Host Nation Laws & Customs

Page 1 of 2 1, 2  Next

View previous topic View next topic Go down

Host Nation Laws & Customs

Post by Wak on 2010-02-25, 13:57

As the weather becomes warmer, many of us will be going out to visit Qatar’s natural attractions and leisure facilities. For all of us who are guests in the State of Qatar, it is important that we remember at all times to observe the laws and customs of our host nation.

The following points come courtesy of the Doha Office Safety Team (DOST) and draw on advice from the US embassy in Qatar. The advice serves as a reminder to all of us living and travelling in the middle east, of the importance of respecting host nation customs, which in some cases differ from those of our respective countries.

• GESTURES: Incidents involving insults or obscene language or gestures often result in arrest, overnight imprisonment and/or fines whether the incident occurs between private parties or involves officers of the law. Insulting someone in public is considered a punishable offence.

• CONSERVATIVE CLOTHING: Islam and local traditions provide the foundation of Qatar’s customs, laws and practices. Foreign visitors and residents are expected to remain sensitive to Islamic beliefs and practices and not dress in a revealing or provocative manner, including the wearing of sleeveless shirts and blouses, halter tops and shorts. Western bathing attire should be worn only at hotel pools and private beaches.

Communications and Information Dept.
QatarGas

Wak
Active Member
Active Member

Number of posts : 471
Registration date : 2008-12-17

View user profile

Back to top Go down

Re: Host Nation Laws & Customs

Post by mba2009 on 2010-02-25, 20:10

Salam Bro;

Kalau depa jerit kat kita pada kawan la... kalau kawan betul kawan jerit balik...kawan ada pernah kena halau dengan orang tempatan dengan cemati dengan jeritan sekali....Rooooh...Rooooh...yallla...yalllaaa... he he he he ada kah itu menghina nama nya...masalah yang buat tu polis jadi layan je la...

Maaf kalau saya komen ni...saya jumpa ramai orang tempatan pandang rendah dengan orang Asia lain...dan mereka lebih banyak ada rasa mereka itu Tuan dan kita ini hamba...

mba2009
Active Member
Active Member

Number of posts : 219
Age : 50
Registration date : 2009-07-28

View user profile

Back to top Go down

Re: Host Nation Laws & Customs

Post by tanjong on 2010-02-26, 10:57

Apa kehidupan unik di Qatar?
Sebahagian daripada benefit berhijrah ialah dapat pengalaman melalui kehidupan berlainan daripada yang kita biasa di tanahair , norma & etika serta kontrak social yang diadaptasi dengan kehidupan temapatan disini.

Nak kongsi pengalaman di Saudi ni. Mungkin ada yang sama diqatar :

1. Kedai-kedai buka dari pagi hingga zohor (around 12pm) tutup sehingga Asar(approx. 4pm) buka semula hingga lewat malam. During Ramadhan, buka lepas asar hingga 1-3 pagi.
2. Segala urusan perniagaan (bank, petrol station, shopping malls, restaurant termasuk urusan pejabat ) terhenti selama 20-30 min ketika setiap waktu sembahyang.
3. Ketika waktu semayang, Muttawa(religious police) akan usher semua orang untuk tunaikan semayang berjemaah.
4. Semua restaurant ada single dan family sections, separate door, dinding dan kaunter.
5. Mot malls only allow families on weekends.
6. Wanita tak dibenarkan memandu kereta. Role ni diganti oleh ratusan ribu drivers from India, Pakistan & Indonesia untuk bawa isteri & anak-anak dara Pak Arab pegi shopping…….
7. Wanita tak digalakkan bekerja. Jika ada wanita dioffice, perlu separate bilik, separate pantry dan bilik air dan tidak bergaul dengan rakan sekerja lelaki.
8. Di shopping mall hanya lelaki bekerja even di underwear & lingerie and make up section.
9. Female Changing room tak dibenarkan even di big malls. What people do, try out kat toilet and then refund kalau tak muat.
10. Wanita tak boleh pergi gym…even all female gym dibanned.
11. Tailor shop kat sini ada kaunter macam kat post office sebab wanita takleh masuk dalam shop……
12. Only expat with family status boleh beli 4X4 or SUV……dan tak boleh own more than 1 .
13. Sambutan Maulud nabi & Maal Hijrah diconsider sebagai Bidaa’h….

tanjong
Active Member
Active Member

Number of posts : 45
Registration date : 2009-12-24

View user profile

Back to top Go down

Re: Host Nation Laws & Customs

Post by tanjong on 2010-02-26, 11:18

tanjong wrote:Apa kehidupan unik di Qatar?
Sebahagian daripada benefit berhijrah ialah dapat pengalaman melalui kehidupan berlainan daripada yang kita biasa di tanahair , norma & etika serta kontrak social yang diadaptasi dengan kehidupan temapatan disini.

Nak kongsi pengalaman di Saudi ni. Mungkin ada yang sama diqatar :

1. Kedai-kedai buka dari pagi hingga zohor (around 12pm) tutup sehingga Asar(approx. 4pm) buka semula hingga lewat malam. During Ramadhan, buka lepas asar hingga 1-3 pagi.
2. Segala urusan perniagaan (bank, petrol station, shopping malls, restaurant termasuk urusan pejabat ) terhenti selama 20-30 min ketika setiap waktu sembahyang.
3. Ketika waktu semayang, Muttawa(religious police) akan usher semua orang untuk tunaikan semayang berjemaah.
4. Semua restaurant ada single dan family sections, separate door, dinding dan kaunter.
5. Mot malls only allow families on weekends.
6. Wanita tak dibenarkan memandu kereta. Role ni diganti oleh ratusan ribu drivers from India, Pakistan & Indonesia untuk bawa isteri & anak-anak dara Pak Arab pegi shopping…….
7. Wanita tak digalakkan bekerja. Jika ada wanita dioffice, perlu separate bilik, separate pantry dan bilik air dan tidak bergaul dengan rakan sekerja lelaki.
8. Di shopping mall hanya lelaki bekerja even di underwear & lingerie and make up section.
9. Female Changing room tak dibenarkan even di big malls. What people do, try out kat toilet and then refund kalau tak muat.
10. Wanita tak boleh pergi gym…even all female gym dibanned.
11. Tailor shop kat sini ada kaunter macam kat post office sebab wanita takleh masuk dalam shop……
12. Only expat with family status boleh beli 4X4 or SUV……dan tak boleh own more than 1 .
13. Sambutan Maulud nabi & Maal Hijrah diconsider sebagai Bidaa’h….

Sambungan

14. Jenayah berat seperti membunuh & rogol hukumnya pancung kepala….last case I read about few months back dan dipancung lepas semayang jumaat di’chop-chop’ square (Municpality square Riyadh).
15. Jenayah seks –Adultery, bersekedudukan, minum arak etc hukumnya sebatan….ikut hakim berapa lashes. Ada first case libatkan rakyat Malaysia-Doktor & Nurse ….didakwa bersekedudukan di Jeddah. Housemate doctor tu also kena dakwa bersubahat .
Doktor dah cabut lari guna passport palsu, Housemate doctortu dah kantol kat airport guna passport palsu…..dengar-dengar dah dapat ‘royal pardon’…..
16. Honour killing masih diamalkan…..maksudnya pembunuhan untuk menebus maruah keluarga . http://www.arabianbusiness.com/561608-saudi-religious-police-blamed-in-honour-killing-of-sisters

tanjong
Active Member
Active Member

Number of posts : 45
Registration date : 2009-12-24

View user profile

Back to top Go down

Re: Host Nation Laws & Customs

Post by mba2009 on 2010-02-27, 20:37

Salam Tanjong;

Betul tu undang undang kena ikut... tapi kalau custom tu terpulang.... kawan cukup tak berkenan custom orang sini yang pandang rendah orang asia macam hamba je...

Hari tu ada mak cik ni pakai purdah lagi... bukan tak bleh jalan kat tepi...tolak nye anak kita umur 9 tahun sampai jatuh.... kawan jerit..."Chunu Haza ? Sabar !!!!".....sabar je la

mba2009
Active Member
Active Member

Number of posts : 219
Age : 50
Registration date : 2009-07-28

View user profile

Back to top Go down

Re: Host Nation Laws & Customs

Post by tanjong on 2010-02-28, 07:31

mba2009 wrote:Salam Tanjong;

Betul tu undang undang kena ikut... tapi kalau custom tu terpulang.... kawan cukup tak berkenan custom orang sini yang pandang rendah orang asia macam hamba je...

Hari tu ada mak cik ni pakai purdah lagi... bukan tak bleh jalan kat tepi...tolak nye anak kita umur 9 tahun sampai jatuh.... kawan jerit..."Chunu Haza ? Sabar !!!!".....sabar je la

Yup Mba....cannot agree more with you....I punya experience pun the same....kalau muka macam pinoy ni dia ingat semuanya pekerja blue collar.....I pergi Ikea semalam dan ada pak arab tanya thinking I work there, pastu i just wave saying "I don't work here"...dia tak paham sepatah english dan terus tengking-tengking....aku pun tunjuk kat baju aku...pastu aku tengking balik
" mafi sughul Ikea...you FOOL!!!".......dah kena tengking baru nak paham.....memang stu@#$ diaorang ni.....hehehe....

tanjong
Active Member
Active Member

Number of posts : 45
Registration date : 2009-12-24

View user profile

Back to top Go down

Re: Host Nation Laws & Customs

Post by Wak on 2010-02-28, 09:00

Wak rasa Qatar ni more advance sikit dari Kuwait dan SA.. whatever your view and whatever happens pada mba & tanjong, kat Qatar tak sebegini.

Qataris ni semua bijak-bijak belaka...banyak Universiti Twinning Program kat sini..dari USA, Canada, UK dan lain-lain..ada dalam 20 universiti. Ramai orang Arab yang educated kat sini.

Cuma Wak pening bila tengok depa drive kereta laju-laju..4x4..SUV..depa renjan cukup-cukup..tu yang rasa seriau tu.

Wak cadang tanjong & mba pindah ke Doha jer.

Cool

Wak
Active Member
Active Member

Number of posts : 471
Registration date : 2008-12-17

View user profile

Back to top Go down

Re: Host Nation Laws & Customs

Post by mba2009 on 2010-02-28, 09:25

Wak wrote:Wak rasa Qatar ni more advance sikit dari Kuwait dan SA.. whatever your view and whatever happens pada mba & tanjong, kat Qatar tak sebegini.

Qataris ni semua bijak-bijak belaka...banyak Universiti Twinning Program kat sini..dari USA, Canada, UK dan lain-lain..ada dalam 20 universiti. Ramai orang Arab yang educated kat sini.

Cuma Wak pening bila tengok depa drive kereta laju-laju..4x4..SUV..depa renjan cukup-cukup..tu yang rasa seriau tu.

Wak cadang tanjong & mba pindah ke Doha jer.

Cool

Salam Wak;

Bagus la kalau Doha macam tu...memang agree Qatari ni macam Omani dan Yemeni ada budaya ilmu..sebab tu la kot jadi macam tu....

Cuma Wak nak tahu juga takat mana..."Perasaan Pandang Rendah Pada Asian macam hamba" tu kat Qatar ...kata lain "Racism la"....

mba2009
Active Member
Active Member

Number of posts : 219
Age : 50
Registration date : 2009-07-28

View user profile

Back to top Go down

Re: Host Nation Laws & Customs

Post by tanjong on 2010-02-28, 09:44

Wak wrote:Wak rasa Qatar ni more advance sikit dari Kuwait dan SA.. whatever your view and whatever happens pada mba & tanjong, kat Qatar tak sebegini.

Qataris ni semua bijak-bijak belaka...banyak Universiti Twinning Program kat sini..dari USA, Canada, UK dan lain-lain..ada dalam 20 universiti. Ramai orang Arab yang educated kat sini.

Cuma Wak pening bila tengok depa drive kereta laju-laju..4x4..SUV..depa renjan cukup-cukup..tu yang rasa seriau tu.

Wak cadang tanjong & mba pindah ke Doha jer.

Cool

Wak...so far first hand experience cukup baik dengan orang-orang tempatan Qatar....on the way pegi interview hari tu pun ada one Qatari guy actually tegur kat airport and we all borak-borak and exchange phone nos.He even called me when I was in Doha ajak pegi minum teh.

I have one Sri Lankan friend dah kerja merata-rata di MENA - dubai, saudi, kuwait, qatar & libya. In his opinion ranking ketaksuban as follows : Kuwaiti, Saudi, Qatari, Emirati.....Omani & Bahraini paling friendly....

So, kesian Mba....duduk kat tempat ranking paling atas....apa nak buat, mungkin ada hikmah tu.....InsyaAllah....

tanjong
Active Member
Active Member

Number of posts : 45
Registration date : 2009-12-24

View user profile

Back to top Go down

Re: Host Nation Laws & Customs

Post by Chian on 2010-02-28, 13:24

I personally feel that discrimination exists almost everywhere.
It is a matter of how we weight between the discrimination and the return that we can reapt while exposing ourselve to the discrimination.
If we play our card correctly, we will be able to get through it and achieve our target. Besides that, along the way, I believe that the process will also improve our own personality. At least, not to discriminate others.
My 2 cents comments ............

Chian
Active Member
Active Member

Number of posts : 551
Registration date : 2009-04-05

View user profile

Back to top Go down

Re: Host Nation Laws & Customs

Post by mba2009 on 2010-02-28, 14:08

Wak wrote:As the weather becomes warmer, many of us will be going out to visit Qatar’s natural attractions and leisure facilities. For all of us who are guests in the State of Qatar, it is important that we remember at all times to observe the laws and customs of our host nation.

The following points come courtesy of the Doha Office Safety Team (DOST) and draw on advice from the US embassy in Qatar. The advice serves as a reminder to all of us living and travelling in the middle east, of the importance of respecting host nation customs, which in some cases differ from those of our respective countries.

• GESTURES: Incidents involving insults or obscene language or gestures often result in arrest, overnight imprisonment and/or fines whether the incident occurs between private parties or involves officers of the law. Insulting someone in public is considered a punishable offence.

• CONSERVATIVE CLOTHING: Islam and local traditions provide the foundation of Qatar’s customs, laws and practices. Foreign visitors and residents are expected to remain sensitive to Islamic beliefs and practices and not dress in a revealing or provocative manner, including the wearing of sleeveless shirts and blouses, halter tops and shorts. Western bathing attire should be worn only at hotel pools and private beaches.

Communications and Information Dept.
QatarGas

Salam Wak;

Kawan faham jangan sekali kali tunjuk obscene gestures ...faham faham je....
dan jangan pakai menjolok mata kepada wanita la.....

Tapi nak kasi tahu je...kat Kuwait ni yang naik bas Asian je...ada la naik 2-3 kali...kalau sampai satu tempat tu...kena baling batu oleh anak anak arab.... gimana tu Wak..... anak anak tu anak anak tempatan....

mba2009
Active Member
Active Member

Number of posts : 219
Age : 50
Registration date : 2009-07-28

View user profile

Back to top Go down

Re: Host Nation Laws & Customs

Post by Wak on 2010-02-28, 14:20

Salam tanjong & mba,


tanjong : Good to hear that you quickly dapat kenalan ngan Qataris. Qataris are willing to help us once we let them know what we need.

mba : Qataris tak pandang rendah orang Asian yang pergi kerja ngan exec suit...(long sleeve shirt, tie & pants).. Qataris ni peramah..selalu ajak berborak..Wak hari-hari berborak ngan Qataris kat sini..maklumlah..kita orang jumpa bila time sama-sama bedeng (smoking).. kat smoking area.

Yang baling batu kat bas tu, bukan nya orang, tapi jin tanah. Memang tak makan saman budak-budak ni.

Sabar je la, mba.

Cool

Wak
Active Member
Active Member

Number of posts : 471
Registration date : 2008-12-17

View user profile

Back to top Go down

Re: Host Nation Laws & Customs

Post by Chian on 2010-03-01, 10:54

Mba,

Sampai baling batu ? Ish ........... !@#$%^&*( . Memang tak patut. Orang dewasa depa tak buat apa2 ke ?

Chian
Active Member
Active Member

Number of posts : 551
Registration date : 2009-04-05

View user profile

Back to top Go down

Re: Host Nation Laws & Customs

Post by mba2009 on 2010-03-01, 10:57

Salam Chian;

Solution senang je... jangan naik bas KPTC kat Kuwait...beli keta...sewa keta he he he.... anyway masa pi Souq Waqif 2009 nampak mat polisi qatar...tengah halang bangladeshi/indian daripada lalu kat jalan nak pi souq waqif tu...ada satu mat India lalu situ...laju je polis tu tangkap mat tu terus ketuk kepala mat tu... and perasan polis tu ada bawa cemeti !?

mba2009
Active Member
Active Member

Number of posts : 219
Age : 50
Registration date : 2009-07-28

View user profile

Back to top Go down

Re: Host Nation Laws & Customs

Post by Wak on 2010-03-01, 13:12

kat Doha ni..macam Souq waqif ni..sweet spot for tourists...tapi ..ramai pekerja buruh kasar nak masuk juga.. dan depa datang ramai-ramai...tu yang Pak Polisi ni nak halang.

Wak
Active Member
Active Member

Number of posts : 471
Registration date : 2008-12-17

View user profile

Back to top Go down

Re: Host Nation Laws & Customs

Post by Chian on 2010-03-02, 09:53

Perbincangan yang agak menarik.

Sebelah Middle East ni (tak terkecuali Doha), hanya family yang dibenarkan untuk masuk ke setengah2 shopping complex pada hari Jumaat. Kebanjiran buruh kasar kadang2 membuat mereka yang datang berkeluarga rasa tak selamat/ senang. Sometimes, rasa terlebih2 pula kawalan yang ada.

Namun, berlainan pula dengan tanah air kita. Pemandangan depan Kompleks Kotaraya dan beberapa tempat lain pada tiap hujung minggu dah di luar kawalan. Sampai orang tempatan (terutama wanita dan kanak2) rasa tak selamat/selesa untuk melalui kawasan tersebut.

Chian
Active Member
Active Member

Number of posts : 551
Registration date : 2009-04-05

View user profile

Back to top Go down

Re: Host Nation Laws & Customs

Post by rizi the doll on 2010-03-02, 12:23

Pernah skali jadi depan mata Rizi, kat whole sale market kat dalam tmpt ikan...
minah indon ... dressing abaya... kena cuit...
minah tuu terkejut... and dok cari sapa dok cuit dia...
at the time minah tuu dok cari sapa cuit dia... mat buruh lain dok gesel2 kat dia...
waktu tuu mmg sesak ngan buruh2 nie...
lastly... minah tuu kuaq fish market tuu...

Honestly to me... Rizi lebih rela depa implement Family day... biaq lebih kawalan dari takder kawalan langsung...
tgk apa terjadi kat KLCC 5-6 years ago... waktu CNY ngan Raya puasa jatuh pd minggu yg sama...
for 3d/2n buruh2 nie lepak kat KLCC...
Rizi ngan few frens (yang takder kampung nie)... nak lepak KLCC pun tak brani...
and at night time... lam kul 11mlm... kami kuaq round2 KL again.... scene sama gaks... mmg depa tido kat KLCC...

Msia dah teruk sgt... takdak kawalan langsung...
sbb terlalu ramai buruh asing...

rizi the doll
Active Member
Active Member

Number of posts : 347
Age : 37
Registration date : 2008-11-18

View user profile

Back to top Go down

Re: Host Nation Laws & Customs

Post by mba2009 on 2010-03-02, 12:47

Wak wrote:kat Doha ni..macam Souq waqif ni..sweet spot for tourists...tapi ..ramai pekerja buruh kasar nak masuk juga.. dan depa datang ramai-ramai...tu yang Pak Polisi ni nak halang.

Salam Wak;

OOOO macam tu ye... so far kat Q8 tak de undang-undang tu lagi kat Avenue, 360 Mall, Al Kout, Souq Sharq, Marina Mall, semua orang bebas...yang jadi masalah lak weekend tempat muda mudi tempatan (budak-budak sekolah) lepak lepak je....

Dan buruh-buruh ni tak seramai kat Doha kot kat sini.....

mba2009
Active Member
Active Member

Number of posts : 219
Age : 50
Registration date : 2009-07-28

View user profile

Back to top Go down

Re: Host Nation Laws & Customs

Post by Chian on 2010-03-02, 12:57

Kat KL rasa macam agak sedih coz orang tempatan pulak terpaksa 'mengalah' pada masa-masa tertentu. Mungkin kehadiran lebih ramai anggota keselamatan pada waktu dan tempat tertentu dapat memperbaiki keadaan. Rasanya tak boleh pula sekat lansung macam kat ME ni coz kesian pulak para peniaga.

Chian
Active Member
Active Member

Number of posts : 551
Registration date : 2009-04-05

View user profile

Back to top Go down

Re: Host Nation Laws & Customs

Post by rizi the doll on 2010-03-03, 06:31

lik KL tahun lepas, lepak KLCC...
dok tgk kids now a days...
masyallah... macam2 perangai...
dressing pun semacam gaks...

Rizi masa kecik dulu tak dapat ahh nak kuaq jalan2 camtu without my parents, or someone older to jaga....
tapi skang nie... wow... macam2...
takut jugak bila turn anak2 kita nnt....

rizi the doll
Active Member
Active Member

Number of posts : 347
Age : 37
Registration date : 2008-11-18

View user profile

Back to top Go down

Re: Host Nation Laws & Customs

Post by mba2009 on 2010-03-03, 13:13

rizi the doll wrote:lik KL tahun lepas, lepak KLCC...
dok tgk kids now a days...
masyallah... macam2 perangai...
dressing pun semacam gaks...

Rizi masa kecik dulu tak dapat ahh nak kuaq jalan2 camtu without my parents, or someone older to jaga....
tapi skang nie... wow... macam2...
takut jugak bila turn anak2 kita nnt....

Cuma teringat masa sekolah

Kenangan di hujung 70an dan awal 80an masa sekolah kat KL...zaman tu seluar londeh....rambut ramai gak yang buat ala ala punk gitu...

mba2009
Active Member
Active Member

Number of posts : 219
Age : 50
Registration date : 2009-07-28

View user profile

Back to top Go down

Re: Host Nation Laws & Customs

Post by Wak on 2010-03-03, 13:24

The bright and the dark side of development.

Sekarang ni ada 2 juta orang pekerja asing dan PATI di Malaysia. Mereka bekerja di seluruh pelusuk negara. Tapi bila time cuti umum, semua dok bersidai kat KL. Kita orang local pun naik takut.

Kita patut ada sistem kawalan seperti biometric finger print seperti kat Qatar ni. Kalau ada berlaku crime case, boleh kita tangkap depa ni.

Wak
Active Member
Active Member

Number of posts : 471
Registration date : 2008-12-17

View user profile

Back to top Go down

Re: Host Nation Laws & Customs

Post by Chian on 2010-03-03, 13:28

Satu idea yang bernas Wak. Wonder why gomen kita tak implement biometric finger print ni. Mahal kut .

Chian
Active Member
Active Member

Number of posts : 551
Registration date : 2009-04-05

View user profile

Back to top Go down

Re: Host Nation Laws & Customs

Post by Wak on 2010-03-03, 14:13

Chian, kenapa mereka tak implement sistem ni ..Wak tak ada jawapannya.

Cool

Wak
Active Member
Active Member

Number of posts : 471
Registration date : 2008-12-17

View user profile

Back to top Go down

Re: Host Nation Laws & Customs

Post by summer6266 on 2010-03-03, 18:36

tak implement sbb gov't takde duit.

summer6266
Active Member
Active Member

Number of posts : 23
Registration date : 2008-12-02

View user profile

Back to top Go down

Re: Host Nation Laws & Customs

Post by Sponsored content Today at 18:14


Sponsored content


Back to top Go down

Page 1 of 2 1, 2  Next

View previous topic View next topic Back to top

- Similar topics

 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum