RAS LAFFAN C INDEPENDENT WATER AND POWER PLANT (RAS GIRTAS IWPP)

View previous topic View next topic Go down

RAS LAFFAN C INDEPENDENT WATER AND POWER PLANT (RAS GIRTAS IWPP)

Post by mba2009 on 2010-01-07, 13:05

Salam Forumer kat Qatar;

Kawan nak dapat kan feedback dari member member yang keje kat Qatar;

1) Agak agak QAR berapa bleh demand for Malaysian...44 tahun...20 tahun pengalaman..kulit tak putih...kawan tahu kalau putih tak bekelip letak haraga sure dapat...cokelat...8 tahun dah keje Eng & Maint Manager....???
2) QEWC & QP Owns 60% Ras Girtas IWPP.... pada pengetahuan saya QEWC atau QP tak enforce depa nye grade dan scale...RGPC bleh wat suka hati tentang gaji...depa akan gunakan QP tangga gaji sebagai reference...jadi nak tahu juga QP grade manager gred berapa ye...Gred 5 ? Gred 4 ?
3) Ras Laffan ni rasa rasa 80 km ke utara Doha, ada ke geng Malaysian ulang alik ke Ras Laffan dari Doha ?
4) Kalau duduk area area Ras Laffan ok ke ? Compound atau villa rasa standard QP...kawan pernah pi Meesaaid Power Company dan visit Qatalum Power Plant je tu dua dua kat Meesaaid...jadi tak le venture sampai Ras Laffan.....ke sana tempat jin bertendang kat tempat pasir berdengung...
5) Ada tak kawan kawan Malaysia dalam forum ni yang sedang keje Power Plant...rasa rasa tak de...semua keje Oil & Gas atau Construction company kot...kalau ada pm la saya...


InsyaAllah kawan akan fly in 11hb Jan...discuss on 12th Jan 9:00 am...jadi kawan nak tahu agak agak berapa la bleh letak haraga....verbally depa ada kasi figure tapi QAR1000 je lebih dar Q8 rasa tak bebaloi....jadi nak tekan habis habis tapi tak leh la habis habis....sebab kalau QAR 1000 je tak bebaloi...2730MW, dan 63 Million Gallon per Day.....

mba2009

mba2009
Active Member
Active Member

Number of posts : 219
Age : 50
Registration date : 2009-07-28

View user profile

Back to top Go down

Re: RAS LAFFAN C INDEPENDENT WATER AND POWER PLANT (RAS GIRTAS IWPP)

Post by Wak on 2010-01-07, 13:49

Waalaikum Salam MBA,

Wak nyer cadangan :

I. Basic QAR 30K/month. Elaun lain as per company rates.

II. Wak tak tahu nak jawab.

III. Ramai Malaysians yang ulang-alik Doha - Ras Laffan. Company provide air-cond bus.

IV. Ras Laffan is industrial area. Mungkin tak sesuai untuk anak-anak, kerana udaranya banyak chemical. Duduk kat Al-Khor aje. Al Khor adalah bandar antara Doha dan Ras Laffan.

V. Yang ni pun Wak tak boleh jawab.

Good Luck with your interview.

Smile

Wak
Active Member
Active Member

Number of posts : 471
Registration date : 2008-12-17

View user profile

Back to top Go down

Re: RAS LAFFAN C INDEPENDENT WATER AND POWER PLANT (RAS GIRTAS IWPP)

Post by mba2009 on 2010-01-07, 13:56

Wak wrote:Waalaikum Salam MBA,

Wak nyer cadangan :

I. Basic QAR 30K/month. Elaun lain as per company rates.

II. Wak tak tahu nak jawab.

III. Ramai Malaysians yang ulang-alik Doha - Ras Laffan. Company provide air-cond bus.

IV. Ras Laffan is industrial area. Mungkin tak sesuai untuk anak-anak, kerana udaranya banyak chemical. Duduk kat Al-Khor aje. Al Khor adalah bandar antara Doha dan Ras Laffan.

V. Yang ni pun Wak tak boleh jawab.

Good Luck with your interview.

Smile

Kabare Wak;

Makasih....Al Khor tu sure ramai geng geng QatarGas dan RasGas kot....

QP vill compound kat mana..kat Al Khor ke ?

Terimakasih daun keladi...tanya lagi nanti...

mba2009

mba2009
Active Member
Active Member

Number of posts : 219
Age : 50
Registration date : 2009-07-28

View user profile

Back to top Go down

Re: RAS LAFFAN C INDEPENDENT WATER AND POWER PLANT (RAS GIRTAS IWPP)

Post by Wak on 2010-01-07, 13:59

Waraas.

Ras Gas dan Qatar Gas kebanyakkan nya tinggal kat Al Khor. QP? wak tak tahu kat mana compound depa.

Wak
Active Member
Active Member

Number of posts : 471
Registration date : 2008-12-17

View user profile

Back to top Go down

Re: RAS LAFFAN C INDEPENDENT WATER AND POWER PLANT (RAS GIRTAS IWPP)

Post by mba2009 on 2010-01-07, 14:33

Wak wrote:Waraas.

Ras Gas dan Qatar Gas kebanyakkan nya tinggal kat Al Khor. QP? wak tak tahu kat mana compound depa.

Salam and TQ Wak;

InsyaAllah jumpa RGPC people kat Tower 1 Ezdan Hotel & Suites Al Kharais St on 12th... cuma kalau mahu sewa keta kat airport satu hari agak agak...berapa wak

mba2009
Active Member
Active Member

Number of posts : 219
Age : 50
Registration date : 2009-07-28

View user profile

Back to top Go down

Re: RAS LAFFAN C INDEPENDENT WATER AND POWER PLANT (RAS GIRTAS IWPP)

Post by Rifdee on 2010-01-08, 11:33

1) Kalau on Definite Contract (i.e. 3 years contract max), I reckon basic salary would be on average slightly lesser (around +/- 15 years experience). Should be much lower kalau on Indefinite Contract (i.e. Permanent basis).
2) QP Manager grade starts from Gred 3. Usually reserved for Nationals ataupun MatSalleh le. But it's not impossible for Malaysians to clinch it If you have what it takes.
3) Ramai sangat yang ulang alik Doha - Ras Laffan, no worries. RLIC (Ras Laffan Industrial City) working population is around 10,000 people. Over half of them reside in Doha.
4) Closest (around 20 minutes away) properly populated area to Ras Laffan is the town of Al-Khor. Rumah sewa banyak kat luar tapi sekolah budak je yang takde kot - unless you can get accomodation within the QG/RG/Dolphin Al-Khor Community Housing.
5) Rasanye takde tapi not sure

Sekali dengar, extra QR1,000 memang macam tak berbaloi (I'm assuming the extra is on your basic salary) tapi there're other perks like Transport, Housing, Mobile Phone, Interest-Free Car Loan allowances, respectively that you could substantially increase your net pay. So, do take these also into consideration.

Let's make Malaysia proud! I wish you all the best bro, insy'allah


Last edited by Rifdee on 2010-01-08, 11:34; edited 1 time in total (Reason for editing : typo)

Rifdee
Active Member
Active Member

Number of posts : 221
Registration date : 2008-04-26

View user profile

Back to top Go down

Re: RAS LAFFAN C INDEPENDENT WATER AND POWER PLANT (RAS GIRTAS IWPP)

Post by mba2009 on 2010-01-09, 09:12

Rifdee wrote:1) Kalau on Definite Contract (i.e. 3 years contract max), I reckon basic salary would be on average slightly lesser (around +/- 15 years experience). Should be much lower kalau on Indefinite Contract (i.e. Permanent basis).
2) QP Manager grade starts from Gred 3. Usually reserved for Nationals ataupun MatSalleh le. But it's not impossible for Malaysians to clinch it If you have what it takes.
3) Ramai sangat yang ulang alik Doha - Ras Laffan, no worries. RLIC (Ras Laffan Industrial City) working population is around 10,000 people. Over half of them reside in Doha.
4) Closest (around 20 minutes away) properly populated area to Ras Laffan is the town of Al-Khor. Rumah sewa banyak kat luar tapi sekolah budak je yang takde kot - unless you can get accomodation within the QG/RG/Dolphin Al-Khor Community Housing.
5) Rasanye takde tapi not sure

Sekali dengar, extra QR1,000 memang macam tak berbaloi (I'm assuming the extra is on your basic salary) tapi there're other perks like Transport, Housing, Mobile Phone, Interest-Free Car Loan allowances, respectively that you could substantially increase your net pay. So, do take these also into consideration.

Let's make Malaysia proud! I wish you all the best bro, insy'allah

Salam dan terimakasih Rifdee for the info.Grade 3 ye...aha betul la tu basic naik QAR around 1000...yang lain lain rumah etc tu tak berapa clear....international school kat Al Khor ada satu je kan untuk RasGas dan QatarGas staff....nampak gaya macam sekolah banyak kat Doha....pasal keje Power Plant ni kawan rasa ramai Malaysian keje dengan General Electric....Siemens....Alstom je...depa datang middle east pada masa construction commissioning dan... jarang sampai keje Operation Maintenance...sebab saing saing dari Pakistan...India...Bangladesh...Mesir ramai...susah sikit nak lawan haraga... nampak macam discussion pada gaji dan benefits je sebab depa suruh bawa slip gaji......

mba2009
Active Member
Active Member

Number of posts : 219
Age : 50
Registration date : 2009-07-28

View user profile

Back to top Go down

Re: RAS LAFFAN C INDEPENDENT WATER AND POWER PLANT (RAS GIRTAS IWPP)

Post by mba2009 on 2010-01-12, 10:07

Rifdee wrote:1) Kalau on Definite Contract (i.e. 3 years contract max), I reckon basic salary would be on average slightly lesser (around +/- 15 years experience). Should be much lower kalau on Indefinite Contract (i.e. Permanent basis).
2) QP Manager grade starts from Gred 3. Usually reserved for Nationals ataupun MatSalleh le. But it's not impossible for Malaysians to clinch it If you have what it takes.
3) Ramai sangat yang ulang alik Doha - Ras Laffan, no worries. RLIC (Ras Laffan Industrial City) working population is around 10,000 people. Over half of them reside in Doha.
4) Closest (around 20 minutes away) properly populated area to Ras Laffan is the town of Al-Khor. Rumah sewa banyak kat luar tapi sekolah budak je yang takde kot - unless you can get accomodation within the QG/RG/Dolphin Al-Khor Community Housing.
5) Rasanye takde tapi not sure

Sekali dengar, extra QR1,000 memang macam tak berbaloi (I'm assuming the extra is on your basic salary) tapi there're other perks like Transport, Housing, Mobile Phone, Interest-Free Car Loan allowances, respectively that you could substantially increase your net pay. So, do take these also into consideration.

Let's make Malaysia proud! I wish you all the best bro, insy'allah

Salam Rifdee;

1) Definite contract 3 tahun aje normally ye kat Qatar....ok in your opinion berapa nak letak haraga sebab QAR30 basic ok haraga tu...on top kena minta juga la sekolah anak...rumah...home passage dsb....rasa nye contract for 3 years dan kena identify dan train local dari QEWC to ambil alih dalam masa 3 tahun...
2) Yang depa kasi tahu...CEO a Qatari Staff QEWC...Chief Operating Officer/Plant Manager (European)....Operation Manager a Qatari staff QEWC...Japanese partner dalam consortium nak letak Mat Asian fom Far East untuk Maintenance Manager position....jadi Tuan Rifdee ada apa apa komen pasal keje dengan Qatari...kalau kat Q8 depa datang jam 8 am jam 2pm balik local kita orang kena keje sampai petang dan sebagainyala...jadi kulikutif...Qatar sama juga ke depa masuk 8:00 balik jam 3:00pm ?
3) Rasa nya kalau drive sendiri Doha Ras Laffan agak agak berapa minit... hiway cantik ?
4) Duduk Al-Khor may be OK tapi sekolah anak masalah kot...Doha je la yang best...sebelah utara Doha tu duduk area mana yang best ?
5) Nak tanya je orang Malaysia Doha ...visa processing selalu nye berapa lama ?

Terimakasih daun keladi...

mba2009

mba2009
Active Member
Active Member

Number of posts : 219
Age : 50
Registration date : 2009-07-28

View user profile

Back to top Go down

Re: RAS LAFFAN C INDEPENDENT WATER AND POWER PLANT (RAS GIRTAS IWPP)

Post by Chian on 2010-01-13, 08:01

Hm, mba sepatutnya dah datang Doha and discuss ngan QP semalam. Hopefully it's positive.

Chian
Active Member
Active Member

Number of posts : 551
Registration date : 2009-04-05

View user profile

Back to top Go down

Re: RAS LAFFAN C INDEPENDENT WATER AND POWER PLANT (RAS GIRTAS IWPP)

Post by mba2009 on 2010-01-13, 17:35

Chian wrote:Hm, mba sepatutnya dah datang Doha and discuss ngan QP semalam. Hopefully it's positive.

Salam Chian;

Maaf saya tak dapat datang ke Qatar sebab keje dan meeting yang amat banyak kat Q8..telephone diskusi pada 11th Jan 2010. Lepas tu depa orang datang Q8 jumpa dan discuss about the job kat Doha..depa datang Q8 sebab depa pun ada project kat Q8. Tapi kita orang satu family ada reservation nak pi Doha...pasal sekolah anak anak kat AL Khor macam susah je ...depa suruh duduk kat Doha... and keje CEO Qatari (QEWC)...COO Org Belgium...Operation Manager (Orang India dari QEWC)....tu semua rasa OK cuma pasal sekolah anak anak...macam depa tak tanggung dan depa kata semua ada dalam salary all in...all in kira kira OK gak la figure nye in...ok cuma contract untuk 2 tahun je....sebab depa spell out on the table "deliverables == ada 20 semua "....tu yang ada reservation sebab tengok anak buah 80 % dari India dan 20 % local.... sebab dah 2 tahun keje dengan depa ni....lain dalam resume dalam actual lain... yang mana bagus tu memang bagus tapi 60 % kata bleh wat allignment tapi DE dan NDE pump pun tak tahu macam mana nak wat allignment...

Kawan tengah wat Istiqarah sebenar nya malam ni malam ke 2... semalam nampak banyak Bahrain Dinar je..

Terimakasih daun keladi...

mba2009
Very Happy Very Happy Very Happy

mba2009
Active Member
Active Member

Number of posts : 219
Age : 50
Registration date : 2009-07-28

View user profile

Back to top Go down

Re: RAS LAFFAN C INDEPENDENT WATER AND POWER PLANT (RAS GIRTAS IWPP)

Post by Chian on 2010-01-14, 06:59

Salam mba,
Terlupa nak khabar earlier. Kalau confirm datang bila-bila melawat Doha, PM la. Boleh kita semua jumpa-jumpa kat sini & bawa ronda mana yang patut.
Btw, I agree ......... it is a tough decision to be made. Moga tuhan tunjukkan jalan yang terbaik untuk mba.
Salam,
Chian

Chian
Active Member
Active Member

Number of posts : 551
Registration date : 2009-04-05

View user profile

Back to top Go down

Re: RAS LAFFAN C INDEPENDENT WATER AND POWER PLANT (RAS GIRTAS IWPP)

Post by mba2009 on 2010-01-16, 09:20

Waalaikumsalam Chian;

Kalau sampai Doha insyaAllah kawan pm...tapi yang ni sebab keje yg teramat banyak tak dapat la pi Doha...jadi 11hb Jan 2010 buat telephone conference dan discussion dengan Ras Girtas Power Company. Depa offer keje, dan directors tu semua nye Jepun sebab depa ada project kat Q8 jadi depa datang jumpa kat Q8 pada 12hb Jan 2010.....lagi satu kawan 1997 sampai 2000 keje 15 bulan kat company Jepun kat Jepun dan kat Gebeng.... jadi kawan tahu dan masak sangat keje dengan Directors Jepun... jadi reservation tu ada banyak la juga...masa kat Jepun dan Gebeng dulu almost setiap hari kawan balik rumah jam 10:00 malam (penangan keje dengan Jepun)...tapi offer menarik dalam USD, ada housing, medical, home passage, tapi masalah kedekut Jepun depa tak kasi schooling (Depa tahu byk cost schooling tu kawan ada anak 4 sekolah). Contract definite 2 years je. Fikir punya fikir kawan decline offer RGPC.... kira2 pull dan push factor... jadi nampak nye Chian tak jadi warga Malaysia kat Doha...la maybe some other time...

mba2009
Active Member
Active Member

Number of posts : 219
Age : 50
Registration date : 2009-07-28

View user profile

Back to top Go down

Re: RAS LAFFAN C INDEPENDENT WATER AND POWER PLANT (RAS GIRTAS IWPP)

Post by Chian on 2010-01-17, 07:09

Mba,
I personally think you have made the right decision Bro. Kat sini memang kos persekolahan tinggi. Especially untuk top schools. Kita kerja antaranya untuk anak2 kita. Jika mereka tidak mendapat pendidikan yang sewajarnya, sure kita tak akan senang hati.
Anyway, insya-Allah, mana tau better offer menanti di masa hadapan.
Keep in touch Bro.
Chian

Chian
Active Member
Active Member

Number of posts : 551
Registration date : 2009-04-05

View user profile

Back to top Go down

Re: RAS LAFFAN C INDEPENDENT WATER AND POWER PLANT (RAS GIRTAS IWPP)

Post by mba2009 on 2010-02-03, 11:35

Chian wrote:Hm, mba sepatutnya dah datang Doha and discuss ngan QP semalam. Hopefully it's positive.

Salam Chian;

Kalau tak de aral kawan mungkin akan ke Doha juga....apa apa akan update

mba2009
Active Member
Active Member

Number of posts : 219
Age : 50
Registration date : 2009-07-28

View user profile

Back to top Go down

Re: RAS LAFFAN C INDEPENDENT WATER AND POWER PLANT (RAS GIRTAS IWPP)

Post by Chian on 2010-02-03, 14:44

Bro,

Alhamdulillah, moga depa adhere to your demand Bro. Amin. cheers

Chian
Active Member
Active Member

Number of posts : 551
Registration date : 2009-04-05

View user profile

Back to top Go down

Re: RAS LAFFAN C INDEPENDENT WATER AND POWER PLANT (RAS GIRTAS IWPP)

Post by Sponsored content Today at 19:58


Sponsored content


Back to top Go down

View previous topic View next topic Back to top

- Similar topics

 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum