Moving to Qatar-QP

Page 4 of 4 Previous  1, 2, 3, 4

View previous topic View next topic Go down

Re: Moving to Qatar-QP

Post by Chian on 2010-06-10, 12:54

Rushmurad,

Thanx. Actually, itulah seronok rasanya kalau dapat share information so that kawan2 yang baru datang dapat settle down cepat2 kat sini.

Rasgas ? Alhamdulillah .......... ramai Msian kat Rasgas. You will never feel alone in this foreign land, insya-Allah.


Chian
Active Member
Active Member

Number of posts : 551
Registration date : 2009-04-05

View user profile

Back to top Go down

Re: Moving to Qatar-QP

Post by rushmurad on 2010-06-10, 19:04

Chian et.al.,

Sebelum saya contact Alam Global Logistics Sdn Bhd., may i know...ada tak sesiapa kat dalam forum ni pernah menggunakan perkhidmatan syarikat ni? Boleh beri feedback on their service and prices?

rushmurad
Newbies
Newbies

Number of posts : 8
Age : 45
Location : West Bay Area, Doha
Registration date : 2010-04-23

View user profile

Back to top Go down

Re: Moving to Qatar-QP

Post by Chian on 2010-06-13, 05:49

Rushmurad,

I pernah guna air-freight je sebelum ni ngan company ni. It was about RM14/kg, all in. Never use the sea-freight though.

Chian

Chian
Active Member
Active Member

Number of posts : 551
Registration date : 2009-04-05

View user profile

Back to top Go down

Re: Moving to Qatar-QP

Post by rushmurad on 2010-06-13, 06:53

Chian, i cari seafreight.... coz nak angkut barang2 rumah 1 kontena Smile
i pernah terbaca dalam forum ni, siap ada contact number freight company tu (murah dan harga memang berpatutan). Puas i cari semula, tak jumpa lah pulak...tak pasti kat thread mana. kalau ada sesapa yang pernah bawa personal effects by sea from Malaysia to Doha, bgtau ya. I need it urgently. Sad

rushmurad
Newbies
Newbies

Number of posts : 8
Age : 45
Location : West Bay Area, Doha
Registration date : 2010-04-23

View user profile

Back to top Go down

Re: Moving to Qatar-QP

Post by rushmurad on 2010-06-13, 08:01

Alhamdulillah, saya dah jumpa thread tu dalam ni pasal bawa personal effects using kontena dari Malaysia. this is the info in case ada sesapa yg nak tahu.. Smile

==================================================================================================

Bro, kami grup2 dari RasGas yang baru 3-6 bulan sampai di Qatar kebanyakan angkut furniture dan barang2 lain dari Malaysia.

Saya dapat khidmat dari Mesra Logistics, kontek Puan Hajah Rohani 0197114561 atau e mel mesralog@streamyx.com.

Satu kontena kena charge RM18k from door to door.

Kalau nak murah lagi pakai syarikat kontena itu sendiri bukan 3rd party, tapi masalah dari warehouse kerumah urus sendiri.

Peringatan, kalau amik satu kontena dari Malaysia ke Doha tak de masalah, tapi jangan amik suku atau sebahagian kontena aje kerana dia akan merayau satu dunia nanti baru sampai kat Doha....

rushmurad
Newbies
Newbies

Number of posts : 8
Age : 45
Location : West Bay Area, Doha
Registration date : 2010-04-23

View user profile

Back to top Go down

Re: Moving to Qatar-QP

Post by Chian on 2010-06-13, 12:41

Bro,

Actually, the company yang I mentioned tu pun handle sea-freight gak.

Besides the above-mentioned company, here is another contact (obtained from a colleague from Shell who has just moved to Doha) in case you want to compare the price etc :

[size=9][size=9]ALLIED PICKFORDS (Malaysia) Sdn Bhd

T: + 603 6253 6553

F: + 603 6257 8221

E:[/size]
[/size]
[size=9]vi.chian@alliedpickfords.com.my[/size]

[size=9]www.alliedpickfords.com[/size]

No 10, Jalan 3/32A

Batu 6 1/2, Off Jalan Kepong

52100 Kuala Lumpur, Malaysia


Salam,
Chian

Chian
Active Member
Active Member

Number of posts : 551
Registration date : 2009-04-05

View user profile

Back to top Go down

Re: Moving to Qatar-QP

Post by rushmurad on 2010-06-13, 18:09

Chian,

Again thanks for the info. Fyi, I'm using Allied Pickford from Miri to JB (sebab my current Company ni cover ke tempat asal i jer) and later thought to engage shipping Company from KL/JB to Doha (on my own account).

*siapa lah orang Shell tu ek? I pun dari Shell kat Miri ni jugak Suspect

rushmurad
Newbies
Newbies

Number of posts : 8
Age : 45
Location : West Bay Area, Doha
Registration date : 2010-04-23

View user profile

Back to top Go down

Re: Moving to Qatar-QP

Post by Chian on 2010-06-14, 13:01

Bro,
My friend was from Shell SAP Team, Cyberjaya. He is here on 2 years contract with Shell Qatar.

Chian
Active Member
Active Member

Number of posts : 551
Registration date : 2009-04-05

View user profile

Back to top Go down

Re: Moving to Qatar-QP

Post by tanjong on 2010-06-15, 15:03

rushmurad wrote:Chian,

Again thanks for the info. Fyi, I'm using Allied Pickford from Miri to JB (sebab my current Company ni cover ke tempat asal i jer) and later thought to engage shipping Company from KL/JB to Doha (on my own account).

*siapa lah orang Shell tu ek? I pun dari Shell kat Miri ni jugak Suspect

Saya penah guna allied Pickfords hantar 20ft container from KL-Riyadh, the previous company paid for it 17K UAE Dirham...excellent service....kat Riyadh clearing agent hampeh....

I guessed ikut nasib clearing agent kat doha nanti la...

pastu antar gak container from Riyadh to Doha SAR11K.....Doha agent not bad....

If not mistaken, kalau shipment ikut Laut clearance from custom in qatar would take 7 days....kalau lebih lama kena bayar storage charges....I also kena government charges around QAR450.....

Kalau takde RP lagi, kena mintak surat dari employer to confirm RP in progress to clear the goods.....

tanjong
Active Member
Active Member

Number of posts : 45
Registration date : 2009-12-24

View user profile

Back to top Go down

Re: Moving to Qatar-QP

Post by rushmurad on 2010-09-09, 10:26

Salam & Selamat Hari Raya Aidilfitri buat semua.

Dah 6 minggu saya di Qatar, tak terasa sungguh. Ramai kenal rakyat Malaysia kat sini, semua BEST! Cuma nak bagitahu pasal isu shipment of personal effects, memang berbaloi guna khidmat Mesra Logistik seperti alamat kat atas tu. Di Qatar mereka guna agent yg bagus dan reliable - Swift Freight International. Cekap dan mudah berurusan dengan mereka. Cuma di pihak kastam Qatar sahaja yang leceh, 2 minggu baru dapat clearance, lagi pun disebabkan kontena saya sampai 2-3 hari sebelum Ramadhan. Semua masalah kastam di handle oleh pihak agent, maka saya tak perlu susah payah nak deal dgn kastam.
cat

rushmurad
Newbies
Newbies

Number of posts : 8
Age : 45
Location : West Bay Area, Doha
Registration date : 2010-04-23

View user profile

Back to top Go down

Re: Moving to Qatar-QP

Post by Sponsored content Today at 18:38


Sponsored content


Back to top Go down

Page 4 of 4 Previous  1, 2, 3, 4

View previous topic View next topic Back to top

- Similar topics

 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum