Moving to Qatar-QP

Page 3 of 4 Previous  1, 2, 3, 4  Next

View previous topic View next topic Go down

Re: Moving to Qatar-QP

Post by mba2009 on 2010-04-06, 14:56

Salam Chian;

Supremacy macamana tu...kat sini kawan baru je renew "Daftar" kereta....sampai pagi jam 7:00 lepas technical inspection terus pi office nak renew... selamba je mat tu suruh datang....4:00 pm...tanpa sebarang alasan....cara dia suruh kuar pun main kuis tangan je.... he he he he macam tu ke ?

mba2009
Active Member
Active Member

Number of posts : 219
Age : 50
Registration date : 2009-07-28

View user profile

Back to top Go down

Re: Moving to Qatar-QP

Post by rizi the doll on 2010-04-07, 06:07

setakat nie Rizi dok tgk, org Oman juga yg bagus...
takder pun perangai tak senonoh cam certain bangsa arab nie...

rizi the doll
Active Member
Active Member

Number of posts : 347
Age : 37
Registration date : 2008-11-18

View user profile

Back to top Go down

Re: Moving to Qatar-QP

Post by Chian on 2010-04-07, 06:56

Mba,

Supremacy ............. Ala macam nak tunjuk 'Ni kampung saya. Kat kampung saya, saya yang berkuasa. Saya boleh buat apa yang saya suka.'. Anyway, setakat ni tak de lagi berlaku kat saya extreme macam berlaku kat Mba kat Q8.

Rizi,
I think, Bahrain pun ok gak.

Chian
Active Member
Active Member

Number of posts : 551
Registration date : 2009-04-05

View user profile

Back to top Go down

Re: Moving to Qatar-QP

Post by mba2009 on 2010-04-07, 12:18

Chian wrote:Mba,

Supremacy ............. Ala macam nak tunjuk 'Ni kampung saya. Kat kampung saya, saya yang berkuasa. Saya boleh buat apa yang saya suka.'. Anyway, setakat ni tak de lagi berlaku kat saya extreme macam berlaku kat Mba kat Q8.

Rizi,
I think, Bahrain pun ok gak.

Salam Semua;

Orang kata la best duduk Oman, lepas tu Bahrain...lepas tu Dubai...yang terlebih "supremacy" semua orang kata kat Q8 ni lebih over...kawan kawan kat opis ni geng geng India, Palestini dan Mesir semua kata terlebih over-over...sebab lepas saya tu ada mat Mesir gak kena halau suruh datang jam 4:00 pm...sebab dia bleh cakap arab... kesian siap kena tengking "rrrrroooooh ".....

mba2009
Active Member
Active Member

Number of posts : 219
Age : 50
Registration date : 2009-07-28

View user profile

Back to top Go down

Re: Moving to Qatar-QP

Post by nas on 2010-04-11, 04:02

kawan2 semua...dengar pada u all punya sembang nih,cam teruk jugak perangai pak arab qatar nih..camne ngan orang kita yang duk sana,camne layanan diaorang..

kalau nak transfer duit ke bank malaysia camne pulak?

nas
Newbies
Newbies

Number of posts : 2
Registration date : 2010-03-24

View user profile

Back to top Go down

Re: Moving to Qatar-QP

Post by tenggiri on 2010-04-11, 22:19

nas wrote:kawan2 semua...dengar pada u all punya sembang nih,cam teruk jugak perangai pak arab qatar nih..camne ngan orang kita yang duk sana,camne layanan diaorang..

kalau nak transfer duit ke bank malaysia camne pulak?

salam nas..local qatary ni takdela teruk mcm yg disangka.. selama saya kerja ngan diorg ni tak jumpa sorang lagi yg perangai buruk infact byk yg saya jumpa and kenal(qatary) yg mmg mulia hati diorg..maybe klu jumpa secara general kat mall/atas jln etc mmg nampak entah apa2 diorg ni..tapi bila deal ngan diorg mmg terasa diorg ni baik..arab negara lain contoh egypt, lebanon etc mmg saya setuju perangai mcm tut and tak buleh buat kawan..kalau palestine lagila 10x tuuutt..

experience saya travel/kerja kat almost semua countries kat middle east/egypt ni saya rasa qatar the bestla dari segi layanan dari local..and IQ qatary & common sense diorg ni kira yg the best among others pak arab..tu pengalaman and observation sayalah..lain org lain experiences..

kalau nak tranfer duit byk cara..sampai sini ramai akan ajar..cuma sekarang ni RM plak tengah naik..hantar riyal 1k dapat dlm 850rm je..huhu.

tenggiri
Newbies
Newbies

Number of posts : 13
Registration date : 2009-10-23

View user profile

Back to top Go down

Re: Moving to Qatar-QP

Post by kutu_beramboi on 2010-04-12, 16:41

nas wrote:assalamualaikum semua..saya baru je dapat offer kerja kat qatar,interview pun dah lepas,sekarang ni cuma tunggu visa je..offer dari QP,field support dukhan..cuma nak tanya sikit ngan otai QP yang dah lama kat sana.
ni first time saya akan ke sana,so banyak perkara yang perlu tahu,first sekali nak tahu camne culture orang kat sana especially yang kat dukhan lah yang kerja ngan QP..brape ramai malaysian kat sana,
harap kawan2 dapat bantulah..


nas,
kutu nak ucapkan tahniah kerana dapat kerja dgn qp
tahniah sekali lagi...

kutu_beramboi
Active Member
Active Member

Number of posts : 597
Location : Qatar
Registration date : 2008-09-10

View user profile

Back to top Go down

Re: Moving to Qatar-QP

Post by kutu_beramboi on 2010-04-12, 16:45

nas,
jgn terlalu risau la dgn isu2 yg disembangkan kat atas tu...
insya-allah, allah swt. akan berikan yg terbaik buat kita... kalau dah ditakdirkan kita berdepan dgn mamat2 supremasi tu... ada la kebaikan yang kita akan dpt insya-allah ...

kutu_beramboi
Active Member
Active Member

Number of posts : 597
Location : Qatar
Registration date : 2008-09-10

View user profile

Back to top Go down

Re: Moving to Qatar-QP

Post by Wak on 2010-04-13, 05:09

Nas..selamat datang to Qatar. Wak gerenti Nas dapat sesuaikan diri kat Qatar ni sebab ramai kawan senegara di sini.

Wak
Active Member
Active Member

Number of posts : 471
Registration date : 2008-12-17

View user profile

Back to top Go down

Re: Moving to Qatar-QP

Post by Chian on 2010-04-19, 07:22

Nas,
Saya ada jumpa seorang kawan kita yang bila sampai sini dia kata "Laaaaa, tak de la teruk sangat pun macam yang I dok expect sebelum ni".

Lain orang lain pengalamannya dan kebaikan berkongsi maklumat di atas ......... Nas tak de la terkejut sangat kalau tiba-tiba bertembung dengan situasi yang mencabar dan dapat pula adjust accordingly dengan baik.

Anyway, WELCOME aboard Bro. Seronok ni kerana bertambah lagi orang senegara kat sini.

Chian
Active Member
Active Member

Number of posts : 551
Registration date : 2009-04-05

View user profile

Back to top Go down

Re: Moving to Qatar-QP

Post by jaitie on 2010-05-22, 17:36

Assalamualaikum,

Sorry mencelah dlm post org lain, I x tahu camana nak create post.

Nak tanya skit..ada x sesapa dlm forum nie wrkg with Q-chem...or any options nak cari malaysian yg

keja ngan Q-chem or any idea what Q-chem is all about compared to RG,QG,QP.

Thank uols

jaitie
Newbies
Newbies

Number of posts : 9
Age : 35
Registration date : 2010-05-21

View user profile

Back to top Go down

Re: Moving to Qatar-QP

Post by Chian on 2010-05-23, 07:32

Jaitie,
QP is like PETRONAS in Msian context (investment holding company with some revenue generated from selling of crude oil and gas) while GQ & RG are producers of LNG.
Q-Chem is an integrated petrochemical plant. It produces various kind of petrochemical products such as ethylene, polyethylene etc. You kindself may refer to http://www.qchem.com.qa for more.
Anyhow in case you need to still keep in touch with one or two Msian working with Q-Chem, you may e-mail me at msi@k.st (I have a problem with my MAQ Forum's PM).

Chian
Active Member
Active Member

Number of posts : 551
Registration date : 2009-04-05

View user profile

Back to top Go down

Re: Moving to Qatar-QP

Post by rizi the doll on 2010-05-23, 07:34

Chian wrote:Jaitie,
QP is like PETRONAS in Msian context (investment holding company with some revenue generated from selling of crude oil and gas) while GQ & RG are producers of LNG.
Q-Chem is an integrated petrochemical plant. It produces various kind of petrochemical products such as ethylene, polyethylene etc. You kindself may refer to http://www.qchem.com.qa for more.
Anyhow in case you need to still keep in touch with one or two Msian working with Q-Chem, you may e-mail me at msi@k.st (I have a problem with my MAQ Forum's PM).

Chian... banyak sgt guna PM... tuu yang problem smpi takleh open tuu... hehehehe lol! lol!

rizi the doll
Active Member
Active Member

Number of posts : 347
Age : 37
Registration date : 2008-11-18

View user profile

Back to top Go down

Re: Moving to Qatar-QP

Post by Chian on 2010-05-23, 08:33

Ha ha ha. statistic tak simpan coz banyak mail lama dah delete. Kalau tak, boleh gak compare ngan semua member2 kat forum ni. Anyway, even bila dah delete semua mail lama. Still tak jalan. Kalau response to msg, mesti berzaman stuck kat 'outbox'.

Chian
Active Member
Active Member

Number of posts : 551
Registration date : 2009-04-05

View user profile

Back to top Go down

Re: Moving to Qatar-QP

Post by jaitie on 2010-05-23, 09:05

tq chian...will contact u..

jaitie
Newbies
Newbies

Number of posts : 9
Age : 35
Registration date : 2010-05-21

View user profile

Back to top Go down

Re: Moving to Qatar-QP

Post by kutu_beramboi on 2010-05-23, 14:28

kutu pun nak ucapkan terima kasih kepada chian .. bertambah pengetahuan kutu ...

kutu_beramboi
Active Member
Active Member

Number of posts : 597
Location : Qatar
Registration date : 2008-09-10

View user profile

Back to top Go down

Any Malaysian at Al Ahli Hospital Qatar

Post by mdsleem on 2010-06-06, 07:25

Salam,

I'm a new members, a Malaysian working in Brunei.
Recently there's an opportunity in Al Ahli Hospital Qatar.
Need to know any Malaysian currently working there.

mdsleem
Newbies
Newbies

Number of posts : 1
Registration date : 2010-06-06

View user profile

Back to top Go down

Re: Moving to Qatar-QP

Post by Chian on 2010-06-07, 13:21

Bro mdsleem,

I do not know any Msian working in Al-Ahli Hospital but I know a Msian who is working for a general hospital here. Perhaps your kindself can PM me. If you do not receive my response after 2 days, it means I am still having problem with my PM. Your kindself may subsequently e-mail me at msi@k.st . I will share with you an e-mail address of the above-mentioned guy. He may know somebody who is working in Al-Ahli. At the very least, he may be able to share with you the working environment in the same industry, here.

Salam,
Chian

Chian
Active Member
Active Member

Number of posts : 551
Registration date : 2009-04-05

View user profile

Back to top Go down

Re: Moving to Qatar-QP

Post by rizi the doll on 2010-06-07, 13:44

Chian wrote:Bro mdsleem,

I do not know any Msian working in Al-Ahli Hospital but I know a Msian who is working for a general hospital here. Perhaps your kindself can PM me. If you do not receive my response after 2 days, it means I am still having problem with my PM. Your kindself may subsequently e-mail me at msi@k.st . I will share with you an e-mail address of the above-mentioned guy. He may know somebody who is working in Al-Ahli. At the very least, he may be able to share with you the working environment in the same industry, here.

Salam,
Chian

Ahhh...kantoi...patut la Chian nyer PM dok sentiasa kaput... ehehehe...

rizi the doll
Active Member
Active Member

Number of posts : 347
Age : 37
Registration date : 2008-11-18

View user profile

Back to top Go down

Re: Moving to Qatar-QP

Post by Chian on 2010-06-07, 13:48

Mua ha ha ........... Rizi. Ada2 je.

Chian
Active Member
Active Member

Number of posts : 551
Registration date : 2009-04-05

View user profile

Back to top Go down

Syarikat kontena untuk membawa 'personal effects' dari KL ke Doha

Post by rushmurad on 2010-06-10, 09:07

Salam.

Saya pernah terbaca dalam salah satu komen di dalam forum ni, mengenai perkhidmatan kontena dari Malaysia ke Doha. Saya cuba cari nombor telefon yang diberi di forum ni, tapi tak jumpa2... boleh sesiapa dapatkan phone number atau tahu syarikat mana yang menawarkan perkhidmatan kontena (shipping of personal effects) dari KL ke Doha?

* Saya dalam proses berpindah ke Doha kerana mendapat tawaran kerja.

Terima kasih Smile

rushmurad
Newbies
Newbies

Number of posts : 8
Age : 45
Location : West Bay Area, Doha
Registration date : 2010-04-23

View user profile

Back to top Go down

Re: Moving to Qatar-QP

Post by Chian on 2010-06-10, 11:34

Rushmurad,

Welcome aboard. Seronok nih coz bertambah rakan senegara kat bumi Qatar ni.

Among many freight agencies, your kindself may try to approach En Ismail Sharkawi (019-3378895) or En Zulhafiz (012-2787781) of Alam Global Logistics Sdn Bhd.

Salam,
Chian

Chian
Active Member
Active Member

Number of posts : 551
Registration date : 2009-04-05

View user profile

Back to top Go down

Re: Moving to Qatar-QP

Post by rinhanekoma on 2010-06-10, 11:41

congrats another Mesian coming to Doha n QP Smile
Did AP give you the checklist to complete the docs? Follow exactly as per the checklist. Do not miss out any of those steps.
When are you coming? tentatively..

rinhanekoma
Active Member
Active Member

Number of posts : 55
Registration date : 2008-07-03

View user profile

Back to top Go down

Re: Moving to Qatar-QP

Post by rizi the doll on 2010-06-10, 11:54

rinhanekoma wrote:congrats another Mesian coming to Doha n QP Smile
Did AP give you the checklist to complete the docs? Follow exactly as per the checklist. Do not miss out any of those steps.
When are you coming? tentatively..

Allo Rin...Lama tak dgr berita...

Apa perkembangan terbaru??

rizi the doll
Active Member
Active Member

Number of posts : 347
Age : 37
Registration date : 2008-11-18

View user profile

Back to top Go down

Re: Moving to Qatar-QP

Post by rushmurad on 2010-06-10, 12:22

Salam.

Thanks alot for your valuable info., I really appreciate it. Alhamdulillah, more and more Malaysians are coming to Doha - the more the merrier Smile

I'm going to work for RasGas. I was there last month for the site visit and frankly speaking I just cant wait to move to Doha, especially after spending almost 5 years in Miri...

Chian - i selalu follow this forum, and you seems very very handy with the info..bravo!

rin - i will.. tq! Smile

rushmurad
Newbies
Newbies

Number of posts : 8
Age : 45
Location : West Bay Area, Doha
Registration date : 2010-04-23

View user profile

Back to top Go down

Re: Moving to Qatar-QP

Post by Sponsored content Today at 18:37


Sponsored content


Back to top Go down

Page 3 of 4 Previous  1, 2, 3, 4  Next

View previous topic View next topic Back to top

- Similar topics

 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum