International schools

Page 3 of 4 Previous  1, 2, 3, 4  Next

View previous topic View next topic Go down

Re: International schools

Post by padd on 2011-04-07, 21:04

salam

TQ kepada semua bapak2 mithali yg banyak menolong saya pasal persekolahan anak...anak perempuan saya dah start persekolahan bulan lepas kat Newton WestBay...lega bagi saya yg keja shift ni...sebab ada bas sekolah...Alhamdulillah rumah pun dekat..kami tinggal belakang Carrefour Landmark je...

padd
Active Member
Active Member

Number of posts : 40
Registration date : 2010-07-22

View user profile

Back to top Go down

Re: International schools

Post by kutu_beramboi on 2011-04-08, 11:45

padd wrote:salam

TQ kepada semua bapak2 mithali yg banyak menolong saya pasal persekolahan anak...anak perempuan saya dah start persekolahan bulan lepas kat Newton WestBay...lega bagi saya yg keja shift ni...sebab ada bas sekolah...Alhamdulillah rumah pun dekat..kami tinggal belakang Carrefour Landmark je...


syukur la isu persekolahan anak padd dah selesai ...
syukur juga kerana isu bas sekolah anak padd pun dah dpt diselesaikan ...
syukur kehadirat ilahi ...

kutu_beramboi
Active Member
Active Member

Number of posts : 597
Location : Qatar
Registration date : 2008-09-10

View user profile

Back to top Go down

minta nasihat berkenaan sekolah anak2

Post by syahmidamia on 2011-05-27, 17:26

Assalamualaikum,

Saya Arpah. Buat masa ini saya n anak2 masih ada di malaysia. Tapi akan bertolak ke Qatar pada hujung tahun ini. Suami sudahpun ada di Doha sejak Mac. Ada 2 anak, lelaki 12 thn n girl 10 thn. Nak minta nasihat berkenaan international school di qatar. Sekolah mana yang popular dengan anak2 org malaysia? Bukan apa, takut anak2 tak biasa dengan org arab. At least kalau ada anak2 malaysia, bolehlah berkawan. So far hanya Doha Academy n The Cambridge School aje dalam perhatian. Tapi rasa2 Newton Int School n QIS pun ok juga. Tapi semuanya jauh dr tempat tinggal. Tempat tinggal di Al-Wakrah but suami kata transport can be arrange.
Harap2 ada yang memberi pendapat n nasihat.

syahmidamia
Newbies
Newbies

Number of posts : 9
Age : 47
Registration date : 2011-05-25

View user profile

Back to top Go down

Re: International schools

Post by Minah Kampong on 2011-05-29, 08:21

Waalaikumsalam,

Sekolah Antarabangsa yang popular adalah bergantung kepada curriculum yang terdapat di sekolah tersebut [samaada International Baccalaureate(IB) atau British Advance Levels(A-levels) curriculum]. American School popular dalam IB, manakala Doha College pula popular dalam British curriculum. Puan mesti membuat keputusan tepat dalam aliran mana Puan mahu pendidikan anak Puan & mempunyai idea yang jelas kemana seterusnya anak-anak Puan akan belajar selepas di Qatar.

Perlu diingatkan bahawa tahun persekolahan di Qatar bermula pada bulan September. Registration & booking perlu dilakukan sekarang (April & May) untuk mementukan tempat persekolahan. Sebelum pendaftaran & booking, kebanyakan sekolah akan mengadakan ujian penilaian pelajar terutama menentukan tahap penguasaan Bahasa Inggeris & Matematik.

Jika pendaftaran & booking tidak dibuat sekarang, kemungkinan besar tiada kekosongan lagi kerana terlalu ramai Expat yang menghantar anak-anak mereka ke sekolah yang pupular ini. Juga kebanyakan syarikat antarabangsa di Qatar mempunyai system block-booking untuk expat mereka. Jika suami puan dalam syarikat yang mempunyai system block-booking, amat beruntung sekali.

Banyak perkara yang perlu dilakukan sebelum penghijrahaan, terutama menentukan sekolah yang sesuai dengan curriculum yang sesuai. "Exit strategy" juga perlu difikirkan demi menjamin masa depan pelajaran anak-anak. Plan "A" dan "B" perlu ada sekiranya tiada kekosongan.

Harap dengan penerangan ini sedikit sebanyak dapat membantu. Untuk penjelasan lanjut, hapap Puan dapat "google" dalam setiap website sekolah bagi mencari yang terbaik untuk anak-anak Puan.

Semuga berjaya !!!!

Minah Kampong
Active Member
Active Member

Number of posts : 31
Age : 33
Location : Doha Qatar
Registration date : 2008-11-11

View user profile

Back to top Go down

Re: International schools

Post by syahmidamia on 2011-05-29, 12:53

Thanks Minah Kampong.

syahmidamia
Newbies
Newbies

Number of posts : 9
Age : 47
Registration date : 2011-05-25

View user profile

Back to top Go down

Re: International schools

Post by padd on 2011-05-30, 19:26

Salam...

apa yg saya dengar dari kawan setengah2 sekolah boleh buat test kemasukan secara online je...so cuba Puan contact sekolah2 yg dah berkenan

Semasa saya mula2 datang..saya dinasihatkan oleh otai2 Qatar supaya cari sekolah kemudian cari tempat tinggal yg berdekatan...

So memudahkan ibubapa/runner/teksi untuk hantar anak kesekolah..lagipun kalau duduk jauh mungkin perkhidmatan bas sekolah tak sampai dan kalau naik teksi pulak kos yg tinggi

QR1500 untuk satu penggal.. itulah jumlah yg saya bayar untuk bas sekolah yg jaraknya dari rumah ke sekolah hanya 8km







padd
Active Member
Active Member

Number of posts : 40
Registration date : 2010-07-22

View user profile

Back to top Go down

Re: International schools

Post by syahmidamia on 2011-06-01, 04:38

Padd,
Thanks for the info. Dulu kami tak dapat nak consult siapa2. Selepas sebulan lebih kat sana, barulah dapat tempat tinggal. Since dia sampai Qatar, asyik meeting aje. So dia nak tenggokkan sekolah pun takde masa. Since tempat tinggal dah dpt, kenalah cari sekolah paling dekat. Pilihan antara Cambridge dan doha academy. Kalau boleh buat assessment test online, elok juga. Tak payahlah tunggu hujung tahun. Harap2 dapatlah placement nanti bila berpindah sana.

syahmidamia
Newbies
Newbies

Number of posts : 9
Age : 47
Registration date : 2011-05-25

View user profile

Back to top Go down

Re: International schools

Post by jibak on 2011-06-01, 20:04

maklumat tambahan,NIS akan buka sekolah baru di West Bay, harga agak mahal (lebih mahal dari current NIS, NBS dan Doha Montessary British School, nak bawak cikgu dari UK kot ). Kalau duduk Wakra tak silap ada bus sekolah Cambridge cover area Wakra tapi bertolak awal sikit.

jibak
Active Member
Active Member

Number of posts : 43
Registration date : 2010-02-07

View user profile

Back to top Go down

Re: International schools

Post by Akaksu on 2011-06-03, 19:14

Susah jugak yer sekolah anak2....Paling dekat di DOHA di mana yer...Ade bus ker kalau gi sekolah tu...Berapa kos sorang anak di sana naik bas and persekolahan?Dari segi pakaian dia di mana nak beli ?

Akaksu
Active Member
Active Member

Number of posts : 45
Registration date : 2009-02-11

View user profile

Back to top Go down

Re: International schools

Post by silver16v on 2011-06-04, 09:18

Akaksu wrote:Dari segi pakaian dia di mana nak beli ?

Pakaian uniform sekolah sini mmg mahal sbb kedai yg jual baju tu monopoly - 1 kedai ajer (ZAKS Trading). T-shirt berkolar putih (tiada poket) dgn logo sekolah newton harganya QR65. Seluar biru gelap pendek QR75, panjang QR95. Seluar paling susah nak dapat size, so kalau order custom made QR150. Ikut lar sekolah yg mana satu, uniform-nya lain2. Tp rasanya semua sekolah pakai kasut hitam. Kasut hitam sini pun mahal sbb semua orang beli untuk anak sekolah. Saya beli kasut di Malaysia (kedai bata) dan seluar biru gelap di Malaysia gak.

Ni dia uniform guideline sekolah Newton

http://www.newtoninternationalschool.edu.qa/admintwos/uniform

Tak perlu beli semuanya cuma beli t-shirt sekolah, seluar pendek/panjang & kasut hitam. Utk PE belikan ajer track bottom warna dark blue..

Tp kalau belum pasti sekolah mana x boleh lar nak beli dulu sbb bukan semua sekolah pakai uniform warna yg sama.. ada pakai brown, grey & green pants...

Nanti dah dapat sekolah beli ajer kat sini sehelai dua.. pastu boleh kirim kat kwn2 belikan di Msia later..

silver16v
Active Member
Active Member

Number of posts : 360
Location : Doha
Registration date : 2008-04-01

View user profile http://www.malaysiaqatar.com

Back to top Go down

Re: International schools

Post by Akaksu on 2011-06-04, 16:41

ooo macam tu eh......maknanyer seluar biru gelap dia bleh beli lah kat malaysia...klau macam tu dah tahu sekolah mana baru beli lah....hhehhe al maklum anak ramai...

Akaksu
Active Member
Active Member

Number of posts : 45
Registration date : 2009-02-11

View user profile

Back to top Go down

Re: International schools

Post by silver16v on 2011-06-04, 16:58

Akaksu wrote:ooo macam tu eh......maknanyer seluar biru gelap dia bleh beli lah kat malaysia...klau macam tu dah tahu sekolah mana baru beli lah....hhehhe al maklum anak ramai...

kena confirmkan dulu sekolah mana yg nak masuk.. lain sekolah lain warna uniformnya.. mcm contoh Qatar International School (QIS) kalau x silap seluar color maroon.. chk lar website sekolah maybe ada information.. pre-school & reception (umur 4 ~ 6) uniform pun mungkin berbeza dari darjah 1 ~ 6..

silver16v
Active Member
Active Member

Number of posts : 360
Location : Doha
Registration date : 2008-04-01

View user profile http://www.malaysiaqatar.com

Back to top Go down

Re: International schools

Post by padd on 2011-06-05, 10:15

Akaksu...
kalau lagi tinggi "taraf international " sesuatu sekolah ..lagi mahallah segala uniform yg berkaitan ...ada yg harga jaket je dah hampir cecah RM800...itulah info yg saya dapat saya bersembang dgn staff Zaks tu...

Pertama kali saya shooping kat Zaks untuk anak yg nak masuk tahun 2 saya habis QR800..itupun setelah saya minimunkan apa yg patut
anak saya dan bro silver16 satu sekolah



padd
Active Member
Active Member

Number of posts : 40
Registration date : 2010-07-22

View user profile

Back to top Go down

Re: International schools

Post by Akaksu on 2011-06-09, 04:34

kalau ade anak2 13...14 tahun mahal tak expenses dia...rasa macam mahal pulak nak sekolah kat sana kan.....Hubby kena tanggung anak 2 orang sekolah kat sana kalau staykat sana..tu yg i need a lot of info pasal sekolah kat sana tu...

Akaksu
Active Member
Active Member

Number of posts : 45
Registration date : 2009-02-11

View user profile

Back to top Go down

Re: International schools

Post by kutu_beramboi on 2011-06-11, 08:04

perbelanjaan dia agak mahal jugak akaksu ...

kutu_beramboi
Active Member
Active Member

Number of posts : 597
Location : Qatar
Registration date : 2008-09-10

View user profile

Back to top Go down

Malaysian di QIS

Post by syahmidamia on 2012-01-25, 14:06

Assalamualaikum. Saya nak apply masukkan anak2 kat sekolah QIS.QIS pun dah email borang pada saya. Qis ada anak2 malaysian ke? Segan pulak nak tanya administrator tu. Kalau boleh nak masukkan mereka ke sekolah yang ada rakyat malaysia. Takdelah mereka rasa sendirian aje. Harap ada yang dapat bantu.

Arpah

syahmidamia
Newbies
Newbies

Number of posts : 9
Age : 47
Registration date : 2011-05-25

View user profile

Back to top Go down

Re: International schools

Post by kutu_beramboi on 2012-01-25, 14:33

syahmidamia wrote:Assalamualaikum. Saya nak apply masukkan anak2 kat sekolah QIS.QIS pun dah email borang pada saya. Qis ada anak2 malaysian ke? Segan pulak nak tanya administrator tu. Kalau boleh nak masukkan mereka ke sekolah yang ada rakyat malaysia. Takdelah mereka rasa sendirian aje. Harap ada yang dapat bantu.

Arpah


waalaikumsalam!
setahu kutu, ada ramai sgt anak-anak malaysian yg bersekolah di QIS tu ...

kutu_beramboi
Active Member
Active Member

Number of posts : 597
Location : Qatar
Registration date : 2008-09-10

View user profile

Back to top Go down

assessment test utk kemasukkan ke international school

Post by syahmidamia on 2012-02-05, 12:18

Assalamualaikum,

Anak saya baru aje ambil assessment test utk QIS application grade 9. Dia kata susahnya yg amat. English ok tapi maths ada yang dia belum belajar lagi. Di Malaysia tahun nie dia sepatutnya dlm tingkatan 1 tapi bila qis ikut umur n tarikh lahir, mrk masukkan dia dlm assessment test kemasukkan ke Grade 9. Nampaknya syallabus govt school m'sia byk beza dgn syllabus international school sini. Anak perempuan belum lagi lalui assessment test. Di M'sia dia masih lagi primary tapi bila ikut umur utk kemasukan Qis, dia dah kena masuk secondary grade 6. Nie nak tanya rakan2 M'sia di qatar. Agaknya assessment test utk masuk international school memang susah mcmnie ke? Sekolah mana lagi yang boleh saya pohon kalau QIS tak berjaya?

syahmidamia
Newbies
Newbies

Number of posts : 9
Age : 47
Registration date : 2011-05-25

View user profile

Back to top Go down

Re: International schools

Post by numbskull on 2012-02-05, 22:16

Selalunya sekolah yang dah established memang agak sombong dan susah nak accept Asian sebab priority dia British or Qataris. Tapi jangan putus asa kalau tak dapat..at least dapat masuk waiting list pun OK..ada kosong dia akan panggil..selalunya yang susah masuk primary tapi kalau dah atas atas tu agak senang sikit...Antara sekolah yang bagus islah Doha College, Qatar Foundation, DESS, QIS,DBS, Cherbonne dan Newton..Penting ambik sekolah yang dekat dgn rumah sebab pagi memang agak jam nak hantar anak ke sekolah..

numbskull
Active Member
Active Member

Number of posts : 29
Registration date : 2008-08-27

View user profile

Back to top Go down

assessment test utk kemasukkan ke international school

Post by syahmidamia on 2012-02-06, 09:35

Thanks numbskull. QIS baru aje call. English ok tapi maths tak. Son kena work on maths skill. Memanglah. Soalan assessment test tu mcm soalan exam secondary m'sian school. Memang patut pun dia tak tahu buat. So bincang dgn administrator, ingatkan nak apply utk my son masuk year 7 tapi tak boleh sebab dia dah ambik test utk masuk year 9 n umur pun dah 13 thn. So on waiting list utk year 9 for sept entree. Daughter pulak sepatutnya primary 5 kat m'sian school. Apply utk masuk Year 5 kat qis tak dpt sebab tak ikut age entree. So now on waiting list utk year 6 sept entree. Both of them schedule amik test April nanti. Takpelah. Dah mcm tu tak boleh buat apa2 lagi. Sementara tunggu, ingatkan nak cuba apply Doha academy n Aljazeera academy sebab dlm budget. Kalau Doha College tu tak mampulah. Anak2 dah besar, fees sekolah pun mahal. Doha academy tu ada pelajar m'sia ke? Mcmana dgn al jazeera academy? Need advice....urgently

syahmidamia
Newbies
Newbies

Number of posts : 9
Age : 47
Registration date : 2011-05-25

View user profile

Back to top Go down

Re: International schools

Post by numbskull on 2012-02-06, 21:34

Doha Academy ada few Malaysians gak...begitu jugak Al Jazeera Academy...Both schools not bad but I would prefer Al Jazeera Academy...My advise ambik je dulu any school yang willing to enroll asalkan diorang sekolah...once dapat sekolah elok sikit boleh pindah...Biasalah ni semua asam garam hidup kat Doha nak buat camner...

numbskull
Active Member
Active Member

Number of posts : 29
Registration date : 2008-08-27

View user profile

Back to top Go down

Private tutor

Post by syahmidamia on 2012-02-07, 09:46

Assalamualaikum.

Kat Doha nie senang ke nak cari private tutor? Administrator QIS tu suruh cari private tutor utk tolong prepare anak2 utk assessment test subjek maths bulan April nanti. Tak tahu nak cari kat mana. Nak ajar sendiri, tak tahu syllabus maths grade 8 and grade 5 mcmana. Lepas tu bukan senang nak ajar mrk syllabus yg mrk belum belajar lagi. At the moment cuma boleh bergantung pd tutorial yg saya jumpa dlm internet aje. Hopefully next test nanti mrk boleh pass n dpt masuk sekolah. Kalau sesiapa ada info on private tutor kat Doha nie harap boleh share info.

syahmidamia
Newbies
Newbies

Number of posts : 9
Age : 47
Registration date : 2011-05-25

View user profile

Back to top Go down

Re: International schools

Post by syahmidamia on 2012-02-19, 16:16

Assalamualaikum,

Saya dah jumpa tutor utk prepare anak2 for assessment test QIS. QIS ada beri topik yg perlu dibaca utk assessment test tu tapi hanya utk assessment grade 5 n 6. Utk test grade 9 takde. Minta dr QIS syllabus maths grade 8, mrk suruh dptkan dr internet. Dr internet saya hanya dpt dr US education system aje. Kalau ada member2 mal-qatar forum yg boleh tolong saya dptkan syllabus maths grade 8 utk preparation test anak saya, appreciate very much

syahmidamia
Newbies
Newbies

Number of posts : 9
Age : 47
Registration date : 2011-05-25

View user profile

Back to top Go down

Re: International schools

Post by thekatyusha on 2012-03-16, 18:42

Salam utk sis-tai dan bro-tai semua..

Saya ada sedikit kegusaran utk dikongsi dan mintak pendapat daripada sis-tai dan brotai skalian..

As of now, saya sedang survey n mostly, kebanyakan expat Nusantara yg duduk di Wakrah antaq anak ke skolah di Doha..

Just nak tau, ada tak skolah tadika di Wakrah?
Sekirannya ada, is the syllabus based on American or British?

thekatyusha
Active Member
Active Member

Number of posts : 49
Registration date : 2011-01-13

View user profile

Back to top Go down

Re: International schools

Post by Akaksu on 2012-05-05, 12:58

rasanya kat sini kebanyakkan sekolah syallabus based on british..anak berapa tahu..paling dekat dengan wakra GLOBAL international kot...

Akaksu
Active Member
Active Member

Number of posts : 45
Registration date : 2009-02-11

View user profile

Back to top Go down

Re: International schools

Post by Sponsored content Today at 14:12


Sponsored content


Back to top Go down

Page 3 of 4 Previous  1, 2, 3, 4  Next

View previous topic View next topic Back to top

- Similar topics

 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum