International schools

Page 2 of 4 Previous  1, 2, 3, 4  Next

View previous topic View next topic Go down

Re: International schools

Post by Chian on 2009-10-26, 12:06

Adibah_ucu,

Sekolah + rumah adalah benda yang paling penting. Selalunya, sebelah Middle East ni, 2 perkara ni lah yang complicated + paling mahal. Yg lain tu, insya-Allah mudah sikit nak adjust. Untuk pengetahuan you & husband, secara kasarnya QP tanggung semua perkara basic untuk anak2 (medical + sekolah)sehingga 4 orang anak. Rumah QP cover on average, untuk executive sekitar QR14k sebulan (untuk family - depend on grades). Elaun kenderaan QR2k sebulan. Interest free car loan (up to 5 times basic monthly salary, payable max 4 years. Then, tiket pegi balik Msia your husband, you + 4 kids untuk sekali setahun. Cuti tahunan 37 hari bekerja. Kerja 5 hari seminggu (for office base).

Harga rumah sewa boleh dirujuk di www.qatarliving.com untuk dapat idea. Selain dari itu, banyak juga makluman lain yang berkaitan (eg. budget perbelanjaan) yang boleh dirujuk di website yang sama. In addition, cuba juga tengok postings berkaitan perkara yang lebih kurang sama kat forum MAQ ni.

Salam. Smile

Chian
Active Member
Active Member

Number of posts : 551
Registration date : 2009-04-05

View user profile

Back to top Go down

Re: International schools

Post by adibah_ucu on 2009-10-26, 17:09

Chian,

Tq....you are very helpfull. Apa yang saya nak tahu sudah pun terjawab. Insyallah kalau ada rezeki kami di Qatar, Saya akan beritahu.
Takecare.

adibah_ucu
Newbies
Newbies

Number of posts : 3
Registration date : 2009-10-25

View user profile

Back to top Go down

Re: International schools

Post by Chian on 2009-10-27, 05:36

Adibah_ucu,

Alhamdulillah ......... Moga semua tawaran yang mendatang nanti bersesuaian dengan kehendak keluarga you and moga ramailah lagi masyarakat/sahabat kita di sini, amin.

Chian
Active Member
Active Member

Number of posts : 551
Registration date : 2009-04-05

View user profile

Back to top Go down

Re: International schools

Post by tanjong on 2010-01-09, 07:37

Dah sampai masa untuk cari sekolah anak-anak - 10,7 & 4 tahun. Sekarang belajar sekolah with Australian curriculum diSaudi. Setelah buat serba sedikit research from qatarliving tentang sekolah diDoha, inilah yang saya shortlist sekolah with British syllabus(in no preferential order):

1.QIS - Fee benchmark utk Malaysian staff di QP.Nampaknya sangat popular kerana registration dibuka 9 months ahead of term start

2.Doha College

3.Parkhouse School

4.Newton School- ada islamic studies.

5.Doha Montessori

6.London school of Qatar-very the expensivenya.

7.Qatar academy-tak sure sebab website takleh masuk.

Kalau ada termiss mana-mana sekolah, minta tambah to the list.Minta pendapat otai-otai Doha dan recommendation pros & cons.

Criteria saya:
-Good mix western & asian
-Ada islamic studies(not many has this-but is there alternative?)
-student population not too large(my experience kalau too big, tak focus)

Tima Kasih.

tanjong
Active Member
Active Member

Number of posts : 45
Registration date : 2009-12-24

View user profile

Back to top Go down

Re: International schools

Post by aZeR on 2010-01-09, 08:23

boleh juga try tengok sekolah listed kat bawah ni..

SekolahTelWebLokasi
Al Maha English Schools for Boys4582769www.almahaschools.edu.qaAl Ma'moura
Al Maha English Schools for Girls4690448www.almahaschools.edu.qaAl Ma'moura
Alarqam Academy for Girls450-5557www.alarqamacademy.comNajma
Cambridge International School for Boys469-6590www.cisg.edu.qaMa'moura
Cambridge International School for Girls465-9106www.cisg.edu.qaNu'aija
Doha Academy4696477www.dohaacademy.learn.comAl Ma'moura
Doha English Speaking School487-0170www.dess.orgBin Omran
Dukhan English School4716321Dukhan
English Modern School4883806www.almuftah.com.qaMadeenath Khaleefa
Leader Int'l School4694331Ma'moura
Noor Elkhaleej International School466-6110N/AAl Hilal
The Gulf English School486-5367www.gulfenglishschool.comAl Gharafa
Sherborne School Qatar4431622www.sherborneqatar.orgEducation City
better visit sendiri sekolah sekolah tu sebelum buat decision.. mungkin lain orang lain kriteria yg dicari

aZeR
Active Member
Active Member

Number of posts : 21
Location : r00t
Registration date : 2009-01-22

View user profile

Back to top Go down

Re: International schools

Post by tanjong on 2010-01-10, 17:09

tima kasih azer for the list. Laughing

tanjong
Active Member
Active Member

Number of posts : 45
Registration date : 2009-12-24

View user profile

Back to top Go down

Re: International schools

Post by mba2009 on 2010-01-11, 15:19

aZeR wrote:boleh juga try tengok sekolah listed kat bawah ni..

SekolahTelWebLokasi
Al Maha English Schools for Boys4582769www.almahaschools.edu.qaAl Ma'moura
Al Maha English Schools for Girls4690448www.almahaschools.edu.qaAl Ma'moura
Alarqam Academy for Girls450-5557www.alarqamacademy.comNajma
Cambridge International School for Boys469-6590www.cisg.edu.qaMa'moura
Cambridge International School for Girls465-9106www.cisg.edu.qaNu'aija
Doha Academy4696477www.dohaacademy.learn.comAl Ma'moura
Doha English Speaking School487-0170www.dess.orgBin Omran
Dukhan English School4716321Dukhan
English Modern School4883806www.almuftah.com.qaMadeenath Khaleefa
Leader Int'l School4694331Ma'moura
Noor Elkhaleej International School466-6110N/AAl Hilal
The Gulf English School486-5367www.gulfenglishschool.comAl Gharafa
Sherborne School Qatar4431622www.sherborneqatar.orgEducation City
better visit sendiri sekolah sekolah tu sebelum buat decision.. mungkin lain orang lain kriteria yg dicari

Salam Azer;

Kalau macam international school yang khas untuk RasGas atau QatarGas kat Al Khor...bukan pekerja RasGas atau QatarGas bleh dapat tempat sekolah kat situ untuk anak anak ?

mba2009

mba2009
Active Member
Active Member

Number of posts : 219
Age : 50
Registration date : 2009-07-28

View user profile

Back to top Go down

Re: International schools

Post by aZeR on 2010-01-13, 11:38

Rasanya takboleh sbb semua sekolah tempat pun terhad.. better tanya kawan kawan kat Rasgas / QatarGas utk confirm. Smile

aZeR
Active Member
Active Member

Number of posts : 21
Location : r00t
Registration date : 2009-01-22

View user profile

Back to top Go down

Re: International schools

Post by Chian on 2010-01-13, 11:54

My friend came in early 2009 and work in Ras Laffan. But not for RasGas/QatarGas. When he approached AKIS, he was told that they are reserving the place for children of employees for RasGAs & QatarGas only.

Chian
Active Member
Active Member

Number of posts : 551
Registration date : 2009-04-05

View user profile

Back to top Go down

Re: International schools

Post by silver16v on 2010-02-03, 09:27

http://www.malqatar.com/MAQ/media/newton2010.jpg

silver16v
Active Member
Active Member

Number of posts : 360
Location : Doha
Registration date : 2008-04-01

View user profile http://www.malaysiaqatar.com

Back to top Go down

Re: International schools

Post by padd on 2010-08-12, 06:14

Salam Ramadan semua,
pening jugak memikirkan bab persekolahan anak...tahun depan my daughter will turn 7..kami sekarang masih di KL...InsyaAllah bulan Oktober 2010 saya sampai dahulu..
famili akan meyusul tahun depan 2011...
Company bagi QAR 15k setahun untuk education anak...rasanya saya kena topup lagi nanti..
ingin saya mendengar pendapat ibu bapa yg ada anak kat sekolah disekitar Doha..


pendapat kawan2 semua dihargai...terimakasih

padd
Active Member
Active Member

Number of posts : 40
Registration date : 2010-07-22

View user profile

Back to top Go down

Re: International schools

Post by Chian on 2010-08-12, 08:14

Padd,

I have a list of schools in Doha with the fees structure and contact details.

PM me your e-mail address so that I can share with you the list.

Salam,
Chian

Chian
Active Member
Active Member

Number of posts : 551
Registration date : 2009-04-05

View user profile

Back to top Go down

Re: International schools

Post by asyraf on 2010-08-12, 08:24

Salam,

Bro kalu grade 1-4 (umur 6-9) roughly macam my daughter cost tuisyen QAR 17,655 (setahun)....campur registration, deposit, entry fees, buku QAR 3,000 (setahun) ...and plus transportation...

nmpk gaya memang kena top up... tapi it oklah better than nothing...at least ada subsidi gak..

list sek international around doha yang saya rasa fees dia agak reasonable:
www.cisgqatar.com; www.parkhouseschool.com; www.dohacollege.com;www.newton.com.qa
(ada lagi banyak sek2 bergantung pada budget gak....)


cumanya my advise cari rumah yang dekat ngan sek...u kija aljazera leh tanya aizal...so at least anak nak commute taklah jauh sangat...

bila u dtg sini dah boleh bawak doc doc sek anak and dah boleh start apply untuk placing January intake...

pasal anak blajar kat sini very relaks grade 1 - 4 (focus lebih kepada on going assessment)..blajar untuk faham dan bukan macam kita blajar dulu blajar untuk lulus piksa...hehehe

so any how...good luck bro.


asyraf
Active Member
Active Member

Number of posts : 44
Registration date : 2008-06-11

View user profile

Back to top Go down

Re: International schools

Post by padd on 2010-08-12, 08:57

Salam,

Chian> u got PM

bro asyraf> terimakasih banyak2 atas info...memang dulu Aizal dah bgtau saya psal topup ni...so memang saya dah bersedia jiwa dan raga..hehehe
nak daftar sekolah kena interview ke?
saya mungkin bawak anak lepas tamat probation,dalam mid 2011 kot...
dah sampai Doha nanti baru nak stat cari umah ...


padd
Active Member
Active Member

Number of posts : 40
Registration date : 2010-07-22

View user profile

Back to top Go down

Re: International schools

Post by Chian on 2010-08-12, 09:13

Padd,

Yup, I have e-mailed you the info, Hope it helps.

Chian
Active Member
Active Member

Number of posts : 551
Registration date : 2009-04-05

View user profile

Back to top Go down

Re: International schools

Post by padd on 2010-08-12, 10:34

Chian wrote:Padd,

Yup, I have e-mailed you the info, Hope it helps.

tq ..info tu banyak menolong...banyak lagi nak tanya nanti..hehe

padd
Active Member
Active Member

Number of posts : 40
Registration date : 2010-07-22

View user profile

Back to top Go down

Re: International schools

Post by Chian on 2010-08-12, 11:15

Padd,

You are always welcome.

Chian
Active Member
Active Member

Number of posts : 551
Registration date : 2009-04-05

View user profile

Back to top Go down

Re: International schools

Post by tanjong on 2010-08-12, 12:31

padd wrote:Salam,

Chian> u got PM

bro asyraf> terimakasih banyak2 atas info...memang dulu Aizal dah bgtau saya psal topup ni...so memang saya dah bersedia jiwa dan raga..hehehe
nak daftar sekolah kena interview ke?
saya mungkin bawak anak lepas tamat probation,dalam mid 2011 kot...
dah sampai Doha nanti baru nak stat cari umah ...


Padd ...di compound saya ada juga Singaporean Malay yang keje ngan AlJazeera...anak dia yang sulung umur 6 tahun kat Sekolah Newton Al Waab.....fees about QAR30K a year I rasa.....Dia ada mentioned about 10 orang dari KL nak datang lepas EID....anyway welcome...

tanjong
Active Member
Active Member

Number of posts : 45
Registration date : 2009-12-24

View user profile

Back to top Go down

Re: International schools

Post by padd on 2010-08-13, 09:53

Tanjong

tq for the info..betullah info kawan tu..lebih kurang 10 orang yg akan datang..
InsyaAllah sampai nanti saya akan start recce secara lebih mendalam pasal sekolah/yuran...

Penggal baru persekolahan kat Qatar sama macam Malaysia ke?maksud saya start January jugak?

tq atas info

padd
Active Member
Active Member

Number of posts : 40
Registration date : 2010-07-22

View user profile

Back to top Go down

Re: International schools

Post by Chian on 2010-08-15, 07:53

Padd,

New school academic year in Doha starts in September, every year. Second semester starts in the following January and the third/final semester starts in April.

Chian
Active Member
Active Member

Number of posts : 551
Registration date : 2009-04-05

View user profile

Back to top Go down

Re: International schools

Post by mba2009 on 2010-09-27, 11:45

Salam Geng;

nak tanya pasal BRIGHT FUTURES PAKISTANI SCHOOL....

ana mau tanya ada sesiapa hantar anak sekolah kat situ.......

kawan hantar anak kat Pakistani English School...nanti nak wat IGCSE.....

kawan rasa BFPS ada EDEXCELL something sama IGCSE....

kalau ada teman teman kawan kawan kasi PM la sama ana.... mau tahu

mba2009
Active Member
Active Member

Number of posts : 219
Age : 50
Registration date : 2009-07-28

View user profile

Back to top Go down

Re: International schools

Post by QadriShah on 2010-10-30, 18:49

Salam. Saya follow thread ni sebab nak tahu tentang education outside Qatar utk anak anak QP senior expat staff. According to std T&C for indefinite contract of employment article 24 Education Outside Qatar ada possibility QP reimburse upto 75% tuition fees and/or boarding fees attending education di base country. Ada sesiapa punya experience atau tahu in more detail about this? Plan nak datang on Bachelor/Grass Widower status, anak anak (2 org) continue belajar di Malaysia duduk dengan family (nenek mereka) di Malaysia.

QadriShah
Newbies
Newbies

Number of posts : 2
Registration date : 2010-10-21

View user profile

Back to top Go down

Re: International schools

Post by rizi the doll on 2010-10-31, 06:18

QadriShah wrote:Salam. Saya follow thread ni sebab nak tahu tentang education outside Qatar utk anak anak QP senior expat staff. According to std T&C for indefinite contract of employment article 24 Education Outside Qatar ada possibility QP reimburse upto 75% tuition fees and/or boarding fees attending education di base country. Ada sesiapa punya experience atau tahu in more detail about this? Plan nak datang on Bachelor/Grass Widower status, anak anak (2 org) continue belajar di Malaysia duduk dengan family (nenek mereka) di Malaysia.

Salam Qadrishah...

Setakat apa yang Rizi ingat...

kalau nak dapat anak2 nyer education allowance... only MARRIED status can get the marriage benefits...

Bachelor/ Grass Widower boleh tapi tiket 3x setahun takkan dapat...

also kalau tak silap Rizi...reimbursement 75% tuu is only for gomen school...
private takkan dapat, apa lagi internatinal school kat Msia tuu...

and also u kena apply... must have very good reason....

hope this helps...

kalau tersilap mintak maaf awal2... Chian is the best person for u to get the info...

rizi the doll
Active Member
Active Member

Number of posts : 347
Age : 37
Registration date : 2008-11-18

View user profile

Back to top Go down

Re: International schools

Post by silver16v on 2010-10-31, 07:08

Salam,

Just to add in this thread;

Utk yg baru nak dtg ke Doha, jgn lupa bawa salinan immunization record anak2 sbb dokumen nih diperlukan utk pendaftaran di sekolah. Ni ada contoh saya scanned;


http://www.malqatar.com/Photos/others/imm record.JPG

silver16v
Active Member
Active Member

Number of posts : 360
Location : Doha
Registration date : 2008-04-01

View user profile http://www.malaysiaqatar.com

Back to top Go down

Re: International schools

Post by padd on 2010-10-31, 12:27

silver16v wrote:Salam,

Just to add in this thread;

Utk yg baru nak dtg ke Doha, jgn lupa bawa salinan immunization record anak2 sbb dokumen nih diperlukan utk pendaftaran di sekolah. Ni ada contoh saya scanned;


http://www.malqatar.com/Photos/others/imm record.JPG


tq Silver...

padd
Active Member
Active Member

Number of posts : 40
Registration date : 2010-07-22

View user profile

Back to top Go down

Re: International schools

Post by Sponsored content Today at 14:10


Sponsored content


Back to top Go down

Page 2 of 4 Previous  1, 2, 3, 4  Next

View previous topic View next topic Back to top

- Similar topics

 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum