pandai nyer Syarikat penerbangan tempatan negara nie....

View previous topic View next topic Go down

pandai nyer Syarikat penerbangan tempatan negara nie....

Post by rizi the doll on 2010-01-07, 07:53

Sori yer semua, terpaksa membaca rintihan Rizi... hehehe...

Cerita nie bermula mid of last year....
as some of you knows, Rizi baru jer melangsungkan perkahwinan bulan 12 lepas.
Mrs. Rizi keje ngan syarikat pandai nie(ground staff), dah lebih 2 tahun dia kat sini.

Nak kawin, Mrs. Rizi terpaksa mintak no objection letter dari Ketua Besar (CEO) dia, untuk dibenarkan berkahwin...
Hilang akal apa depa nie? Nak kawin pun kena mintak kebenaran ketua ker? bukannyer wali ker aper ker...
itu baru 1st masalah yang kami hadapi.
it took them 3-4 month to finaly approve surat tuu... nasib baik la mintak bulan 8 2009.
ingat sesudah surat di approve, selesailah masalah... rupa nyer idak...

pihak pengurusan syarikat pandai tuu cakap... bila Mrs. Rizi kawin jer... depa akan potong elaun rumah dia...
kami pun tak pikir sangat... sbb bila Rizi tukaq status berkahwin, Rizi dapat tambahan elaun gaks...
so boleh lah nak cover apa yg Mrs. Rizi hilang.....

baru2 nie, Mrs. Rizi gie lah apply NOC again, untuk tukaq sponsorship bawah nama Rizi...
depa dok main ping pong ngan surat tuu dah almost 2 week...
semalam sumber manusia syarikat pandai tuu cakap... Ketua besar reject.
depa takut Mrs. Rizi berhenti dari sana.

Skang nie Mrs. Rizi masih bawah sponsor syarikat pandai tuu.... dan elaun rumah dia dah kena potong...
Rizi takleh dapat elaun kawin, sebab elaun hanya akan diberi kalau isteri bawah sponsor suami....

Arghhh.... sakit nyer hati....

rizi the doll
Active Member
Active Member

Number of posts : 347
Age : 37
Registration date : 2008-11-18

View user profile

Back to top Go down

Re: pandai nyer Syarikat penerbangan tempatan negara nie....

Post by Wak on 2010-01-07, 08:09

Rizi,

Banyakkan bersabar dalam keadaan ni. Wak cadang Rizi pergilah bersemuka ngan Ketua Bahagian Mrs. Rizi bekerja. Beritahu dia orang yang Mrs. Rizi akan kerja kat syarikat tu untuk tempoh yang lama, 5 tahun atau 10 tahun lagi.

Wak harap Rizi selalu gi ke opis Syarikat Pandai tu, kerana kalau kita selalu mencuba, mungkin kita berjaya.

Keadaan yang menghimpit Rizi ni mungkin boleh buat Rizi stress, lebih-lebih lagi kita ni kat tempat orang.
Banyak bersabar dan berusaha.



Smile

Wak
Active Member
Active Member

Number of posts : 471
Registration date : 2008-12-17

View user profile

Back to top Go down

Re: pandai nyer Syarikat penerbangan tempatan negara nie....

Post by kutu_beramboi on 2010-01-07, 10:52

rizi the doll wrote:Sori yer semua, terpaksa membaca rintihan Rizi... hehehe...

Cerita nie bermula mid of last year....
as some of you knows, Rizi baru jer melangsungkan perkahwinan bulan 12 lepas.
Mrs. Rizi keje ngan syarikat pandai nie(ground staff), dah lebih 2 tahun dia kat sini.

Nak kawin, Mrs. Rizi terpaksa mintak no objection letter dari Ketua Besar (CEO) dia, untuk dibenarkan berkahwin...
Hilang akal apa depa nie? Nak kawin pun kena mintak kebenaran ketua ker? bukannyer wali ker aper ker...
itu baru 1st masalah yang kami hadapi.
it took them 3-4 month to finaly approve surat tuu... nasib baik la mintak bulan 8 2009.
ingat sesudah surat di approve, selesailah masalah... rupa nyer idak...

pihak pengurusan syarikat pandai tuu cakap... bila Mrs. Rizi kawin jer... depa akan potong elaun rumah dia...
kami pun tak pikir sangat... sbb bila Rizi tukaq status berkahwin, Rizi dapat tambahan elaun gaks...
so boleh lah nak cover apa yg Mrs. Rizi hilang.....

baru2 nie, Mrs. Rizi gie lah apply NOC again, untuk tukaq sponsorship bawah nama Rizi...
depa dok main ping pong ngan surat tuu dah almost 2 week...
semalam sumber manusia syarikat pandai tuu cakap... Ketua besar reject.
depa takut Mrs. Rizi berhenti dari sana.

Skang nie Mrs. Rizi masih bawah sponsor syarikat pandai tuu.... dan elaun rumah dia dah kena potong...
Rizi takleh dapat elaun kawin, sebab elaun hanya akan diberi kalau isteri bawah sponsor suami....

Arghhh.... sakit nyer hati....

isk isk iskkk.... nak terghiak la pulak kutu dgr cite cedih rizi ni... tapi xpe rizi, dlm setiap perkara tentu ada hikmahnya ... kutu ni taklah pandai sgt ... tapi dari apa yg kutu belajar ... kehidupan selepas kahwin biasanya akan jadi lebih berkat ... meskipun dari sudut jumlah duit rizi berdua nampaknya mcm semakin kurang ... tapi dari segi berkatnya insya-allah akan bertambah baik ... percaya lah ... allah swt boleh cukup kan duit yg sikit walapun utk keluarga yg besar ... cuba tgk datuk nenek kita dolu2 ... kan ? isteri dorg mana bekerja pun waktu tu ... suami dorg je yg kerja ... itu pun gaji dorg ciput je ... kan ... sabar la rizi ye .. cian dgn rizi ...

p/s - tapi kalau dpt duit byk pun best jugak kan ... ahaks...

kutu_beramboi
Active Member
Active Member

Number of posts : 597
Location : Qatar
Registration date : 2008-09-10

View user profile

Back to top Go down

Re: pandai nyer Syarikat penerbangan tempatan negara nie....

Post by Chian on 2010-01-07, 11:25


Chian
Active Member
Active Member

Number of posts : 551
Registration date : 2009-04-05

View user profile

Back to top Go down

Re: pandai nyer Syarikat penerbangan tempatan negara nie....

Post by Chian on 2010-01-07, 11:29

Bro,
Since the sponsorship is still directly under them. By right the company should continue paying the housing allowance to your Mrs right ? Depa kena decide la nak yg mana satu.

Chian
Active Member
Active Member

Number of posts : 551
Registration date : 2009-04-05

View user profile

Back to top Go down

Re: pandai nyer Syarikat penerbangan tempatan negara nie....

Post by noble-man on 2010-01-07, 12:05

Setiap orang Malaysia yg datang ke sini ada saja kita dengar cerita/ pengalaman sedih yg dilalui. Bila kita alami pengalaman macam ni mulalah rasa frustrated dan nak balik. Baik kita berkongsi cerita-cerita gembira yg boleh membuatkan kita lebih lama nak tinggal kat Qatar ni.

Ada sesiapa nak berkongsi cerita gembira ?

noble-man
Active Member
Active Member

Number of posts : 209
Registration date : 2008-04-21

View user profile

Back to top Go down

Re: pandai nyer Syarikat penerbangan tempatan negara nie....

Post by Chian on 2010-01-07, 12:08

Bro,
Cerita-cerita sedih camni menenggelamkan good values yang ada kat sini. So, kena recall balik. Hahaha ...

Chian
Active Member
Active Member

Number of posts : 551
Registration date : 2009-04-05

View user profile

Back to top Go down

Re: pandai nyer Syarikat penerbangan tempatan negara nie....

Post by rizi the doll on 2010-01-07, 13:29

Chian wrote:Bro,
Since the sponsorship is still directly under them. By right the company should continue paying the housing allowance to your Mrs right ? Depa kena decide la nak yg mana satu.

itu lah pasal... skang nie Rizi nyer company takleh nak proceed selagi company Mrs. Rizi tuu tak kasi approval...
nasib baik lah, rumah skang nie dah start turun.... kalau jadi cam few years ago... mau menangis jadi nyer...

rizi the doll
Active Member
Active Member

Number of posts : 347
Age : 37
Registration date : 2008-11-18

View user profile

Back to top Go down

Re: pandai nyer Syarikat penerbangan tempatan negara nie....

Post by rizi the doll on 2010-01-07, 13:34

noble-man wrote:Setiap orang Malaysia yg datang ke sini ada saja kita dengar cerita/ pengalaman sedih yg dilalui. Bila kita alami pengalaman macam ni mulalah rasa frustrated dan nak balik. Baik kita berkongsi cerita-cerita gembira yg boleh membuatkan kita lebih lama nak tinggal kat Qatar ni.

Ada sesiapa nak berkongsi cerita gembira ?

Cerita gembira... Alhamdulilah....2009 was a very good and memorable year to me...
Awal tahun ...Rizi menang Mitsubishi Galant 3.8V6... Akhir tahun Rizi kawin.... hehehehe....
ada kawan org putih nie cakap... macam lam movie pulak... u won a car, and u get the girl.... kih kih kih...

rizi the doll
Active Member
Active Member

Number of posts : 347
Age : 37
Registration date : 2008-11-18

View user profile

Back to top Go down

Re: pandai nyer Syarikat penerbangan tempatan negara nie....

Post by Chian on 2010-01-07, 13:51

Ha ah ........ memang Rizi bertuah. Hahaha. Bila la agaknya teman punya turn lak .... bab penang contest la hihihi.

Chian
Active Member
Active Member

Number of posts : 551
Registration date : 2009-04-05

View user profile

Back to top Go down

Re: pandai nyer Syarikat penerbangan tempatan negara nie....

Post by kutu_beramboi on 2010-01-08, 12:25

fuh... tahniah kutu ucapkan buat rizi the doll ...

kutu_beramboi
Active Member
Active Member

Number of posts : 597
Location : Qatar
Registration date : 2008-09-10

View user profile

Back to top Go down

Re: pandai nyer Syarikat penerbangan tempatan negara nie....

Post by zxzacx on 2010-10-17, 13:21

tahniah rizi
dapat baby girl....

zxzacx
Active Member
Active Member

Number of posts : 68
Age : 49
Location : doha
Registration date : 2008-08-14

View user profile

Back to top Go down

Re: pandai nyer Syarikat penerbangan tempatan negara nie....

Post by Chian on 2010-10-17, 13:44

And Selamat Berpuasa ..... Ops, he he he

Chian
Active Member
Active Member

Number of posts : 551
Registration date : 2009-04-05

View user profile

Back to top Go down

Re: pandai nyer Syarikat penerbangan tempatan negara nie....

Post by Sponsored content Today at 20:02


Sponsored content


Back to top Go down

View previous topic View next topic Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum