Industry...

Post by Bro King on 2010-06-11, 10:11

Saja nak menambah..Bro dalam bidang Property/Facility Managment.

Bro King
Newbies
Newbies

Number of posts : 14
Registration date : 2008-09-10

View user profile

Back to top Go down

Re: Newbies - Hospitality Industry...

Post by anaz on 2010-06-12, 03:14

TQ - Bro King...

Dah lama ke kat doha ni?

Yg lain mana ni..? Sunyi jerk...?

anaz
Active Member
Active Member

Number of posts : 22
Age : 30
Registration date : 2010-06-11

View user profile

Back to top Go down

Re: Newbies - Hospitality Industry...

Post by Chian on 2010-06-13, 06:20

Anaz/ Bro King,

Welcome aboard. Alhamdulillah, day after day, it seems like Msian Family is growing bigger in Doha.

Looking forward for next coffee/ tea session with fellow forum members.

Chian
Active Member
Active Member

Number of posts : 551
Registration date : 2009-04-05

View user profile

Back to top Go down

Re: Newbies - Hospitality Industry...

Post by rizi the doll on 2010-06-13, 06:43

Welcome Anaz...

Mmg majority Msian yg dtg ke Qatar is in Oil n Gas industries, tapi ada gaks few yg dalam industries lain.

Rizi tertanya2 jugak... Is there anything yg Anaz nak tanya?

Camner geng seniors nak jawab kalau soalan tak tanya...Smile

rizi the doll
Active Member
Active Member

Number of posts : 347
Age : 37
Registration date : 2008-11-18

View user profile

Back to top Go down

Re: Newbies - Hospitality Industry...

Post by anaz on 2010-06-14, 10:53

Thanks for the warm welcoming...
Itulah kan.. Memang dah wat research kat Qatar Living yg semua msian mmg byk di industry O&G... Yg industry hospitality dan perhotelan serius tak dengar2 lg...

Erm,sebenarnya banyak nak tanya gak kat Rizi & Chian ni...

Pertama skali, mana tu Oryx Rotana Hotel? Katanya dekat ngan airport...?

Secondly, nak pakai phone service provider mana yg baguss? Saya pakai blackberry... So,qtel ke? Vodafone ke? atau Virgin?
Kat airport ada kedai boleh enroll service ni tak? Nak roaming mahal sgt..

kalau ada soklan time to time saya post kat sini k...

makaseh...


Last edited by anaz on 2010-06-14, 10:53; edited 1 time in total (Reason for editing : spelling)

anaz
Active Member
Active Member

Number of posts : 22
Age : 30
Registration date : 2010-06-11

View user profile

Back to top Go down

Re: Newbies - Hospitality Industry...

Post by asyraf on 2010-06-14, 11:56

oryx rotana hotel tu memang dekat sangat ngan airport, next to imigresen airport building jer....but tak sure lg dah open ker lum, sbb last week pass by masih lum bukak lg...

kalu pakai BB kena tag ngan qtel jer...nnt leh bagi pin..kalu nak enroll BB service leh pergi ke nearest qtel office. kat sini prepaid BB baru dua tiga bulan launch.

asyraf
Active Member
Active Member

Number of posts : 44
Registration date : 2008-06-11

View user profile

Back to top Go down

Re: Newbies - Hospitality Industry...

Post by anaz on 2010-06-14, 13:15

Tq asyraf for the info... Rasanya apartment saya pun disekitar hotel tu nanti... Actually hotel tu mmg lom bukak lg... Kitaorg lah nnt jadi pre-opening team utk hotel tu nanti...
Qtel opiz ada tak sekitar oryx rotana tu? Rasanya komunikasi ni mmg penting terutama skali lepas kita touch-down kat doha nnt... Postpaid ? takder ker asyraf? Add saya 21BBADD4..

anaz
Active Member
Active Member

Number of posts : 22
Age : 30
Registration date : 2010-06-11

View user profile

Back to top Go down

Re: Newbies - Hospitality Industry...

Post by ali77 on 2010-06-19, 20:23

Hi.. Im Ali here..

Sudah lama kat Doha.. after leaving for good... kembali ke Doha again recently.

Im in Cargo company here. kalau siapa2 perlukan details sending cargo can contact me.

ali77
Newbies
Newbies

Number of posts : 11
Registration date : 2008-09-10

View user profile

Back to top Go down

Re: Newbies - Hospitality Industry...

Post by anaz on 2010-06-19, 20:26

Kalau mcm tu kena ckp kat ali 'welcome back'... Qatar airways ke?

anaz
Active Member
Active Member

Number of posts : 22
Age : 30
Registration date : 2010-06-11

View user profile

Back to top Go down

Re: Newbies - Hospitality Industry...

Post by Chian on 2010-06-20, 08:07

Ali77,

Welcome back. Besides the pay, I imagine you must have a good experience in Doha that attracts you to return. Smile

Btw, regarding the cargo thingy, does your company covers cargo to Msia as well ? If I may ask, how much roughly it would cost (door-to-door) for a 20' cargo from Doha to KL ?

Salam,
Chian

Chian
Active Member
Active Member

Number of posts : 551
Registration date : 2009-04-05

View user profile

Back to top Go down

Re: Newbies - Hospitality Industry...

Post by mba2009 on 2010-06-20, 12:39

anaz wrote:A'kum dan salam sejahtera...

Saya kat sini dah lama gak baca2 and survey2 sie ni include ngan qatar living... I just realised yang kebanyakan malaysian kat sini semuanya dibidang O&G dan engineering...
Wondering jugak... mana kepakaran dibidang lain? Hadirnya saya nanti di Doha... Saya akan berkhidmat di bidang Hospitality atau lebih mesra lg "Bidang Hotel"... Jarang saya dengar org mesia ni kat dlm bidang ni di doha... Kalau di dubai mmg tau ada ramai...

Insyaallah kalau takder aral melintang, saya join pre-opening 'The Oryx Rotana Doha-Qatar' awal bulan July 2010.

Kalau ada tunjuk-ajar dari senior2 yg dah kat qatar ni... sangatlah dialukan...

Makaseh semua..

Salam Anaz;

Saya tak keje Oil & Gas. Saya tak keje kat Qatar. Saya kat Q8. Rotana group ni macam suka ambik malaysian je...kat sini Rotana Al Manshar Hotel ada jumpa HR Manager dia orang Malaysia.... dulu ada jumpa chef keje situ dari Malaysia...

Anaz ante keje department mana.... berapa rate semalam kat ORYX ROTANA Doha tu semalam...

mba2009
Active Member
Active Member

Number of posts : 219
Age : 50
Registration date : 2009-07-28

View user profile

Back to top Go down

Re: Newbies - Hospitality Industry...

Post by anaz on 2010-06-20, 12:48

Wsalam mba2009,

Saya keje dept front desk... So far,soft-opening expected early July... Rate belum publish lg..
Mba2009 dlm bidang apa?
Setakat ni org malaysia kat hotel tu cuma baru 5org.. Termasuklah director housekeeping jugak org mesia..
Skrg maseh proses visa lg... Mungkin lg 2/3minggu lg baru jejak kaki kat doha...

anaz
Active Member
Active Member

Number of posts : 22
Age : 30
Registration date : 2010-06-11

View user profile

Back to top Go down

Re: Newbies - Hospitality Industry...

Post by mba2009 on 2010-06-20, 16:23

anaz wrote:Wsalam mba2009,

Saya keje dept front desk... So far,soft-opening expected early July... Rate belum publish lg..
Mba2009 dlm bidang apa?
Setakat ni org malaysia kat hotel tu cuma baru 5org.. Termasuklah director housekeeping jugak org mesia..
Skrg maseh proses visa lg... Mungkin lg 2/3minggu lg baru jejak kaki kat doha...

Salam Anaz;

Saya keje Senggaraan kat Ministry of Electricity Power Plant...kat Q8 = Kuwait...kira kira Kejuruteraan la juga...jadi sub contractor kena perah habis ni keje 6 hari seminggu 7 am sampai 5 pm.... orang tempatan masuk jam 8 am balik 2 pm...hari hari depa main ternet je ( kita pun ) he he he

Kalau rate menarik mau la duduk Rotana tu...

mba2009
Active Member
Active Member

Number of posts : 219
Age : 50
Registration date : 2009-07-28

View user profile

Back to top Go down

Re: Newbies - Hospitality Industry...

Post by anaz on 2010-06-20, 16:34

Org2 engineering ni semua gaji besau2.. Hehe...
Bila dah opening Rotana tu nnt,akan diwar2kan kat sini... Tp jgn lupa,holiday villa tu brand malaysia.. Ada gak 2 org member keje kat sana... Pendek kata,org mesia ni ada gak merata2 kat segala bidang...

anaz
Active Member
Active Member

Number of posts : 22
Age : 30
Registration date : 2010-06-11

View user profile

Back to top Go down

Re: Newbies - Hospitality Industry...

Post by ali77 on 2010-06-20, 18:17

hi.. thx to all
Not Qatar Airways .. local cargo agent.. which doing door to door and others..
We have to M'sia too/ Air and sea.
If need any rate. pls email me I can forward it
jawahar35@hotmail.com

ali77
Newbies
Newbies

Number of posts : 11
Registration date : 2008-09-10

View user profile

Back to top Go down

Doha... Here I comes...!

Post by anaz on 2010-06-28, 02:58

Setelah semua arrangement selesai.. Anaz akan ke Doha 5th July 2010...
Flight dari KLIA @ 0255hrs...
Bertambahlah rakyat mesia di doha nanti...

anaz
Active Member
Active Member

Number of posts : 22
Age : 30
Registration date : 2010-06-11

View user profile

Back to top Go down

Re: Newbies - Hospitality Industry...

Post by Chian on 2010-06-28, 06:57

Anaz ......... Ahlan wasahlan to Doha.

Ali77, Thanks ........... Kalau ada apa2 nak hantar in bulk to KL nanti, kami akan e-mail you nanti.

Chian
Active Member
Active Member

Number of posts : 551
Registration date : 2009-04-05

View user profile

Back to top Go down

Re: Newbies - Hospitality Industry...

Post by anaz on 2010-06-28, 07:31

Makaseh chian....

anaz
Active Member
Active Member

Number of posts : 22
Age : 30
Registration date : 2010-06-11

View user profile

Back to top Go down

Re: Newbies - Hospitality Industry...

Post by ali77 on 2010-07-01, 18:31

chian...

ok no problem.. nanti pricing yg sy email tuu boleh nego.. sbb mugkin berubah ikut season juga..

ali77
Newbies
Newbies

Number of posts : 11
Registration date : 2008-09-10

View user profile

Back to top Go down

Selamat tiba...

Post by anaz on 2010-07-12, 12:29

Dah selamat sampai ke bumi doha 5hb lepas...
Skrg tgh tak berapa sehat sbb "climate shocked"....
Tgh flu, batok2, phlegm etc...
Adehhh....

anaz
Active Member
Active Member

Number of posts : 22
Age : 30
Registration date : 2010-06-11

View user profile

Back to top Go down

Re: Newbies - Hospitality Industry...

Post by Chian on 2010-07-12, 12:47

Anaz,

Moga cepat sembuh/ recover. Smile

Chian
Active Member
Active Member

Number of posts : 551
Registration date : 2009-04-05

View user profile

Back to top Go down

getting betterr...

Post by anaz on 2010-07-14, 19:41

alhamdulillah.. semakin sehat skrg... esok nak kena pegi blood test plak...

anaz
Active Member
Active Member

Number of posts : 22
Age : 30
Registration date : 2010-06-11

View user profile

Back to top Go down

Re: Newbies - Hospitality Industry...

Post by mba2009 on 2010-07-15, 11:09

Salam Anaz;

Yo Anaz ko dah ada kat bumi Qatar ye... ok enjoy your stay

mba2009
Active Member
Active Member

Number of posts : 219
Age : 50
Registration date : 2009-07-28

View user profile

Back to top Go down

Re: Newbies - Hospitality Industry...

Post by Chian on 2010-07-21, 10:36

mba2009,

So sorry to use this route. I treid to PM you, tapi, stuck kat 'outbox'.

Esok ada Msian friend nak pi interview kat KUFPEC in Kuwait City. Kalau boleh, dia nak jumpa untuk tanya lebih lanjut akan kehidupan di Kuwait from any Msian there.

Kalau you tak keberatan, boleh tak bagi no phone you kat Kuwait (through PM) untuk dia hubungi bila sampai Kuwait City nanti ?

Salam,
Chian

Chian
Active Member
Active Member

Number of posts : 551
Registration date : 2009-04-05

View user profile

Back to top Go down

Re: Newbies - Hospitality Industry...

Post by Sponsored content Today at 18:35


Sponsored content


Back to top Go down

Page 1 of 2 1, 2  Next

View previous topic View next topic Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum