Renew car registration card

View previous topic View next topic Go down

Renew car registration card

Post by rizi the doll on 2010-01-04, 10:28

Mintak bantuan those yang dah pernah renew kad register kereta.
1) Macam mana nak buat? Rizi nyer kad nie mati 3hb Feb 2010.
2) Best insurance company utk kereta.

Tq.

rizi the doll
Active Member
Active Member

Number of posts : 347
Age : 37
Registration date : 2008-11-18

View user profile

Back to top Go down

Re: Renew car registration card

Post by kutu_beramboi on 2010-01-04, 11:29

rizi the doll,
kalau kereta rizi lebih dari 4 tahun, kena buat inspection dulu. tapi rasanya kete rizi kete baru lagi kan? erm, kalau betul, rizi renew insuran je dan renew registration kat madinah khalifah atau opis yg sewaktu dgn nya.

kutu_beramboi
Active Member
Active Member

Number of posts : 597
Location : Qatar
Registration date : 2008-09-10

View user profile

Back to top Go down

Re: Renew car registration card

Post by Wak on 2010-01-04, 14:24

Rizi,

I. Sebelum renew Istimara, kena renew Insurance dulu. Pergi ke QIC office kat Corniche Road.bawa Driving License sekali. Bayar Insurance Third Party, jangan bayar Full Coverage, sbb harganya 7-8 kali mahal dari harga Third Party.

II. Kalau kereta dah lebih 3 tahun, pergi Inspection. Make sure semua OK.

III. Lepas bayar Insuran, bawa semua dokumen Insuran dan Istimara ke Traffic Office kat Madinat Khalifa, Registration / Renewal Dept.



Smile

Wak
Active Member
Active Member

Number of posts : 471
Registration date : 2008-12-17

View user profile

Back to top Go down

Re: Renew car registration card

Post by kutu_beramboi on 2010-01-04, 14:35

Wak wrote:Rizi,

I. Sebelum renew Istimara, kena renew Insurance dulu. Pergi ke QIC office kat Corniche Road.bawa Driving License sekali. Bayar Insurance Third Party, jangan bayar Full Coverage, sbb harganya 7-8 kali mahal dari harga Third Party.

II. Kalau kereta dah lebih 3 tahun, pergi Inspection. Make sure semua OK.

III. Lepas bayar Insuran, bawa semua dokumen Insuran dan Istimara ke Traffic Office kat Madinat Khalifa, Registration / Renewal Dept.



Smile

penjelasan wak nampaknya lebih menarik .... rizi pilih la mana satu eh ...

kutu_beramboi
Active Member
Active Member

Number of posts : 597
Location : Qatar
Registration date : 2008-09-10

View user profile

Back to top Go down

Re: Renew car registration card

Post by rizi the doll on 2010-01-05, 07:33

Terima Kasih Kutu n Wak for the advice...
cuma dilema skang nak ambik 1st party or 3rd party... risau gaks kalau jadi apa2 kat keta...
tapi kalau beza sampai 3k utk 1st n 3rd party... mau terkangkang gaks nak bayaq.... hehehehe

rizi the doll
Active Member
Active Member

Number of posts : 347
Age : 37
Registration date : 2008-11-18

View user profile

Back to top Go down

Re: Renew car registration card

Post by Chian on 2010-01-05, 07:39

Mungkin boleh consider probability. Kalau rasa-rasa risiko langgar orang (samada drive sendiri atau orang lain yang terdekat yang drive) besar sangat, ambik 1st party. Otherwise, tawakal je la ngan 3rd party.

Chian
Active Member
Active Member

Number of posts : 551
Registration date : 2009-04-05

View user profile

Back to top Go down

Re: Renew car registration card

Post by kutu_beramboi on 2010-01-05, 08:13

rizi the doll wrote:Terima Kasih Kutu n Wak for the advice...
cuma dilema skang nak ambik 1st party or 3rd party... risau gaks kalau jadi apa2 kat keta...
tapi kalau beza sampai 3k utk 1st n 3rd party... mau terkangkang gaks nak bayaq.... hehehehe

eleh rizi the doll ni ... terkangkang kunun ... kutu dgr rizi keje dgn QP ... lumayan wooooo .... betul ker ???

p/s - rizi kerja dgn QP ke atau dikerjakan oleh QP ? ahaks ...

kutu_beramboi
Active Member
Active Member

Number of posts : 597
Location : Qatar
Registration date : 2008-09-10

View user profile

Back to top Go down

Re: Renew car registration card

Post by rizi the doll on 2010-01-05, 08:18

we are called... "Kulikutif"... hehehehe
bekerja atau dikerjakan... sama jer

rizi the doll
Active Member
Active Member

Number of posts : 347
Age : 37
Registration date : 2008-11-18

View user profile

Back to top Go down

Re: Renew car registration card

Post by Racing_Camel on 2010-01-05, 21:11

insurance 1st party - 4% dari current car price in the market.

kalau 3rd party, bayar QR500, khallas...the choice is yours.

Racing_Camel
Active Member
Active Member

Number of posts : 192
Location : Arabian Desert
Registration date : 2008-04-01

View user profile

Back to top Go down

Re: Renew car registration card

Post by Chian on 2010-01-06, 07:41

Ada member kat sini (local) bagitau, 1st party insurance cover the whole blood money portion (QR150k) if you happen to knock someboby (not your fault) and he dies. However, if it is your fault, then the insurance company will only cover a quarter of the amount.
3rd party insurance does not cover blood money.

Chian
Active Member
Active Member

Number of posts : 551
Registration date : 2009-04-05

View user profile

Back to top Go down

Re: Renew car registration card

Post by Chian on 2010-01-07, 11:26

So Bro Rizi ........ 1st or 3rd. Hihihi, pressure. Teman punya tak lama lagi menyusul. Huh , buntu jugak.

Chian
Active Member
Active Member

Number of posts : 551
Registration date : 2009-04-05

View user profile

Back to top Go down

Re: Renew car registration card

Post by Sponsored content Today at 18:02


Sponsored content


Back to top Go down

View previous topic View next topic Back to top

- Similar topics

 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum