visa transit di Doha

Page 1 of 2 1, 2  Next

View previous topic View next topic Go down

visa transit di Doha

Post by irasiah on 2010-01-10, 18:20

Assalamualaikum & salam sejahtera.

Saya Asiah, warganegara Msia. Insha Allah saya akan ke UK pada bulan hadapan (februari) dengan menaiki pesawat Qatar Airways, transit di Doha selama 13 jam.

Jadi, saya bercadang untuk keluar dari airport & bersiar-siar sementara menanti flight seterusnya.

Saya ingin memohon jasa baik malaysians-qatar untuk memberi tunjuk ajar kepada saya. Perlukah saya memohon Visa di sini (KL) atau VOA & jika ya, berapa bayaran (jika ada) yang dikenakan.

Juga, jika tidak keberatan, saya nak tahu apa yang menarik, apa aktiviti yang boleh saya lakukan pada waktu transit tersebut (tghari sampai malam).

Atas tunjuk ajar & perhatian, saya dahului dengan ucapan terima kasih..

ir.asiah@yahoo.com Smile

irasiah
Newbies
Newbies

Number of posts : 3
Registration date : 2010-01-09

View user profile

Back to top Go down

Re: visa transit di Doha

Post by Rifdee on 2010-01-10, 19:50

Salaam,

Warga Malaysia dapat visa-on-arrival privilege at Doha International Airport. It cost QR150 per visit. Walaubagaimanapun, info ini berdasarkan pengalaman kawan saya dihujung tahun lepas. Untuk kepastian sila hubungi Kedutaan Qatar di Kuala Lumpur - sebab saya tak jamin.

Untuk masa yang terhad tersebut, I would recommend you visit the Souq Waqif (it's an old arabic type bazaar with many curious things, food etc.) as it is close to the Airport and easy to get to.

That's my two cent on the matter. Ahlan wa sahlan bik and have fun!

Rifdee
Active Member
Active Member

Number of posts : 221
Registration date : 2008-04-26

View user profile

Back to top Go down

Re: visa transit di Doha

Post by Chian on 2010-01-11, 06:43

Salam Asiah,
I think what Rifdee mentioned is right. My Malaysian friend transit in Doha on 5th Jan 2010. He was also granted VOA for QR150 at Doha Airport.
Souq Waqif is unique for Qatar. Hence, it is a good place to visit. In addition, you may also want to consider the newly opened Muzeum of Islamic Art, not far from Souq Waqif. From this muzeum, you will also be able to view the whole strech of Corniche Road, well appreciated by visitors.
Besides big shopping complex, you may want to observe that shops (including in Souq Waqif) are generally closed between 12.30pm - 4.00pm.
Salam,
Chian

Chian
Active Member
Active Member

Number of posts : 551
Registration date : 2009-04-05

View user profile

Back to top Go down

Re: visa transit di Doha

Post by mba2009 on 2010-01-11, 08:17

Chian wrote:Salam Asiah,
I think what Rifdee mentioned is right. My Malaysian friend transit in Doha on 5th Jan 2010. He was also granted VOA for QR150 at Doha Airport.
Souq Waqif is unique for Qatar. Hence, it is a good place to visit. In addition, you may also want to consider the newly opened Muzeum of Islamic Art, not far from Souq Waqif. From this muzeum, you will also be able to view the whole strech of Corniche Road, well appreciated by visitors.
Besides big shopping complex, you may want to observe that shops (including in Souq Waqif) are generally closed between 12.30pm - 4.00pm.
Salam,
Chian

Salam Engr Asiah;
Saya ni duduk Kuwait selalu ulang balik Malaysia dan Q8 using Qatar Airways. Visa on arrival pakai kredit card the officer himself/herself akan swipe....no problem.... kalau nak pusing pusing cuba dapat kan peta qatar kat kaunter info...dan kalau ada International Driving License sewa keta drive je pusing pusing kat Doha. Jadi kena ada peta Qatar dan Doha Guide "MARHABA". Souq Waqif dan Muzium satu idea bagus tu kalau nak pusing pusing Doha....

mba2009
Active Member
Active Member

Number of posts : 219
Age : 50
Registration date : 2009-07-28

View user profile

Back to top Go down

Re: visa transit di Doha

Post by irasiah on 2010-02-13, 11:06

mba2009 wrote:
Chian wrote:Salam Asiah,
I think what Rifdee mentioned is right. My Malaysian friend transit in Doha on 5th Jan 2010. He was also granted VOA for QR150 at Doha Airport.
Souq Waqif is unique for Qatar. Hence, it is a good place to visit. In addition, you may also want to consider the newly opened Muzeum of Islamic Art, not far from Souq Waqif. From this muzeum, you will also be able to view the whole strech of Corniche Road, well appreciated by visitors.
Besides big shopping complex, you may want to observe that shops (including in Souq Waqif) are generally closed between 12.30pm - 4.00pm.
Salam,
Chian

Salam Engr Asiah;
Saya ni duduk Kuwait selalu ulang balik Malaysia dan Q8 using Qatar Airways. Visa on arrival pakai kredit card the officer himself/herself akan swipe....no problem.... kalau nak pusing pusing cuba dapat kan peta qatar kat kaunter info...dan kalau ada International Driving License sewa keta drive je pusing pusing kat Doha. Jadi kena ada peta Qatar dan Doha Guide "MARHABA". Souq Waqif dan Muzium satu idea bagus tu kalau nak pusing pusing Doha....

Assalamualaikum warahmatullah..,

subhanallah. Terima kasih Rifdee, Chian & mba2009. Info yang diberikan sangat menarik, semoga Allah balas budi baik tuan-tuan.

Maafkan saya lama tak login & lambat mengucapkan syukran.

Dengan izin Allah beberapa hari lagi saya akan sampai ke Doha Smile Souq Waqif tu yang paling menarik..

wassalam.

irasiah
Newbies
Newbies

Number of posts : 3
Registration date : 2010-01-09

View user profile

Back to top Go down

Re: visa transit di Doha

Post by jibak on 2010-02-13, 11:46

menarik jugak tu, lepas medical check up sayapun nak pi Souq Waqif Smile

jibak
Active Member
Active Member

Number of posts : 43
Registration date : 2010-02-07

View user profile

Back to top Go down

Re: visa transit di Doha

Post by rizi the doll on 2010-02-14, 06:13

jibak wrote:menarik jugak tu, lepas medical check up sayapun nak pi Souq Waqif
Jibak sampai sini brapa hb?
insyallah kalau takdak masalah, Rizi leh bwk jalan2 pie souq wakif...
pekena kopi...

rizi the doll
Active Member
Active Member

Number of posts : 347
Age : 37
Registration date : 2008-11-18

View user profile

Back to top Go down

Re: visa transit di Doha

Post by Chian on 2010-02-14, 06:45

Timing sama ngan Irasiah ke ? Kalau tak boleh 'sekali jalan' je Rizi.

Furthermore, kalau berkebetulan, boleh I & wife join sama.

Chian
Active Member
Active Member

Number of posts : 551
Registration date : 2009-04-05

View user profile

Back to top Go down

Re: visa transit di Doha

Post by jibak on 2010-02-15, 02:44

rizi the doll wrote:
jibak wrote:menarik jugak tu, lepas medical check up sayapun nak pi Souq Waqif
Jibak sampai sini brapa hb?
insyallah kalau takdak masalah, Rizi leh bwk jalan2 pie souq wakif...
pekena kopi...
Saya sampai 20hb mlm, kalau Rizi free 22hb ptg boleh kita pekena kopi. Smile

jibak
Active Member
Active Member

Number of posts : 43
Registration date : 2010-02-07

View user profile

Back to top Go down

Re: visa transit di Doha

Post by rizi the doll on 2010-02-15, 07:08

Insyallah no problem...
kita jumpa nnt...

alang2 kita berkumpul skali semua forumner...
Wak, Rifdee, Kutu, Chian, Nazihas... urmm... sapa lagi ahh yg Rizi tertinggal nama....
amacam??

rizi the doll
Active Member
Active Member

Number of posts : 347
Age : 37
Registration date : 2008-11-18

View user profile

Back to top Go down

Re: visa transit di Doha

Post by kutu_beramboi on 2010-02-15, 08:18

kutu setuju dgn rizi,
lagi pun bukan selalu ahli mesyuarat tingkap (ahli forum) dpt outing sama2, kan ... kan .. kan ... kita pakat2 pakai baju kebaya kot ....
Very Happy

kutu_beramboi
Active Member
Active Member

Number of posts : 597
Location : Qatar
Registration date : 2008-09-10

View user profile

Back to top Go down

Re: visa transit di Doha

Post by Chian on 2010-02-15, 09:10

Mua ha ha .......... kutu memang terrer 'menggatalkan kepala' ki ki ki. Sorry kutu, usik sikit.

Yes, Chian pun nak ikut.

Chian
Active Member
Active Member

Number of posts : 551
Registration date : 2009-04-05

View user profile

Back to top Go down

Re: visa transit di Doha

Post by rizi the doll on 2010-02-15, 09:17

kutu_beramboi wrote:kutu setuju dgn rizi,
lagi pun bukan selalu ahli mesyuarat tingkap (ahli forum) dpt outing sama2, kan ... kan .. kan ... kita pakat2 pakai baju kebaya kot ....

n lepak sri kebaya... hahahaha.... panas...panas...

rizi the doll
Active Member
Active Member

Number of posts : 347
Age : 37
Registration date : 2008-11-18

View user profile

Back to top Go down

Re: visa transit di Doha

Post by Chian on 2010-02-15, 09:20

Hmmmmmmmmm kenapa panas ? Tak paham la

Chian
Active Member
Active Member

Number of posts : 551
Registration date : 2009-04-05

View user profile

Back to top Go down

Re: visa transit di Doha

Post by Wak on 2010-02-15, 09:47

bilanya tu ahli mesyuarat tingkap nak berkumpul...beri tahu la....? Wak kena tengok schedule dulu.

Smile

Wak
Active Member
Active Member

Number of posts : 471
Registration date : 2008-12-17

View user profile

Back to top Go down

Re: visa transit di Doha

Post by Chian on 2010-02-15, 11:54

Wak, it's 22hb Feb petang. Exact time and venue akan diumumkan kemudian, kan Rizi kan ?

Chian
Active Member
Active Member

Number of posts : 551
Registration date : 2009-04-05

View user profile

Back to top Go down

Re: visa transit di Doha

Post by rizi the doll on 2010-02-15, 12:30

Chian wrote:Wak, it's 22hb Feb petang. Exact time and venue akan diumumkan kemudian, kan Rizi kan ?
yup...
Jibak... mintak flight info, dan juga schedule utk ur last day.
balik Msia kul bpr?

rizi the doll
Active Member
Active Member

Number of posts : 347
Age : 37
Registration date : 2008-11-18

View user profile

Back to top Go down

Re: visa transit di Doha

Post by irasiah on 2010-02-15, 17:13

Chian wrote:Timing sama ngan Irasiah ke ? Kalau tak boleh 'sekali jalan' je Rizi.

Furthermore, kalau berkebetulan, boleh I & wife join sama.

Smile insha Allah saya sampai di sana pukul 12+ tghari.. 19 feb.. hari jumaat, jadi kurang sesuailah masa tu, dengan muslimin yang ke masjid..

untuk yang nak gathering, selamat bergathering Smile

irasiah
Newbies
Newbies

Number of posts : 3
Registration date : 2010-01-09

View user profile

Back to top Go down

Re: visa transit di Doha

Post by jibak on 2010-02-16, 01:15

irasiah wrote:
Chian wrote:Timing sama ngan Irasiah ke ? Kalau tak boleh 'sekali jalan' je Rizi.

Furthermore, kalau berkebetulan, boleh I & wife join sama.

Smile insha Allah saya sampai di sana pukul 12+ tghari.. 19 feb.. hari jumaat, jadi kurang sesuailah masa tu, dengan muslimin yang ke masjid..

untuk yang nak gathering, selamat bergathering Smile

Selamat meronda IrAsiah.

Saya dlm kul 2pm dah settle urusan kot. Apa2 nanti saya sms Rizi for up-date bila dah sampai.

jibak
Active Member
Active Member

Number of posts : 43
Registration date : 2010-02-07

View user profile

Back to top Go down

Re: visa transit di Doha

Post by kutu_beramboi on 2010-02-17, 09:28

Chian wrote:Mua ha ha .......... kutu memang terrer 'menggatalkan kepala' ki ki ki. Sorry kutu, usik sikit.

Yes, Chian pun nak ikut.


wakakaa ... kalau tak, sia2 la kutu bela monyet yg bertenggek kat atas kepala tu ...

kutu_beramboi
Active Member
Active Member

Number of posts : 597
Location : Qatar
Registration date : 2008-09-10

View user profile

Back to top Go down

Re: visa transit di Doha

Post by Chian on 2010-02-17, 10:15

Aiseyman ....... Chian mungkin tak leh ikut coz ada annual dinner (company wife) lak at the same proposed date/ time.

Chian
Active Member
Active Member

Number of posts : 551
Registration date : 2009-04-05

View user profile

Back to top Go down

Re: visa transit di Doha

Post by kutu_beramboi on 2010-02-18, 09:34

iseymen chian .. jom arr join ... proposed time nya kan siang ... bukan nya malam ...

kutu_beramboi
Active Member
Active Member

Number of posts : 597
Location : Qatar
Registration date : 2008-09-10

View user profile

Back to top Go down

Re: visa transit di Doha

Post by Chian on 2010-02-18, 09:36

Dinner start kul 6pm Bro. Anyway, insya-Allah, kalau sempat teman join.

Chian
Active Member
Active Member

Number of posts : 551
Registration date : 2009-04-05

View user profile

Back to top Go down

Re: visa transit di Doha

Post by rizi the doll on 2010-02-18, 11:50

brtul tuu Chian...
ramai2 lagi best...
kita propose lam kul 3 tuu dah kira ok tuu...
Jibak stay kat Grand Regency...
paling dekat tempat minum would be Kopi Benary Ramada...
atau centre point

rizi the doll
Active Member
Active Member

Number of posts : 347
Age : 37
Registration date : 2008-11-18

View user profile

Back to top Go down

Re: visa transit di Doha

Post by Wak on 2010-02-22, 14:05

enjoy your gathering.

Smile

Wak
Active Member
Active Member

Number of posts : 471
Registration date : 2008-12-17

View user profile

Back to top Go down

Re: visa transit di Doha

Post by Sponsored content Today at 06:06


Sponsored content


Back to top Go down

Page 1 of 2 1, 2  Next

View previous topic View next topic Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum