KERABAT ARAB BERI RM7 JUTA HARGAI KEJUJURAN DATIN SERI ROSMAH MANSOR

View previous topic View next topic Go down

KERABAT ARAB BERI RM7 JUTA HARGAI KEJUJURAN DATIN SERI ROSMAH MANSOR

Post by Wak on 2010-01-07, 13:36

Semasa bercuti dengan keluarga di selatan Perancis pada Ogos lalu, Datin Seri Rosmah Mansor terjumpa sebuah kotak milik Putera Saud Al-Saud dari Arab Saudi dalam sebuah bot dan memulangkannya kepada kerabat diraja itu.

Sebagai balasan kerana kejujurannya itu, isteri Perdana Menteri diberikan AS$2 juta untuk rakyat Malaysia yang memerlukan.

Hari ini, Datin Seri Rosmah mengagihkan sebahagian wang itu berjumlah RM20,000 setiap satu kepada 13 persatuan amal termasuk Persatuan Bekas Tentera Malaysia, Persatuan Pandu Puteri Malaysia, Majlis AIDS Malaysia, Yayasan Harapan Kanak-kanak Malaysia, Persatuan Orang Cacat Anggota Malaysia dan Persatuan isteri wakil rakyat Barisan Nasional di setiap negeri.

Beliau berkata, AS$1 juta lagi akan diserahkan kepada Universiti Kebangsaan Malaysia yang menguruskan Sekolah Permata Pintar bagi menampung pembelian keperluan sekolah manakala baki RM2.98 juta akan disimpan dalam tabung khas Bakti bagi membiayai kos rawatan kanak-kanak dan wanita yang berpenyakit kronik yang tidak berkemampuan.

Ketika menceritakan pertemuan kotak itu kepada pemberita, Datin Seri Rosmah berkata beliau sekeluarga sedang bercuti atas jemputan putera diraja Kuwait yang berkawan dengan anaknya, Riza Shahriz.

"Semasa sedang berkemas ketika hendak balik, saya terjumpa kotak itu dan berikannya kepada pengurus bot dan beritahunya supaya pulangkan barang berharga ini kepada tuan punya. Saya kata jangan usik, jangan buat apa-apa. Pastikan ia dalam keadaan baik dan beri kepada Putera Saud Al-Saud," katanya.

Menurutnya, dua minggu selepas itu baginda mengucapkan terima kasih kepada beliau kerana memulangkan kotak itu yang tercicir semasa sedang bercuti dalam bot yang sama.

"Putera itu kata nak berikan hadiah dan saya kata hadiah terbaik adalah untuk kesejahteraan rakyat Malaysia," kata Datin Seri Rosmah.

Selepas menerima cek ganjaran itu, beliau berbincang dengan Najib Razak yang meminta beliau menguruskan wang itu secepat mungkin dan diagihkan kepada pihak yang memerlukan.

"Saya juga meminta pegawai dari Pejabat Perdana Menteri untuk ke Pejabat Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia supaya sumbangan ini bersih dan tiada pihak yang memutarbelitkan fakta," katanya.

Kotak yang ditemui itu dipercayai mengandungi beberapa keping cek.

Wak
Active Member
Active Member

Number of posts : 471
Registration date : 2008-12-17

View user profile

Back to top Go down

Re: KERABAT ARAB BERI RM7 JUTA HARGAI KEJUJURAN DATIN SERI ROSMAH MANSOR

Post by mba2009 on 2010-01-07, 13:45

Wak wrote:Semasa bercuti dengan keluarga di selatan Perancis pada Ogos lalu, Datin Seri Rosmah Mansor terjumpa sebuah kotak milik Putera Saud Al-Saud dari Arab Saudi dalam sebuah bot dan memulangkannya kepada kerabat diraja itu.

Sebagai balasan kerana kejujurannya itu, isteri Perdana Menteri diberikan AS$2 juta untuk rakyat Malaysia yang memerlukan.

Hari ini, Datin Seri Rosmah mengagihkan sebahagian wang itu berjumlah RM20,000 setiap satu kepada 13 persatuan amal termasuk Persatuan Bekas Tentera Malaysia, Persatuan Pandu Puteri Malaysia, Majlis AIDS Malaysia, Yayasan Harapan Kanak-kanak Malaysia, Persatuan Orang Cacat Anggota Malaysia dan Persatuan isteri wakil rakyat Barisan Nasional di setiap negeri.

Beliau berkata, AS$1 juta lagi akan diserahkan kepada Universiti Kebangsaan Malaysia yang menguruskan Sekolah Permata Pintar bagi menampung pembelian keperluan sekolah manakala baki RM2.98 juta akan disimpan dalam tabung khas Bakti bagi membiayai kos rawatan kanak-kanak dan wanita yang berpenyakit kronik yang tidak berkemampuan.

Ketika menceritakan pertemuan kotak itu kepada pemberita, Datin Seri Rosmah berkata beliau sekeluarga sedang bercuti atas jemputan putera diraja Kuwait yang berkawan dengan anaknya, Riza Shahriz.

"Semasa sedang berkemas ketika hendak balik, saya terjumpa kotak itu dan berikannya kepada pengurus bot dan beritahunya supaya pulangkan barang berharga ini kepada tuan punya. Saya kata jangan usik, jangan buat apa-apa. Pastikan ia dalam keadaan baik dan beri kepada Putera Saud Al-Saud," katanya.

Menurutnya, dua minggu selepas itu baginda mengucapkan terima kasih kepada beliau kerana memulangkan kotak itu yang tercicir semasa sedang bercuti dalam bot yang sama.

"Putera itu kata nak berikan hadiah dan saya kata hadiah terbaik adalah untuk kesejahteraan rakyat Malaysia," kata Datin Seri Rosmah.

Selepas menerima cek ganjaran itu, beliau berbincang dengan Najib Razak yang meminta beliau menguruskan wang itu secepat mungkin dan diagihkan kepada pihak yang memerlukan.

"Saya juga meminta pegawai dari Pejabat Perdana Menteri untuk ke Pejabat Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia supaya sumbangan ini bersih dan tiada pihak yang memutarbelitkan fakta," katanya.

Kotak yang ditemui itu dipercayai mengandungi beberapa keping cek.

Sama je macam citer anak datin seri pi naik bot dengan anak to sheikh kuwait..... macam ada pakatan nak glamourise die je...masa citer kat Q8 tu sama juga pi hadiah dengan NGO NGO.... kalau baik niat tu Alhamdullillah...

mba2009
Active Member
Active Member

Number of posts : 219
Age : 50
Registration date : 2009-07-28

View user profile

Back to top Go down

Re: KERABAT ARAB BERI RM7 JUTA HARGAI KEJUJURAN DATIN SERI ROSMAH MANSOR

Post by Rifdee on 2010-01-07, 20:52

MBA2009 macam tak happy je ngan Rosmah hehehehe...

Rifdee
Active Member
Active Member

Number of posts : 221
Registration date : 2008-04-26

View user profile

Back to top Go down

Re: KERABAT ARAB BERI RM7 JUTA HARGAI KEJUJURAN DATIN SERI ROSMAH MANSOR

Post by kutu_beramboi on 2010-01-08, 12:21

teringat kutu ceramah seorang ustaz suatu ketika dulu ...

satu org sahabat nabi saw menangis diketika zaman khalifah umar ra.

bila ditanya kenapa, dia jawab ...

adakah allah swt telah membalas segala kesusahan, kepayahan, keperitan dll yang telah kita lakukan untuk agama allah swt diketika kita masih didunia ini. (dizaman umar ra. sepertiga dunia berada dibawah takluk islam)

kutu rasa la kan, ada baiknya kalau allah swt membalas segala kebaikan yang kita lakukan disana kelak. kejahatan? erm, biar balas kat sini la kot ... kat sana nanti azab banget sih ...

wallahualam.

kutu_beramboi
Active Member
Active Member

Number of posts : 597
Location : Qatar
Registration date : 2008-09-10

View user profile

Back to top Go down

Re: KERABAT ARAB BERI RM7 JUTA HARGAI KEJUJURAN DATIN SERI ROSMAH MANSOR

Post by Rifdee on 2010-01-08, 12:28

Sahih ke cerita Rosmah ni Wak?

Rifdee
Active Member
Active Member

Number of posts : 221
Registration date : 2008-04-26

View user profile

Back to top Go down

Re: KERABAT ARAB BERI RM7 JUTA HARGAI KEJUJURAN DATIN SERI ROSMAH MANSOR

Post by Wak on 2010-01-08, 17:56

Cerita ni sahih. Kalau tak caya cuba tanya ngan orang kat Malaysia. Cerita ni keluar dalam media cetak dan media elektronik di Malaysia.

Smile

Wak
Active Member
Active Member

Number of posts : 471
Registration date : 2008-12-17

View user profile

Back to top Go down

Re: KERABAT ARAB BERI RM7 JUTA HARGAI KEJUJURAN DATIN SERI ROSMAH MANSOR

Post by mba2009 on 2010-01-09, 09:22

Wak wrote:Cerita ni sahih. Kalau tak caya cuba tanya ngan orang kat Malaysia. Cerita ni keluar dalam media cetak dan media elektronik di Malaysia.

Smile

Rasa nye sahih...tapi kawan wonder sebab ni kali ke 2....he he he

mba2009
Active Member
Active Member

Number of posts : 219
Age : 50
Registration date : 2009-07-28

View user profile

Back to top Go down

Re: KERABAT ARAB BERI RM7 JUTA HARGAI KEJUJURAN DATIN SERI ROSMAH MANSOR

Post by Chian on 2010-01-10, 07:26

Menarik cite ni ........ tapi ........ entahlah.

Chian
Active Member
Active Member

Number of posts : 551
Registration date : 2009-04-05

View user profile

Back to top Go down

Re: KERABAT ARAB BERI RM7 JUTA HARGAI KEJUJURAN DATIN SERI ROSMAH MANSOR

Post by Wak on 2010-01-10, 08:34

Chian,

Apa yang entah nya? Beri la tahu.

Wak
Active Member
Active Member

Number of posts : 471
Registration date : 2008-12-17

View user profile

Back to top Go down

Re: KERABAT ARAB BERI RM7 JUTA HARGAI KEJUJURAN DATIN SERI ROSMAH MANSOR

Post by Chian on 2010-01-10, 08:41

Wak,
Frankly ....... I personally selalu tak dapat terima cerita yang 'too good to be be true' until it is proven.
In this case, kalau Putera Arab tu confirm coz nama dia dah dikaitkan, I boleh percaya. Namun, knowing the prince, tak kan dia nak buat kenyataan akhbar pasal benda ni pulak. I don't think he would bother. Itu yang I mention 'entah' tu. Anyway, bersangka baik mungkin yang terbaik. Lagipun, duit2 tu semua telah disedekahkan pada badan2 kebajikan.

Chian
Active Member
Active Member

Number of posts : 551
Registration date : 2009-04-05

View user profile

Back to top Go down

Re: KERABAT ARAB BERI RM7 JUTA HARGAI KEJUJURAN DATIN SERI ROSMAH MANSOR

Post by Wak on 2010-01-10, 09:29

Betul juga cakap nko tu Chian, ..apa la nak di hebah-hebahkan pada semua orang pasai benda ni.


scratch

Wak
Active Member
Active Member

Number of posts : 471
Registration date : 2008-12-17

View user profile

Back to top Go down

Re: KERABAT ARAB BERI RM7 JUTA HARGAI KEJUJURAN DATIN SERI ROSMAH MANSOR

Post by Chian on 2010-01-10, 09:42

Memang kalau ikut theory, duit to dah disedekahkan kepada kerajaan/ rakyat Msia .... kan kan ? So, kalau distribute senyap2 kan lagi bagus. Sekarang, dah jadi macam2 andaian lak.

Chian
Active Member
Active Member

Number of posts : 551
Registration date : 2009-04-05

View user profile

Back to top Go down

Re: KERABAT ARAB BERI RM7 JUTA HARGAI KEJUJURAN DATIN SERI ROSMAH MANSOR

Post by kutu_beramboi on 2010-01-10, 09:48

tu la pasal ...
betapa susahnya nak jaga keikhlasan kan ...

kutu_beramboi
Active Member
Active Member

Number of posts : 597
Location : Qatar
Registration date : 2008-09-10

View user profile

Back to top Go down

Re: KERABAT ARAB BERI RM7 JUTA HARGAI KEJUJURAN DATIN SERI ROSMAH MANSOR

Post by Sponsored content Today at 18:20


Sponsored content


Back to top Go down

View previous topic View next topic Back to top

- Similar topics

 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum